Δεύτερος Οίκος

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Αυτό είναι δικό μου, απόκτημά μου, για μένα

 

 

Είδαμε ότι ο Πρώτος Οίκος ορίζει την αίσθηση του εαυτού μας- το εγώ μας σε επαφή με το περιβάλλον. Ο Δεύτερος οίκος ενσαρκώνει την ατομικότητά μας δημιουργώντας φόρμα, περιεχόμενο και υποστήριξη. Από αυτή την πλευρά ο Δεύτερος Οίκος μπορεί να θεωρηθεί, με μια υπερβολή, σαν η τράπεζά μας. Περιέχει τα υλικά αγαθά και τη συμπεριφορά μας σε ό,τι κατέχουμε. Στο πιο βασικό φυσικό επίπεδο συμβολίζει το χρήμα-τα πλούτη-τις κτήσεις. Μας λέει για τη σχέση που έχουμε με το χρήμα- πώς το αποκτάμε, πώς το ξοδεύουμε, την ικανότητα να το αποκτάμε και πώς αντιμετωπίζουμε τις οικονομικές μας ευθύνες.

Η παραδοσιακή ερμηνεία του δεύτερου οίκου ως οίκος του χρήματος και της κινητής περιουσίας  αποτελεί μια καλή περιγραφή ως προς την πρακτική ανάλυση του ωροσκοπίου, αλλά μας αφήνει στο σκοτάδι ως προς την ψυχολογική του ερμηνεία. Μόνο τις τελευταίες δεκαετίες οι αστρολόγοι άρχισαν να ερμηνεύουν ψυχολογικά τον δεύτερο οίκο επεκτείνοντας τις σημασίες του. Έτσι έχουμε στον δεύτερο οίκο τις αξίες, και την στάση μας στον υλικό κόσμο.

Ο Δεύτερος Οίκος κυβερνάται από την Αφροδίτη και τον Ταύρο. Όμως η Αφροδίτη συμβολίζει πρωταρχικά τον έρωτα, την αγάπη και την τέχνη. O Robert Hand διατυπώνει την άποψη ότι υπάρχουν δύο ελαττώματα στην ερμηνεία του Δεύτερου Οίκου ως οίκου που περιέχει τις αξίες, τη στάση μας απέναντι στον υλικό κόσμο και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε ό,τι κατέχουμε: «ο Δεύτερος Οίκος που έχει στον πυρήνα του τις αξίες είναι ασαφής. Συμβολίζει τις ηθικές αξίες, το κοινωνικό στάτους κάποιου, τη φήμη του, τους αγαπημένους του; Εάν είναι έτσι τότε τα όρια του οίκου επεκτείνονται περισσότερο από ό,τι υπονοούν οι παλιότερες και πιο απλές ερμηνείες του οίκου. Τέτοιες ιδέες κάνουν το δεύτερο οίκο να μπαίνει στα χωράφια άλλων οίκων».

Όμως οι αξίες ως προέκταση της σημασίας του Δεύτερου Οίκου έχουν νόημα. Τι σημαίνει εκ-τιμάω; Σημαίνει ότι (1) προσδιορίζω και υπολογίζω την αξία και τη σημασία. (2) Σχηματίζω γνώμη ως αποτέλεσμα λογικής επεξεργασίας. (3) Καθορίζω την αξία. (4) Έχω καλή γνώμη. Ποια είναι η αξία της εκτίμησης; Τι την κάνουμε; Γιατί το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων για το χρήμα πάει πέρα από την ανάγκη τους για οικονομική ασφάλεια;  Γιατί η εκτίμηση, το να δίνουμε αξία είναι μια διαδικασία και μέρος  της ταυτότητάς μας. Όταν εκ-τιμάμε κάτι επεκτείνουμε το εγώ μας και το αντιμετωπίζουμε ως μέρος του εαυτού μας.

Φανταστείτε ότι έχετε ένα αυτοκίνητο και παρακολουθείτε κάποιον που σας το γρατζουνάει. Πώς αισθάνεστε; Το πιθανότερο είναι να νιώθετε ότι γρατζουνάει εσάς τον ίδιο. Οι άνθρωποι που τους έχουν κλέψει το σπίτι δηλώνουν ότι νιώθουν σα να βιάστηκαν προσωπικά. Όσο περισσότερο ταυτίζουμε κάτι με τον εαυτό μας τόσο  περισσότερο το εκτιμάμε και ανταποκρινόμαστε σε αυτό. Εάν δεν αντιδράς έντονα όταν πέφτεις θύμα κλοπής ή καταστροφής της περιουσίας σου τότε δεν την έχεις κάνει μέρος του εαυτού σου. Με άλλα λόγια δεν  εκτιμάς αυτά που έχεις.

Θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε τους αγαπημένους μας στον Δεύτερο Οίκο; Αν και είναι πιθανόν κάποιοι να θεωρούν κάποιοι τον αγαπημένο ή την αγαπημένη τους σαν περιουσία τους και να τους κάνουν θέμα του δεύτερου οίκου όχι δεν ανήκουν εδώ. Παρόλο που μπορεί να εκτιμάμε τους αγαπημένους μας δεν μπορούμε να τους αφαιρέσουμε την ανεξαρτησία και να τους κάνουμε προέκταση του εαυτού μας. Η αγάπη είναι μια αμοιβαία εκτίμηση δύο ατόμων χωρίς να απορροφιέται ο ένας  από το εγώ του άλλου.

Ο Δεύτερος Οίκος περιορίζεται στα φυσικά αντικείμενα επειδή όλοι συμφωνούμε ότι δεν έχουν ταυτότητα από μόνα τους.  Έτσι ούτε το κοινωνικό πρεστίζ ούτε το στάτους που εκτιμάμε δεν ανήκουν στον Δεύτερο Οίκο. Δεν είναι πράγματα, είναι μέρη του εγώ μας. Είναι διαστάσεις της αυτοεκτίμησής μας που βιώνουμε μέσα από την κοινωνική μας ζωή. Ούτε οι ηθικές αξίες είναι μέρος του Δεύτερου Οίκου. Είναι όψεις του εγώ. Ούτως ή άλλως δεν  υπάρχει ένα αποκλειστικό σύμβολο για τις ηθικές αξίες: ο Δίας συμβολίζει την ακεραιότητά μας και την τιμιότητα, ο Ήλιος την αυτοεκτίμηση, ο Κρόνος την ευθύνη και τις δεσμεύσεις.  

Άρα πολλοί πλανήτες συγκεντρωμένοι στον Δεύτερο Οίκο στο γενέθλιο χάρτη μας μπορεί να δημιουργούν την τάση για κτητικότητα, να αυξάνει δηλαδή το αριθμό των πραγμάτων με τα οποία συνδεόμαστε. Όμως κάποιοι πλανήτες σε αυτό τον οίκο μειώνουν αυτή την εξάρτηση όπως ο Ουρανός που θέλει να είναι ελεύθερος από φυσικές εξαρτήσεις που περιορίζουν την ελευθερία των κινήσεων. Φυσικά ένας Ουρανός στον δεύτερο οίκο μπορεί να δείχνει και κάποιον που έχει Ουράνιες κτήσεις, πράγματα που δείχνουν ένα αντισυμβατικό life style. Με τον Δία σε αυτόν τον οίκο τονίζεται επίσης η ανεξάρτητη πλευρά μας, αλλά μπορεί να δείχνει  έντονη κτητικότητα. Ο Άρης μπορεί να σημαίνει απροσεξία και απερισκεψία ως προς τις κτήσεις. Σαν να μην νοιάζεται κάποιος για αυτά αλλά μόνο επιφανειακά.

Στο Δεύτερο οίκο μπορούμε να δούμε τι είναι αυτό που μας δίνει ασφάλεια, τι μας δημιουργεί αυτοπεποίθηση, τι είναι αυτό που εκτιμάμε στον εαυτό μας και μπορούμε να το προβάλλουμε προς τα έξω ως χαρακτηριστικό γνώρισμά μας.

Το Χρήμα

Ζούμε σε ένα πολιτισμό που έχει αποθεώσει το χρήμα ως σκοπό και στόχο φτάνοντας να τον αναγορεύσει και σε αξία. Ταυτόχρονα υπάρχει και η αντίθεση τάση κατά την οποία  πολλοί θεωρούν το χρήμα ως την αιτία κάθε κακού, που το δαιμονοποιούν, ή το ξορκίζουν.  Το ίδιο το χρήμα όμως σαν αντικείμενο είναι ένα τυπωμένο χαρτί, ουδέτερο, που εμείς μπορούμε να  προβάλλουμε επάνω του ό,τι θέλουμε. Φυσικά ο τρόπος που το διαχειριζόμαστε μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μάθημα.

Πολλές από τις ιστορίες του Χριστού έχουν στο κέντρο τους το χρήμα με περισσότερο γνωστή την παραβολή των δύο ταλάντων. Τα τάλαντα αποτελούν περιουσία του Κυρίου και δίδονται προσωρινά στους τρεις δούλους για να τα διαχειριστούν και να παράγουν καρπό- σε καμιά περίπτωση δεν είναι δικά τους. Το Ευαγγέλιο μας λέει, πως οι δυο πρώτοι δούλεψαν με τα τάλαντα τους και έτσι κέρδισαν τα διπλά. Μόνον ο τρίτος πήγε και το έθαψε στη γη από τεμπελιά. Η παραβολή μιλάει για τα τάλαντα/ταλέντα που έχουμε ο καθένας και τον τρόπο που τα διαχειριζόμαστε.  Αυτή η διαχείριση των ταλέντων μας είναι μία από τις ερμηνείες του Δεύτερου Οίκου.

Η στάση μας απέναντι στο χρήμα καθορίζει και την εμπειρία που έχουμε με το χρήμα. Αν το θεωρείς διαβολικό δεν μπορείς ούτε να το αποκτήσεις αλλά δεν μπορείς ούτε να το κρατήσεις. Κάποιος πχ που ο Δεύτερος οίκος του ξεκινάει με Ιχθύς ή έχει τον πλανήτη Ποσειδώνα σε αυτόν φαίνεται ότι δεν τον απασχολούν τα χρήματα και η υλική πλευρά του κόσμου. Μπορεί να αισθάνεται ότι η πνευματικότητα δεν έχει ανάγκη από υλικές απολαβές ή από την υλική πραγματικότητα- «Έχει ο Θεός…» μπορεί να σκέφτεται. Έτσι η σχέση του με τα χρήματα και τα οικονομικά θέματα μπορεί να είναι θολή, μπερδεμένη, να μην έχει αίσθηση του χρήματος, που και πώς ξοδεύεται και ίσως η οικονομική του κατάσταση να είναι απογοητευτική μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη προσοχή.

Στο Δεύτερο οίκο μπορούμε να δούμε τι είναι αυτό που μας δίνει ασφάλεια, τι μας δημιουργεί αυτοπεποίθηση, τι είναι αυτό που εκτιμάμε στον εαυτό μας και μπορούμε να το προβάλλουμε προς τα έξω ως χαρακτηριστικό γνώρισμά μας. Ποιο είναι το ταλέντο, η κλίση και η δεξιότητα που αν καλλιεργηθούν μπορούν να μας εξασφαλίσουν και οικονομικά. Όταν πχ ο Δεύτερος οίκος ανήκει στο ζώδιο των Διδύμων ή περιέχει τον Ερμή τότε είναι πολύ πιθανόν να θεωρούμε ότι αυτό που μας διακρίνει είναι η επικοινωνιακή μας ικανότητα, η άνεσή μας με τη γλώσσα, η γνώση που έχουμε σε κάποιο πεδίο.  Κάποιος με Τοξότη στον δεύτερο οίκο, ή που περιέχει τον Δία πιθανόν θεωρεί ότι η πανεπιστημιακή του μόρφωση, ή η διάθεση περιπέτειας που διαθέτει σε συνδυασμό με ρίσκο και τόλμη είναι τα προσόντα που τον κάνουν να νιώθει ασφάλεια και αυτοπεποίθηση ότι θα τα καταφέρει.

Δεύτερος Οίκος

(συνέχεια)

Συνοπτικά και γρήγορα όταν έχουμε Λέοντα στην αρχή/ακμή του Δεύτερου Οίκου ή Ήλιο  η αυτοεκτίμησή σου εξαρτάται από την περιουσία, χρειάζεσαι να πιστεύεις στον εαυτό σου για να τα καταφέρεις. Με Καρκίνο, ή Σελήνη αισθάνεσαι ικανοποίηση όταν προστατεύεις τον εαυτό σου και τους άλλους. Το χρήμα σου δίνει ασφάλεια και χρειάζεται να πειθαρχημένα να αποκτήσεις την περιουσία που χρειάζεσαι. Με Διδύμους, Παρθένο ή Ερμή οι επικοινωνιακός ικανότητες, η ακονισμένη διανοητική κατάσταση είναι πηγή ικανοποίησης- η σύνδεσή σου με τους άλλους σού δημιουργεί ασφάλεια. Με Ζυγό, Ταύρο ή Αφροδίτη η αγάπη είναι το βαρόμετρο της ψυχολογικής κατάστασης και το χρήμα είναι το σύμβολο που μπορεί να προσφέρει ευχαρίστηση μέσα την απόκτηση όμορφων αντικειμένων. Μερικές φορές υπάρχει η πίστη ότι χρήμα μπορεί να αγοράσει την ευτυχία. Με Κριό στον Δεύτερο Οίκο,  ή τον Άρη σε αυτόν υπερασπίζεσαι τις αξίες σου έντονα και αγωνίζεσαι για να αποδείξεις την αξία σου- μερικές φορές το χρήμα είναι πάθος και άλλες είναι επιθετικότητα συμβολίζοντας μια νίκη.

Με Τοξότη, ή Δία υπάρχει αισιοδοξία και ανάγκη για κοινωνική καταξίωση και το χρήμα είναι μια ευκαιρία για εξέλιξη και νέες  περιπέτειες. Με Αιγόκερω ή Κρόνο η αίσθηση ότι πιθανόν δεν θα τα καταφέρεις γίνεται η βενζίνη για να κυνηγήσεις τα θέλω σου και τους στόχους- το χρήμα είναι ένας πραγματιστικός στόχος που έχει κόπο και δυσκολίες.

Με Υδροχόο ή Ουρανό στον Δεύτερο Οίκο η ανεξαρτησία και η αυθεντικότητα είναι αξίες- «είμαι μέσα στον κόσμο αλλά με το δικό μου τρόπο». Το χρήμα έρχεται και φεύγει ξαφνικά και μερικές φορές κερδίζεται με αντισυμβατικούς τρόπους.  Οι Ιχθύες ή ο Ποσειδώνας  πιστεύει στη συμπάθεια και τη συμπόνια, έχει πίστη στην καλοσύνη αλλά υπάρχει σύγχυση ως προς την αξία του. Θεωρεί ότι το χρήμα ρέει και είναι μαγικό, όμως υπάρχουν και αυταπάτες και λάθος εκτιμήσεις και ψευδαισθήσεις. Με Σκορπιό ή Πλούτωνα η ανάγκη για αυτοεκτίμηση είναι τεράστια και ο αγώνας να αποκτηθεί είναι γεμάτος ένταση και πάθος. Το χρήμα εδώ είναι δύναμη, εξουσία και μέσο χειραγώγησης

Δικό μου

Σε αντίθεση με τον Ωροσκόπο ή Πρώτο οίκο το ζώδιο του δευτέρου οίκου και οι πλανήτες που βρίσκονται σε αυτόν είναι λιγότερο εμφανή. Δεν είναι εύκολο να τους διακρίνει κάποιος εξωτερικά. Η ψυχολογική τους ερμηνεία όπως και οι αντιστοιχίες του είναι εμφανείς στη ζωή αλλά δεν διατυμπανίζονται., δεν τραβάνε την προσοχή. Ο Δεύτερος οίκος λειτουργεί περισσότερο υπόγεια και σε δεύτερο πλάνο.

Ο Howard Sasportas λέει για την ψυχολογική ουσία του Δεύτερου Οίκου: «Αν και η γέννηση είναι η αρχή της ανάπτυξής μας ως ξεχωριστού ατόμου χρειαζόμαστε έξι μήνες για να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε σώμα και ακόμα περισσότερο για να καταλάβουμε τη διαφορά του εαυτού μας από τον μη εαυτό μας. Ένα μεγάλο βήμα για να αναγνωρίσουμε ότι ο εαυτός μας είναι ξεχωριστή οντότητα από οποιοδήποτε άλλον συντελείται όταν συνειδητοποιούμε ότι η Μητέρα- που αποτελεί όλο τον κόσμο για μας- ΔΕΝ είναι εμείς. Σταδιακά αναπτύσσουμε την αίσθηση ότι έχουμε ένα φυσικό σχήμα που δεν είναι το δικό της ούτε κανενός άλλου- αυτά είναι τα πόδια ΜΟΥ, όχι της τα πόδια της μαμάς μου. Αυτά είναι τα χέρια ΜΟΥ, όχι τα χέρια της μαμάς μου. Ανήκουν σε μένα, με καθορίζουν, είναι ότι ΕΙΜΑΙ και ό,τι κατέχω».  Η ανακάλυψη λοιπόν του σώματός μας ως ξεχωριστού αφυπνίζει μια αίσθηση ευθραυστότητας που δεν ήταν παρούσα πριν. Αυτός το φόβος δημιουργεί την ανάγκη να αμυνθούμε ως ξεχωριστός εαυτός εναντίον του θανάτου και της καταστροφής. Θέλουμε να θωρακιστούμε με σταθερότητα, συνέχεια, διάρκεια και αντοχή.

Το σώμα λοιπόν μάς καθορίζει αλλά χρειαζόμαστε κι όλους ορισμούς τους εαυτού μας. Δίπλα στο σώμα μας χρειάζονται και άλλα πράγματα ώστε να επιβιώσουμε- ευφυΐα, ικανότητες, δημιουργικότητα, επινοητικότητα, δεξιότητες, πρακτικότητα.

Το σώμα λοιπόν μάς καθορίζει αλλά χρειαζόμαστε κι όλους ορισμούς τους εαυτού μας. Δίπλα στο σώμα μας χρειάζονται και άλλα πράγματα ώστε να επιβιώσουμε- ευφυΐα, ικανότητες, δημιουργικότητα, επινοητικότητα, δεξιότητες, πρακτικότητα.

«Ως κανόνας ο Δεύτερος Οίκος με τους πλανήτες του αντιστέκονται στην αλλαγή εξ αιτίας της σημασίας του οίκου. Ο Δεύτερος είναι μια αρένα όπου η σχέση με τον εαυτό μας είναι το κυρίαρχο θέμα. Σαν αποτέλεσμα οι εξωτερικοί παράγοντες όχι μόνο είναι αναποτελεσματικοί αλλά και άσχετοι», λέει ο Βill Herbst. «Στον Δεύτερο Οίκο είμαστε μόνοι μας  για να  κάνουμε ό,τι μπορούμε με τον εαυτό μας. Έτσι πλανήτες σε αυτόν τον οίκο όπως ο Άρης ή ο Ερμής  που η δράση τους  συνήθως είναι άμεση  είναι δύσκολοι στη διαχείριση τους. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο ένας δύσκολος πλανήτης όπως ο Κρόνος εδώ μπορεί να εκφραστεί καλύτερα. Στον Δεύτερο οίκο διαμορφωνόμαστε πριν να το καταλάβουμε και κάθε τροποποίηση που επιχειρούμε αργότερα γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς».

Ο Δεύτερος Οίκος σχετίζεται με τη δουλειά και την προσωπική αξία που αντλούμε από αυτήν. Δεν σχετίζεται όπως είπαμε με την καριέρα, ή τη δουλειά που έχουμε αλλά με την κυριολεκτική προσπάθεια που κάνουμε για να ολοκληρώσουμε μια δουλειά. Μάς δείχνει τη στάση μας στη ίδια τη δουλειά και πώς αντιμετωπίζουμε τις απαιτήσεις της πρακτικά.

Υ.Γ.

Ο Δεύτερος Οίκος είναι ο τομέας του εγώ- εγώ, δικό μου,  για μένα. Η αυτοεκτίμηση υπάρχει σε μια γκάμα που εκτείνεται από το λιγότερο στο περισσότερο απτό: στη μία πλευρά υπάρχουν οι άυλες εμπειρίες, συναισθηματικές ειδικότερα και τα αισθήματα για τον εαυτό μας. Πώς αντιδρούμε ιδιωτικά και μέσα μας στο ποιοι είμαστε και σε αυτά που κάνουμε κι έχουμε κάνει; Αυτή είναι μια συναισθηματική μέτρηση της αυτοεκτίμησης μας. Ύστερα έρχεται το χρήμα, το χρήμα που κερδίζουμε, ή έχουμε στην άκρη. Το χρήμα είναι χειροπιαστό σε σχέση με τα αισθήματα μας και περισσότερο απτό από τα αντικείμενα που κυνηγάμε. Η αυτοεκτίμησή μας μπορεί να εξαρτάται και από την οικονομική μας κατάσταση. Έπειτα έρχονται αυτά που έχουμε και τα αντικείμενα που είναι δικά μας- εδώ κολλάει και το εγώ, δικό μου, για μένα: το αυτοκίνητό μου, το πουκάμισό μου, το κινητό μου. Στην άλλη πλευρά της γκάμας υπάρχουν τα ακίνητα, το σπίτι, η γη που αποτελούν και τις πιο απτές και διακριτές κτήσεις που κατέχουμε.

Ο Δεύτερος οίκος είναι οι επιθυμίες μας που χρειάζεται να ξεχωρίσουμε από τις ανάγκες. Όταν μιλάμε για ανάγκες μιλάμε για ένστικτα που σχετίζονται καθαρά με τη βιολογική μας πλευρά. Ο Δεύτερος οίκος όμως είναι όπως είπαμε επιθυμία με την έννοια της διάθεσης, του πόθου, της ενέργειας, της επιδίωξης, της όρεξης που δημιουργείται για να αποκτήσουμε ή να απολαύσουμε κάτι. Έτσι εδώ έχουμε την επιθυμία που δημιουργεί τις προϋποθέσεις και τις περιστάσεις ώστε να έλξουμε αυτό που επιθυμούμε. Ο Δεύτερος οίκος δείχνει με τι τρόπο έλκουμε αυτό που θέλουμε.

Δεύτερος Οίκος

(συνέχεια)

Το σώμα μας είναι το πρώτο πράγμα με το οποίο ορίζουμε τον εαυτό μας» λέει ο Howard Sasportas. «Με το πέρασμα του χρόνου αναπτύσσουμε  την αίσθηση και άλλων πραγμάτων που κατέχουμε εκτός του σώματος- ένα καλό μυαλό, μια έξυπνη γλώσσα, μια συμπαθητική φύση, μια πρακτική ικανότητα, μια καλλιτεχνική φλέβα κλπ. Ο Δεύτερος οίκος περιγράφεις τι κατέχουμε ή ελπίζουμε να έχουμε όπως και το δυναμικό ή τα γνωρίσματα που όταν αναπτύξουμε θα μας δώσουν την αίσθηση ότι έχουμε περιεχόμενο, αξία, προτερήματα και ασφάλεια που πριν μας παρείχε η ταυτοποίησή μας με την Μητέρα».
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΟΙΚΟΣ 

(Σημασίες του)

Χρήματα

Κτήσεις και περιουσία

Προσωπικοί πόροι, ταλέντα, δεξιότητες

Προσωπικές αξίες, στάση απέναντι στην περιουσία

 

 

ΣΧΟΛΙΑ