Αντίθεση Άρη/Κρόνου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

 

Πλησιάζει η αντίθεση μεταξύ Άρη/Κρόνου στις 25ο44´ Διδύμων/Τοξότη που γίνεται ακριβείας στις 29 Μαΐου. Καταρχάς να πούμε ότι επηρεάζει τους γεννημένους στο τρίτο δεκαήμερο Δίδυμους/Τοξότες/ Παρθένους/ Ιχθύες και όσους έχουν ωροσκόπους, ή πλανήτες σε αυτά τα ζώδια μεταξύ 23ο-29ο.

 

Τι εκφράζουν οι πλανήτες που συμμετέχουν;

Ο ΑΡΗΣ συμβολίζει την επιβίωση, την αποφασιστικότητα, το θάρρος. Τον αγώνα και την διεκδίκηση. Την τόλμη. Τον ανταγωνισμό. Τη δράση

Ο ΚΡΟΝΟΣ συμβολίζει τους περιορισμούς, το φόβο και τα όρια. Την εξουσία, την πειθαρχία, τα καθήκοντα και τις ευθύνες.

Όποιον πλανήτη ακουμπάει ο Κρόνος τον αποδυναμώνει. Κάνει διστακτική τη δράση του. Δημιουργεί φόβο, οπισθοχώρηση, ανικανότητά στην έκφρασή του. Δημιουργεί αμυντικούς μηχανισμούς και σηκώνει τείχη.

Στην συγκεκριμένη αντίθεση ο Κρόνος αποδιοργανώνει, συσσωρεύει οργή και θυμό που δεν μπορούν να εκφραστούν ευθέως ή άμεσα, δημιουργεί απογοήτευση. Κάποιος- σύντροφος, φίλος, γονέας, ιεραρχικά ανώτερος, υπάλληλος, αδελφός, άγνωστος, ή κάτι- ένα γεγονός, μια περίσταση μπαίνουν εμπόδιο στις επιδιώξεις μας, στις επιθυμίες μας, στα θέλω μας, στους στόχους μας.

Θαμμένες επιθυμίες, καταπιεσμένος θυμός πιέζουν για εκρήξεις και ξεσπάσματα.  

Αυτές τις μέρες που η ενέργεια των δύο πλανητών γίνεται όλο και πιο έντονη χρειάζεται να έχουμε κατά νου ότι αυξάνεται η αίσθηση ότι δεν συνεννοούμαστε, ότι όταν αντιδρούμε οργισμένα σε κάτι ασήμαντο φαινομενικά πιθανόν να είμαστε θυμωμένοι με μια παλιότερη κατάσταση που έχουμε λύσει κι εξακολουθεί να πυροδοτεί δυσανάλογες αντιδράσεις. Μια λάθος λέξη, μια λάθος κίνηση, ή μια συμπεριφορά που άλλες φορές περνούσε απαρατήρητη τώρα μπορεί να δημιουργήσει τσουνάμι. Επί πλέον η αίσθηση ανικανοποίητου, η δυσφορία που τα πράγματα δεν κυλάνε όπως θέλουμε, πιθανόν μας κάνουν πικρόχολους, επικριτικούς και κυνικούς επειδή νιώθουμε ότι δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες μας.

Υπάρχει ένταση που καλό είναι να εκφράζεται πριν φτάσει σε εκρηκτικά επίπεδα. Φυσικά χρειαζόμαστε αυτοσυγκράτηση, ψυχραιμία και ήπιους τόνους όταν πρόκειται να εκφράσουμε ό,τι αισθανόμαστε, σκεφτόμαστε, ή όταν έρχονται στη συζήτηση παράπονα, δυσαρέσκεια. Να έχουμε υπόψη μας επίσης ότι επειδή δεν έχουμε διαύγεια η οπτική μας γωνία, οι απόψεις μας, η γνώμη μας και οι ιδέες μας δεν έχουν αντικειμενικότητα και ανεκτικότητα.

Να σημειώσω εδώ ότι σε αυτή την αντίθεση συμμετέχει και ο Χείρωνας στους Ιχθύς δημιουργώντας όψη Ταφ-Τετραγώνου. Ο Χείρωνας συμβολίζει τα τραύματα που φέρουμε αλλά και την ίαση όπως και τη διαρκή διαδικασία να ανακαλύψουμε τον εσωτερικό Δάσκαλο μέσα μας και να τον εμπιστευτούμε. Στην συγκεκριμένη όψη μας παροτρύνει να έρθουμε σε επαφή με ό,τι μάς πονάει ώστε να αρχίσει η ίαση. Μπορεί επίσης να δημιουργηθεί μια κρίση, συναισθηματική, διανοητική, ή φυσική με στόχο να συνειδητοποιήσουμε το τραύμα ώστε να το αντιμετωπίσουμε.

Ο Χείρωνας σχηματίζει τετράγωνα με τον Άρη και τον Κρόνο γεγονός που σημαίνει ότι θα βάλουμε το πόδι μας, το σώμα μας και την ψυχή μας σε καυτά νερά. Δεν είναι εύκολη περίοδος. Όμως δεν έχει νόημα να μιλάμε για τις δυσκολίες χωρίς να αναφέρουμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται.

Ο Άρης ενεργοποιεί την αποφασιστικότητά μας, την δύναμή μας, την αντοχή και το πάθος να τα καταφέρουμε ενώ ο Κρόνος προσθέτει ότι ο χρόνος, το να ξέρεις δηλαδή πότε ακριβώς θα δραστηριοποιηθείς, θα τολμήσεις, θα μιλήσεις, ή θα συναντήσεις αποτελεί το μισό κάθε προσπάθειας.

Χρειάζεται να κοιτάξουμε στο σκοτάδι πριν αναζητήσουμε το φως. Χρειάζεται να θυμηθούμε τι έχουμε αποκηρύξει και τι είναι κρυμμένο στο ασυνείδητο. Παρόλο που ο Τοξότης συμβολίζει την Αλήθεια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σκιά του περιέχει αλαζονεία και φανατισμό. Οι Δίδυμοι αρέσκονται να συγκεντρώνουν και να μοιράζονται πληροφορίες αλλά μπορούν να παρασυρθούν σε μια αφόρητη ελαφρότητα όπως «άλλα σκέφτομαι άλλα εννοώ κι άλλα λέω».

Έχοντας υπόψη τη δυσκολία της περιόδου δεν αρκεί να προφυλάξουμε μόνο τον εαυτό μας αλλά να είμαστε ανεκτικοί και προς τους άλλους. Καλύτερα ένα βήμα πίσω παρά μια σύγκρουση με δύο ηττημένους.

Είναι καιρός για σκέψη. Για αντικειμενικότητα. Για ανταλλαγή πληροφοριών. Για ανθρώπινες επαφές. Για να φωτίσουμε το κρυμμένο, αυτό που ήταν στη σκιά και δεν βλέπαμε. Είμαστε έτοιμοι να συνειδητοποιήσουμε ό,τι κρύβαμε κάτω από το χαλί. Ό,τι πονάει μπορεί να θεραπευτεί τώρα όχι με τη φωτιά αλλά με την κατανόηση, τη συμπάθεια και την αγάπη που έχουμε για τον εαυτό μας και τους άλλους.

ΣΧΟΛΙΑ