Γιατί οι Δευτέρες είναι μελαγχολικές και δύσκολες;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Κάποτε το ημερολόγιο ήταν σεληνιακό και η Σελήνη είχε τη δική της μέρα τής εβδομάδας που ήταν η Δευτέρα- (Monday, δηλαδή Moon Day, Ημέρα της Σελήνης). Όλες οι μέρες ήταν αφιερωμένες στους 7 πλανήτες που ήταν γνωστοί στην αρχαιότητα. Έτσι κάθε μέρα σχετιζόταν με τις μέριμνες και τις φροντίδες που αντιπροσώπευε ο κάθε πλανήτης. Αυτός ο συσχετισμός μέρας και πλανητών παρέμεινε ο ίδιος σε όλους τους ευρωπαϊκούς πολιτισμούς. Ίσως αυτή η πρακτική ήταν αποτέλεσμα αιώνων παρατήρησης και ίσως υπάρχει αξία εάν κοιτάξουμε τις ημέρες κάτω από αυτό το πρίσμα.

Τι είδους μέρα λοιπόν ήταν η Δευτέρα; Αστρολογικά η Σελήνη συμβολίζει το σπίτι, την τροφή, την οικογένεια, τα αισθήματα και τη σύνδεσή μας με τις ρίζες μας. Έτσι αρχικά αυτή η μέρα ήταν μια μέρα που καθόσουν στο σπίτι, ασχολιόσουν με αυτό  και φρόντιζες την οικογένεια.  Μέχρι το 1950 και νωρίτερα όταν οι γυναίκες σπάνια εργαζόντουσαν έξω από το σπίτι η Δευτέρα ήταν μια μέρα που οι νοικοκυρές έπλεναν τα ρούχα. Βεβαίως όταν η Δευτέρα είχε καθιερωθεί μέσα στους αιώνες ως η μέρα του σπιτιού και της οικογένειας όχι μόνο οι γυναίκες αλλά και οι άντρες και τα παιδιά εργαζόντουσαν στο σπίτι- πριν τη βιομηχανική επανάσταση.

Η Δευτέρα δεν είναι πλέον μέρα για τέτοιες παλιομοδίτικες ασχολίες όπως το πλύσιμο, η συλλογή τροφής, ή το φτιάξιμο ρούχων. Αντίθετα η Δευτέρα συνδέεται με την εγκατάλειψη του σπιτιού για τον αγχωτικό κόσμο της εργασίας. Καθόλου τυχαία τεράστιος αριθμός ανθρώπων ενοχλείται από τον ερχομό της και γι′ αυτό και χαρακτηρίζεται ως «Μελαγχολική Δευτέρα». 

Οι Δευτέρες δεν ήταν πάντα μελαγχολικές. Υπήρξαν εποχές που συντονιζόμαστε με τους ρυθμούς της φύσης, που σεβόμαστε τα σεληνιακά κομμάτια του εαυτού μας. Υπήρξαν εποχές που  οι άνθρωποι περίμεναν τις Δευτέρες για να ανανεώσουν τους  δεσμούς τους δίπλα στην οικογενειακή εστία.  

 

ΣΧΟΛΙΑ