Έχω Πλούτωνα- δηλαδή;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

-Είμαι Αιγόκερως και αισθάνομαι ότι βρίσκομαι σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Αλλάζω και αλλάζω επώδυνα από μια σχέση. Πού οφείλεται αστρολογικά αυτή η περίοδος που έχω την αίσθηση ότι θα χωρίσει τη ζωή μου σε πριν και μετά. Ποιο είναι το νόημά της;

 

-Κατά πάσα πιθανότητα είστε γεννημένη στο δεύτερο δεκαήμερο του Αιγόκερου και αστρολογικά αυτό που ζείτε ονομάζεται Πλούτωνας στον Αιγόκερω. (Κάτι ανάλογο ζουν και οι Κριοί, Ζυγοί και Καρκίνοι επίσης του δεύτερου δεκαημέρου)*

Ο Πλούτωνας στην Ελληνική Μυθολογία σήμαινε τόσο τον Κάτω Κόσμο όπου μεταβαίνουν οι ψυχές μετά θάνατο όσο και την ίδια ιδεατή ανθρωπόμορφη δύναμη που κυβερνούσε αυτόν τον χώρο. Η λέξη αρχικά αναφερόταν αποκλειστικά στον θεό. Η γενική πτώση της λέξης (Ἅιδου), ήταν συντόμευση της φράσης «σπίτι του Άδη», αλλά τελικά και η ονομαστική της λέξης άρχισε να περιγράφει την κατοικία των νεκρών.

Στην μυθολογία λοιπόν, όταν ο Πλούτωνας ανεβαίνει στον πάνω κόσμο φοράει  μια περικεφαλαία που τον κάνει αόρατο.  Πρόκειται άρα για μια δύναμη που λειτουργεί κάτω από την επιφάνεια της συνείδησης, εκεί που βρίσκεται το υπόγειο κομμάτι της ψυχής μας και έλκει καταστάσεις που θα μας οδηγήσουν στην κατάρρευση ώστε να ξανασυνδέσουμε τα κομμάτια του εαυτού μας με καινούργιο τρόπο.

Μπορούμε να συναντήσουμε  τον θεό του Κάτω Κόσμου στις σχέσεις και μάλιστα στις στενές σχέσεις (συντροφικότητα) ή και στις σχέσεις από τις οποίες εξαρτόμαστε και δεν μπορούμε να αποφύγουμε (ιεραρχικά ανώτερος στην επαγγελματική μας ζωή, ένας συνάδελφος, ένας συνεργάτης ή συνεταίρος) στις οποίες  ενεργοποιούνται  τα συναισθηματικά  μας κόμπλεξ κι έρχονται στην επιφάνεια για να φωτιστούν.

Ο Πλούτωνας φέρνει σημαντικές και δύσκολες καινούργιες σχέσεις, ή δημιουργεί εντάσεις στις υπάρχουσες. Ο βιασμός της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα  μιλάει ουσιαστικά για μια τελετή μύησης: ο έφηβος (αγόρι, ή κορίτσι)  πρέπει να αφήσει πίσω του την οικογενειακή εστία για να γίνει κύριος του εαυτού του. Δεν έχει σημασία η ηλικία μας, ο μύθος δείχνει τι συμβαίνει όταν μπαίνουμε σε μια παθιασμένη σχέση που θα μας μεταμορφώσει μέχρι το μεδούλι μας. Σαν την Περσεφόνη κατεβαίνουμε στον Κάτω Κόσμο για να συναντήσουμε κομμάτια του εαυτού μας που μας τρομάζουν, μας απωθούν, περιφρονούμε ή έχουμε καταπιέσει.

Στο τέλος η Περσεφόνη γίνεται μέρος δύο κόσμων. Πάνω στη Γη και στην επιφάνεια της ζωής είναι  χαριτωμένη, ανάλαφρη, αθώα. Αλλά έχει συνείδηση και του Κάτω Κόσμου- των σκοτεινών αισθημάτων που βρίσκονται στον κάτω κόσμο της ψυχής μας. Σαν την Περσεφόνη η αίσθηση της εαυτού μας βιάζεται από  τον Πλούτωνα  για να ανακαλύψουμε ποιοι είμαστε και τι υπάρχει εκεί κάτω. Σαν την Περσεφόνη ξαναγεννιόμαστε μέσα από τον πόνο, την απελπισία και την ένταση.

Όταν ο Πλούτωνας διελαύνει στο ζώδιό σου ή επηρεάζει το ζώδιό σου  η οπτική αλλάζει,  η αίσθηση του εαυτού μεταμορφώνεται, ακόμα και το ίδιο σου το στιλ και το σώμα μπορεί να αλλάξουν ολοκληρωτικά- ένας υπέρβαρος αδυνατίζει, ένας πολύ αδύνατος παίρνει κιλά, κάποιος αλλάζει στιλ ντυσίματος, κάποια αλλάζει εντελώς τα μαλλιά της κλπ. Τα αποτελέσματα αυτής της διέλευσης εξαρτώνται φυσικά από την ηλικία και άλλους παράγοντες αλλά μπορούμε να τονίσουμε μερικά γενικά χαρακτηριστικά: το ψυχικό αίτημα είναι να εκφράσουμε τον εαυτό μας με νέους τρόπους ώστε να βιώσουμε πιο ολοκληρωμένα τη ζωή.

Για παράδειγμα παιδιά με διελεύσεις Πλούτωνα αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν συναισθηματική αναστάτωση επειδή οι γονείς τους  βρίσκονται σε κάποιου είδους κρίση- χωρίζουν, οικονομική κρίση, ασθένεια. Ενήλικοι από την άλλη πλευρά που δεν συνειδητοποιούν την εσωτερική τους ανάγκη για αλλαγή εξωθούν υποσυνείδητα κάποιον να τους κάνουν τη ζωή δύσκολη ώστε να αναγκαστούν να αλλάξουν, ή συνδέονται με ένα άλλο πρόσωπο που τους αναγκάζει να δουν εντελώς διαφορετικά τα πράγματα.

Επίσης μπορεί να αλλάξει τη ζωή με αδιανόητους πριν τρόπους: πεποιθήσεις, ιδέες, απόψεις, συμπεριφορές μπορούν να αλλάξουν δραστικά. Είναι εποχή που αναγκαζόμαστε να έρθουμε σε επαφή με τον πυρήνα του εαυτού μας με πόνο, ωδίνες και κρίσιμες καμπές. Γάμος, διαζύγιο, γέννηση παιδιών, απόλυση, ανάληψη εξουσίας, ερωτικά πάθη, σχέσεις δύσκολες, ψυχοβγαλτικές, επώδυνες, τρίτος άνθρωπος σε ζευγάρι, πτώχευση, αναγνώριση, επιτυχία, πτώση, σκάνδαλο είναι μερικά αποτελέσματα από την γκάμα του Πλούτωνα.

Κι αν κάποιος/α μπορεί να λειτουργήσει σαν καταλύτης στη ζωή μας για τέτοιου είδους ριζικές αλλαγές είναι εξ ίσου πιθανόν να λειτουργήσουμε κι εμείς αντίστοιχα μεταμορφωτικά για κάποιον άλλο. Κομμάτια του εαυτού μας που πριν ήταν στο σκοτάδι όπως θυμός, οργή, ανταγωνισμός, ζήλια, σεξουαλικότητα, κτητικότητα, τάση για κυριαρχία με όλα τα μέσα, χειριστικότητα, ασφυκτικός έλεγχος μπορεί να έρθουν στην επιφάνεια με αντικείμενο κάποιον στη δουλειά, στην οικογένεια, στον έρωτα. Ταυτόχρονα ανακαλύπτουμε και την τεράστια δύναμη που διαθέτουμε και δεν το ξέραμε. Μας ωθεί σε νέες αρχές και ξεκινήματα όπως μας βοηθάει να τελειώσουμε με ό,τι μας κάνει κακό σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά, ή έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Μας ανανεώνει, μας ξαναζωντανεύει, μας αναζωογονεί. Είναι εποχή που συνειδητοποιώντας αλλάζεις- με το δύσκολο τρόπο γι’ αυτό και βαθιά.

 

 *Ο Πλούτωνας επηρεάζει ειδικότερα:

Αιγόκερως:  6, 7, 8 , 9 Ιανουαρίου

Κριός:  6, 7, 8,  9 Απριλίου

Καρκίνος: 8, 9, 10, 11 Ιουλίου

Ζυγός: 9, 10, 11, 12 Οκτωβρίου

 και ωροσκόπους και πλανήτες σε αυτά τα ζώδια στις 16ο 17ο 18ο 19ο

ΣΧΟΛΙΑ