Ερμής: είσαι οι σκέψεις σου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

 

Ο C.G. Jung λέει για τον Ερμή ότι «είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες μορφές του ελληνιστικού συγκρητισμού, από τον οποίο πηγάζουν οι αποφασιστικές εξελίξεις της Δύσης. Ο Ερμής είναι ο θεός των αποκαλύψεων και, για τη φυσική φιλοσοφία του ύστερου Μεσαίωνα, είναι επίσης ο νους και ο δημιουργός του κόσμου».

Υπάρχει μια φιγούρα στην αλχημεία που ονομάζεται Μερκούριος και αναφέρεται με δύο διαφορετικούς και αντίθετους μεταξύ τους τρόπους. Ονομάζεται το «πνεύμα που δημιούργησε τον κόσμο» και ταυτόχρονα αναφέρεται ως «το φυλακισμένο και κρυμμένο στην ύλη πνεύμα».

Ο Ερμής φτιάχνει τον κόσμο και ύστερα βρίσκεται παγιδευμένος στον κόσμο. Πολλοί ψυχολόγοι και επιστήμονες λένε ότι μοιάζουμε στον Μερκούριο: δημιουργούμε τις ζωές μας σύμφωνα με τα πιστεύω, τις απόψεις και την οπτική μας, ζούμε τη ζωή μας σύμφωνα με την αντίληψη της πραγματικότητας και ύστερα παγιδευόμαστε στην ίδια μας τη δημιουργία. Σταματάμε την εξέλιξή μας, σταματάμε να αλλάζουμε, βαλτώνουμε γιατί συνεχίζουμε να μη διαφοροποιούμε τη στάση μας στα πράγματα ακόμα κι όταν όλα δείχνουν ότι δεν λειτουργεί πια το παλιό μοντέλο που έχουμε υιοθετήσει. Όμως εάν θέλεις να αλλάξεις κάτι αυτό που πρέπει να κάνεις, καταρχάς είναι να αλλάξεις τη συμπεριφορά και τα πιστεύω σου, τον τρόπο που κοιτάς τα πράγματα.

«Η αρχή της αβεβαιότητας» του Γερμανού φυσικού Βέρνερ Χάιζενμπεργκ (1901-1976), που συνέβαλε αποφασιστικά στη θεμελίωση της Κβαντομηχανικής (για την οποία τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής του 1932), υπεραπλουστευτικά λέει ότι: ο παρατηρητής μεταβάλλει το ίδιο το αντικείμενο της παρατήρησης. Όταν οι δημοσιογράφοι ομολογούν ότι οι απόψεις τους επηρεάζουν το ρεπορτάζ τους ή όταν οι ανθρωπολόγοι επισημαίνουν πως η παρουσία τους διαταράσσει τη συμπεριφορά των πολιτισμών που εξετάζουν, η αρχή του Χάιζενμπεργκ δεν είναι μακριά. Ο Μερκούριος δεν είναι μακριά.

Το μυαλό μας (Ερμής) παίζει τεράστιο ρόλο στον προσδιορισμό και στην απεικόνιση του κόσμου γύρω μας. Εάν έχω μια εικόνα του εαυτού μου ως ανίκανου ή ανεπαρκούς, τότε αντιλαμβάνομαι τον κόσμο μέσα από αυτό το πρίσμα. Ακόμα κι αν οι γύρω μου με επαινούν, με υπολογίζουν ή μου λένε πόσο καλός/ή είμαι σε κάτι, εγώ θα πείσω τον εαυτό μου είτε ότι οι άλλοι είναι ανόητοι είτε πολύ ευγενικοί ή συγκαταβατικοί. Αν έχω πειστεί ότι δεν αξίζω τότε κανένας έπαινος δεν χωράει στη ζωή μου – μόνο κριτικές, αμφισβήτηση και αρνητισμός. Το μυαλό μας λοιπόν είτε μας περιορίζει είτε μας απελευθερώνει από τις δυσκολίες βρίσκοντας νέους τρόπους στην αντιμετώπιση των προκλήσεων.

 

ΣΧΟΛΙΑ