Δύσκολες διελεύσεις όπως Κρόνου ή Πλούτωνα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

-Διελεύσεις πλανητών όπως του  Κρόνου, ή του Πλούτωνα από το ζώδιό μας, ή από γενέθλιους πλανήτες μας έχουν τόσο άσχημη φήμη που τρομάζω. Τι γνώμη έχετε για αυτές;

 

Κάνουμε τεράστιο λάθος υποστηρίζοντας ή πιστεύοντας ότι η πηγή της θλίψης, της μελαγχολίας ή ακόμα και της κατάθλιψης μπορεί να προκαλείται από ένα «κακό» πλανήτη όπως ο Κρόνος ή ο Πλούτωνας. Όμως συχνά είναι οι διελεύσεις του Κρόνου ή του Πλούτωνα που ενεργοποιούν την κατάθλιψη σε κάποιον που το πρόβλημά του υπάρχει ήδη κάνοντας δύσκολες όψεις με ένα Άρη που  πιθανώς δεν εκφράζεται, ένα Δία που παραμένει εν υπνώσει, μια ματαιωμένη Σελήνη, ή μια ανέκφραστη Αφροδίτη.

Η πηγή της θλίψης είναι ένα σημαντικό κομμάτι ζωής που δεν ζούμε, ένα καταπιεσμένο αίσθημα, μια καταπιεσμένη φαντασία, πόνος και θυμός που δεν έχουν βρει διέξοδο. Δεν έχουμε επιτρέψει σε κάποιο σημαντικό κομμάτι του εαυτού να εκφραστεί και πίσω από αυτή την απαγόρευση βρίσκονται συνήθως οι γονείς που το βρήκαν απαράδεκτο, το εμπόδισαν να εκφραστεί,  ή δεν το άφησαν να εξελιχθεί. Όμως αυτό το κομμάτι κάνει αισθητή την παρουσία του σαν μια δίνη που απορροφά όλη την ενέργεια.

Η Σελήνη πχ είναι ένα πολύ εύθραυστο σημείο στο γενέθλιο χάρτη επειδή μπορεί να γυρίσει κάποιον πίσω στη νηπιακή ηλικία και στη μητέρα. Δύσκολες γενέθλιες όψεις της Σελήνης κυρίως από τους αργούς πλανήτες (Ουρανό- Ποσειδώνα- Πλούτωνα), ή από τον Κρόνο δείχνουν κόμπους και προβλήματα με τη μητέρα κι αυτά είναι που ενεργοποιούνται με την κατάθλιψη. Τέτοιες διελεύσεις που επηρεάζουν προσωπικούς πλανήτες, ή κομβικά σημεία του γενέθλιου χάρτη μας ανακινούν παλιά τραύματα. Η αίσθηση της απώλειας, η σύγχυση και το άγχος μπορεί να είναι πολύ μεγάλο όπως ήταν και η απελπισία ενός παιδιού που δεν ήταν έτοιμο να αφήσει τη μητέρα και να μπει στη ζωή δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο τον πυρήνα της κατάθλιψης. Αντιλαμβάνομαι ότι έτσι φαίνεται ότι κάθε πλανήτης μπορεί να είναι δείκτης κατάθλιψης. Δυνάμει.

Μια διέλευση του Πλούτωνα πχ σε κάποιο γενέθλιο πλανήτη μας μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για κάποιον που έχει πληγωθεί συναισθηματικά. Με τον Πλούτωνα αισθάνεται ότι κάτι άγνωστο και παντοδύναμο πλησιάζει. Μερικές φορές οι περιστάσεις συγχρονίζονται με την εσωτερική κρίση, άλλες πάλι όχι. Η απώλεια μιας δουλειάς ή ένας χωρισμός  είναι μια προφανής αιτία θλίψης αν και μερικές φορές ενεργοποιείται και όταν κάποιος καταφέρνει κάτι που πάντα επιθυμούσε. Σημασία έχει τι ενεργοποιεί η κατάσταση που ζει κάποιος από το παρελθόν: όλες οι εμπειρίες απώλειας και αδυναμίας επανέρχονται στο τώρα αναζητώντας λύτρωση. Πολύ συχνά ο Πλούτωνας ανασύρει αισθήματα και αξίες που χάθηκαν στην παιδική ηλικία και θάφτηκαν κάτω από τόνους οργής, πόνου και θυμού.

Δεν υπάρχουν σύντομοι δρόμοι και συνταγές όταν αναφερόμαστε σε τέτοιου είδους κρίσεις κατά τις οποίες υπάρχει καταπιεσμένος συναισθηματικός πόνος. Όμως αν τον πάρουμε σοβαρά και τον αντιμετωπίσουμε σαν μια δυναμική έκφραση του εαυτού μας  η ανταμοιβή είναι τεράστια.- πιο μεγάλη πιθανόν και από την «ίαση». Οι αλχημιστές χρειάζονταν nigredo (μαυρίλα) για να δημιουργήσουν χρυσάφι. Σήμερα χρειάζεται να έρθουμε αντιμέτωποι με την σκοτάδι της ψυχής για να γίνουμε ολόκληροι. 

ΣΧΟΛΙΑ