Έκλειψη Σελήνης στον Υδροχόο, 27.7.18

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Έκλειψη Σελήνης στις 4ο45´του Υδροχόου, 27 Ιουλίου (23:21)

 

Άλλη μία δυναμική Πανσέληνος και έκλειψη Σελήνης που δοκιμάζει την αντοχή μας και τις δεσμεύσεις μας. Να θυμίσω ότι κατά τη διάρκεια της σεληνιακής έκλειψης η Σελήνη βρίσκεται στη σκιά της Γης, φέρνοντας στην επιφάνεια ασυνείδητες πλευρές μας. Θαμμένα αισθήματα και φόβοι έρχονται στην επιφάνεια και οι συμπεριφορές εκφράζονται παρορμητικά ή με έκρηξη.

 

Οι Πανσέληνοι μάς αποκαλύπτουν τι χρειάζεται να ενσωματώσουμε σ’ αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Η συγκεκριμένη Πανσέληνος φωτίζει τις αρχετυπικές αλήθειες του Υδροχόου και του Λέοντα: κάθε άνθρωπος αποτελεί μια σπίθα του θεϊκού και ταυτόχρονα ένα αδιαχώριστο κομμάτι του ιστού της ζωής. Ο καθένας μας έχει τα ιδιαίτερα ταλέντα του κι ένα συγκεκριμένο ρόλο να παίξει. Ο καθένας μας μπορεί να κάνει τη διαφορά και όλοι μαζί ενώνουμε τις δυνάμεις μας δημιουργώντας μια αλυσίδα που είναι δυνατότερη από τα κομμάτια της.

Αυτή η ολική έκλειψη Σελήνης θα είναι εντελώς ορατή στην Ανατολική Αφρική και την Μέση Ανατολή και  ορατή στην Νότια Αμερική, τη Δυτική Αφρική, την Ευρώπη, την Ανατολική Ασία και την Αυστραλία. Να θυμίσω ότι κατά τη διάρκεια της Έκλειψης Σελήνης/Πανσελήνου η Σελήνη βρίσκεται στην μεγαλύτερη απόστασή της από την Γη με αποτέλεσμα να μοιάζει λίγο μικρότερη στον ουρανό. Επίσης ονομάζεται και Αιμάτινη Σελήνη εξ αιτίας της κόκκινης απόχρωσης που παίρνει κατά τη διάρκεια της Έκλειψης. Η διάρκεια της Έκλειψης θα είναι 1 ώρα και 43´λεπτά ή 103´ γεγονός που την κάνει την μεγαλύτερη σε διάρκεια έκλειψη του 21ou αιώνα σύμφωνα με την NASA. Η όλη διαδικασία της έκλειψης θα διαρκέσει περίπου 4 ώρες (3ώρες και 55’).

Σε αυτή την αντίθεση Σελήνης (στον Υδροχόο) με τον Ήλιο (στον Λέοντα) έχουμε να ισορροπήσουμε την ατομικότητα με την ομάδα, την προσωπική αναγνώριση με το συνηθισμένο άνθρωπο, τον αριστοκράτη με το δημοκράτη, τον καλλιτέχνη με τον επιστήμονα, την υπερηφάνεια της ιδιοκτησίας με την επιθυμία της ελευθερίας. Αυτή η αντίθεση αναφέρεται ακόμα στη Φιλία (Υδροχόος) και την Αγάπη (Λέων). Ένας Λέων λέει «σε αγαπάω κι είμαι υπερήφανος/η που είσαι δικός/η  μου», ενώ ένας Υδροχόος λέει «αφού σ’ αγαπάω σε αφήνω ελεύθερο/η».

Ο Ήλιος βρίσκεται στον Λέοντα συμβολίζοντας την ανάγκη μας να εκφράσουμε δημιουργικά τον εαυτό μας και η Σελήνη μάς θυμίζει ότι ένα βασικό κλειδί της εξέλιξής μας βρίσκεται στη συνεργασία. Ο Λέων μαθαίνει να κυριαρχεί. Ο Υδροχόος μαθαίνει την αλληλεγγύη. Με αυτή την Πανσέληνο επανερχόμαστε στο ΜΑΖΙ – στη συλλογική δράση, στα προσωπικά όνειρα και τις κοινές επιδιώξεις.

Αυτό το μήνα ο Άρης φτάνει στην πιο κοντινή του απόσταση στη Γη (στις 31 Ιουλίου) γεγονός που είχε να συμβεί από το 2003 ενώ τη μέρα της Έκλειψης κάνει σύνοδο με την Σελήνη στον Υδροχόο και αντίθεση με τον Ήλιο στον Λέοντα. Αυτό σημαίνει ότι ενισχύει την ψυχική δύναμη και το θάρρος κι ενεργοποιεί τη σεξουαλικότητα. Ο συνδυασμός Σελήνης/Άρη επίσης αναμοχλεύει ένστικτα και θυμό που πολλές φορές είναι δύσκολο να ελέγξουμε γι αυτό χρειάζεται να προσέχουμε πώς εκφράζουμε τις ανάγκες, τις επιθυμίες, τις διαφωνίες και τα παράπονά μας. Υπάρχει βιασύνη, ανυπομονησία, έντονες συναισθηματικές και σεξουαλικές ορμές που μπορεί να εκφραστούν με εκρήξεις και ξεσπάσματα. Η ανάγκη για ασφάλεια, οικειότητα, προστασία και οικογένεια (Σελήνη) συγκρούεται  με την ανάγκη για ανεξαρτησία, σεξουαλικό ενθουσιασμό και παρορμητική δράση.

Ακόμα: η Σελήνη στον Υδροχόο κάνει τετράγωνο με τον Ουρανό στον Ταύρο. Έτσι έχουμε: Συναισθηματική (Σελήνη) Ανεξαρτησία (Ουρανός)– Ανάγκη (Σελήνη) για Χώρο (Ουρανός)- Επαναστατικά (     Ουρανός) Αισθήματα (Σελήνη)- Απότομες αλλαγές (Ουρανός), Διάθεσης (Σελήνη). Υπάρχει στον αέρα φαγούρα για αλλαγές, για να συμβεί κάτι που να σπάει τη ρουτίνα και την καθημερινότητα. Υπάρχουν σκαμπανεβάσματα, απρόοπτα, εκπλήξεις που μπορεί να είναι ευχάριστες ή δυσάρεστες. Υπάρχει διαίσθηση (που δεν πρέπει να συγχέουμε με τους ευσεβείς πόθους). Υπάρχει ανησυχία και αποστροφή για το κοινότοπο.

Ο θυμός και μάλιστα ο θαμμένος θυμός που δεν εκφράζεται είναι ένα από τα δυσάρεστα χαρακτηριστικά αυτής της Έκλειψης στον Υδροχόο του οποίου ο μοντέρνος κυβερνήτης Ουρανός τετραγωνίζει τον Ήλιο, την Σελήνη, τον Άρη και τους Δεσμούς της Σελήνης. Έτσι σε προσωπικό ατομικό επίπεδο ο καταπιεσμένος θυμός θα ψάχνει αφορμές για να εκφραστεί έντονα και μετωπικά δημιουργώντας αντιπαραθέσεις, διαπληκτισμούς, ή καβγάδες. Αυτή η αρνητική πλευρά της Έκλειψης μας προειδοποιεί ότι δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για αποφάσεις: οι συναισθηματικές εκρήξεις δεν είναι απαραίτητο να σηματοδοτούν ένα τέλος όπως και ο χρυσός μπορεί να αποδειχθεί τσίγκος.

Σε κοινωνικό πολιτικό επίπεδο και σε όλο τον κόσμο μπορεί να παρακολουθήσουμε αλλοπρόσαλλες δηλώσεις πολιτικών ηγετών, ξαφνικές αλλαγές, σοκαριστικά γεγονότα, παράξενες συμπεριφορές, ξεσπάσματα και απότομες ρήξεις με το παρελθόν. Η ρευστότητα, η ασάφεια και η αίσθηση ότι δεν ελέγχουμε τίποτα θα ενταθεί ενώ η ανάγκη να προχωρήσουμε σε αλλαγές που θα μας δώσουν ανάσα γίνεται πιεστική. Το βοηθητικό τρίγωνο του Ουρανού στον Ταύρο με τον Κρόνο στον Αιγόκερω δίνει την αποφασιστικότητα,  την επιμονή και τη δύναμη για  να δρομολογήσουμε το αλλιώς συνειδητά, οργανωμένα και με συνέπεια ξεπερνώντας εμπόδια και αντιστάσεις.

Αυτή η Πανσέληνος/Έκλειψη Σελήνης στον Υδροχόο, στο ζώδιο της αντισυμβατικότητας, της ανεξαρτησίας, της διαφορετικότητας, των ξαφνικών εκλάμψεων ευφυΐας, των αλλαγών, των νέων ιδεών, της ικανότητας να αντέχουμε τις αντιφάσεις και τα παράδοξα της ζωής μάς υπενθυμίζει ότι υιοθετώντας τη δική μας σκέψη, τη δική μας οπτική, τη δική μας συμπεριφορά ή μια διαφορετική στάση ζωής αντίθετη από τις επικρατούσες ιδέες και συμπεριφορές της κοινωνίας, των φίλων, των γονιών και των μίντια είναι ίσως μια μεγάλη πράξη ηρωισμού που μας φέρνει κοντά στον εαυτό μας και τους άλλους.

 

*Eπηρεάζει τα σταθερά ζώδια (Ταύρους/Λέοντες/Σκορπιούς/Υδροχόους) και κυρίως τους γεννημένους στο πρώτο δεκαήμερο, όπως και ωροσκόπους και πλανήτες σε αυτά τα ζώδια από 2ο έως και 7ο

ΣΧΟΛΙΑ

Έκλειψη Ηλίου στον Καρκίνο, 13.7.18

Η πρόκληση είναι να αντέξουμε τα δυνατά αισθήματα που πολλές φορές είναι ενοχλητικά, να τα νιώσουμε, να τα σεβαστούμε, να μην τα κρίνουμε, να τα καταλάβουμε. Από τον Γιώργο Πανόπουλο.

Πανσέληνος στον Αιγόκερο, 28.6.18

Με αιχμή την οικογένεια, το σπίτι, τα παιδιά, τους γονείς ή την ίδια την συντροφική σχέση αναδύονται πιθανόν θέματα που οδηγούν σε απογοήτευση ή ματαίωση. Από τον Γιώργο Πανόπουλο.

Νέα Σελήνη στους Διδύμους, 13.6.18

Ποια είναι η λέξη κλειδί των Διδύμων; «Σύνδεση». Συνδέω και συνδέομαι με ιδέες, ανθρώπους και εμπειρίες. Από τον Γιώργο Πανόπουλο.