Έκλειψη Ηλίου στον Υδροχόο, 15.2.18

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Έκλειψη Ηλίου στις 27ο Υδροχόου, 15 Φεβρουαρίου, 22:50´

 

Κάθε νέα Σελήνη/Έκλειψη  επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη ενέργεια. Αυτή τη φορά έχουμε την ενέργεια του Υδροχόου, του ζωδίου που σχετίζεται με την αυγή της νέας εποχής. Ακολουθώντας τον Αιγόκερω, ο Υδροχόος αναζητάει την ενότητα μέσα από τη διαφορά. Είμαστε διαφορετικοί αλλά μπορούμε να είμαστε μαζί.

 

Τελευταίο στη σειρά ζώδιο του αέρα ο Υδροχόος εκπροσωπεί τη δύναμη των ιδανικών και της τεχνολογίας. Τη δύναμη να επηρεάσει τη συλλογική συνείδηση ώστε να δημιουργήσει το ευτυχισμένο κοινό μέλλον. Κάθε φορά που έχουμε νέα Σελήνη  στον Υδροχόο το ερώτημα είναι πάντα ένα: Είμαστε έτοιμοι για κάτι καινούργιο, προσωπικά και κοινωνικά; Μπορούμε να κάνουμε πράξη τις αλλαγές που σκεφτόμαστε; Μήπως ήρθε η στιγμή να προχωρήσουμε; Ο Υδροχόος σχετίζεται με το αρχέτυπο του οραματιστή Προμηθέα στον οποίο ο Νίτσε είδε το θεικό επαναστάτη που είχε το θράσος και το θάρρος να προκαλέσει τη φυσική τάξη. Τι είπε με δύο λόγια ο Προμηθέας: «Η ανθρώπινη φύση που περιέχει μόνο ένστικτα δεν είναι καλή. Κάτι πρέπει να αλλάξει. Μπορούμε να γίνουμε διαφορετικοί, μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι».

Στην παραδοσιακή αστρολογία ο Ήλιος είναι σε αδυναμία στο ζώδιο του Υδροχόου και αυτό σημαίνει ότι τα χαρακτηριστικά της αυτοέκφρασης και της αυτοπεποίθησης εμποδίζονται από τη διαρκή προσπάθεια του Υδροχόου να εναρμονιστεί με τις ιδέες και τις απόψεις της ομάδας. Ο Υδροχόος συχνά βασανίζεται από το φόβο μήπως είναι «εγωιστής» γι’ αυτό και είναι το πιο επιρρεπές ζώδιο στα «πρέπει» και τα «είμαι υποχρεωμένος/η». Όμως ο καθένας μας διαθέτει μοναδικά ταλέντα και δημιουργικότητα. Στην αρχαία Ελλάδα όλοι είχαν το «δαίμονά» τους, δηλαδή τη θεϊκή τους φύση. Η λέξη «δαίμων» ενείχε ευσέβεια. Παράγεται από το ρήμα «δαίω»/«δαίομαι», που σημαίνει «μοιράζω» – μοιράζω στον καθένα την τύχη του. Η έννοια του δαίμονος ισοδυναμούσε με τη Μοίρα, την Ειμαρμένη. Aκόμα στη λέξη «δαίμονα» απέδιδαν την έννοια του φύλακα αγγέλου: «κατά φύλακα δαίμονα». Από εδώ προέρχεται και η λέξη ευδαιμονία. Όταν είμαστε σε επαφή με το «δαίμονά» μας, λοιπόν, είμαστε σε επαφή με τη δημιουργικότητά μας και τα ταλέντα μας.

Ο Ουρανός, ο μοντέρνος κυβερνήτης του Υδροχόου ταυτίζεται με την επανάσταση και τις ρήξεις,. Οι αστρολόγοι θεωρούν ότι η ιστορική περίοδος της ανακάλυψης ενός πλανήτη σχετίζεται με το αρχέτυπο που εκφράζει. Υπό αυτή την οπτική ο Ουρανός και η αστρολογική του σημασία ταυτίζονται: η ανακάλυψη του πλανήτη Ουρανού το 1781 από τον αστρονόμο και μουσικό Γουίλιαμ Χέρσελ εμφανίστηκε στο αποκορύφωμα του Διαφωτισμού. Σε μια εξαιρετική εποχή που δημιούργησε τη Γαλλική και την Αμερικάνικη Επανάσταση, τη Βιομηχανική Επανάσταση και την εποχή του Ρομαντισμού.

H Ηλιακή Έκλειψη στον Υδροχόο  κάνει εξάγωνο με τον κυβερνήτη του Υδροχόου καλώντας μας να αντιμετωπίσουμε προβληματικά γεγονότα και περιστάσεις αλλάζοντας την προοπτική μας- αν θέλεις διαφορετικό αποτέλεσμα δες τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία. Αυτό το άνοιγμα για αλλαγές που προσφέρει ο Ουρανός κλείνει στις  8 Μαρτίου όταν ο Δίας γυρίζει ανάδρομος ενώ ο Ερμής μπαίνει στην φάση της σκιάς πριν γυρίσει ανάδρομος.

Επίσης ο Ήλιος και η Σελήνη κάνουν στενή σύνοδο με τον Ερμή και την Juno και όλοι μαζί κάνουν τετράγωνο με τον σύζυγο της Ήρας, δηλαδή με τον Δία στον Σκορπιό. Αυτή η διάσταση μεταξύ Ήρας και Δία μπορεί να σημαίνει και αναταραχή στις σχέσεις μας- ένα συναισθηματικό ασανσέρ μεταξύ αισιοδοξίας και απογοήτευσης, έντασης και πλήξης, καυτού  και κρύου ενώ η παρουσία του Ερμή σημαίνει ότι θα μιλήσουμε πολύ για σχέσεις, μέσα ή έξω από τις σχέσεις.

Ο Σκορπιός συμβολίζει την ένταση, το πάθος, τη συναισθηματική εγγύτητα ενώ οι πλανήτες στον Υδροχόο προτιμάνε να αντιμετωπίζουν με λογική τα αισθήματα, να αποφεύγουν την εγγύτητα, εντείνουν την αμηχανία σε κάθε εκδήλωση πάθους ή έντασης. Όμως όσο κι αν ο Υδροχόος διατηρεί τις αποστάσεις από οτιδήποτε τον κινητοποιεί συναισθηματικά δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον πόνο και τη χαρά, το ενθουσιασμό και την απογοήτευση που μπορεί να προσφέρει μια σχέση που μας ενδιαφέρει.  

Επίσης το τετράγωνο μεταξύ νέας Σελήνης και Δία ενισχύει τη δυνατότητά μας να μεταμορφώσουμε ό,τι μας ενοχλεί, ό,τι μας εμποδίζει να προχωρήσουμε, σε  ό,τι στοχεύουμε και επιθυμούμε. Κάνοντας μια βουτιά στα βάθη της ψυχής μας μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας ό,τι έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του, όσο επώδυνο κι αν είναι το τέλος αφήνοντας χώρο για το καινούργιο.

Η  Demetra George στο σημαντικό βιβλίο της Αsteroid Goddesses γράφει για την Juno ότι συμβολίζει τις συναισθηματικές και ψυχολογικές ανάγκες που οδηγούν στο γάμο κι επιπλέον: «την λαχτάρα για ολοκληρωτική μυστική ένωση δηλαδή για συναισθηματική, σεξουαλική και ψυχολογική πληρότητα». Εάν είσαι μόνος/η η Ηλιακή έκλειψη μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα σημαντική συνάντηση που μπορεί να εξελιχθεί σε σχέση.

Να θυμάσαι: Ενώ η λογική εμποδίζει το νέο, οι καινούργιες ιδέες δημιουργούν καινούργια λογική. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη ζωή είναι το αυτονόητο.

 

*Επηρεάζει τα σταθερά ζώδια (Ταύρους/Λέοντες/Σκορπιούς/Υδροχόους) και κυρίως τους γεννημένους στο τέλος του τρίτου δεκαημέρου, όπως και ωροσκόπους και πλανήτες σε αυτά τα ζώδια από 24ο μέχρι και 29ο

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ