Δίας αντίθεση Ουρανός

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Το αντάλλαγμα της ελευθερίας σου

(26 Δεκεμβρίου 2016, 2 Μαρτίου 2017, 28 Σεπτεμβρίου 2017)

 

Ένα από τα κυρίαρχα μοτίβα για το 2017 είναι η αντίθεση του Δία με τον Ουρανό. Αν και μιλάμε για συλλογικούς πλανήτες η επιρροή τους είναι έντονη και σε προσωπικό επίπεδο. Ιδιαίτερα για όσους είναι γεννημένοι στο τρίτο δεκαήμερο των παρορμητικών ζωδίων- κυρίως Κριοί και Ζυγοί, και ύστερα Καρκίνοι και Αιγόκεροι. Και φυσικά όσοι έχουν πλανήτες στις τελευταίες δέκα μοίρες των παραπάνω ζωδίων.  Ωστόσο αφού αναφερόμαστε σε συλλογικούς πλανήτες, αυτή η διέλευση μας αφορά όλους.

 

Ο Δίας στον Ζυγό

Ο Δίας είναι στον Ζυγό ήδη από τις 9 Σεπτεμβρίου του 2016 και θα παραμείνει ως τις 10 Οκτωβρίου του 2017. Είναι ο νόμος της έλξης. Ο Δίας εκεί, φέρνει αυτό τον νόμο στα χέρια μας.

Ο Ζυγός αντιπροσωπεύει τον ανθρώπινο πολιτισμό. Εκεί που σταματά το εθιμικό δίκαιο, ο άγραφος νόμος «μάχαιρα έδωσες – μάχαιρα θα λάβεις», και η συνείδηση μας κάνει να διαπραγματευόμαστε ως πολιτισμένα όντα.

Επίσης ο Ζυγός, αντιπροσωπεύει τις διαπροσωπικές σχέσεις. Συνήθως ελκυόμαστε από κάτι που μας λείπει. Είναι ο Άλλος που συναντάμε και μάς φέρνει αυτό ακριβώς το κομμάτι. Στις πιο σημαντικές στενές σχέσεις συνδεόμαστε με ανθρώπους που έχουν τις ίδιες ελλείψεις με τις δικές μας.

Το ζήτημα του Δία στον Ζυγό είναι το πώς θα επεκταθούμε προσωπικά και θα στοχεύσουμε στη μελλοντική μας εξέλιξη.  Μαζί με κάποιον Άλλο. Και επίσης, πώς θα επαναφέρουμε συλλογικά την ισορροπία και τη δικαιοσύνη.

 

Ο Ουρανός στον Κριό

Ήδη από το 2010  και ακόμα πιο έντονα μέσα στο 2011 ο Ουρανός στον Κριό τάραξε τις δομές και αμφισβήτησε τις πιο θεμελιώδεις απόψεις, οπτικές, συμπεριφορές και επιδιώξεις σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Επαναστάτης με ή χωρίς αιτία, θυμωμένος ή ευνουχισμένος έφηβος, φασίστας ή σύγχρονος Προμηθέας ο Ουρανός τα τελευταία χρόνια ήρθε να αμφισβητήσει τις κοινωνικές δομές σε μια παγκόσμια σκηνή που χαρακτηρίζεται από ακραία ένταση και αβεβαιότητα.

Ως το 2018, επηρεάζει κυρίως τα Παρορμητικά ζώδια (Κριούς, Ζυγούς, Καρκίνους, Αιγόκερους) και όσους έχουν πλανήτες σε αυτά. Για το 2017 είναι το τελευταίο δεκαήμερο των παραπάνω ζωδίων που βιώνει τη διέλευση του Ουρανού. Το τρίγωνο με τον Κρόνο ταυτόχρονα για φέτος, δρα  υποστηρικτικά, δίνοντας γείωση και μειώνοντας τις δραματικές εντάσεις.

 

Τι συμβαίνει όμως με την αντίθεση Δία – Ουρανού;

Ο Δίας σύμφωνα με τον αστρολόγο Dane Rudyhar, που επηρεάστηκε από τον Carl Jung, είναι η λειτουργία της ψυχής να νοηματοδοτεί. Ο Δίας εκφράζει αυτό που δίνει νόημα στη ζωή μας καθώς εξελισσόμαστε. Μέσα από τη διαίσθηση και τη φαντασία, από τις αφηρημένες έννοιες και τις ιδέες είναι η μεγάλη εικόνα που δίνει σχήμα στο χάος της ζωής.

Ο Ουρανός πάλι, είναι ο Νους της ψυχής. Το μοναδικό περιεχόμενο της ψυχής κάθε ανθρώπου και η «δανειστική βιβλιοθήκη» του συλλογικού ασυνείδητου. Όλες οι μνήμες που έχουν καταγραφεί πέρα από αυτές που θυμόμαστε συνειδητά αυτή τη στιγμή.Η μακροπρόθεσμη μνήμη, που γίνεται πιο ασαφής όταν περνούν οι μέρες, οι βδομάδες, οι δεκαετίες στη ζωή μας. Στις διελεύσεις του Ουρανού σαν να μας διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα και αυτές οι μνήμες που έχουμε απωθήσει ξυπνούν και γίνονται συνειδητές.

Δίας και Ουρανός τραντάζουν τις δομές ώστε δίνοντας νόημα και έμπνευση να απελευθερωθούμε από τα δεσμά των προκαταλήψεων, της επανάληψης και του δοκιμασμένου. Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα σε αυτή τη διέλευση είναι η ελευθερία μέσα σε μια σχέση ή συνεργασία.

Ό,τι ορίζει η κοινωνία για τις ερωτικές σχέσεις μπορεί να σε κάνει να ασφυκτιάς. Μπορείς να είσαι μονογαμικός/ή ή πολυγαμικός/ή, ή και τα δύο σε διαφορετικές φάσεις της ζωής σου. Μπορείς να πειραματιστείς με τη σεξουαλικότητα χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να κατηγοριοποιείσαι. Μπορεί να έχεις άλλου είδους αντίληψη για τις ερωτικές σχέσεις. Ωστόσο η ερώτηση παραμένει:

Μπορείς να είσαι ανεξάρτητος/η και ταυτόχρονα δεσμευμένος/η;  Και πώς διαχειρίζεσαι αυτή τη σύγκρουση των δύο;

Ο Δίας στον Ζυγό προκρίνει τη σχέση ως μέσο για να εξελιχθούμε. Και ο Ουρανός στον Κριό αντιδρά σε κάθε περιορισμό της προσωπικής ελευθερίας. Μπορεί να σημαίνει την τάση μας να αποφεύγουμε τη δέσμευση εξαιτίας παλιών πεποιθήσεων που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε.  Στο όνομα της προσωπικής ελευθερίας τελικά οδηγούμαστε στην απομόνωση.

Το 2017 δείχνει σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο την ανάγκη για ένωση.

Συλλογικά, μπορεί να υπάρξει πόλωση και φανατισμός, αλλά το ζήτημα είναι η επαναφορά της ισορροπίας. Κοινωνικές ομάδες που άλλοτε δεν έβρισκαν κοινό σημείο αναφοράς, φέτος ενώνονται. Καινούργιες συλλογικότητες και κοινωνικές δομές σχηματίζονται.

Σε προσωπικό επίπεδο αναδύονται καινούργιες πεποιθήσεις για το τι είναι μια ερωτική σχέση. Το διαδίκτυο παίζει κυρίαρχο ρόλο σε αυτό. Μαζί με την ασυνέχεια και την απόσταση υπάρχει η ανάγκη να έρθουμε κοντά. Οι θεωρίες για τις σχέσεις και τον έρωτα, μπαίνουν στο στόχαστρο. Η εμπειρία είναι που θα διαμορφώσει την καινούργια μας αντίληψη. Η συγκλονιστική παρουσία του Άλλου μας υποδεικνύει τον τρόπο για να καταφέρουμε να πιστέψουμε σε ένα καλύτερο μέλλον. Ή έστω διαφορετικό. Μαζί. Γκρεμίζοντας και χτίζοντας.

ΣΧΟΛΙΑ

ASTROHEART NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter του ASTROHEART, για να λαμβάνετε αποκλειστικά E-Books από τον Γιώργο Πανόπουλο

Η εγγραφή έγινε με επιτυχία!