Η γλώσσα των Σχέσεων

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Η συνάντηση δύο προσωπικοτήτων μοιάζει με την επαφή δύο χημικών ουσιών: εάν υπάρξει αντίδραση τότε και οι δυο μεταμορφώνονται. -C.G. Jung

 

Η αλληλοεπίδραση μεταξύ δύο ανθρώπων είναι που με ενδιαφέρει ιδιαίτερα στην αστρολογία ίσως επειδή ο ωροσκόπος μου Ζυγός με κάνει σταθερά να γοητεύομαι από την περιπέτεια των διαπροσωπικών σχέσεων. Τι είναι αυτό που φέρνει δύο ανθρώπους τόσο κοντά ώστε να συνδέονται, τι τους απομακρύνει, τι τους εμποδίζει και τι τους έλκει. Κοιτάζοντας τους γενέθλιους χάρτες και τη συμβατότητα μεταξύ δύο ανθρώπων μπορούμε να δούμε τις συναισθηματικές ανάγκες του καθενός, τις ιδιαίτερες προτιμήσεις τους, τις επιθυμίες τους, πώς αναζητούν και τι τους κάνει να νιώθουν ασφαλείς μέσα σε μία σχέση. Τι ελπίζουν να κερδίσουν από μία σχέση και πόσο διατεθειμένοι είναι να κάνουν ένα βήμα πίσω στις ανάγκες του άλλου. Τι περιμένουν από το/η σύντροφο και τη συντροφικότητα.

Αν και η ανάλυση μιας σχέσης είναι δύσκολη μπορούμε να έχουμε μερικές αστρολογικές ενδείξεις μέσα από τη σύγκριση των γενέθλιων αστρολογικών χαρτών για τη σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων. Ο Ήλιος, η Σελήνη, η Αφροδίτη και ο Άρης, ο Ωροσκόπος και η Δύση, η σχέση Ήλιου/Σελήνης και η Vertex είναι σημαντικές παράμετροι της συμβατότητας δύο προσώπων.

 

Οι Δείκτες των Σχέσεων

-Ο Ήλιος και η Σελήνη όπως και ο Άρης και η Αφροδίτη είναι κρίσιμοι δείκτες που δείχνουν και τη δυναμική μιας σχέσης όπως τη διεκδικεί ο καθένας από εμάς. Ο Ήλιος και η Σελήνη είναι το γιανγκ και το γιν, η δημιουργική και η δεκτική μας πλευρά. Συμβολίζουν τη θεμελιώδη πολικότητα στη ζωή, διαθέτουν αμοιβαιότητα και αλληλοεξαρτώνται. Ο Άρης και η Αφροδίτη εκφράζουν το αρσενικό και το θηλυκό που βρίσκονται μέσα σε κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως φύλου. Κατανοώντας τις βασικές αρχές του Ήλιου και της Σελήνης, του Άρη και της Αφροδίτης στους γενέθλιους χάρτες μας και πώς συνδέονται με τους  χάρτες των άλλων μπορούμε να διερευνήσουμε τις επιθυμίες και τα θέλω μας, τους στόχους και τις προσδοκίες μας και τη σύνδεσή τους με τα θέλω και τους στόχους των άλλων. Οι σχέσεις μεταξύ των πλανητών μας με τους πλανήτες των άλλων μπορούν να δημιουργήσουν αντιθέσεις, ή ευκολία.

Ο Ήλιος εκφράζει τον πυρήνα της ταυτότητάς μας, το ποιοί είμαστε βαθιά μέσα στην καρδιά μας. Είναι η δημιουργική ενέργεια που γεμίζει κάθε πλευρά της ζωής μας, την έκφρασή μας, τον προορισμό μας, τον προσωπικό μας δρόμο, την ανάγκη να είμαστε μοναδικοί, ξεχωριστοί, αυθεντικοί.  Η Σελήνη είναι η δεκτική δύναμη, η δεξαμενή της εμπειρίας μας, η μνήμη μας, το συναισθηματικό μας βαρόμετρο. Δείχνει ό,τι έχουμε ανάγκη για να αισθανθούμε ασφάλεια, πώς αντιδρούμε συναισθηματικά και τι επιθυμούμε συναισθηματικά ώστε να έρθουμε πιο κοντά στον άλλο. Η ικανότητά μας να αγαπάμε, οι ανάγκες μας για οικειότητα και δέσμευση μπορούν να εξερευνηθούν μελετώντας τη γενέθλια Σελήνη.

Η σχέση μεταξύ του Ήλιου και της Σελήνης σε ένα γενέθλιο χάρτη είναι ο άμεσος τρόπος  να κατανοήσουμε τον προσωπικό ρυθμό και την ουσιαστική φύση μας. Στη συναστρία, στη σύγκριση δηλαδή των δύο ωροσκοπίων, ο κλασσικός δείκτης γάμου δείχνει τον Ήλιο του ενός να κάνει σύνοδο (να βρίσκεται δηλαδή στο ίδιο ζώδιο) με την Σελήνη του άλλου: αυτό σημαίνει ότι τα ζωτικά χαρακτηριστικά του Ήλιου είναι άμεσα προσβάσιμα από την Σελήνη που τα στηρίζει, τα υποδέχεται και τα αντανακλά.  Έτσι οι κάτοχοι αυτής της όψης μπορούν να συνδεθούν άμεσα αφού υπάρχει σύμπνοια και αυθόρμητη κατανόηση σε ψυχικό και ουσιαστικό επίπεδο. ΚΑΘΕ όψη μεταξύ Ήλου και Σελήνης στην συναστρία είναι σημαντική και βοηθάει να περιγράψουμε την  ποιότητα της δημιουργικής και δεκτικής φλόγας που υπάρχει μεταξύ δύο ανθρώπων.

Μετά τον Ήλιο και τη Σελήνη κοιτάζουμε την Αφροδίτη τη θεά της ομορφιάς και της αγάπης. Σύμφωνα με την εκδοχή του Ησίοδου, η Αφροδίτη γεννήθηκε στη θάλασσα των  Κύθηρων από τον αφρό που δημιούργησαν τα γεννητικά όργανα του Ουρανού πέφτοντας στη θάλασσα μετά τον ακρωτηριασμό του από τον Κρόνο. Η Αφροδίτη στο χάρτη μας δείχνει την ορμή μας για ένωση και την ανάγκη για σχέσεις που υπάρχουν μέσα σε όλους μας. Με τη γέννησή μας όλοι θέλουμε να μας αγαπάνε και να αγαπάμε- η αγάπη είναι γενετικό μας δικαίωμα.

Η Αφροδίτη εκφράζει ό,τι εκτιμάμε, ό,τι βρίσκουμε θελκτικό, ό,τι αγαπάμε  σε ένα πρόσωπο, σε μια θεωρία, σε ένα έργο τέχνης, σε ένα τοπίο, σε μια φιλοσοφία, σε μια ταινία, σε ένα τραγούδι.

Ο Άρης  από την άλλη πλευρά δείχνει τον τρόπο με τον οποίο διεκδικούμε, τους τρόπους με τους οποίους  εκφράζουμε την  ατομική μας ταυτότητα, την ικανότητά μας και τη δύναμή μας.  Δείχνει τη σεξουαλικότητά μας και τις σεξουαλικές μας επιθυμίες και ορμές. Ο Άρης είναι η υγιής επιθετικότητα με την οποία γεννιόμαστε και μας βοηθάει να εξελιχτούμε και να τα καταφέρουμε στη ζωή μας. Όσο καλύτερα εκφράζουμε τον Άρη μας τόσο περισσότερο ζωντανοί, δραστήριοι και ενεργητικοί νιώθουμε.

Ο Άρης είναι ο Έλληνας θεός του πολέμου. Είναι γνωστός ως εραστής της Αφροδίτης, που ήταν παντρεμένη με τον Ήφαιστο, το θεό της χειροτεχνίας. Η πιο διάσημη ιστορία που σχετίζεται με τον Άρη και την Αφροδίτη τους δείχνει να εκτίθενται μέσω μίας έξυπνης συσκευής του αδικημένου συζύγου της. Η Αφροδίτη είναι ένας μαγνήτης που έλκει τον Άρη και τον εμπνέει να πραγματοποιήσει τα μεγάλα του κατορθώματα. Η ένωση Αφροδίτης και Άρη μας οδηγεί να βρούμε τις συνδέσεις μεταξύ αυτών των πλανητών στους χάρτες μεταξύ δύο ανθρώπων ώστε να δούμε τη δυναμική που έχει η σχέση στον τομέα της αγάπης και του σεξ. Σε μια συναστρία η σύνδεση Αφροδίτης/ Άρη μπορεί να είναι μαγική- ένα υπέροχο κράμα επιθυμίας, πάθους, πόθου και αγάπης.

Να σημειώσουμε εδώ ότι οι όψεις- (κυρίως σύνοδοι- οι πλανήτες δηλαδή βρίσκονται στο ίδιο ζώδιο, ή αντιθέσεις, οι πλανήτες δηλαδή  είναι διαμετρικά αντίθετοι)  – που δημιουργούνται ανάμεσα σε δύο ωροσκόπια μεταξύ του Ήλιου, του Άρη ή του Δία ενός άντρα και της Σελήνης ή της Αφροδίτης μιας γυναίκας μιλάνε για την ένταση, την απουσία ή την ποιότητα  της σεξουαλικής έλξης μεταξύ τους. Από αυτές τις όψεις μεταξύ των ωροσκοπίων οι συνδυασμοί μεταξύ Ήλιου/Σελήνης και Άρη/ Αφροδίτης αποτελούν και τις πιο ισχυρές ενδείξεις για την σεξουαλική ζωή μεταξύ των δύο ανθρώπων. Η απουσία κάθε σεξουαλικής υπογραφής μεταξύ των δύο ωροσκοπίων δεν σημαίνει αναγκαστικά και έλλειψη σεξουαλικής έλξης και ειδικά αν ο χάρτης του ενός ή της άλλης έχουν Ήλιο, ή  Άρη, ή Αφροδίτη στον Σκορπιό. Όμως χωρίς καθόλου σεξουαλικές όψεις μεταξύ των δύο οι πιθανότητες είναι ότι κάποιος θα βαρεθεί ή θα αντιδράσει σύντομα ή αργότερα για την ασυμβατότητα της σεξουαλικής ζωής.

Για τους γκέι άντρες η σεξουαλική έλξη καταγράφεται στις όψεις που κάνουν ο Ήλιος, ο Άρης ή ο Δίας του ενός σε σύνοδο ή αντίθεση με τον Ήλιο, τον Άρη, ή τον Δία του άλλου. Οι όψεις Ήλιου-Άρη μεταξύ των δύο αντρών είναι και οι σημαντικότερες. Για τις γκέι γυναίκες η σεξουαλική έλξη αναδεικνύεται από την Σελήνη ή την Αφροδίτη της μίας σε σύνοδο ή αντίθεση με την Σελήνη ή την Αφροδίτη της άλλης. Οι όψεις Σελήνης- Αφροδίτης μεταξύ των δύο είναι ισχυρότερες.

Μετά χρειάζεται να κοιτάξουμε τη συμβατότητα της Ενέργειας των δύο ανθρώπων που εκφράζεται μέσα από τις ποιότητες της Φωτιάς (Κριός/Λέων/Τοξότης), του Νερού (Καρκίνος/Σκορπιός/Ιχθύες) , της Γης (Ταύρος, Παρθένος, Αιγόκερως) και του Αέρα (Δίδυμοι, Ζυγός, Υδροχόος). Όταν υπάρχει συμβατότητα ανάμεσα στα ζώδια που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες (με τους Ήλιους μας, τις Σελήνες, τους Ωροσκόπους, την Αφροδίτη, τον Άρη κλπ) τότε αισθανόμαστε ότι δεν είμαστε μόνοι στη ζωή. Είναι μια εξαιρετικά ανακουφιστική αίσθηση που τη θυμάσαι για πάντα. Έχεις την αίσθηση ότι ανήκεις στη ζωή, σε πλημμυρίζει ένα αίσθημα ασφάλειας, απολαμβάνεις την εμπειρία της ένωσης με ένα άλλο πρόσωπο.

Με τη συμβατότητα σε Υδάτινο επίπεδο κάποιος χάνει την αίσθηση του τόπου και του χρόνου και κατακλύζεται από την αίσθηση ότι ξεπερνάει τον εαυτό του σε τέτοιο επίπεδο που νιώθει ότι ενώνεται με τον άλλο. Αυτό το επίπεδο αρμονίας φτάνει σε μεγάλο βάθος και συνήθως συνοδεύεται από μία αίσθηση δέους και σεβασμού που ξεπερνάει τις λεκτικές περιγραφές.

Με τη συμβατότητα σε Αέρινο επίπεδο υπάρχει μια άμεση διανοητική συνεννόηση ή ακόμα κι αν δεν υπάρχει συμφωνία στα πάντα ο τρόπος σκέψης και επικοινωνίας τους άλλου κατανοείται απόλυτα. Τα διανοητικά όρια επεκτείνονται και υπάρχει μια γνήσια εκτίμηση προς τον άλλο και προς τη ευφυΐα και σκέψη του. Υπάρχει παιχνίδι με τις λέξεις και χιούμορ.

Η συμβατότητα σε επίπεδο Φωτιάς  εκδηλώνεται ως αντίληψη ότι οι δύο άνθρωποι μοιράζονται ένα κοινό ενθουσιασμό, ή ένα κοινό σκοπό/στόχο. Νιώθουν ότι  οι δύο τους είναι μέρος κάτι μεγάλου και συμπαντικού. Και οι δύο εκλύουν τεράστια ενέργεια και οι δύο αισθάνονται ότι συμμετέχουν σε μια μεγαλύτερη από τη ζωή εμπειρία. Ότι αντλούν από την ίδια πηγή που τους εμπνέει.

Η γλώσσα των Σχέσεων

(συνέχεια)

Όσο για την συμβατότητα σε επίπεδο Γης μερικές φορές εκδηλώνεται όπως είπε κάποιος με Άρη στον Ταύρο «σαν μια εκστατική αίσθηση ασφάλειας». Οι αισθήσεις και των δύο ζωντανεύουν και η αντίληψη που ο καθένας έχει για την υλική πραγματικότητα όπως και για  το σώμα αλλάζει εμφανώς. Οι δύο άνθρωποι έχουν κοινή αγάπη για τη φύση και το περιβάλλον και υπάρχει συχνά επίγνωση του τώρα.

Η σημασία της ενέργειας που διατρέχει τη συμβατότητα μπορεί να εξηγήσει πολλά για την δυναμική των στενών σχέσεων και να βοηθήσει ώστε οι δυο να δουν περισσότερο ξεκάθαρα και συχνά να βελτιώσουν  πολλές πλευρές της σχέσης. Μια πλευρά αυτής της ανταλλαγής ενέργειας μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη σε επίπεδο σεξουαλικότητας αφού το σεξ εμπεριέχει την πρωταρχική  ανθρώπινη ενέργεια και τα αισθήματα που την συνοδεύουν.

Αυτό που δεν κατανοούν πολλοί σύμβουλοι γάμου, θεραπευτές και σεξουαλικοί σύμβουλοι όταν αντιμετωπίζουν ανθρώπους με σεξουαλικά προβλήματα είναι κάτι με το οποίο η αστρολογία είναι εξοικειωμένη- πολλά σεξουαλικά προβλήματα οφείλονται στην «παλιά καλή» ασυμβατότητα.  Σε αυτήν οφείλονται σεξουαλικές δυσλειτουργίες όπως η ανικανότητα, η ψυχρότητα, η πρώιμη εκσπερμάτιση κλπ. Πολλές περιπτώσεις ασυμβατότητας μπορούν να δουλευτούν, ή να προσαρμοστούν ώστε να εξομαλυνθούν οι διαφορές. Αυτό δεν σημαίνει ότι η έλλειψη αρμονίας σε επίπεδο σεξουαλικής ενέργειας χρειάζεται να «θεραπευτεί». Απλά αναγνωρίζεις ότι λίγα ζευγάρια είναι εντελώς συμβατά σε επίπεδο σεξουαλικότητας και ότι τα περισσότερα συμπορεύονται με κάποιο βαθμό σεξουαλικής και συναισθηματικής ασυμβατότητας που χρειάζεται συνειδητή και έντονη προσπάθεια ώστε να εξισορροπήσει.

Έχουμε πει και παλιότερα πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο άξονας Ωροσκόπου και Δύσης επειδή αυτός ο άξονας δείχνει το πεδίο, ή το πλαίσιο που μπορεί ο καθένας να λειτουργήσει στη σχέση. Πολύ συχνά εκφράζουμε τον εαυτό μας μέσα από τα χαρακτηριστικά που μας δίνουν ο Ωροσκόπος (Ανατολή)  και η Δύση και είναι ορατά από τους άλλους. Αυτός ο άξονας περιγράφει πως ορίζουμε τον εαυτό μας μέσα από τη σχέση μας με τους άλλους. Εάν μία σχέση είναι σημαντική τότε υπάρχουν κάποιες σχέσεις/όψεις μεταξύ των δύο ωροσκοπίων.

Η Vertex έχει αποκτήσει φήμη «μοιραίου» σημείου το οποίο βρίσκεται περίοπτο σε συναστρίες δίνοντας ένα τόνο καρπικής συνάντησης.  Όταν η γενέθλια Vertex συνδέεται με οποιοδήποτε τρόπο με τον γενέθλιο χάρτη κάποιου άλλου τότε έχουμε μια σχέση «πεπρωμένου».

Μια άλλη ενδιαφέρουσα παράμετρος στις σχέσεις είναι η Vertex (που σημαίνει Κορυφή) που πρώτος περιέγραψε ο L. Edward  Johndro στη δεκαετία του 1970. Η Vertex (Vx) είναι ένα σημείο στον χάρτη.  Είναι ένα θεωρητικό σημείο στην δυτική, δεξιά  πλευρά του γενέθλιου χάρτη, το οποίο καθορίζεται από τον άξονα που προκύπτει όταν η τροχιά του Ηλίου διασταυρώνεται με τον πρώτο μεσημβρινό, χωρίζοντας στα δύο την ουράνια σφαίρα. Στην αστρολογία θεωρείται μια βοηθητική Δύση. Η Vertex έχει αποκτήσει φήμη «μοιραίου» σημείου το οποίο βρίσκεται περίοπτο σε συναστρίες δίνοντας ένα τόνο καρπικής συνάντησης.  Όταν η γενέθλια Vertex συνδέεται με οποιοδήποτε τρόπο με τον γενέθλιο χάρτη κάποιου άλλου τότε έχουμε μια σχέσης που έχει τον χαρακτήρα του «πεπρωμένου». Για παράδειγμα ο Πλούτωνας του John Kennedy Jr ήταν στις 8ο 04’ της Παρθένου. Η Vertex  της συζύγου του Carolyn Bessette με την οποία σκοτώθηκε στο αεροπορικό δυστύχημα το 1999 ήταν στις 7ο 37´ της Παρθένου. Η γενέθλια Αφροδίτη της Bessette ήταν ανάδρομη στις 13ο45´του Υδροχόου ενώ η Vertex του Κένεντι ήταν στις 13ο01´ του Υδροχόου. Ο συνδυασμός της Αφροδίτης (ομορφιά) και του Πλούτωνα (θάνατος) μας υπενθυμίζει τη γοητεία που ασκούσαν σαν ζεύγος αλλά και το τραγικό τους τέλος.

Η Vertex δεν δείχνει από μόνη της τη συμβατότητά μας με τους άλλους αλλά μπορεί να υπογραμμίσει κάτι αναπόφευκτο στη σχέση ή καταστάσεις τις οποίες δεν ελέγχουμε συνειδητά. Η γενέθλια Vertex είναι ευαίσθητη στις διελεύσεις κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Όταν μια προοδευμένη Vertex κάνει όψεις με πλανήτες στον γενέθλιο χάρτη, ή οι διελεύσεις την ενεργοποιούν τότε σηματοδοτούν περιόδους στις οποίες συμβαίνουν σημαντικές επαφές. Το ίδιο συμβαίνει και με τους Δεσμούς της Σελήνης. Οι Δεσμοί που είναι επίσης μαθηματικά σημεία δείχνουν κι αυτές τη σύνδεσή μας με ανθρώπους που αποδεικνύονται σημαντικοί στη ζωή μας αλλά που η σχέση μας μαζί τους (ερωτική, συντροφική, επαγγελματική, φιλική) δεν σημαίνει οπωσδήποτε διάρκεια, σταθερότητα ή μονιμότητα.

Κλείνοντας να πω ότι σε κάθε αστρολογική προσέγγιση- στη συγκεκριμένη περίπτωση  στο θέμα των σχέσεων- χρειάζεται να έχουμε κατά νου δύο προϋποθέσεις:

1. Δεν υπάρχει αστρολογικά καμία αλληλεπίδραση που να είναι εγγενώς γλυκιά και ο εγωισμός, ή η ανωριμότητα, ή η σύγχυση σχετική με το σεξ δεν μπορεί να την κάνει πικρή.

2. Δεν υπάρχει αστρολογικά καμιά αλληλεπίδραση που να είναι εγγενώς πικρή και η υπομονή, η αφοσίωση και η αγάπη δεν μπορούν να την κάνουν να διαρκέσει ώστε να γίνει σημαντική και για τους δύο ανθρώπους.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Χρειάζεται να θυμόμαστε πάντα ότι οι σχέσεις δεν είναι στατικές. Οι σχέσεις αλλάζουν. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν, (ή θα υπάρξουν)  εποχές της ζωής μας που οι συναισθηματικές μας ανάγκες αλλάζουν δραστικά, που οι περιστάσεις και η εξέλιξή μας απαιτούν διαφορετική αντιμετώπισή τους. Που το σώμα, η ψυχή και το μυαλό αντιλαμβάνονται διαφορετικά τη σχέση. Ότι  υπάρχουν ιδιαίτερες συγκυρίες που ενεργοποιούνται από τις διελεύσεις των αργών πλανητών (Ουρανού, Ποσειδώνα, Πλούτωνα) ή δευτερεύουσες πρόοδοι, ή solar arc πρόοδοι που μας περνάνε σε ένα νέο επίπεδο ύπαρξης που χρειάζεται τεράστια προσαρμοστικότητα. Σαν αποτέλεσμα μια υπάρχουσα σχέση καλείται να αλλάξει περιεχόμενο. Ο αέναος χορός των σχέσεων χρειάζεται δύο συντρόφους που θα τον χορέψουν με χάρη, αυτοσυγκράτηση, σεβασμό και πολύ κατανόηση.

ΣΧΟΛΙΑ

Τι αναζητάμε στις σχέσεις;

Η αστρολογία των σχέσεων είναι ένα τεράστιο ζήτημα. ΔΕΝ υπάρχουν εύκολες λύσεις, απολυτότητα, ή απαράβατοι νόμοι. Από τον Γιώργο Πανόπουλο.

Τι θέλεις και τι θέλει

Μερικά πράγματα που χρειάζεται να ξέρεις για σένα και για τον Άλλον. Από τον ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟ