Κάρμα σημαίνει Δράση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Η λέξη κάρμα σημαίνει γενικά δράση.

Ετυμολογικά η λέξη «καρ» σημαίνει δράση και η λέξη «μα» σημαίνει το αποτέλεσμα.

 

Κατά τον Ινδουισμό και τον Βουδισμό, το κάρμα αναφέρεται στην έννοια του νόμου της σχέσεως μεταξύ αιτίας και αποτελέσματος προσδιορίζοντας ότι κάθε πράξη είναι αποτέλεσμα αιτίας του παρελθόντος και συγχρόνως αιτία άλλων πράξεων που θ΄ ακολουθήσουν στο μέλλον. Σύμφωνα με τη δοξασία αυτή, το κάρμα ακολουθεί τον άνθρωπο κατά τις επίγειες ενσαρκώσεις του, τις συνθήκες των οποίων και προσδιορίζει. Έτσι, όσο ο άνθρωπος εξελίσσεται τόσο λιγότερο εξαρτάται από τα δεσμά του κάρμα, με συνέπεια να γίνει ο ίδιος συνειδητός δημιουργός των συνθηκών της ζωής του. Έτσι ο νόμος του κάρμα ταυτίζεται με το νόμο της δικαιοσύνης και της ισορροπίας.

Η σχέση αιτίου αποτελέσματος και εμμέσως η ηθική συνέπεια του νόμου του κάρμα στα πλαίσια της χριστιανικής διδασκαλίας έχει διατυπωθεί στη ρήση του Αποστόλου Παύλου «ό,τι έσπειρες θα θερίσεις».

Ο νόμος του κάρμα είναι ουσιαστικά ίδιος με τον 3ο νόμο της  βαρύτητας της φυσικής του Νεύτωνα που λέει ότι: «σε κάθε δράση υπάρχει ίση και αντίθετη αντίδραση». Με άλλα λόγια όλη η ζωή είναι ένα παιχνίδι αιτίων/πράξεων και αποτελεσμάτων τους. Ο κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και τα αποτελέσματα τους είναι το «κάρμα» που δημιουργεί.

Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει μετενσάρκωση και προηγούμενες ζωές τότε ΟΛΑ τα ζώδια σχετίζονται με το κάρμα και  ο γενέθλιος χάρτης είναι καρμικός. Ο Κρόνος ως αιχμή αυτής της άποψης ονομάζεται και Άρχων του Κάρμα. Όμως υπάρχουν κάποια ζώδια που ταυτίζονται περισσότερο με το κάρμα και τις καρμικές οφειλές.

 

Καρμικά ζώδια

 

Τα καρμικά ζώδια είναι η Παρθένος, ο Σκορπιός, και οι Ιχθύες – όσοι δηλαδή έχουν σε αυτά τα ζώδια Ήλιο, Σελήνη ή κάποιο άλλο πλανήτη υπόκεινται εντονότερα στο νόμο του κάρμα. Γιατί αυτά τα τρία ζώδια ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα; Γιατί σε αυτές τις φάσεις της εξελικτικής πορείας ο άνθρωπος αντιμετωπίζει κρίσεις που συνδέονται με το νόμο του Κάρμα.
Ο Stephen Arroyo στο βιβλίο του «Astrology, Karma and Transformation» γράφει:

«Συχνά φαίνεται ότι αυτοί που έχουν Παρθένο και Ιχθύες στους χάρτες τους (όχι απλά και μόνον τον Ήλιο τους) θα πρέπει να αντέξουν μεγαλύτερα βάρη από τους υπόλοιπους- και σε φυσικό επίπεδο αλλά και σε ευθύνες (Παρθένος) και συναισθηματικές θύελλες και σύγχυση (Ιχθύες). Αυτό συμβαίνει γιατί τα συγκεκριμένα ζώδια εκπροσωπούν κρίσιμες φάσεις της εξέλιξης, φάσεις ανάπτυξης και ωρίμανσης κατά τις οποίες το πρόσωπο θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες και τα αποτελέσματα της δράσης και της συμπεριφοράς του. (Να σημειωθεί εδώ ότι οι Ιχθύες συμβολίζουν το τέλος ενός ολόκληρου κύκλου ζωής και η Παρθένος συμβολίζει το θερισμό). Και τα δύο ζώδια συμβολίζουν τον εξαγνισμό σαν προετοιμασία για το επόμενο στάδιο ανάπτυξης. Η Παρθένος σχετίζεται με τον εξαγνισμό του εγώ και οι Ιχθύες σχετίζονται με τον εξαγνισμό των συναισθημάτων.

Όσο για τον Σκορπιό σχετίζεται με το Κάρμα γιατί βρίσκεται στη φάση της εξέλιξης που κάποιος πρέπει να αντιμετωπίσει τις αληθινές του επιθυμίες και να συνειδητοποιήσει τη δύναμη που εμπεριέχεται σε αυτές. Οι άνθρωποι που έχουν έντονο Σκορπιό στο χάρτη τους έχουν επαφή με τις πιο αρνητικές πλευρές της ύπαρξής τους και οι περίφημες υποψίες τους όπως και η έλλειψη εμπιστοσύνης στους άλλους προέρχονται από την έλλειψη εμπιστοσύνης στα δικά τους αισθήματα και στο πόσο αδίστακτοι μπορούν να γίνουν στα κίνητρά τους. Έτσι με βάση τον εαυτό τους είναι φυσικό να συμπεραίνουν ότι λειτουργούν το ίδιο και οι άλλοι άνθρωποι. Ο Σκορπιός είναι το ζώδιο του θανάτου και της αναγέννησης και κάποιος με έμφαση στον Σκορπιό διχάζεται ανάμεσα στην προσκόλλησή του στο παρελθόν, στις παρορμητικές επιθυμίες από κεκτημένη ταχύτητα ΚΑΙ στην ουσιαστική, βαθιά επιθυμία του εαυτού να ξαναγεννηθεί μέσα από τον πόνο, την ένταση και την πίεση που αποτελούν  τις ευκαιρίες της εξελικτικής πορείας».

ΣΧΟΛΙΑ