Δωδέκατος Οίκος

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Δωδέκατος Οίκος*: It’s a Mystery

(μυστικά, κάρμα, κρυφοί εχθροί, αυτοκαταστροφή, ανιδιοτελής αγάπη, θυσία, νοσοκομεία, φυλακές, κοινωφελή ιδρύματα, απόδραση, έξεις)

*Σημείωση: Συνήθως ο 12ος Οίκος ανήκει στο προηγούμενο ζώδιο από τον Ωροσκόπο μας. Αν έχεις παραδείγματος χάρη Ωροσκόπο στον Ζυγό, ο 12ος οίκος σου είναι Παρθένος, ή αν έχεις Ωροσκόπο στον Υδροχόο ο 12ος οίκο σου ανήκει στον Αιγόκερω.

Ο δωδέκατος μαζί με τον έκτο και τον όγδοο αποτελούν μια τριάδα που αστρολογικά έχει τύχει εξαιρετικά κακής δημοσιότητας. Κάποιος που ξέρει λίγη αστρολογία μόλις ακούει για 12ο οίκο και πλανήτες σε αυτόν παθαίνει πανικό. «Έχω ακούσει ότι ο δωδέκατος οίκος είναι δυσοίωνος. Είμαι καταδικασμένος/η με πλανήτες σ΄αυτόν;». «Αυτός ο οίκος δεν είναι απαίσιος;». «Εδώ δεν βρίσκεται ό.τι πιο μαύρο και ανυπόφορο υπάρχει;». «Αυτός οίκος δεν είναι ενοχές, τύψεις και λύπες;».

Όχι μόνο αυτός ο οίκος έχει κακή φήμη αλλά παραδοσιακά αποτελεί και τον πιο αδύναμο Οίκο σαν οι πλανήτες εκεί να έχουν ελάχιστη ή καμία σημασία. Όμως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι έχουν σε αυτόν το Οίκο πλανήτες αποδεικνύει το αντίθετο. Όπως και ο Ποσειδώνας που είναι κυβερνήτης του 12ο οίκου είναι πολύ δύσκολο να οριοθετήσεις αυτόν τον οίκο. Παραδοσιακά είναι ο οίκος «του περιορισμού, της φυλάκισης και της αυτοκαταστροφής». Ω!  Αποτελεί πηγή άγχους των μαθητών της αστρολογίας  όταν ανακαλύπτουν πλανήτες εκεί  και διαβάζοντας παλιά βιβλία βγάζουν δυσάρεστα συμπεράσματα. «Σε ένα βαθύτερο επίπεδο», γράφει ο Howard Sasportas στο βιβλίο του Τwelve Houses (Οι δώδεκα Οίκοι), «δείχνει τη λαχτάρα της διάλυσης που υπάρχει μέσα σε όλους μας- την έντονη επιθυμία να επιστρέψουμε στο αμνιακό υγρό της μήτρας-στην πρωταρχική ενότητα».

Ο δωδέκατος ταυτίζεται με την κληρονομικότητα. Όχι όμως με τον τρόπο του 4ου και του 10ου οίκου που μας δίνουν πληροφορίες για τους γονείς μας. Ο δωδέκατος σχετίζεται με ό,τι ονομάζουμε προγόνους. Εδώ βρίσκονται οι βαθύτερες ρίζες μας όσο αφορά τη φυλή, την εθνικότητα, τη θρησκεία και το πολιτιστικό περιβάλλον των προηγούμενων από εμάς γενεών. Ακόμα κι αν απαρνιόμαστε ή αποκηρύσσουμε αυτό το απώτερο παρελθόν και ταυτιζόμαστε μόνο με το σήμερα  ο 12ο οίκος είναι πάντα εκεί για να μας θυμίζει ότι είμαστε οι κληρονόμοι εικόνων, μύθων, παραδόσεων, αισθημάτων και ονείρων που ανήκουν όχι μόνο στους γονείς μας, αλλά στους παππούδες μας, τους προπαππούδες μας, τους προγόνους μας.

Ο Δωδέκατος οίκος είναι εξαιρετικά σημαντικός για τις σχέσεις μας με τον ίδιο τρόπο που είναι και ο Έβδομος οίκος της συντροφικότητάς και των σημαντικών σχέσεων της ζωής μας.

 

Στον 12ο  οίκο βρίσκονται τα φαντάσματα που παρελθόντος που έρχονται να μας στοιχειώσουν. Εδώ βρίσκονται οι περίφημοι σκελετοί στην ντουλάπα, ο αλκοολισμός του προπάππου, η αυτοκτονία της θείας, η φτώχεια των μεταναστών παππούδων μας, οι αντάρτες της οικογένειας, τα μαύρα πρόβατα της γενιάς μας- δεκάδες χρόνια και αιώνες πίσω  μέχρι να φτάσουμε στην αρχή της ανθρώπινης ιστορίας. Οι πλανήτες του 12ου σχετίζονται με όλα αυτά. Έτσι δεν αποτελεί έκπληξη που αισθανόμαστε αμηχανία κάθε φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτό τον οίκο και τις σημασίες του αφού είμαστε τελείως ανεκπαίδευτοι στην πραγματικότητα, τη δύναμη και τη δυναμική τού συλλογικού ασυνείδητου.

Εδώ είναι και ο Οίκος του Κάρμα.  Οι υδάτινοι οίκοι- ο 4ος, 8ος και 12ος–  ονομάζονται τριάδα της ψυχής, ή ψυχική τριάδα και μαζί δημιουργούν ένα τομέα που σχετίζεται με το προσωπικό κάρμα. Ιδιαίτερα ο 12ος οίκος έχει ονομαστεί από την παραδοσιακή αστρολογία ως ο οίκος της Καρμικής Ευθύνης. Ο Richard Idemon ο αστρολόγος που υπήρξε πρωτοπόρος στην αναδιατύπωση των αστρολογικών εννοιών σε σχέση με την ψυχολογική /ψυχαναλυτική ορολογία είπε ότι οι υδάτινοι οίκοι δείχνουν διαφορετικά είδη φόβου: 1) το φόβο να γυρίσεις στο στάδιο της παιδικής σου ηλικίας στο οποίο αισθανόσουν αβοήθητος/η ή αδύναμος/η (4ος), 2) το φόβο των κοινωνικών ταμπού (8ος)  και το φόβο του χάους (12ος).  Από πού έρχονται αυτοί οι φόβοι; Πιθανόν από το παρελθόν. Από συγκεκριμένες τραυματικές εμπειρίες, ή σοκ.  Πλανήτες σε υδάτινους οίκους εκφράζουν συμπεριφορές και χαρακτηριστικά που είναι χρωματισμένα από καρμικά μοτίβα, αισθηματικές προκαταλήψεις, ή ασυνείδητα κίνητρα και φόβους. Δείχνουν τα φαντάσματα του παρελθόντος  που μας δυναστεύουν και το γεγονός ότι μέχρι ένα βαθμό σαμποτάρουν τις συνειδητές μας συμπεριφορές. Αυτές οι δυνάμεις, αυτές οι ορμές και ενέργειες υπάρχουν πάντα εκεί βαθιά μέσα μας και δεν μας αφήνουν ήσυχους μέχρι να τις συνειδητοποιήσουμε, να τις  αντιμετωπίσουμε κατά πρόσωπο και να απελευθερωθούμε από αυτές αναλαμβάνοντας θαρραλέα δράση.

Δωδέκατος Οίκος

(συνέχεια)

 

Ο 12ος οίκος αποκαλύπτει επιρροές που είναι εντελώς και εμφανώς πέραν κάθε ελέγχου μας. Είναι ξεκάθαρο πολλές φορές ότι δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις επιθυμίες μας με συνηθισμένους τρόπους  και αυτή η διαπίστωση  μάς παίρνει πολλά χρόνια και πολύ πόνο για να τη συνειδητοποιήσουμε. Οι πλανήτες στον 12ο οίκο συμβολίζουν δυνάμεις που μας κατακλύζουν και που για να τις αντιμετωπίσουμε χρειάζεται να τις ανακατευθύνουμε προς ένα στόχο, προς ένα σκοπό, ή προς ένα ιδανικό που μας εμπνέει.

Ο Δωδέκατος οίκος είναι εξαιρετικά σημαντικός για τις σχέσεις μας με τον ίδιο τρόπο που είναι και ο Έβδομος οίκος της συντροφικότητάς και των σημαντικών σχέσεων της ζωής μας. Όπως στον Έβδομο οίκο προβάλουμε στους άλλους κομμάτια του εαυτού μας που δεν έχουμε αφομοιώσει,  δεν εκφράζουμε, ή για τα οποία ντρεπόμαστε, έχουμε παραβλέψει, ή τα οποία δεν επιτρέπουμε ή ντρεπόμαστε έτσι και στον 12ο οίκο ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που εκφράζουν ό,τι φοβόμαστε και έχουμε θάψει πολύ βαθιά. Είναι σαν τα κομμάτια που δεν έχουμε ενσωματώσει στην προσωπικότητά μας να χρειάζεται να ενωθούν με τα υπόλοιπα μέσα από τη σχέση με έναν Άλλο που θα τα εκφράζει με άνεση.

Δεν χρειάζεται να τονιστεί ότι τέτοιου είδους σχέσεις είναι δύσκολες επειδή τα κομμάτια που εκφράζονται με τους πλανήτες ή το ζώδιο του Δωδέκατου οίκου και φοβόμαστε να τα εκφράσουμε τα διαθέτει ο άλλος που ερχόμαστε σε επαφή μαζί του. Αυτοί οι άνθρωποι που έρχονται στη ζωή μας μοιάζουν με καθρέφτες που λένε πολλά για εμάς τους ίδιους αν αντέξουμε και μείνουμε στη σχέση. Με δύο λόγια αν συνειδητοποιήσουμε ότι ο Άλλος εκφράζει κομμάτια μας που φοβόμαστε υπάρχει η δυνατότητα εξέλιξης και ολοκλήρωσης. Αν όμως δεν καταλάβουμε τι συμβαίνει σε αυτή τη σχέση μας τότε θα αισθανθούμε απογοήτευση, θυμό και θύμα του Άλλου. Φυσικά και υπάρχουν θετικές σχέσεις όταν  οι δύο του ζεύγους σέβονται, στηρίζουν, και βοηθούν ο ένας τον άλλο όχι επειδή κάποιος είναι θύμα του άλλου αλλά από αφοσίωση στον Άλλο και συνειδητή προσπάθεια να ξεπεράσεις τον εγωισμό σου.

 

Το τίμημα που πληρώνει κάποιος για την αυτογνωσία  είναι να αντιμετωπίσει τη σκοτεινή πλευρά του- όχι τόσο για να μείνει εκεί, αλλά για να τη διαπεράσει, για να την διαβεί ώστε να συναντήσει το πεπρωμένο του-Ίρβιν Γιάλομ

Η Αχίλλειος πτέρνα του 12ου και ο κρυμμένος Δυναμισμός

 

Οι πλανήτες  στον 12ο οίκο, όπως και στους άλλους υδάτινους οίκους έχουν τεράστια επιρροή στα  πιο βαθιά κομμάτια της ύπαρξής μας. Έτσι η επιρροή τους δεν είναι πάντα εμφανής και καθόλου εύκολη στην ερμηνεία τους. Οι υδάτινοι οίκοι και κυρίως ο 12ο είναι εξαιρετικά δύσκολος στην ερμηνεία του γιατί δεν είναι εύκολο να ξέρεις σε ποιο επίπεδο και πως εκδηλώνονται.

Εάν έχεις τον Ήλιο ή ζώδιο Λέοντα στον 12ο μπορεί να εμφανίζεσαι εξωτερικά, ντροπαλός/ή, διακριτικός/ή, ταπεινός/ή, επιφυλακτικός/ή, μετριόφρων  αλλά μπορεί μέσα σου να κρύβεις πληθωρικό εγωισμό, ναρκισσισμό και αλαζονεία. Για σένα η ουσία είναι η προστασία του εγώ σου από εξωτερικούς παράγοντες που απειλούν την υπηρηφάνεια και την αυτοεκτίμησή σου. Με Παρθένο ωροσκόπο μπορεί να το καλύπτεις αυτήν την υπηρηφάνεια με μια ταπεινή και στην υπηρεσία των άλλων περσόνα.

+Η κρυμμένη σου δύναμη βρίσκεται στην αυτοπεποίθηση που δίνει ο εσωτερικός σου πλούτος, στην ικανότητά σου να αναζωογονείς τον εαυτό σου, στη δυνατότητα σου να ηγηθείς.

Με τη Σελήνη, ή Καρκίνο στον 12ο οίκο σου μπορεί να είσαι υπερευαίσθητη και παθητική προσωπικότητα. Μπορεί να απαρνιέσαι την παιδική σου ανάγκη για αισθήματα και φροντίδα, την επιθυμία σου για τρυφερότητα. Σαν αποτέλεσμα μπορεί να αισθάνεσαι άβολα γύρω από παιδιά ή εάν είσαι γυναίκα να αρνιέσαι τα μητρικά ένστικτα. Η κρυφή αδυναμία σου έγκειται στην απροθυμία να αντιμετωπίσεις άμεσα και ευθέως τις συναισθηματικές σου ανάγκες. Με τη Σελήνη σε αυτόν τον οίκο η αίσθηση κάποιου κάποιας για ό,τι του/της δίνει ασφάλεια, ή συναισθηματική στήριξη είναι θολή ή ασυνείδητη.  Έτσι η τάξη, η οργάνωση, η ταξινόμηση είναι αναγκαία  για να ενισχυθεί η αίσθηση της ασφάλειας. (Σελήνη στον 12ο έχουν πολλοί αστρολόγοι . Η αστρολογία  φαίνεται ότι τους δίνει την στήριξη και την τάξη που χρειάζονται).

+Η Σελήνη εδώ δείχνει την δυνατότητά σου για συναισθηματική αυτάρκεια, την ικανότητά σου να φροντίζεις τον εαυτό σου, την συναισθηματική ανταπόκριση σε όσους σε έχουν ανάγκη και σε χρειάζονται, στο ταλέντο σου να προσέχεις και να τρέφεις τους άλλους.

Με τον Ερμή, ή Παρθένο/Διδύμους στον 12ο οίκο  υπάρχει η τάση να υποφέρεις από νευρική υπερένταση, ατέλειωτους εσωτερικούς διαλόγους, έντονη αυτοκριτική και ανησυχία. Με Διδύμους υπάρχει υπερβολική σκέψη και ατέλειωτοι συλλογισμοί, ή η τάση να χάνεσαι σε εσωτερικούς μονολόγους. Με την Παρθένο είσαι επικριτικός/η, εμμονικός/ή με τις λεπτομέρειες και την τάξη, με τάση στην αρνητική σκέψη. Με τον Ερμή στον 12ο υπάρχει κυρίως διαίσθηση παρά λογική. Η αντίληψη και η επικοινωνία είναι σε σύγχυση και θολή συνήθως αλλά κάποιες άλλες φορές εξαιρετικά διαυγής και διεισδυτική. Το μυαλό συνήθως τείνει σε βάθος σκέψης και παρόλο που πολλές φορές γίνεται εμμονικό υπάρχει ταλέντο στον αποκρυφισμό, τις πνευματικές ή ψυχικές σπουδές ή στο γράψιμο.

+Έχεις σχεδόν μια υπερφυσική ικανότητα να επικοινωνείς καθαρά με τον εαυτό σου, να διαχειρίζεσαι με άνεση διανοητικές δραστηριότητες, να χρησιμοποιείς τη γραφή ως εργαλείο της εσωτερικής σου ανάπτυξης.

-Με την Αφροδίτη, ή Ταύρο/Ζυγό στο 12ο υπάρχει έντονη επιφυλακτικότητα για στενές σχέσεις ή έντονη προσκόλληση στη φαντασία παρά στην πραγματικότητα που υπάρχει μπροστά σου. Η Αφροδίτη στον 12ο δείχνει ότι το πρόσωπο δεν μπορεί να βρει ικανοποιητική συναισθηματική ικανοποίηση με μια επιφανειακή ζωή, ή σε σχέσεις χωρίς βάθος. Αυτό το ανικανοποίητο όμως είναι που μπορεί να στρέψει την Αφροδίτη στην εξερεύνηση της εσωτερικής ζωής, ή να διοχετεύσει την ενέργεια της σε πνευματικούς στόχους ως μέσον για να νιώσει συναισθηματική πληρότητα. Η Αφροδίτη στο 12ο θέλει χρόνο απομόνωσης ώστε να διερευνήσει τον εσωτερικό κόσμο. Η κρυφή αδυναμία πιθανόν να είναι η υπερβολική προσκόλληση στον εαυτό, η αυταρέσκεια, η ματαιοδοξία και ο υλισμός. Εάν στο 12ο οίκο έχεις Ταύρο αποκηρύσσεις τις υλιστικές σου τάσεις, το δογματισμό, την τεμπελιά ή τον αισθησιασμό. Εάν έχεις Ζυγό εδώ αποφεύγεις να αντιμετωπίσεις τις παρορμήσεις και τις αυταπάτες που παρεμβαίνουν στις προσωπικές σου σχέσεις, είσαι υπέρ της πάση θυσίας διατήρησης της ηρεμίας με αποτέλεσμα να παραβλέπεις τις ανάγκες σου.

+Με την Αφροδίτη μπορείς να τα πας εξαιρετικά με τον εαυτό σου, να αφιερωθείς στα ιδανικά σου και να αποκτήσεις εσωτερική γαλήνη.

Δωδέκατος Οίκος

(συνέχεια)

 

Με τον Άρη,  ή με Κριό στο 12ο αποφεύγεις να παραδεχτείς και να διεκδικήσεις τις φυσικές και σεξουαλικές σου ανάγκες ή ο θυμός που αισθάνεσαι επειδή δεν σου δίνονται αυτά που επιθυμείς εσωστρέφεται ως αυτοκαταστροφή, ως δυσάρεστες σκέψεις, ή ως επιβλαβείς εθισμοί. Ίσως αισθάνεσαι άβολα όταν επιμένεις έντονα στο κυνήγι των προσωπικών σου ενδιαφερόντων. Χρειάζεται να μάθεις να ζητάς ανοιχτά αυτό που θέλεις και να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου. Με τον Άρη στον 12ο υπάρχει μια δύναμη εκτός ελέγχου και οι πιο δυναμικοί στόχοι  μπορεί να μην είναι εύκολα ανιχνεύσιμοι και να μην μπορούν να προσδιοριστούν με ευκρίνεια. Μπορείς να  οδηγηθείς σε εμμονές,  ή μπορεί να διοχετεύσεις το πάθος σου με αγώνες υπέρ αυτών που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ή εναντίον των δικών σου αρνητικών τάσεων. Αυτή η τελευταία στάση μπορεί να σε κάνει σκληρό/ή με τον εαυτό σου αλλά ο Άρης εδώ μπορεί να γίνει ο καταλύτης εντυπωσιακής εξέλιξης και ωριμότητας.

+Διαθέτεις την ικανότητα να ξαναρχίζεις τη ζωή σου καινούργιος/α, να δίνεις στον εαυτό σου στόχους και σκοπούς, να αναλαμβάνεις πρωτοβουλίες. Μπορείς να επιδείξεις θάρρος και αποφασιστικότητα εξερευνώντας την ψυχή σου και να αγωνιστείς για τον εαυτό σου και τις υποθέσεις, ή τους σκοπούς που αναλαμβάνεις.

Με Δία ή Τοξότη στον 12ο αποφεύγεις να αντιμετωπίσεις τις υπερβολές σου και τον υποβόσκοντα φαρισαϊσμό σου. Διατηρώντας τα πιστεύω σου, ή αξιώσεις που δεν σε εξυπηρετούν πια περιορίζεις τους ορίζοντές και τις δυνατότητές  σου στον εξωτερικό κόσμο.  Επίσης υπάρχει η τάση να υπερεκτείνεσαι  και να υπερβάλλεις συναισθηματικά. Με τον Δία στον 12ο υπάρχουν θρησκευτικές ανάγκες που μπορούν να καλυφθούν μόνο όταν συντονιστείς με τις βαθύτερες πηγές της ζωής. Υπάρχει συνήθως μια εσωτερική γενναιοδωρία που σε στηρίζει τις δύσκολες εποχές και δίνει έμπνευση όταν τα πάντα στην επιφάνεια φαίνονται άδεια.

+Ο Δίας, ο πλανήτης του νοήματος και της πίστης μπορεί να σου εμπνεύσει βαθιά πίστη στον εαυτό σου και στο μέλλον σου, να εντείνει την ικανότητά να μαθαίνεις από κάθε εμπειρία, να εξελίσσεσαι και να εμπλουτίζεις την εσωτερική σου ζωή.

Με τον Κρόνο, ή Αιγόκερω στον 12ο διστάζεις  να εκφραστείς ανοιχτά και να έρθεις σε επαφή με τα αρνητικά σου αισθήματα  και ειδικότερα με το φόβο, τις ενοχές, τη μοναξιά και τη δυσπιστία. Επειδή δεν αντιμετωπίζεις το φόβο και τις αμφιβολίες που σε περιορίζουν ίσως αρνείσαι ή υποσκάπτεις υποσυνείδητα την επιθυμία για επαγγελματική επιτυχία. Η κρόνια επιρροή μπορεί να παρουσιαστεί ως ψυχολογική ακαμψία και απώθηση που οφείλεται στην άρνηση να αφήσεις πίσω φθαρμένες συμπεριφορές. Χρειάζεται να έρθεις σε επαφή με τις απωθήσεις σου. Για παράδειγμα ο Κρόνος δείχνει δυσκολία και μια ασυνείδητη αντίσταση στη συναισθηματική έκφραση. Σε κάποιες περιπτώσεις δείχνει φοβίες και φόβους, μια αποτραβηγμένη φύση, ή έντονα αισθήματα ενοχής, αίσθηση υποχρέωσης, ή την έκφραση αισθημάτων ως δυσβάστακτο βάρος.  Όμως την ίδια στιγμή οι ίδιοι άνθρωποι διαθέτουν τεράστια κατανόηση για τις ασυνείδητες αυτές ενέργειες. Ο Σίγκμουντ Φρόιντ πχ είχε Κρόνο στον 12ο οίκο.

+Ο Κρόνος δίνει εσωτερική αντοχή και δύναμη. Αυτοπειθαρχία και ικανότητα να αντιμετωπίζεις την μοναξιά όχι ως πρόβλημα αλλά ως πηγή αυτογνωσίας. Με τον Κρόνο μπορείς να χειριστείς τις ευθύνες και τα καθήκοντα που σου ανατίθενται χωρίς να τα αποφεύγεις και τονίζει τη θέληση να αναλάβεις να τρέξεις μια δική σου δουλειά, κάτι που σε εκφράζει με αποφασιστικότητα και επιμονή.

Με Ουρανό, ή Υδροχόο στον 12ο οίκο καταπιέζεις την ανάγκη για αυτονομία, ανεξαρτησία, αλλαγή, ατομικότητα, αυτοέκφραση, . Αλλά σε ένα βαθύτερο επίπεδο μπορεί να είσαι ισχυρογνώμων, να θέτεις εσύ τους νόμους στον εαυτό σου, να είσαι ανεύθυνος/η, ή απείθαρχος/η. Είναι πιθανόν να αντιμετωπίζεις κάθε τόσο εσωτερική αναταραχή.

+Τα δώρα του Ουρανού είναι η ψυχολογική ανεξαρτησία και ελευθερία, το ανοιχτό μυαλό, μια ακονισμένη διαίσθηση και αυθεντικότητα. Επίσης είναι η ικανότητα να αλλάζεις τον εαυτό σου και να χειρίζεσαι με άνεση ξαφνικές ανατροπές ή απρόσμενα γεγονότα της ζωής.

Με τον Ποσειδώνα ή τους Ιχθύς στον 12ο οίκο η μυστική σου αδυναμία ίσως βρίσκεται στην υπερευαισθησία, τις βλαβερές έξεις, την τάση για απόδραση, ή για φαντασιώσεις, για αυταπάτες, ή στην διάθεση να παρασυρθείς στο ρεύμα της ζωής χωρίς να καθορίζεις την κατεύθυνση που θέλεις να πάρεις. Ίσως αποφεύγεις να αναπτύξεις και να εκφράσεις τις δημιουργικές και πνευματικές σου ικανότητες.

+Με τον Ποσειδώνα υπάρχει μια εγγενής πηγή πίστης στη ζωή, συμπόνιας, έμπνευσης, αφιέρωσης στα υψηλά ιδανικά και η επιθυμία να δοθείς σε κάτι που να έχει αξία, να περιέχει το κοινό καλό, ή να διαθέσεις τον εαυτό σου σε αυτούς που σε έχουν ανάγκη.

Με τον Πλούτωνα, ή Σκορπιό στον 12ο οίκο ίσως αρνείσαι και φοβάσαι τη δύναμη που διαθέτεις όπως και τη δυνατότητα για σκληρότητα και βία όπως και τη δύναμη της σεξουαλικότητας. Η αδυναμία σου έγκειται στην στη εξουθενωτική κριτική του εαυτού σου, στην τάση σου να εξαντλείς τν εαυτό σου και στην εκρηκτικότητά σου κάθε τόσο  που προέρχεται από καταπιεσμένα αισθήματα και επιθυμίες ή οργή. Κι όμως έχεις ένα τεράστιο δυναμισμό που χρειάζεται στόχο και κίνητρο για να διοχετευθεί θετικά.

+Ο Πλούτωνας δίνει ψυχολογική οξυδέρκεια και διορατικότητα, ακατάβλητη θέληση και μεγάλα ψυχικά αποθέματα που είναι διαθέσιμα για να αντέχεις στις εποχές έντονου στρες ή πίεσης. Εδώ υπάρχει η ικανότητα αναγέννησης μετά από κάθε κρίση.

 

Αντί επιλόγου, μια φράση του Ίρβιν Γιάλομ ψυχίατρου και συγγραφέα που συνοψίζει την ενέργεια του 12ου Οίκου: «Το τίμημα που πληρώνει κάποιος για την αυτογνωσία  είναι να αντιμετωπίσει τη σκοτεινή πλευρά του- όχι τόσο για να μείνει εκεί, αλλά για να τη διαπεράσει, για να την διαβεί ώστε να συναντήσει το πεπρωμένο του».

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ