Έκλειψη Ηλίου στον Καρκίνο, 13.7.18

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Έκλειψη Ηλίου στις 20ο41´του Καρκίνου, (13 Ιουλίου, 05:49´)

 

 

Ηλιακή έκλειψη είναι το φαινόμενο κατά το οποίο η Σελήνη παρεμβάλλεται ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, με αποτέλεσμα ορισμένες περιοχές της Γης να δέχονται λιγότερο φως από ό,τι συνήθως. Μπορεί να είναι μερική ή ολική. Η συγκεκριμένη στον Καρκίνο είναι μερική. Η Ηλιακή έκλειψη μάς πιέζει να στραφούμε σε επιλογές που δεν είχαμε σκεφτεί ή δεν είχαμε διερευνήσει πριν. Αυτή η πίεση μπορεί να δημιουργήσει προσωρινή αναταραχή. Οι εκλείψεις μάς βγάζουν από το γνώριμο και το δοκιμασμένο και πολλές φορές το κάνουν επώδυνα και άτσαλα. Μια Ηλιακή έκλειψη στην ουσία της μάς εξελίσσει και μας ωριμάζει ακόμα κι αν αρχικά μπορεί να μας αναστατώσει, να μας φοβίσει ή να μας τρομάξει.

 

Κι ενώ χρειάζεται να κάνουμε ένα βήμα μπροστά ο Καρκίνος εκφράζει το παρελθόν, την προσκόλληση στο γνωστό, αντιδρά στην αλλαγή. Η πρόκληση λοιπόν είναι μεγαλύτερη: να αντέξουμε τα δυνατά αισθήματα που πολλές φορές είναι ενοχλητικά, απαγορευμένα, έντονα, δύσκολα, ανεπιθύμητα, να τα νιώσουμε, να τα αφήσουμε να έρθουν στην επιφάνεια, να τα σεβαστούμε, να μην τα κρίνουμε, να τα καταλάβουμε. Αυτά είναι η δύναμή και η αδυναμία μας. Χρειάζεται να τη χρησιμοποιήσουμε υπέρ της ζωής.

Μεγαλωμένοι σε κοινωνίες που αναδεικνύουν τα αρσενικά πρότυπα και απωθούν τις θηλυκές αρετές, μάθαμε να καταπιέζουμε τα αισθήματα και τις ανάγκες μας και να εμπιστευόμαστε τυφλά τη λογική παραβλέποντας εντελώς τη διαίσθηση. Έχουμε μάθει να ζούμε στο κεφάλι μας και καθόλου με την καρδιά μας. Τα αισθήματα, οι επιθυμίες και οι ανάγκες που καταπιέζουμε όμως δεν εξαφανίζονται, καραδοκούν στο υποσυνείδητο και κάποια στιγμή εκτινάσσονται παρορμητικά, άτσαλα και εκρηκτικά. Αν θέλουμε να μεταμορφωθούμε χρειάζεται να έρθουμε σε επαφή με τους φόβους, τα τραύματά μας, με τον πόνο και τα θαμμένα αισθήματά μας. Επιτρέποντας στα αισθήματά μας να βγουν στο φως και να εκφραστούν μπορούμε να δούμε και να ζήσουμε τη ροή της ζωής, το ρυθμό του κόσμου.

Αυτή η Έκλειψη επηρεάζεται από την αντίθεσή της με τον Πλούτωνα. Τι συμβολίζει ο Πλούτωνας; Την κρίση, τη μεταμόρφωση, τα θαμμένα αισθήματα, την επιβίωση, τις εμμονές, τον θάνατο και την αναγέννηση. Άρα είναι πιθανόν αυτή η όψη να δηλώνει κάποιου είδους κρίση, να ενεργοποιεί φόβους και καταπιεσμένα αισθήματα, να φέρνει κάποιους αντιμέτωπους με τις έξεις τους, τις βλαβερές συνήθειες, ή τις αυτοκαταστροφικές τάσεις τους. Πρακτικά μπορεί να μεταφραστεί σε βλάβη μιας συσκευής ή του μεταφορικού μέσου, σε κλοπή, βία ή φθορά της περιουσίας από ανθρώπους ή φυσική καταστροφή., Ή σε επίπεδο σχέσεων να πυροδοτεί θυμό, ζήλια και κτητικότητα όπως και την ανάγκη να επιβληθείς με κάθε τρόπο πάνω σε κάποιον ή να τον χειραγωγήσεις. Η αντίσταση στην αλλαγή και η άρνηση να αλλάξουν τα πράγματα έχουν σαν αποτέλεσμα εξωτερικές ζημιές ή γεγονότα που δείχνουν ότι ήρθε ο καιρός να μετακινηθούμε, να αλλάξουμε οπτική και συμπεριφορά. Επίσης χρειάζεται να θυμόμαστε ότι δεν έχουμε πάντα τον έλεγχο, δεν χρειάζεται να τον έχουμε, δεν μπορούμε να τον έχουμε. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις αντιδράσεις των άλλων, ή τις περιστάσεις. Ακόμα κι αν το εγώ μας πληγεί η ανάγκη να αλλάξουμε είναι ωφέλιμη.

Η αντίθεση του Πλούτωνα στις 20ο του Αιγόκερω  μόλις 10  μακριά από την Έκλειψη της δίνει επί πλέον δύναμη και ένταση φορτίζοντάς την συναισθηματικά αυξάνοντάς την παρορμητικότητά της. Ο θεός Πλούτωνας του Κάτω Κόσμου, του ασυνείδητου φέρνει στην επιφάνεια τις σκιές, τις φοβίες, τα τραύματα, τις απαγορεύσεις, τις πιο μύχιες επιθυμίες ώστε στην αλληλεπίδρασή του με τον Καρκίνο να συνειδητοποιήσουμε πού και πώς σαμποτάρουμε τον εαυτό μας και τις σχέσεις μας. Ο James Hillman (1926 -2011) Αμερικανός ψυχολόγος , αναλυτής και  συγγραφέας λέει ότι η μεταμόρφωση ξεκινάει από το σημείο που δεν υπάρχει ελπίδα αλλά μόνο απελπισία. Ο Πλούτωνας δημιουργεί μια τέτοια κρίσιμη καμπή και την μεγάλη ευκαιρία της συνειδητής αλλαγής. Η εσωτερική δύναμη που αφυπνίζεται με αυτή την Έκλειψη βοηθάει τον αγώνα και την προσπάθειά μας να καταλάβουμε, να κατανοήσουμε τις ανάγκες μας και τις συνήθειές μας και να προχωρήσουμε.

Ταυτόχρονα σε αυτή την Έκλειψη έχουμε κι ένα μεγάλο ευνοϊκό τρίγωνο στα ζώδια της γης που αποτελείται από τον Κρόνο στον Αιγόκερω, τον Ουρανό στον Ταύρο και την Αφροδίτη στην Παρθένο. Σεβασμός στην υλική πραγματικότητα, ρεαλισμός, αξιοπιστία. Εντείνεται η επιθυμία να «χτίσουμε» κάτι που μας εκφράζει, που μας ενδιαφέρει, που μας κινητοποιεί. Οι στόχοι χρειάζεται να υλοποιηθούν.  Ο απτός πραγματικός κόσμος, το σώμα και το σπίτι είναι προτεραιότητες που θέλουν την προσοχή μας.

Η Έκλειψη Ηλίου στον Καρκίνο αφορά κυρίως όσους έχουν  ζώδιο, ωροσκόπο ή πλανήτες στα παρορμητικά ζώδια κοντά στην Έκλειψη που καλούνται να πάρουν σοβαρές αποφάσεις για το πάρα κάτω τους. Δεν είναι εύκολη περίοδος, ούτε οι αποφάσεις εύκολες, όμως χρειάζεται να αφήσεις κάτι που σε βαραίνει πίσω για να προχωρήσεις. Χρειάζεται να δεις την Αλήθεια σου. Να θυμίσω εδώ ότι επανέρχονται θέματα που μάς απασχόλησαν στις Εκλείψεις στις αρχές της χρονιάς: δηλαδή η Έκλειψη Σελήνης στον Λέοντα στις 31 Ιανουαρίου και η Έκλειψη Σελήνης στον Υδροχόο στις 15 Φεβρουαρίου. Επίσης παλιότερες Εκλείψεις που συνδέονται με αυτήν εδώ είναι οι Εκλείψεις Ηλίου στον Καρκίνο, τον Ιούλιο του 2010 (19ο)  και τον Ιούλιο του 2011 (9ο).   

Συνοψίζοντας αυτή η Έκλειψη  μας παρακινεί να σκεφτούμε αυτή τη φράση του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι: «Πάνω από όλα μη λες ψέματα στον εαυτό σου. Όποιος λέει ψέματα στον εαυτό του και πιστεύει στα ψέματά του σε σημείο να μη διακρίνει την αλήθεια μέσα του ή γύρω του χάνει τον αυτοσεβασμό του και τον σεβασμό των άλλων. Και χωρίς σεβασμό παύει να αγαπάει».

 

*Eπηρεάζει τα παρορμητικά ζώδια (Κριούς/ Καρκίνους/ Ζυγούς/Αιγόκερους) και κυρίως τους γεννημένους στο τέλος του δευτέρου δεκαημέρου και αρχές τρίτου, όπως και ωροσκόπους και πλανήτες σε αυτά τα ζώδια από 19ο έως και 23ο.

ΣΧΟΛΙΑ

Έκλειψη Σελήνης στον Υδροχόο, 27.7.18

Η συγκεκριμένη Πανσέληνος φωτίζει τις αρχετυπικές αλήθειες του Υδροχόου και του Λέοντα: κάθε άνθρωπος αποτελεί μια σπίθα του θεϊκού και ταυτόχρονα ένα αδιαχώριστο κομμάτι του ιστού της ζωής. Από τον Γιώργο Πανόπουλο.

Πανσέληνος στον Αιγόκερο, 28.6.18

Με αιχμή την οικογένεια, το σπίτι, τα παιδιά, τους γονείς ή την ίδια την συντροφική σχέση αναδύονται πιθανόν θέματα που οδηγούν σε απογοήτευση ή ματαίωση. Από τον Γιώργο Πανόπουλο.

Νέα Σελήνη στους Διδύμους, 13.6.18

Ποια είναι η λέξη κλειδί των Διδύμων; «Σύνδεση». Συνδέω και συνδέομαι με ιδέες, ανθρώπους και εμπειρίες. Από τον Γιώργο Πανόπουλο.