Η Μεγάλη Αμερικανική Έκλειψη, 21.8.17

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

(21 Αυγούστου 28ο 52´ Λέοντος, στις 21:26´)

 

Αυτή η έκλειψη αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον αλλά και ανησυχία αφού επηρεάζει δυσαρμονικά την Αμερική και τον πρόεδρό της Ντόναλντ Τραμπ.

 

Ω η Έκλειψη!

 Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για την πρώτη τους ολική έκλειψη Ηλίου στις 21 Αυγούστου από τη μια άκρη στην άλλη, μετά το 1918.

Τη Δευτέρα 21 Αυγούστου, όταν η Σελήνη θα περάσει ανάμεσα στον Ήλιο και στη Γη, θα σχηματίσει σκιά πλάτους σχεδόν 110 χλμ. που θα μετακινηθεί από το ‘Ορεγκον, στο βορειοδυτικό άκρο, αργά το μεσημέρι έως τη Νότια Καρολίνα, στην άλλη πλευρά της χώρας, το απόγευμα, διασχίζοντας συνολικά 14 πολιτείες μέσα σε δύο ώρες.

Οι παρατηρητές θα βρεθούν μέσα σε πλήρες σκοτάδι στο μέσο της ημέρας επί δύο και πλέον λεπτά και θα μπορούν να δουν αστέρια και πλανήτες στον ουρανό, καθώς και το ηλιακό στέμμα, που είναι αόρατο διαφορετικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το  1918 ξέσπασε μια τρομερή επιδημία  Ισπανικής γρίπης  που γρήγορα μεταδόθηκε σε όλη την Αμερικάνικη ήπειρο. Την περίοδο εκείνη οι ΗΠΑ μπήκαν στο Α’ Παγκόσμιο πόλεμο και πολλοί Αμερικανοί ταξίδεψαν στην Ευρώπη, μεταφέροντας την ισπανική γρίπη. Η διάρκεια της ήταν μόλις 18 μήνες. Ήταν όμως αρκετοί για να εξοντώσουν 20 ή κατά άλλους υπολογισμούς 40 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο

Στην σημερινή εποχή του κυβερνοχώρου πιθανόν να έχουμε επίθεση με ιντερνετικούς ιούς.

 

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 

-Αυτή η έκλειψη κάνει αντίθεση με την Σελήνη της Αμερικής (στον Sibly αστρολογικό χάρτη των Ηνωμένων Πολιτών)  που βρίσκεται στις 27ο 10´ του Υδροχόου: αυτό σημαίνει την πιθανότητα ενός μεγάλου γεγονότος που επηρεάζει έντονα την ψυχολογία, τη συναισθηματική κατάσταση ή τη θέληση του Αμερικάνικου λαού. Φόβος για γεγονότα όπως τρομοκρατία, πόλεμος, επιθέσεις.

Τα γεγονότα δεν είναι απαραίτητο να συμβούν κατά τη διάρκεια της έκλειψης στις 21 Αυγούστου αλλά να προηγηθούν. Ούτως ή άλλως ολόκληρο το 2017 αποτελεί για την Αμερική μια δύσκολη χρονιά που απεικονίζονται στις δύσκολες διελεύσεις του αστρολογικού της χάρτη.

Η έκλειψη του Αυγούστου θα ενεργοποιήσει αλλαγές που θα επηρεάσουν τις ΗΠΑ και τις χώρες με τις οποίες συνδέεται. Το ερώτημα είναι: «Τι είδους αλλαγές;»

 

Σάρος 145

Πριν προχωρήσουμε να πούμε ότι αυτή η έκλειψη ανήκει στο Σάρος* 145. Αυτή η οικογένεια εκλείψεων ξεκίνησε το 1639. Στη διάρκεια του  20ου αιώνα οι εκλείψεις αυτής της σειράς ταυτίζονται με άλματα στην αεροναυπηγική, την τηλεόραση και τις δορυφορικές επικοινωνίες ενώ συμπίπτει με την εποχή του Ψυχρού Πόλεμου.

Στις 29 Ιουνίου 1927 είχαμε την πρώτη ολική έκλειψη της Σάρος 145  στον 20ο αιώνα. Την συγκεκριμένη μέρα 4 πιλότοι απογειώθηκαν από την Νέα Υόρκη για την Γαλλία. Την ίδια μέρα  χωρίς συνεννόηση κάποιοι άλλοι πιλότοι διέσχισαν τον Ειρηνικό από την Καλιφόρνια προς τη Χαβάη. Πέντε μέρες μετά την έκλειψη ο Λοκχιντ ξεκίνησε την κατασκευή μονοπλάνων τα οποία έγιναν παγκοσμίως γνωστά με το όνομα Vega δίνοντας ώθηση στην αεροπλοΐα. Ένα μήνα πριν την έκλειψη έχουμε την πρώτη παρουσίαση της τηλεόρασης.

9 Ιουλίου 1945. Μία εβδομάδα πριν την έκλειψη ρίχνεται η πρώτη ατομική βόμβα στη Χιροσίμα. Ξεκινάει η πυρηνική εποχή. Η Αμερική μαζί με την Βρετανία αρνούνται να μοιραστούν τις  ανακαλύψεις τους στην ατομική ενέργεια  με την Ρωσία με αποτέλεσμα  να ξεκινήσει ο Ψυχρός Πόλεμος.

Η σειρά Σάρος επιστρέφει στις 20 Ιουλίου1963. Ο Joe Walker γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πιλοτάρει ένα όχημα προσγειώσεως για τη Σελήνη μία εβδομάδα πριν την έκλειψη. Μια εβδομάδα μετά η ΝΑΣΑ εγκαινιάζει τον πρώτο δορυφόρο,  προπομπό της δορυφορικής τηλεόρασης.

Στις 31 Ιουλίου 1981 νέα έκλειψη της 145 Σάρος. Δύο μέρες πριν μεταδίδεται ζωντανά  ο γάμος  του Κάρολου και  της Νταιάνας  συγκεντρώνοντας  το μεγαλύτερο τηλεοπτικό κοινό στην ιστορία της τηλεόρασης. Πάνω από 700 εκατομμύρια παρακολουθούν τη γαμήλια τελετή. Η έκλειψη που επηρεαζόταν από τον Ποσειδώνα που συμβολίζει μεταξύ άλλων, το παραμύθι και τη γοητεία αλλά και τα ψεύδη και την διάλυση αποδεικνύεται προφητικός για το γάμο: το παραμύθι γίνεται εφιάλτης με κακό τέλος.

Την τελευταία φορά που είχαμε έκλειψη αυτής της σειράς Σάρος- 11 Αυγούστου 1999- είχαμε μια πρωτοφανή  κινητοποίηση του πλανήτη για την τελευταία έκλειψη του αιώνα που συνδυάστηκε με την προφητεία του Νοστράδαμου που μιλούσε για τον «king of horror was to appear in the sky in 1999”. Νωρίτερα το 1999 είχαμε το βομβαρδισμό της Σερβίας που έφερε τον πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όμως ένα ελάχιστα γνωστό γεγονός δύο μέρες πριν την έκλειψη έχει μεγαλύτερη σημασία σήμερα. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν γίνεται πρωθυπουργός της Ρωσίας ενώ πριν τελειώσει ο χρόνος αναγορεύεται σε πρόεδρό της.

 Η σειρά Σάρος 145 από ό,τι παρατηρούμε συνδέεται με μερικά από τα μεγάλα νέα του  20ου αιώνα. Το ίδιο πιθανόν να συμβεί και τώρα το 2017.

 

Συνεχίζουμε:

-Άλλος δείκτης έντασης είναι  ο Κρόνος στον Τοξότη 21ο11 που κατά τη διάρκεια της έκλειψης κάνει στενή αντίθεση με τον Άρη του χάρτη της Αμερικής που βρίσκεται στις 21ο 22 των Διδύμων και επίσης κάνει σύνοδο με την προοδευμένη Σελήνη της Αμερικής στον Τοξότη. Ενώ η προοδευμένη Αφροδίτη της Αμερικής στον Κριό στους 27ο 40´ κάνει σύνοδο με τον Ουρανό στον Κριό που βρίσκεται στις 28ο .

Τι σημαίνει αυτός ο καταιγισμός με αστρολογικές όψεις. Καταρχάς ασάφεια, αβεβαιότητα και φόβους. Φαίνεται ότι ο αμερικάνικος λαός πιθανόν θα βρεθεί υπό επίθεση είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά. Ο διχασμός και η τοξικότητα που προκάλεσε η εκλογή του Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αλλά και με την ανάληψη της προεδρίας φαίνεται ότι χρειάζεται μια κάθαρση και αυτή η έκλειψη πιθανόν να σηματοδοτεί αυτή την ανάγκη για εκτόνωση.

Η Αμερική τα τελευταία χρόνια ταλανίζεται από αδιέξοδες διαμάχες  πάνω σε καυτά θέματα της κοινωνίας που προκαλούν διχασμό ενώ η οικονομία παραπατάει. Μια εξωτερική επίθεση σε αμερικάνικο έδαφος είναι πιθανή αν και το ίδιο πιθανή είναι και μια επίθεση στο εξωτερικό σε αμερικάνικους στόχους. Η Γουώλ Στρητ και/ή το Ανώτατο Αμερικανικό Δικαστήριο βρίσκονται επίσης στο κέντρο της αναταραχής.

Ακόμα η έκλειψη αυτή στις 29ο γίνεται μια ανάσα από τον Βασιλίσκο (29ο Λέοντα), γνωστό με τη λατινική ονομασία Regulus που  είναι ο φωτεινότερος αστέρας στον αστερισμό του Λέοντα. Το όνομα Βασιλίσκος σημαίνει «μικρός βασιλιάς» και προέκυψε από την πίστη ότι ο συγκεκριμένος αστέρας κυβερνούσε τις ουράνιες υποθέσεις, μία πίστη που μάλλον προέρχεται από την Περσία — ο Βασιλίσκος ήταν ένας από τους 4 «βασιλικούς αστέρες» και «φρουρούς των ουρανών» των Περσών περί το 3000 π.Χ.  Η πτώση/απώλεια  σημαντικών ηγετών, αρχηγών κρατών ή πρωθυπουργών χρειάζεται να συνυπολογιστεί στην έκλειψη και τις επιπτώσεις της.

 Επόμενο ραντεβού

Η επιρροή και τα αποτελέσματα των εκλείψεων ξετυλίγονται μέσα στα χρόνια και κάθε τόσο ενεργοποιούνται ξανά από διελεύσεις- για παράδειγμα ο Άρης θα κάνει σύνοδο με το σημείο της Ηλιακής  Έκλειψης του Αυγούστου στις 3 Σεπτεμβρίου 2017.

 

Ντόναλντ Τραμπ, Πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Μάικλ Μουρ ο Αμερικανός ακτιβιστής παραγωγός ντοκιμαντέρ έχει ονομάσει τον Τραμπ ως «ανθρώπινη βόμβα μολότοφ». Η άνοδος του στο προεδρικό αξίωμα ήταν για κάποιους δυσάρεστη έκπληξη και για άλλους μια αναμενόμενη εξέλιξη. Το σίγουρο είναι ότι ανέλαβε σε μια κρίσιμη περίοδο της παγκόσμιας ιστορίας μέρος της κρίσης και ο ίδιος. Αστρολογικά ο χάρτης τους έχει μεγάλο ενδιαφέρον αφού η έκλειψη αυτή τον επηρεάζει άμεσα ενώ ταυτόχρονα οι πλανητικές διελεύσεις είναι δύσκολες.

Συγκεκριμένα:

-Ο Κρόνος που βρίσκεται στον Τοξότη κάνει σύνοδο με την Σελήνη του Τραμπ  στις 21ο του Τοξότη από τον περασμένο Δεκέμβριο 2016 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 17 ενώ ταυτόχρονα κάνει αντίθεση με τον Ήλιο του στις 22ο  των Διδύμων.

Πρόκειται για μια δύσκολη περίοδο 9 μηνών κατά την οποία η μόνη εποχή που η πίεση χαλάρωσε ήταν μεταξύ Φεβρουαρίου/Μαΐου. Η πίεση επανέρχεται ισχυρή μέσα στον Αύγουστο όταν ο Κρόνος στάσιμος για να γυρίσει σε ορθή πορεία (25.8)  μετά την αμερικάνικη έκλειψη βρίσκεται ακριβώς πάνω στη Σελήνη του.

-Η έκλειψη επίσης πέφτει ακριβώς πάνω στον Ωροσκόπο του Τραμπ που είναι στις 29ο του Λέοντα.

-Ο Κρόνος εκφράζει τα εμπόδια και τις απογοητεύσεις που μάλλον κάνουν τον Τραμπ να νιώθει σαν θηρίο στο κλουβί όντας ανυπόμονος, ενθουσιώδης, ανεξάρτητος και κυκλοθυμικός (έχει σύνοδο Ήλιου/Ουρανού στους Διδύμους) όταν αντιμετωπίζει όρια και κανόνες που του βάζουν οι άλλοι. Έτσι όσο ο Κρόνος τον πιέζει για οργάνωση, διαύγεια και συγκέντρωση τόσο περισσότερο αισθάνεται παγιδευμένος αφού δεν διαθέτει αυτοέλεγχο κι έχει ελάχιστη αίσθηση της πραγματικότητας. Έτσι προβλέπονται προβλήματα όχι μόνο στην οικογενειακή του ζωή αλλά και στην εθνική οικογένεια με τη δημοτικότητα του να πέφτει ακόμα πιο χαμηλά- εξ αιτίας αποκαλύψεων, εξαιρετικών γεγονότων, λάθος χειρισμών;  

-Ο Ήλιος στον αστρολογικό χάρτη που δημιουργήθηκε κατά την ορκωμοσία του ως Πρόεδρου τον Ιανουάριο  του 17  δεν κάνει όψεις σημαίνει ότι ΕΑΝ ο Τραμπ καταφέρει να ολοκληρώσει την προεδρία του δεν θα καταφέρει σχεδόν τίποτα για τη χώρα. Όμως όπως ήδη διαπιστώνουμε ο Τραμπ δεν παράγει πολιτική ούτε εκφράζει πολιτικές θέσεις. Χωρίς να το αντιλαμβάνεται κάνει κάτι σημαντικότερο:  επιβάλλει στην Αμερική να δει τον εαυτό της ρεαλιστικά (η Αμερική είναι Καρκίνος με Ωροσκόπο στον Τοξότη) δείχνει χωρίς εξωραϊσμό τα προβλήματα της χώρας, την φέρνει προ των ευθυνών της και την καλεί να αναλάβει δράση ως προς το μέλλον που  θέλει να έχει. Όλα αυτά πριν η Αμερική αντιμετωπίσει την επιστροφή του Πλούτωνα στον χάρτη της- δηλαδή ο Πλούτωνας στον Αιγόκερω θα περάσει πάνω από τον Πλούτωνα της χώρας (27ο Αιγόκερου)  από το 2021 προκαλώντας βαθιά κρίση, πτώση ή αναγέννηση.  

 

 

*ΣΑΡΟΣ

ονομάζεται μια  περίοδος 18 περίπου ετών κατά την οποία επαναλαμβάνονται εκλείψεις με κοινά χαρακτηριστικά. Σάρος επίσης ονομάζεται ολόκληρη η (70-μελής περίπου) «ομάδα» εκλείψεων που απέχουν μεταξύ τους 18 χρόνια. Το Σάρος είναι το βασικό εργαλείο πρόβλεψης εκλείψεων.  Οι εκλείψεις οποιασδήποτε χρονιάς δε συνδέονται μεταξύ τους. Αντίθετα οι εκλείψεις μιας ομάδας Σάρος συνδέονται μεταξύ τους  τόσο στενά ώστε να είναι δυνατή η ακριβής πρόβλεψη της επόμενης.

Κάθε έκλειψη εντάσσεται σε μια σειρά Σάρος που έχει έναν κωδικό αριθμό. Κάθε έκλειψη ανήκει σε μια ομάδα εκλείψεων που ονομάζεται κύκλος Σάρος. Οι εκλείψεις μιας ομάδας Σάρος συνδέονται μεταξύ τους στενά ακόμη και αν απέχουν η μία από την άλλη εκατό χρόνια. 

Κάθε σειρά Σάρος έχει μια συγκεκριμένη αρχή στον χρόνο και διαρκεί περίπου 12 με 15 αιώνες.

Κάθε έκλειψη που ανήκει σε συγκεκριμένη οικογένεια Σάρος εκφράζει την ενέργεια της αρχικής έκλειψης της οικογένειας.

 Η αρχαιότερη ιστορική καταγραφή του σάρου  προέρχεται από την αυτοκρατορία των Χαλδαίων (νεο-Βαβυλώνιοι αστρονόμοι) την πρώτη χιλιετία π.Χ.. Αργότερα, ήταν γνωστός στον `Ίππαρχο, στον Πλίνιο και στον Πτολεμαίο, αλλά με διαφορετικά ονόματα. Η σουμεριακή/βαβυλωνιακή λέξη «šár» ήταν μονάδα μετρήσεως στην αρχαία Μεσοποταμία . Το εξελληνισμένο όνομα «saros» δόθηκε για πρώτη φορά στον κύκλο των εκλείψεων από τον Έντμουντ Χάλλεϋ το 1691, που το πήρε από το Λεξικό του Σουίδα.

Ο μηχανικός υπολογισμός του κύκλου του Σάρου εμπεριέχεται στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

 

ΣΧΟΛΙΑ