Δίας/Πλούτωνας: μια όψη που καίει

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

 

Από τα τέλη του 2016 ζούμε με το ταφ- τετράγωνο μεταξύ του Δία στον Ζυγό, του Ουρανού στον Κριό και του Πλούτωνα στον Αιγόκερω. Μια δυναμική όψη αυτού του συνδυασμού επανεργοποιείται με το τρίτο και τελευταίο τετράγωνο μεταξύ Δία/Πλούτωνα στις 4 Αυγούστου στις 17ο Ζυγού/Αιγόκερου επηρεάζοντας κυρίως τους γεννημένους Ζυγούς/Αιγόκερους/Καρκίνους/Κριούς στις τελευταίες πέντε μέρες του  δεύτερου δεκαήμερου και όσους έχουν ωροσκόπους ή πλανήτες από 15ο-19ο.

Να θυμίσω ότι το πρώτο τετράγωνο έγινε στις 25 Νοεμβρίου 2016 και το δεύτερο στις 30 Μαρτίου 2017.

Όπως όλα τα τετράγωνα στα παρορμητικά ζώδια έτσι κι αυτό μας πιέζει να αναλάβουμε δράση, να κινηθούμε, να αποφασίσουμε. Μας δίνεται η δύναμη και η δυναμική να προσπεράσουμε εμπόδια και να αντέξουμε αντιξοότητες. Είναι εποχή που συνειδητοποιούμε τη δύναμη, το σθένος μας και την αποφασιστικότητα να τα καταφέρουμε ξέροντας ότι κάθε κατόρθωμα έχει διόδια που πολλές φορές είναι υψηλά. Ωστόσο χρειάζεται να θυμόμαστε ότι ο δυναμισμός και η αποφασιστικότητα είναι ευνοϊκά χαρακτηριστικά όταν χρησιμοποιούνται για να εξελιχτούμε κι όχι για να επιβληθούμε στους άλλους. Η δύναμη έχει αξία όταν χρησιμοποιείται για το καλό κι όχι για να χειραγωγήσει, να χρησιμοποιήσει ή να λειτουργήσει ως ωμή εξουσία στους άλλους.

Όπου συμμετέχει ο Πλούτωνας υπάρχει κατάρρευση που μπορεί να είναι καταστροφική αλλά μπορεί να είναι δημιουργική. Ο Πλούτωνας στον Αιγόκερω δεν αντέχει την αβροφροσύνη και την ευγένεια του Δία στον Ζυγό. Σε κοινωνικο/πολιτικό επίπεδο ο Πλούτωνας γκρεμίζει τους καλούς τρόπους και την διπλωματική μέχρι τώρα συμπεριφορά των πολιτικών: έχετε παρατηρήσει πόσο οξείς και προσβλητικοί είναι τελευταία οι χαρακτηρισμοί τους ενός προς τον άλλο σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης αν μέχρι τώρα ήταν μεν κοινό μυστικό ότι οι πλούσιοι ή οι άνθρωποι εξουσίας δεν πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν όπως οι κοινοί πολίτες χωρίς όμως να γίνεται μεγάλο θέμα τώρα φαίνεται να αλλάζει αυτή η τακτική. Όταν χαρακτηριστικά ο Άρης στον Αιγόκερω τον περασμένο Οκτώβριο του 2016 τετραγώνισε τον Δία στον Ζυγό ο Ντόναλντ Τραμπ που αρνιόταν να πληρώσει τους φόρους που υποχρεούται έγινε για πρώτη φορά πρωτοσέλιδο στους New York Times. Μην ξεχνάτε ανάλογους πολιτικούς και στην Ελλάδα που αναμειγνύονται σε οικονομικά σκάνδαλα που έρχονται με ένταση στην επιφάνεια συνεχώς τον τελευταίο σχεδόν χρόνο. Τα οικονομικά σκάνδαλα και η διαφθορά που υποθάλπονται παγκοσμίως από την οικονομική και πολιτική ελίτ αποκαλύπτονται ώστε να συνειδητοποιηθούν από τους πολίτες που καλούνται να αντιδράσουν.

Θέματα εξουσίας, ανταγωνισμού, κτητικότητας, απληστίας, χειραγώγησης όπως και η ιδέα ότι η ισχύς δημιουργεί δίκιο υπεισέρχονται και στις προσωπικές ζωές είτε μέσα από τις εργασιακές σχέσεις είτε μέσα στις ιδιωτικές (συναισθηματικές, οικογενειακές, συντροφικές) ζωές μας. Κι ενώ όπως είπαμε η δυναμική της όψης μπορεί να δημιουργήσει θαύματα που είναι συνδυασμός προσπάθειας, τόλμης και πίστης με τον ίδιο τρόπο μπορεί να δημιουργήσει και ερείπια όταν ο εγωισμός συνδεθεί με την χειραγώγηση, το φανατισμό, ή την πεποίθηση ότι ο άλλος είναι υποχρεωμένος να υποταχθεί στις επιθυμίες και τις επιδιώξεις μας.

Είναι εποχή έντασης, εμμονών, πάθους και πρωτόγονων ενστίκτων. Για πολλούς πρόκειται για μια κομβική στιγμή στη ζωή τους που πιθανόν να την κόβει σε πριν και μετά από αυτές τις μέρες. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση, ψυχραιμία, αυτοέλεγχο και αίσθηση ευθύνης για τον εαυτό μας αλλά και για τους άλλους που χρειάζεται να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι επηρεάζονται από εμάς όπως κι εμείς από αυτούς.  

ΣΧΟΛΙΑ