Η διέλευση του Πλούτωνα στον Αιγόκερω, 2018

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

 

ΚΡΙΟΣ

Η διέλευση του Πλούτωνα στον Κριό που για σένα αποτελεί το ζενίθ του ηλιακού σου χάρτη είναι εξαιρετικά σημαντική και δυναμική. Δεν είναι μόνο η επαγγελματική ζωή που επηρεάζεται άμεσα αλλά και η αίσθηση της ταυτότητας- ποιος είμαι και γιατί είμαι εδώ- που μεταμορφώνεται. Είναι μια εποχή που πιθανόν αναγκάζεσαι λόγω κρίσης, οικονομικών συγκυριών, πτώχευσης, απόλυσης, περικοπών να κάνεις επαγγελματική στροφή. Το θέμα επάγγελμα- πού, πώς, με ποιους- γίνεται πρωταρχικό και κρίσιμο. Όπου υπάρχει Πλούτωνας στην εικόνα υπάρχει κατάρρευση και ανοικοδόμηση. Υπάρχουν βίαιες αλλαγές και κρίσιμες συνθήκες που εξαναγκάζουν σε αλλαγές- δεν αντέχεις πια, δεν μπορείς να συνεννοηθείς, οι συνθήκες έχουν γίνει εξοντωτικές, ή τίθεται ζήτημα αρχών και ηθικής. Από την άλλη πλευρά υπάρχει και ανάληψη ευθυνών, προαγωγή, δύναμη, άσκηση εξουσίας. Και είναι σημαντικό θέμα η εξουσία και η διαχείριση της που μπορεί να οδηγήσει σε μία δυναμική περίοδο αλλά μπορεί να είναι και αυτή που με τυχόν αλαζονεία ή και παιχνίδια εξουσίας οδηγεί σε εξουθενωτικούς ανταγωνισμούς, ίντριγκες, σε σύγκρουση, σε αντιπαραθέσεις και πιθανόν στην πτώση.

Με οποιοδήποτε τρόπο η δουλειά είναι κυρίαρχο ζήτημα. Μυστικές συζητήσεις, διαπραγματεύσεις, ή και παρασκηνιακές συναντήσεις σε διευθυντικό επίπεδο επηρεάζουν την επαγγελματική σου ζωή. Σηκώνεσαι μια μέρα το πρωί και η εταιρία που εργάζεσαι έχει πουληθεί, πτωχεύσει, μετακινηθεί. Η επαγγελματική ζωή που ακολουθείς ή εξελίσσεται αυτήν την περίοδο μπορεί να είναι πλουτώνιας υφής: φάρμακα, ψυχολογία, έρευνα, ρεπορτάζ, πολιτική. Μπορεί να συνδέεται με κάτι ερευνητικό που γίνεται μυστικά ή μακριά από το φως της δημοσιότητας. Μπορεί να έχει σχέση με οργανισμούς που εργάζονται για την αλλαγή της κοινωνίας ή έχει κοινωνικούς στόχους. Η χρησιμοποίηση της εξουσίας ή της επιρροής για ιδιοτελείς και πολλές φορές παράνομους στόχους και σκοπούς είναι από τις σκοτεινές πλευρές αυτής της διέλευσης. Θυμήσου: Όποιος δεν παίζει με τους κανόνες καίγεται.

 

*Αφορά κυρίως Κριούς γεννημένους 7, 8, 9, 10, 11 Απριλίου

Ωροσκόπους, ή άλλους πλανήτες σε αυτό το ζώδιο μεταξύ 17ο-22ο  

 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

 Οι σχέσεις αποτελούν τον καταλύτη της προσωπικής αλλαγής, της μεταμόρφωσης και της ανάπτυξης σου με τον Πλούτωνα στον Αιγόκερω. Εάν βρίσκεσαι ήδη σε σχέση ο Πλούτωνας δοκιμάζει την αλήθεια, το βάθος και την αντοχή της σχέσης. Αυτή η διέλευση επικεντρώνεται στο ανικανοποίητο, εκεί που αισθάνεσαι ότι κάτι σου λείπει, εκεί που υπάρχει ανεκπλήρωτο. Εάν τα προβλήματα που αναδύονται στη σχέση τα αντιμετωπίσεις κατάματα και αποφασιστικά η σχέση μπορεί να δυναμώσει. Εάν τα παραβλέψεις, ή αποφύγεις τις τυχόν συγκρούσεις, ή πας να  κρύψεις τα προβλήματα κάτω από το χαλί θα γίνουν ηφαίστειο που θα κάψει την σχέση.

Η διέλευση του Πλούτωνα ενεργοποιεί βαθιά συναισθηματικά τραύματα, αδυναμίες, ελλείψεις που εκφράζονται τις πιο πολλές φορές ασυνείδητα μέσα από ερωτικές σχέσεις ή ακόμα και τις επαγγελματικές συνεργασίες. Σε μια ερωτική ιστορία- καινούργια ή που φέρνει στη σχέση τον τρίτο άνθρωπο- μπορεί να βρεθείς έρμαιο του ερωτικού πάθους, ή αισθημάτων οργής, ζήλειας, φθόνου ή ανεξέλεγκτου σεξουαλικού πάθους. Έχε κατά νου ότι τέτοια αισθήματα βρίσκονται στη ρίζα της σχέσης σου με τον πατέρα, ή τη μητέρα ή με όποιον/α σε μεγάλωσε όταν ήσουν παιδί.  Βεβαίως μπορεί να είσαι εσύ το αντικείμενο τέτοιων αισθημάτων από την πλευρά του/της συντρόφου σου ή του προσώπου που είσαι μαζί του. Οι άνθρωποι που συναντάμε τέτοιες εποχές ουσιαστικά καθρεφτίζουν αισθήματα που έχουμε καταπνίξει ή που δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να εκφράσει και που όσο πιο σκοτεινά και ανεπίτρεπτα θεωρούμε τόσο περισσότερο έντονα τα εκφράζει αυτός/η με τον/ην οποίο/α  σχετιζόμαστε. Ο Άλλος είναι ένας καθρέφτης που χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι προσωποποιεί κομμάτια του εαυτού μας που δεν είχαμε ως τώρα καλλιεργήσει, ή δεν αντέχαμε. Προδοσία, σκληρότητα και συναισθηματικοί εκβιασμοί αποτελούν μερικά από τα χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου. Μπορεί να μας γίνει εμμονή ότι αυτός που αγαπάμε θα μας εγκαταλείψει, ή ότι μας απατάει- που δεν είναι απίθανα σενάρια. Σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε ψυχραιμία ώστε να καταλάβουμε τη διαφορά μεταξύ των φόβων μας και της πραγματικότητας.

Βεβαίως μπορεί να είναι ο/η σύντροφος που βρίσκεται σε κρίση είτε συναισθηματική είτε επαγγελματική είτε σωματική που σε αναγκάζει να αλλάξεις.  Ή μπορεί να είναι ένας επώδυνος και μακροχρόνιος χωρισμός που σε πιέζει να αλλάξεις όλες τις ιδέες, τις απόψεις, τις προσδοκίες και τη στάση σου απέναντι στις σχέσεις. Ή να ερωτευθείς τον άνθρωπο που δεν πρέπει- το/τη σύζυγο του καλύτερου φίλου σου, του αφεντικού σου, κλπ. Και τέλος μπορεί να δημιουργηθούν υπόγειες και οδυνηρές μάχες εξουσίας μεταξύ συνεταίρων, επαγγελματικών συναδέλφων, με κάποιον ή κάποια που επηρεάζει σημαντικά τη ζωή σου.  

 

*Αφορά κυρίως Καρκίνους γεννημένους 9, 10, 11, 12, 13  Ιουλίου

Ωροσκόπους, ή άλλους πλανήτες σε αυτό το ζώδιο μεταξύ 17ο-22ο  

 

ΖΥΓΟΣ

 Είναι μια περίοδος εσωστρέφειας  που έχεις  ανάγκη την απομόνωση. Δεν υπάρχει τίποτα λάθος, ή παθολογικό σε αυτή την τάση- η απόσυρση είναι απαραίτητη ώστε να διευκολύνει την ψυχολογική μεταμόρφωση που συντελείται. Είναι μια περίοδος για επανεκκίνηση. Πρόκειται για την αφετηρία ενός νέου κύκλου ζωής. Ακόμα κι αν δεν συνειδητοποιείς την εσωτερική δίψα για αλλαγή και ανανέωση τα γεγονότα δρομολογούνται με τέτοιο (επώδυνο) τρόπο που σε σπρώχνουν στον επόμενο κύκλο.

Ο Αιγόκερως στον οποίο διελαύνει ο Πλούτωνας συμβολίζει για σένα το σπίτι,  την οικογένεια, τον πατέρα ή την μητέρα, τις ρίζες της ύπαρξης σου, τα παιδικά σου χρόνια και είναι αυτοί οι τομείς που ενεργοποιούνται και λειτουργούν ως καταλύτες. Ό,τι συμβαίνει στα παιδικά μας χρόνια μας έχει επιπτώσεις στο πως αντιμετωπίζουμε ως ενήλικες τη ζωή, τις σχέσεις και τον εαυτό μας. Με τον Πλούτωνα παρόντα, συνειδητά ή ασυνείδητα συνδεόμαστε με την παιδική μας ηλικία με αποτέλεσμα να ξαναζούμε δυσάρεστα ζητήματα του τότε με τους γονείς μας, ή με ανθρώπους που σχετιζόμαστε στενά σε προσωπικό/αισθηματικό επίπεδο ή ακόμα και με κάποιον/α που μας επηρεάζει επαγγελματικά. Ουσιαστικά αντιμετωπίζουμε ένα είδος βαθιάς κρίσης που μας αναγκάζει να αλλάξουμε.

Δηλαδή κάθε σημαντικό πρόσωπο μπορεί να ενεργοποιήσει τραύματα που αντιμετωπίζαμε ως παιδιά με επώδυνα πολλές φορές αποτελέσματα. Ναι αλλά είναι ευκαιρία για να σπάσεις μοτίβα, συμπεριφορές, απόψεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος ώστε να αλλάξεις εκ βάθρων τη ζωή σου. Η σχέση με κάποιο από τους γονείς μπορεί να γίνει συγκρουσιακή: «Αυτός/ή είμαι κι αν δεν το δέχεσαι ή δεν σου αρέσει τότε λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι για αυτό». Με άλλα λόγια είναι εποχή που διαχωρίζεσαι από τους γονείς αναζητώντας το δικό σου δρόμο χωρίς πλέον να συνεχίζεις να είσαι η προέκτασή τους.  Αν από την άλλη δεν είχες καμία σχέση με την οικογένεια τώρα πιθανόν αισθάνεσαι την ανάγκη να συνδεθείς με τους γονείς σου. Οι αλλαγές στο οικογενειακό περιβάλλον δημιουργούν αναταραχή- αναχωρήσεις, μετακίνηση σε άλλη πόλη ή χώρα, ενδοοικογενειακές συγκρούσεις-,  και αλλαγές- γέννηση, επιστροφή μετά από απουσία, γάμος-,  μέσα από κρίσεις- χωρισμοί, διαζύγιο- επηρεάζοντας ολόκληρη τη ζωή σου .

 

*Αφορά κυρίως Ζυγούς γεννημένους  10, 11,12,13,14 Οκτωβρίου 

Ωροσκόπους, ή άλλους πλανήτες σε αυτό το ζώδιο μεταξύ 17ο-22ο  

 

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

Χρειάζεται πάντα να έχουμε κατά νου ότι η επιρροή των αργών πλανητών όπως ο Ουρανός, ο Ποσειδώνας, ή ο Πλούτωνας εξαρτάται από την ηλικία και άλλα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τον γενέθλιο χάρτη καθενός ξεχωριστά οπότε σκιαγραφούμε γενικές τάσεις- σε ένα παιδί πχ ο Πλούτωνας δείχνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς του. Ωστόσο η διέλευση του Πλούτωνα επιβάλλει μια αργή και στον πυρήνα μας αλλαγή που μεταμορφώνει τη ζωή μας. Εάν δεν είσαι συντονισμένος/η με την ανάγκη για αλλαγές τότε σού επιβάλλονται. Η εσωτερική ανάγκη να εξελιχθεί η ζωή σου μπορεί να σου επιβληθεί από κάποιον/α που θα σε αναγκάσει να κάνεις αλλαγές- μπορεί να είναι ο σύντροφος που σε εγκαταλείπει, ή κάποιος/α που σε απολύει. Με άλλα λόγια οι εξωτερικές  περιστάσεις σε αναγκάζουν να τροποποιήσεις τη ζωή σου.

Μια τέτοια διέλευση μπορεί να αλλάξει την πορεία της ζωή σου- είτε με ένα γάμο είτε με ένα διαζύγιο, είτε με μια επαγγελματική τομή και άνοδο είτε με μια αποτυχία, ή πτώση. Είναι μια περίοδος που ανακαλύπτουμε με έκπληξη ότι είμαστε ικανοί για μια σειρά αισθημάτων που είτε πιστεύαμε ότι δεν έχουμε είτε καταπιέζαμε ή δεν εκφράζαμε είτε εκπλησσόμαστε δυσάρεστα που τα ζούμε με τέτοια ένταση: μπορεί να μη θεωρούσαμε τον εαυτό μας ικανό να χειραγωγήσει, ή να παίξει παιχνίδια εξουσίας, ή  μπορούμε να γίνουμε καταστροφικοί ή αυτοκαταστροφικοί, ή ότι μπορούμε να νιώσουμε έντονη οργή, ζήλεια, φθόνο, κακία, απληστία, ανταγωνισμό, παράνοια, εμμονές, πάθος, ή να νιώσουμε αισθήματα κτητικότητας, απόρριψης, εγκατάλειψης. Ο Πλούτωνας φέρνει στην επιφάνεια ό,τι κρύβεται στο υπόγειο της ψυχής. Παιδικά απωθημένα, τραύματα, άγχη, κόμπλεξ και ένστικτα εμφανίζονται για να τα ξεκαθαρίσουμε, να τα συνειδητοποιήσουμε, να τα μεταμορφώσουμε, να τα αφήσουμε πίσω μας, να προχωρήσουμε χωρίς βάρος. Είναι μια εποχή αναγέννησης που προϋποθέτει πόνο και κρίση.  

 

*Αφορά κυρίως Αιγόκερους γεννημένους 8-12 Ιανουαρίου

+Ωροσκόπους, ή άλλους πλανήτες σε αυτό το ζώδιο μεταξύ 17ο-22ο  

 

ΤΑΥΡΟΣ 

Τα θέματα που σε απασχολούν μπορεί να σχετίζονται με σπουδές, εξωτερικό, γνώση κάθε είδους, μετακίνηση/μετακόμιση, επικοινωνία, ταξίδια, ίντερνετ, ξεκινήματα σε δουλειές, ή ανάληψη της επαγγελματικής σου ζωής. Είναι περίοδος που επανεξετάζονται, ή δοκιμάζονται οι ιδέες, οι πεποιθήσεις, τα πιστεύω, η φιλοσοφία ζωής που έχεις, η στάση ζωής, η αντίληψή του κόσμου,  η οπτική σου γωνία.  Συνειδητοποιείς με ευχαρίστηση αλλά και άλλοτε με έκπληξη και φόβο ότι οι απόψεις σου λειτουργούν ή δεν λειτουργούν πια. Πιθανόν σε αυτό το διάστημα  να έρχεσαι αντιμέτωπος/η με σκληροπυρηνικούς ανθρώπους που σε αναγκάζουν πολλές φορές άτσαλα  να ξαναδείς τις δικές σου πεποιθήσεις. Φυσικά μπορεί κι εσύ ο ίδιος/α να είσαι αυτός/η που προσπαθεί να επιβάλλει τις απόψεις του με φανατισμό σταυροφόρου. Πολλές φορές στη διάρκεια μιας πλουτώνιας διέλευσης γινόμαστε οι ιδέες μας, ασπαζόμαστε πιστεύω, ή διακηρύσσουμε τις αντιλήψεις μας με εμμονή, με απίστευτη ένταση και ταυτιζόμαστε με αυτές σε βαθμό ρήξης με τους άλλους.

Οι συζητήσεις και οι επαφές με τους άλλους, η επικοινωνία σου και ο τρόπος που σχετίζεσαι αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα και αποκτούν μεγαλύτερο πάθος κι ένταση. Είναι περίοδος που μπορεί να επιστρέψεις στα θρανία με οποιοδήποτε τρόπο ή που αρχίζουν να σε ενδιαφέρουν θέματα που άπτονται της ψυχολογίας, της έρευνας, της θρησκείας, της επιστήμης ή ενδιαφέρεσαι πιθανόν για άλλες κουλτούρες, πολιτισμούς, ιδέες. Αυτό λοιπόν που προέχει είναι το νόημα. Ποιο είναι το νόημα της ζωής; Της ζωής σου; Τι σε κάνει να σηκώνεσαι κάθε πρωί από το κρεβάτι σου; Είναι πολύ βασική αυτή η ερώτηση και από την απάντηση ή τη μη απάντησή της θα εξαρτηθεί ο βαθμός ικανοποίησης και πληρότητάς σου αυτό το διάστημα.  Έτσι είναι επίσης πιθανό να σχετιστείς ή να γοητευτείς από ένα «δάσκαλο» ή να αλλάξει η ζωή σου από μία διάλεξη, από ένα ταξίδι, από τη συνάντησή σου με ένα μοιραίο άνθρωπο που θα σου ανοίξει καινούργιους ορίζοντες διευρύνοντας το μυαλό και την ψυχή σου. Κάποιος/α ίσως λειτουργήσει καταλυτικά στη ζωή σου μέσα από μία ερωτική ιστορία: αυτός ο κάποιος/α έχει πιθανόν διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο από σένα, έχει διαφορετικές ιδέες και απόψεις κι αυτή η διαφορετικότητα είναι που θα σε ενώσει ή θα σε αποδιοργανώσει ώστε να σκεφτείς ξανά τις δικές σου αντιλήψεις.

 

*Αφορά κυρίως Ταύρους γεννημένους 8, 9, 10, 11, 12

Ωροσκόπους, ή άλλους πλανήτες σε αυτό το ζώδιο μεταξύ 17ο-22ο  

 

ΠΑΡΘΕΝΟΣ 

Ο Έρωτας και η Δημιουργικότητα είναι τα σοβαρά θέματα που καλείσαι να αντιμετωπίσεις σε αυτή τη διέλευση του Πλούτωνα. Ο Έρωτας, οι ερωτικές ιστορίες, η ερωτική σχέση αποκτάει και διαθέτει πάθος, ένταση και εμμονές. Ένας έρωτας που δημιουργείται αυτή την πλουτώνια περίοδο είναι καθοριστικός, σημαντικός, καθόλου εύκολος και πολλές φορές επώδυνος. Ο έρωτας έρχεται για να σε μεταμορφώσει εκ βάθρων, να αλλάξει τις απόψεις και τις ιδέες σου για τον έρωτα, για να συνειδητοποιήσεις τα αισθήματά σου, για να δεις αλλιώς τις ερωτικές σχέσεις. Ο Άλλος που έρχεται στη ζωή σου λειτουργεί ως καταλύτης ή εσύ λειτουργείς ως καταλύτης σε μια σχέση.

 Επίσης η δημιουργικότητα, η αυτοέκφραση, το πώς εκφράζεσαι ώστε να νιώθεις ικανοποίηση και πληρότητα γίνεται κομβικό θέμα αυτή την περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι είναι μια περίοδος για δημιουργούς, καλλιτέχνες, δημιουργικούς ανθρώπους που μπορεί να είναι γόνιμη και εποχή αναγνώρισης αλλά που μπορεί επίσης να σε φέρει αντιμέτωπο/η με κάποιου είδους κρίση ως προς την κατεύθυνση που έχεις πάρει, την αξία σου, την αποδοχή ή ως προς το ποιος/οι ενδιαφέρονται, συμμερίζονται, εγκρίνουν αυτό που φτιάχνεις, κάνεις, ακολουθείς. Αλλά και για όσους δεν ασχολούνται με κάποια δημιουργική δραστηριότητα φέρνει στο προσκήνιο τη συμπεριφορά και τη στάση σου προς τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σου. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πιθανότητες να έρθεις αντιμέτωπος/η με συμπεριφορές δικών σου ανθρώπων, φίλων, συνεργατών, συνεταίρων που σε αναγκάζουν να ξαναδείς τη σχέση, τη λειτουργικότητά της, ή να αντιμετωπίσεις ανταγωνισμό, ζήλεια, κτητικότητα, φθόνο, ή παιχνίδια εξουσίας.

 

*Αφορά κυρίως Παρθένους γεννημένους 10, 11, 12, 13, 14 Σεπτεμβρίου

Ωροσκόπους, ή άλλους πλανήτες σε αυτό το ζώδιο μεταξύ 17ο-22ο  

ΣΧΟΛΙΑ