Έχεις πλανήτες σε Πτώση; Ναι, και λοιπόν;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

 

-«Έχω Άρη στον Καρκίνο. Μήπως ο Άρης σε αυτή τη θέση είναι πολύ αποδυναμωμένος;». .. « Έχω Αφροδίτη στην Παρθένο; Λένε ότι βρίσκεται στη χειρότερη θέση της. Ισχύει;»… «Έχω Σελήνη στον Σκορπιό. Αυτό σημαίνει δύσκολη συναισθηματική ζωή;»… « Έχω Ερμή στους Ιχθύς. Δείχνει κάτι αρνητικό για την ποιότητα της επικοινωνίας μου;»

 

-Όλες αυτές οι ανησυχίες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Στα συγκεκριμένα ζώδια οι πλανήτες βρίσκονται σε Πτώση που σύμφωνα με την παραδοσιακή αστρολογία θεωρούνται θέσεις στις οποίες οι συγκεκριμένοι πλανήτες υπολειτουργούν ή ακόμα χειρότερα λειτουργούν αρνητικά, ή υποσκάπτουν τα χαρακτηριστικά του πλανήτη.

Ας δούμε τι συμβαίνει. Ο Άρης πχ δείχνει τον τρόπο με τον οποίο διεκδικούμε τις επιθυμίες μας, το πώς εκφράζουμε την ταυτότητα  και τη δύναμή μας. Ο καθένας μας, σύμφωνα με το ζώδιο του Άρη του επιλέγει διαφορετικούς τρόπους για να πετύχει τους στόχους του. Το ζήτημα είναι πόσο ικανοί είμαστε να εκφράσουμε συνειδητά τον Άρη μας. Καταρχάς να πω ότι οι περισσότεροι δεν τον εκφράζουμε με ευκολία όπου κι αν βρίσκεται. Το στιλ του Άρη στον Ζυγό ή στον Καρκίνο είναι έμμεσο, διαλλακτικό, διπλωματικό. Σε αυτά τα ζώδιο ο Άρης υπολογίζει τον αντίκτυπο των ενεργειών του στους άλλους κάθε φορά που πρόκειται να διεκδικήσει., να αναλάβει πρωτοβουλίες ή να υλοποιήσει τους στόχους του, ενώ ένας Άρης στον Κριό ή τον Τοξότη (στην καλύτερη περίπτωση) διαθέτει αμεσότητα, ένταση και ορμή που δεν υπολογίζει τις επιπτώσεις της δράσης του στους άλλους.

Ο Άρης ωστόσο παραμένει πάντα Άρης έστω κι αν δυσκολεύεται. Ο Άρης στον Καρκίνο αυτοπροστατεύεται υπερβολικά, κρύβεται αλλά έχει τη δύναμη να πραγματοποιήσει τους στόχους του σιωπηλά και όταν το κύμα είναι ευνοϊκό. Αυτός ο Άρης στον Καρκίνο υπάρχει σε χάρτες επιτυχημένων τραπεζιτών ή σε εξαιρετικούς πωλητές γιατί διαθέτουν ένστικτο, πιάνουν στον αέρα τις επιθυμίες του άλλου και συντονίζονται με τα θέλω των άλλων.

Οι πλανήτες σε Πτώση- είτε Αφροδίτη είτε Ερμής είτε Σελήνη δεν χάνουν τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητές τους, ούτε τα προτερήματα ή και τις αδυναμίες που έχουν παντού. Μιλώντας για τον Ερμή στους Ιχθύς μια πρώτη περιγραφή είναι «ισχυρή φαντασία, χαοτική σκέψη». Υπάρχουν πολλές αντιφάσεις σε αυτή τη θέση. Είναι μια θέση εξαιρετικά δημιουργική, με τεράστια διαίσθηση και τηλεπαθητικές ικανότητες. Αλλά ναι υπάρχει σύγχυση, αστάθεια και ρευστότητα στις απόψεις, τις ιδέες, στις γνώμες. Επηρεάζεται εύκολα από τη γνώμη των άλλων αλλά έχει και έντονη ενσυναίσθηση- μπορεί να μπει στα παπούτσια του άλλου.

Η Σελήνη στον Σκορπιό χρειάζεται συναισθηματική ανταπόκριση από τους άλλους ακόμα κι αν η αντίδρασή τους είναι θυμός ή μίσος- έστω κι έτσι αυτή η Σελήνη θεωρεί μια αρνητική αντίδραση καλύτερη από καμία αντίδραση. Συνήθως μυστικοπαθής, ιδιωτική, με ανάγκη να ελέγχει τα πάντα αυτή η Σελήνη είναι ένα ηφαίστειο εν ενεργεία ή εν υπνώσει- όλα συμβαίνουν κάτω από την επιφάνεια. Υπάρχει δυναμισμός, ένταση, γοητεία, αλλά και παράνοια, υποψίες δηλητήριο. Μπορεί να θεραπεύσει, να περάσει κάποιον απέναντι σε μία κρίση που αντιμετωπίζει,  μπορεί όμως και να καταστρέψει και να αυτοκαταστραφεί.

Η Αφροδίτη συμβολίζει τον τρόπο που σχετιζόμαστε με τους άλλους, τι εκτιμάμε στους άλλους, τι μας έλκει στους άλλους. Η Αφροδίτη στην Παρθένο ενώ είναι ευχάριστη, βοηθητική,  επικοινωνιακή, έξυπνη αναζητάει διαρκώς μια τελειότητα που δεν υφίσταται, επικεντρώνεται στις ατέλειες και πολλές φορές γίνεται υπεραναλυτική  και επικριτική για το καλό του άλλου δυσχεραίνοντας έτσι τις σχέσεις και κυρίως τον εαυτό της. 

Αυτό που έχει σημασία είναι να θυμόμαστε ότι: γνωρίζοντας τί μας κάνει ευτυχισμένους (Αφροδίτη), τί μας δημιουργεί συναισθηματική ασφάλεια (Σελήνη), επικοινωνώντας τα στους άλλους (Ερμής) και αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε την αντίδραση των άλλων στο δρόμο για την ανακάλυψη της ταυτότητάς μας (Άρης) έχουμε μεγάλες πιθανότητες να γίνουμε αυτό που είμαστε στον πυρήνα μας (Ήλιος).

ΣΧΟΛΙΑ