Έκλειψη Σελήνης στον Λέοντα, 31.1.18

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

 

Έκλειψη Σελήνης στις 11ο 37´ του Λέοντος, στις 31.1.18, 15:28´

 

Πρόκειται για την πρώτη δυναμική Πανσέληνο και έκλειψη Σελήνης του 2018, που δοκιμάζει την αντοχή μας και τις δεσμεύσεις μας. Να θυμίσω ότι κατά τη διάρκεια της σεληνιακής έκλειψης η Σελήνη βρίσκεται στη σκιά της Γης φέρνοντας στην επιφάνεια ασυνείδητες πλευρές μας. Αισθήματα και φόβοι είναι πιο κοντά στην επιφάνεια και παράλογες σκέψεις ή δράσεις εμφανίζονται απροσδόκητα. Να θυμίσω ότι κάθε Πανσέληνος σχετίζεται κυρίως με τις σημαντικές σχέσεις μας, ή με τον σημαντικό Άλλο της ζωής μας.

 

Αυτή η Σεληνιακή Έκλειψη έχει ως σημείο αναφοράς την Ηλιακή Έκλειψη στις 21 Αυγούστου του 2017 που έγινε στις 29ο του Λέοντα.  Πώς ήσουν τότε; Τι συνέβη; Πώς ήταν η ατμόσφαιρα στις σχέσεις σου; Η συντροφική σου ζωή; Τα γεγονότα τότε τι περιείχαν; Επηρεάστηκες; Συνέβη κάτι αξιοσημείωτο, σημαντικό, ή τίποτα; Ξεκίνησε κάτι τότε που πιθανόν τώρα περιμένεις τα αποτελέσματά του; Προσοχή: οι εκλείψεις συμβαίνουν στο ίδιο σημείο του ζωδιακού κάθε 19 χρόνια και η συγκεκριμένη Σεληνιακή Έκλειψη συνέβη το 1999- αν ήσαστε αρκετά μεγάλοι ώστε να θυμηθείτε τι συνέβη τότε κι σας επηρεάζει άμεσα τώρα μπορεί να επαναλαμβάνεται το ίδιο θέμα.

Επίσης: αυτή η έκλειψη της 31ης Ιανουαρίου σηματοδοτεί το τέλος της φάσης που ξεκίνησε με την Σεληνιακή έκλειψη της 7ης Αυγούστου 2017. Η νέα φάση των εκλείψεων συμπεριλαμβάνει την Ηλιακή Έκλειψη στις 15.2.18 και θα διαρκέσει μέχρι την ηλιακή έκλειψη της 12 Ιουλίου 2018.

Αυτή η έκλειψη Σελήνης έχει στο κέντρο της τον Λέοντα που αναζητάει την αυθεντικότητα, που θέλει να ανακαλύψει τον αληθινό εαυτό. Είναι το ζώδιο που συμβολίζει την καρδιά: τι κάνουμε- από, για, και- με την αγάπη. Ο Υδροχόος σχετίζεται με την πρόοδο και τη δύναμη της συλλογικής προσπάθειας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ωστόσο ότι πάθος χωρίς όραμα και ιδεολογία χωρίς ευαισθησία είναι επικίνδυνα.

Η Πανσέληνος αυτή μάς υπενθυμίζει ότι χρειάζεται να ισορροπήσουμε το κεφάλι με την καρδιά κι ότι κάθε φορά που συνδέουμε το θάρρος και τη δημιουργικότητα του Λέοντα με τα ιδεώδη, την αλληλεγγύη και την ισότητα του Υδροχόου κάτι εντελώς καινούργιο αναδύεται.

Η Δήμητρα (Ceres) που συμμετέχει σε αυτή την έκλειψη  κυβερνάει την μητρική αγάπη, την θηλυκή αναπαραγωγή, τους οικογενειακούς δεσμούς και τις σχέσεις.  Δείχνει πως φροντίζουμε τους άλλους και πως φροντίζουμε τον εαυτό μας. Η Δήμητρα συμβολίζει την εσωτερική Μητέρα και τις διατροφικές μας συνήθειες. Κατά την έκλειψη η Δήμητρα βρίσκεται στις 11ο του Λέοντα: τρέφουμε και τρεφόμαστε όταν καλλιεργούμε τα ταλέντα μας και τα ταλέντα των άλλων. Η δημιουργικότητα, η αυτοέκφραση, η αυθεντικότητα είναι η τροφή μας. Αισθανόμαστε ικανοποίηση και χαρά όταν οι προσπάθειές μας αναγνωρίζονται και δυσφορία και απογοήτευση όταν μας εμποδίζουν, μας κατακρίνουν, ή δεν νοιάζουμε τους άλλους

Ως παρθένος θεά η Δήμητρα συμβολίζει επίσης τις ανύπαντρες γυναίκες και τις μονογονεικές οικογένειες. Ακόμα ως αγροτική θεά κυβερνάει τα φυτά και το θερισμό, τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον. Σε αυτή την έκλειψη η Δήμητρα βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην Σελήνη στρέφοντας την προσοχή μας στις εργαζόμενες γυναίκες, στις γυναίκες που τρέχουν το σπίτι, στη μητέρα, ή τον πατέρα  που μεγαλώνουν μόνοι τους ένα παιδί.

Μπορεί κάποιες γυναίκες να μένουν στο σπίτι και να το απολαμβάνουν όμως όλο και περισσότερες γυναίκες, παντρεμένες γυναίκες βγαίνουν έξω για να εργαστούν, να εκφραστούν, να κερδίσουν ένα εισόδημα που θα τους επιτρέψει να είναι ανεξάρτητες και ελεύθερες. Η πορεία τους προς τα έξω συνεχίζει να εμποδίζεται είτε από συζύγους που τις ανταγωνίζονται και δεν τους επιτρέπουν να είναι καλύτερες από τους ίδιους είτε από την ίδια την κοινωνία που δεν τις αμείβει ισότιμα με τους άντρες είτε από συντηρητικές ή θρησκευτικές κοινωνίες που δεν τους επιτρέπουν να είναι αυτόνομες, ίσων ευκαιριών με τους άντρες φτάνοντας σε σημείο να τις βασανίζουν, να τις εξοστρακίζουν, ή να τις αποτρέπουν βίαια επειδή θέλουν διαζύγιο, αγαπάνε τον «λάθος» άντρα, ή επειδή θέλουν να μορφωθούν. Αυτά τα ζητήματα αναδύονται με αυτή την έκλειψη ζητώντας νέα αντιμετώπιση ή φέρνοντάς τα στην επικαιρότητα ξανά.

Τέλος η Σεληνιακή Έκλειψη κάνει κουίνκουξ (όψη 150ο) με τον Ποσειδώνα.  Ο Ποσειδώνας στους Ιχθύς έρχεται στο προσκήνιο για να μάθουμε τι κρύβεται στο παρασκήνιο σε κοινωνικό/ πολιτικό/ οικονομικό επίπεδο, όπως φυσικά και σε προσωπικό: Τι δεν ξέρουμε; Τι μας αποκαλύπτεται; Ποιο είναι το κομμάτι που συμπληρώνει το παζλ; Τι χρειάζεται να αποκρυσταλλωθεί; Να πάρει μορφή; Στην κυριολεκτική της ερμηνεία αυτή η όψη μιλάει για την κρίση του νερού – την έλλειψή του που έχει φτάσει τα όρια του συναγερμού, τους ωκεανούς και τις θάλασσες που πεθαίνουν από τη μόλυνση, τα νεκρά ψάρια που καλύπτουν τις ακτές με ραγδαίους ρυθμούς.

Αυτή η όψη  ενεργοποιεί  αισθήματα αυτοθυσίας, ρόλους θύτη και θύματος, υπερευαισθησία, σε πολλές περιπτώσεις η πραγματικότητα μπαίνει ορμητική σε σχέσεις τερματίζοντας άτσαλα αυταπάτες, ή δημιουργώντας ομίχλη εντείνοντας τις ψευδαισθήσεις ενώ η λογική φωνάζει για το αντίθετο. Αντικρουόμενα αισθήματα έρχονται στην επιφάνεια που δημιουργούν σύγχυση, ρευστότητα, απογοήτευση, αμφιβολίες, συναισθηματική κυκλοθυμία.

Ως επίλογος. Γεννηθήκαμε γι’ αυτή την εποχή. Ήρθαμε για να δημιουργήσουμε την αλλαγή, για να κάνουμε τη διαφορά, για να πάρουμε μέρος στο μεγάλο πείραμα. Κάθε ένας από εμάς κρατάει ένα μικρό κομμάτι του συμπαντικού παζλ, μια λίστα με καθήκοντα που μόνο ο ίδιος/α μπορεί να φέρει εις πέρας. Είμαστε οι συνειδητοί δημιουργοί της νέας πραγματικότητας. «Αυτές είναι οι μέρες του θαύματος και του θαυμασμού/ αυτό είναι μια υπεραστική κλήση» λέει σε ένα τραγούδι του ο Paul Simon.

 

*Επηρεάζει άμεσα τους γεννημένους στο τέλος του πρώτου και αρχές δευτέρου  δεκαημέρου Λέοντες, Υδροόχους, Ταύρους και Σκορπιούς και όσους έχουν ωροσκόπους ή πλανήτες σε αυτά τα ζώδια από 9ο μέχρι 14ο                                                                                       

ΣΧΟΛΙΑ