Ερμής στους Ιχθύς

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

 

Η είσοδος του Ερμή στους Ιχθύς  (18.2-6.3)  δεν είναι ακριβώς μια καλή θέση για την επικοινωνία και τη συνεννόηση,  ή την σαφήνεια και την πρακτική διεκπεραίωση. Μπορεί όμως ο Ερμής εδώ να χρησιμοποιήσει παρηγορητική γλώσσα, να είναι τρυφερός στην επικοινωνία, οι λέξεις να είναι θεραπευτικές.  

Ο Ερμής πάντως στους Ιχθύς αισθάνεται άβολα και σε ξένη πόλη. Ναι μεν η φαντασία ζωντανεύει, ένα καλό νέο για τους δημιουργούς και τους δημιουργικούς ή  για όσους ασχολούνται με την Τέχνη ή η δουλειά τους στηρίζεται στην έμπνευση αλλά η σκέψη μας γίνεται θολή, συγκεχυμένη, αφερέγγυα με τάση για ονειροπόλημα και αποφυγή για ό,τι μας δυσκολεύει. 

Ο Ερμής σε αυτό το υδάτινο, συναισθηματικό και γεμάτο κατανόηση ζώδιο, (και το παρά κάτω ισχύει και για όσους έχουν Ερμή στους Ιχθύς) μπορεί να διαβάσει, να νιώσει, να συλλάβει, να πιάσει στην ατμόσφαιρα τις σκέψεις και τα αισθήματα των άλλων. Αυτός/ή που έχει Ερμή στους Ιχθύς μπορεί σε μια παρέα να εκφράσει αυτό που οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους. Ωστόσο, κι εδώ είναι η παγίδα, αυτός/η που έχει Ερμή στους Ιχθύς πολλές φορές δεν μπορεί να ξεχωρίσει τις δικές του/της  σκέψεις και τα δικά του/της αισθήματα από τις σκέψεις και τα αισθήματα των άλλων.

Άρα: πρόκειται για μια διέλευση που τονίζει τις τηλεπαθητικές ικανότητές μας, τη διαίσθηση και το ένστικτο, ακονίζει τη δημιουργικότητα, συμπάσχει και υπολογίζει τους άλλους αλλά επίσης μπορεί να δημιουργήσει διανοητική σύγχυση και αστάθεια. Ενώ πιθανόν  μπορούμε να διαβάζουμε τους ανθρώπους περισσότερο βαθιά, η καθημερινότητα πιθανόν να μας ξεφεύγει: δηλαδή «σε καταλαβαίνω, σε νιώθω, κατανοώ αυτό που μου λες αλλά πού είναι τα κλειδιά του αυτοκινήτου μου;».

Η επιθυμία και η ανάγκη με τον Ερμή στους Ιχθύς είναι να ζήσουμε τον κόσμο όπως θαθέλαμε στα όνειρά μας να είναι κι όχι όπως πραγματικά είναι. Ο κόσμος του Ερμή στους Ιχθύς πρέπει να είναι ονειρικός κι όχι λογικός. Η πρακτικότητα της καθημερινότητας δεν έχει καμιά σημασία, σημασία έχει να ονειρεύεσαι, να αγαπάς, να νιώθεις. Χρειάζεται προσοχή όταν προσπαθώντας να δημιουργήσεις την δική σου πραγματικότητα δεν μπορείς να ξεχωρίσεις αυτό που πραγματικά ισχύει, ή αυτό που θάθελες να ισχύει.

O Eρμής στους Ιχθύς διαθέτει γόνιμη φαντασία και χαοτική σκέψη. Μπορεί να διαβάσει το μυαλό, τις σκέψεις και τα αισθήματα των άλλων. Ο Ερμής εδώ μπορεί να γίνει ο χαμαιλέων που αλλάζει απόψεις, ιδέες και γνώμες ανάλογα με το ποιον έχει δίπλα του- κι αυτό ναι, είναι πρόβλημα.  

 

ΣΧΟΛΙΑ