Έκλειψη Σελήνης στον Λέοντα, 11.2.17

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Στις 22ο ΛΕΟΝΤΑ, 11.2.17, 00:45

 

 Να θυμίσω ότι μια έκλειψη Σελήνης συμπίπτει πάντα με Πανσέληνο και λειτουργεί περισσότερο σε συναισθηματικό επίπεδο. Η Σελήνη σχετίζεται με τη Μητέρα, σημαντικά γυναικεία πρόσωπα, τη μητρότητα, το σπίτι, την οικογένεια. Μια θετική έκλειψη Σελήνης μπορεί να φέρει τέτοια ζητήματα στο προσκήνιο με θετικά αποτελέσματα. Από την άλλη πλευρά μπορεί να αισθάνεσαι ότι η ζωή είναι δύσκολη και πιεστική ενώ πιθανόν αντιμετωπίζεις κάποιου είδους συναισθηματική κρίση που συνοδεύεται από ανασφάλεια, άγχος, μελαγχολία, ευερεθιστικότητα, έντονη αλλαγή διαθέσεων, μοναχικότητα.

Στην συγκεκριμένη Έκλειψη Σελήνης/Πανσέληνο έχουμε τον Ήλιο στον Υδροχόο και την Σελήνη στον Λέοντα. Ο Λέων μάς διδάσκει αξιοπρέπεια και θέληση. Χρειάζεται θάρρος για να αποδεχθούμε αυτό που είμαστε και να το προβάλλουμε προς τα έξω χωρίς φόβο, δισταγμό ή αυτολογοκρισία. Ο Λέων μας σπρώχνει να εκφράσουμε τον εαυτό μας αυθεντικά και να δημιουργήσουμε μέσα από την καρδιά μας. Χρειάζεται δύναμη για να ζήσουμε την αλήθεια μας.

Ο Λέων σχετίζεται με τον Ήλιο, το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος όπως και με το ηλιακό πλέγμα που βρίσκεται κάτω από το στέρνο και φυσικά ταυτίζεται με την καρδιά που είναι η πηγή της ζωής. Το πνευματικό καθήκον του Λέοντος είναι η δράση να προέρχεται από το κέντρο μας, να έχει δηλαδή ως αφετηρία την καρδιά, να συμβαδίζει με το εσωτερικό μας φως. Η Έκλειψη Σελήνης δηλαδή η Πανσέληνος φωτίζει το κέντρο της ζωής μας οπότε μερικές σημαντικές ερωτήσεις είναι αναπόφευκτες: Γύρω από τι περιστρέφεται η ζωή σου; Ποιος είναι ο ρόλος που έχεις αναλάβει στο συμπαντικό έργο; Τι αποτελεί καρδιά της ζωής σου; Τι επιθυμεί, λαχταράει, ποθεί η καρδιά σου;

Ο Υδροχόος στην άλλη πλευρά σχετίζεται με την ανώτερη συνείδηση, με την πεποίθηση ότι ο καθένας μας είναι ήλιος και δημιουργός και ότι όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα από ό,τι ο καθένας μόνος του. Ο Υδροχόος ακόμα είναι το ζώδιο της διαφορετικότητας, της ποικιλίας, της ισότητας και της εξέλιξης. Με τον Ήλιο στον Υδροχόο να είναι στραμμένος στην κοινωνία και τη Σελήνη στον Λέοντα που είναι στραμμένη στην ατομικότητα έχουμε δυνατότητες για νέα οράματα, για καινοτομίες, για δημιουργικές συμμαχίες.

Από όλα τα δίπολα,  η ισορροπία μεταξύ Λέοντος και Υδροχόου είναι πολύ σημαντική αυτή την περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας. Εάν θέλουμε να γεννηθεί επιτυχημένα η Εποχή του Υδροχόου, η εποχή της αληθινής ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφότητας, πρέπει πρώτα να καλλιεργήσουμε την αυθεντικότητα, τη δημιουργικότητα και την ατομική συνείδηση του Λέοντα. Πώς μπορούμε να εκτιμήσουμε και να δεχθούμε τους άλλους αν δεν έχουμε μάθει να εκτιμάμε και να σεβόμαστε τον εαυτό μας; Η Πανσέληνος/Έκλειψη φωτίζει την ανάγκη να αναγνωρίσουμε την προσωπική και συλλογική μας δύναμη και να αντιμετωπίσουμε τους φόβους που μας κρατάνε δέσμιους στο παρελθόν, στο γνωστό και το δοκιμασμένο.

Δύο σημαντικές επίσης πλευρές αυτής της όψης που χρειάζεται να θυμόμαστε είναι ότι στη μία της πλευρά ενισχύει τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε στα ίσα τη ζωή και τις δυσκολίες και να ανταπεξέλθουμε και στην άλλη ενισχύει καταστροφικά το φόβο ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να πετύχουμε, το φόβο ότι κάθε προσπάθεια είναι καταδικασμένη σε αποτυχία με αποτέλεσμα να αποφεύγουμε τον αγώνα. Άρα έχοντας συνείδηση των δυσκολιών μπαίνουμε στη μάχη χωρίς να βάζουμε τρικλοποδιά στον εαυτό μας.

Ο Ουρανός στον Κριό σε τρίγωνο με την Σελήνη στον Λέοντα μας προσκαλεί σε μια βελούδινη αντισυμβατικότητα. Ναι δεις πού διαφέρεις από τους άλλους και να αισθανθείς ιδιαίτερος/η – όχι απλώς οι άλλοι  να μην σου απαγορεύουν την μοναδικότητά αλλά να στην ενισχύουν. Ο Ουρανός στον Κριό ωστόσο, σε τετράγωνο με τον Πλούτωνα, μας έχει πει και συνεχίζει να μας θυμίζει κάτι εξαιρετικά σημαντικό που οφείλουμε να έχουμε κατά νου συνεχώς ή τουλάχιστον στις κομβικές περιόδους της ζωή μας: «Αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση, αναλαμβάνουμε το δύσκολο καθήκον να αλλάξουμε τους εαυτούς μας» -Victor E. Frankl.

Η Σελήνη κατά τη διάρκεια της Έκλειψης τριγωνίζει τον Κρόνο και τον Ουρανό εντείνοντας την ανάγκη για προσεκτικές μεταρρυθμίσεις ενώ ταυτόχρονα αυξάνει το φόβο για το καινούργιο και το άγνωστο, ή τις αλλαγές. Επίσης υπάρχουν συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις ή αμφισβήτηση κάθε είδους εξουσίας, αυθεντίας, οποιουδήποτε πάει να περάσει την άποψή του και την γνώμη του χωρίς να υπολογίζει τους άλλους. Επίσης έχουμε ξαφνικές ρήξεις και σπασίματα σχέσεων, συνεργασιών, ή διαφωνίες στα όρια της σύγκρουσης. Να σημειώσω εδώ ότι ένα μεγάλο Τρίγωνο για αυτούς που ξέρουν ελάχιστη αστρολογία είναι ταυτισμένο μόνο με θετικά αποτελέσματα. Όμως ένα μεγάλο Τρίγωνο δείχνει ταχύτητα- είτε βεβαίως προς επιτεύξεις και θριάμβους είτε επίσης σε ηχηρές πτώσεις και αποτυχίες.  

Αυτό το μεγάλο Τρίγωνο μεταμορφώνεται σε μια όψη Αετού (Kite).  Όταν μιλάμε στην Αστρολογία για όψη Yod (Γιοντ), ή Δάκτυλο του Θεού  εννοούμε δυο πλανήτες που βρίσκονται σε 60 μοίρες απόσταση μεταξύ τους (σε εξάγωνο δηλαδή) και ταυτόχρονα και οι δύο σχηματίζουν όψη 150ο  με έναν τρίτο πλανήτη. Ο τρίτος πλανήτης αποτελεί την κορυφή του Yod. Στην συγκεκριμένη Έκλειψη η Σελήνη κάνει εξάγωνο με τον Δία και οι δύο (Σελήνη/Δίας) κάνουν κουινκούξ (150ο)  με τον Χείρωνα που αποτελεί και την κορυφή του Γιοντ. Με τον πληγωμένο θεραπευτή Χείρωνα συνειδητοποιούμε επώδυνα ότι από κάποιος μπορούμε να γίνουμε ο κανένας. Το γιοντ συνήθως όμως έχει θετική επιρροή και μάς ενεργοποιεί με γεγονότα. Σηματοδοτεί περιόδους που η μοίρα, το πεπρωμένο, ή η τύχη  μάς οδηγεί προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αυτή η έκλειψη μπορεί να μας βάλει στο κέντρο της σκηνής είτε είμαστε είτε δεν είμαστε έτοιμοι αλλά με τον Δία στον συνεργάσιμο Ζυγό μπορεί να έρθει το χειροκρότημα επειδή σου δίνεται ή αρπάζεις την ευκαιρία για να λάμψεις.

Ο Λέων μας ενθαρρύνει να είμαστε αυθεντικοί, υπερήφανοι και μας προτρέπει να εκφραστούμε και να καλλιεργήσουμε τα ταλέντα μας. Ο Ουρανός λέει ότι η ατομικότητά μας είναι αυτή που μας κάνει μοναδικούς. Με τον Κρόνο σε συνδυασμό με τον Ουρανό μπορείς  να κοιτάξεις τα παλιά πράγματα με καινούργιο βλέμμα, να δεις τις σχέσεις από άλλη οπτική γωνία, να επινοήσεις νέες διεξόδους στη δουλειά σου, να εκμοντερνίσεις ό,τι κάνεις για να το ξαναπουλήσεις από την αρχή σε νέα συσκευασία.

Αυτή η έκλειψη Σελήνη στον άξονα Λέοντα/Υδροχόου περιέχει ένα διπλό ερώτημα: Πώς αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας ως εαυτό μας; Μέσα από τις δημιουργίες μας ή μέσα από την ομάδα που ανήκουμε; Ίσως μια απάντηση βρίσκεται σε αυτό τον ινδουιστικό αφορισμό: «Στον ουρανό του Ίντρα λέγεται ότι υπάρχει ένα σύμπλεγμα από μαργαριτάρια έτσι φτιαγμένο που κοιτάζοντας ένα θα δεις σε αυτό να καθρεφτίζονται και όλα τα άλλα».

 

*Αφορά ιδιαίτερα Λέοντες/Υδροχόους/Ταύρους/Σκορπιού που έχουν γεννηθεί το πρώτο πενθήμερο του τρίτου δεκαημέρου, όπως και ωροσκόπους ή πλανήτες σε αυτά τα ζώδια μεταξύ 20ο-25ο

ΣΧΟΛΙΑ