Ας μιλήσουμε για το ΑΛΛΑ των ζωδίων, Μέρος II

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

 

Ζυγός

Ο Ζυγός συμβολίζει τις διαπροσωπικές σχέσεις, τη δικαιοσύνη, την αρμονία, την πολιτισμένη συμπεριφορά, τους νόμους που μας επιτρέπουν να ζούμε μαζί κοινωνικά με την πεποίθηση ότι όσοι τους παραβαίνουν θα τιμωρηθούν δίκαια. Ο Ζυγός κυβερνάει το θέατρο, τις γκαλερί, τις αίθουσες συναυλιών. Μιλήσαμε για διαπροσωπικές σχέσεις. Για την αρμονία που πρέπει να τις χαρακτηρίζει. Όμως ο Ζυγός δεν είναι υδάτινο συναισθηματικό ζώδιο κι έτσι αισθάνεται πολύ άβολα όταν τα αισθήματα αρχίζουν να ενεργοποιούνται αφού τα αισθήματα ανήκουν στον κόσμο του ενστίκτου και μπερδεύουν, αποσυντονίζουν και δημιουργούν ανισορροπία. Ο έρωτας για τους Ζυγούς είναι μια έκφραση Τέχνης, ή Στιλ. Από αυτή την πλευρά οι Ζυγοί πολλές φορές είναι εκτός πραγματικότητας όσον αφορά τις σχέσεις.

Πολλοί θεωρούν ότι οι Ζυγοί είναι χαριτωμένοι, αξιαγάπητοι, όλο κεριά και σοκολάτες. Όμως μπορούν να γίνουν εξαιρετικά σκληροί. Και τότε θυμόμαστε τον Τζένκις Χαν, τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Ναπολέοντα, ή τον Χίτλερ που είχαν Ζυγό ωροσκόπο. Κάτι που είναι εντυπωσιακό είναι ότι ο Ζυγός είναι το μόνο ζώδιο που συμβολίζεται από αντικείμενο. Δεν εικονογραφείται ούτε ως ψάρι  άνδρας, γυναίκα, ή ταύρος, ή παιδί.- είναι πράγμα. Είναι ένα μεταλλικό αντικείμενο που ζυγίζει και μετράει για να βρει την επιθυμητή ισορροπία. Αν και η Αφροδίτη κυβερνάει τον Ζυγό υπάρχει και πολλή θεά Αθηνά στον Ζυγό, μια Αθηνά που μπορεί να γίνει σκληρή στην άσκηση της δικαιοσύνης. Αν κάτι δεν είναι δίκαιο, αν δεν υπάρχει δικαιοσύνη τότε πρέπει να διορθωθεί με κάθε κόστος.

Ο Ζυγός που κάνει την κομψότητα να φαίνεται φυσική και αυθόρμητη περνάει δύσκολες ώρες προσπαθώντας να σώσει το καράβι των σχέσεων από τρικυμίες και ξέρες και κυρίως όταν πρέπει να θυμώσει. Μπορεί να είναι γλυκός και χαριτωμένος αλλά σε μερικές περιπτώσεις είναι μια λεπτή μάσκα που κρύβει από κάτω της θαμμένο θυμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακός. Θέλει να αγαπάει και να αγαπιέται. Θέλει να κάνει καλά πράγματα σε όσους αγαπάει, κάνει παραχωρήσεις και υποχωρήσεις, μαγειρεύει το φαγητό που προτιμάνε. Όμως μερικές φορές δεν μπορεί να συγκρατηθεί όταν θυμώνει με αποτέλεσμα να δυσκολεύει τους άλλους να καταλάβουν πότε χαμογελάει πραγματικά και πότε δείχνει τα δόντια του σαν ζώο έτοιμο να επιτεθεί. Το φοβερό είναι ότι η γλυκύτητα του τις περισσότερες φορές είναι αληθινή. Η ανάγκη του όμως να ελέγχει ποτέ δεν υποχωρεί και πάντα τρελαίνεται όταν όσοι αγαπάει τον λαμβάνουν υπόψη στις αποφάσεις τους και τότε ο θυμός επανέρχεται- ένα θυμός που έχει τις ρίζες του βαθιά στο παρελθόν, τόσο μακρινό που έχει ξεχάσει την αφετηρία του.

 

Σκορπιός

Βαθύς, σκοτεινός, μυστηριώδης. Μαγνητισμός, πάθος, δύναμη. Όταν ο Σκορπιός μπαίνει σε ένα δωμάτιο δημιουργεί αλλαγή στην ατμόσφαιρα. Το αντέχεις; Ο Σκορπιός είτε σε γοητεύει είτε σε απωθεί- δεν υπάρχει μέση οδός. Δεν υπάρχει τίποτα επιφανειακό σε αυτό το ζώδιο, οι Σκορπιοί δεν διακρίνουν καμία ελαφρότητα στη ζωή. Αυτό το ζώδιο δεν έχει να κάνει τίποτα με τη περιοδικότητα της Σελήνης, όπως ο Καρκίνος, τίποτα με τη ρευστότητα του Ιχθύ. Η ηρεμία, το σκοτάδι και το βάθος το κάνουν το πιο συναισθηματικά έντονο ζώδιο του ζωδιακού. Είναι το ζώδιο των άκρων: πάγος ή φωτιά, μαύρο ή άσπρο, ποτέ κάτι ενδιάμεσο και συχνά διαθέτει ένα είδος εμμονής που μπορεί να είναι εξαιρετικά δημιουργικό ή ακραία αυτοκαταστροφικό.

Μυστικοπαθής, ιδιωτικός και ελεγκτικός. Ένα ηφαίστειο ενεργό ή κοιμώμενο. Ποτέ δεν μπορείς να μάθεις κάτι από έναν Σκορπιό που δεν θέλει να σου πει – ακόμα και το περίφημο σκορπίσιο βλέμμα δεν αποκαλύπτει, κρύβει. Κι όμως ντεντέκτιβ, ψυχαναλυτές, γιατροί, βατραχάνθρωποι και καταδύτες που βρίσκονται υπό την «επιφάνεια» έχουν στους χάρτες τους έντονη παρουσία Σκορπιού. Όπως και θεραπευτές – ο Σκορπιός είναι το ζώδιο του θεραπευτή και οι Σκορπιοί λειτουργούν πολλές φορές σαν άγγελοι εξαγνισμού είτε σε προσωπικό είτε σε κοινωνικό επίπεδο. Οι Σκορπιοί κατηγορούνται για την πίεση και την πίεση που δημιουργούν στους άλλους να φέρουν στην επιφάνεια θέματα κρυμμένα, ταμπού ή τραύματα, ώστε να μπορέσουν να ιαθούν. Ναι, ο θεραπευτής από τη μία πλευρά και η ιαματική παρουσία του. Και από την άλλη; Οι Σκορπιοί που αφιερώνουν τη ζωή τους στο να καταστρέφουν άλλους ανθρώπους, να τους απατούν, να τους μηνύουν και να χρησιμοποιούν μαφιόζικες τακτικές αν χρειάζεται.

Και το σεξ; Ω, ναι, το σεξ. Η εφηβεία για ένα Σκορπιό αρχίζει από τη μήτρα, αφού ξέρει για το σεξουαλικό του όργανο (και όλων των άλλων βεβαίως) πολύ πριν βγάλει τρίχες εκεί κάτω. Είναι δύσκολο να κατηγοριοποιήσεις τους Σκορπιούς σε σχέση με τη σεξουαλικότητά τους ή τις προτιμήσεις τους. Εάν έμαθε στην οικογένεια ότι το σεξ είναι ένα υγιές κομμάτι της ζωής, μπορεί αυτό να σημαίνει και μονογαμία, ακόμα κι όταν μία στο τόσο υπάρχουν σεξουαλικές παρασπονδίες – αυτές δεν σημαίνουν τίποτα για τον ίδιο τον Σκορπιό, αλλά αν υποψιαστεί έστω ότι ο Άλλος μπορεί και να αλληθώρισε στο πρόσωπο που φέρνει τα ποτά θα κατατρέχει και τους δύο ακόμα και 20 χρόνια μετά το θάνατό του.

Εάν η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση υπήρξε αλλοπρόσαλλη είναι πιο δύσκολο να καθορίσει κοινωνικά τη θέση του. Είτε καταπιέζεται έντονα που σημαίνει κακή διάθεση τον περισσότερο καιρό, είτε έχει ως αποτέλεσμα μια μυστική ζωή μακριά από τα αδιάκριτα μάτια που συμπεριλαμβάνουν από τους συνεργάτες στη δουλειά μέχρι τους ανθρώπους που ζει μαζί τους – ειδικά τους ανθρώπους που ζει μαζί τους. Όσο για την περίφημη σεξουαλικότητα κάθε Σκορπιού μπαίνει σε δεύτερη μοίρα όταν η δουλειά δεν πάει καλά. Η επαγγελματική ζωή είναι το απόλυτο βαρόμετρο της αισθηματικής και σεξουαλικής του ζωής.

 

Τοξότης

Ο Τοξότης με κυβερνήτη τον Δία αναζητάει πάντα τη μεγαλύτερη εικόνα, το νόημα της ζωής, περισσότερη γνώση, περισσότερες περιπέτειες στο άγνωστο και περισσότερες εμπειρίες. Η ζωή σαν αέναη αναρρίχηση προς καινούργιες κορυφές.

Ο Τοξότης αρνείται να παγιδευτεί φυσικά και διανοητικά και προτού καν προλάβει κάτι να γίνει ρουτίνα βρίσκεται ήδη στο επόμενο «κάτι», κυνηγώντας το επόμενο ουράνιο τόξο που θα τον γοητεύσει και τις πιθανότητες για κάτι με νόημα. Ο Δίας, ως βασιλιάς των θεών είναι μεγαλύτερος από τη ζωή – φλογερός, αυθόρμητος, με εκρηκτικό ταμπεραμέντο, αλλά και με αστραπές όταν είναι οργισμένος. Οι Τοξότες δεν έχουν φυσικά όρια γι’ αυτό πολλές φορές είναι άτσαλοι και σκοντάφτουν πάνω σε πράγματα ή ανθρώπους. Κοινωνικοί και του κόσμου οι Τοξότες έχουν την τάση να παρασύρουν τους γύρω τους στη δική τους τροχιά. Όσο περισσότεροι τόσο μεγαλύτερο και πιο επιτυχημένο το πάρτι. Το όραμά τους είναι τόσο δυνατό και η αυτοπεποίθησή τους τόσο έντονη που πιστεύουν ότι διαθέτουν τη μοναδική αλήθεια, με αποτέλεσμα να ανοίγουν την πόρτα για να τους κατηγορήσει κάποιος για αλαζονεία, πατρονάρισμα και συγκαταβατικότητα.

Σχέσεις: Έι, Τοξότη, ακούς ποτέ τους άλλους; Ε; Το ζήτημα της επικοινωνίας είναι βασικό συστατικό επιτυχίας στις σχέσεις σου. Αυτό σημαίνει ότι για να επικοινωνήσεις με τους άλλους χρειάζεται να κατέβεις μερικές σκάλες ώστε οι κανονικοί, συνηθισμένοι άνθρωποι να σε καταλάβουν.

Ένας Τοξότης πιστεύει ότι  είναι πιο έξυπνος από τους άλλους, ή διανοητικά κατεστραμμένος, ή ότι έρχεται από ηθικά επιλήψιμους προγόνους κι έτσι κάνει τεράστιες προσπάθειες να είναι συνεχώς ευφυής ή σωστός βάζοντας στάνταρντ για τον εαυτό του που κανένας δεν μπορεί να φτάσει. Τη μια στιγμή αισθάνεται πάνω από όλους, την επόμενη κάτω από τους πάντες δίνοντας την εντύπωση κάποιου που είναι μεγαλειώδης και σε άμυνα ταυτόχρονα. Ο Τοξότης μοιάζει σαν κάποιος που προσγειώθηκε από άλλο πλανήτη στη Γη, με ευφυΐα μεγαλύτερη από όση διαθέτουν οι γήινοι και με σκοπό να δώσει γνώση στους ημιπολιτισμένους κατοίκους της. Όμως θα πρέπει να μάθει τη γλώσσα των ανθρώπων που συναντάει – όχι μόνο τη γραμματική αλλά και τη γλώσσα του δρόμου για να συνεννοηθεί.

 

Αιγόκερως

Το ζώδιο του Αιγόκερου ξεκινάει με το χειμερινό ηλιοστάσιο που είναι η πιο σκοτεινή νύχτα της χρονιάς,  η μεγαλύτερη νύχτα. Ο Αιγόκερως κατανοεί τη σημασία των ετήσιων κύκλων και σαν κυβερνήτης του πιο ψυχρού και σκοτεινού διαστήματος του χρόνου ξέρει τη σημασία που έχει η απογύμνωση των πραγμάτων μέχρι το κόκαλο, να κόβεις και να κλαδεύεις ό,τι σπέρνεις ώστε να μεγαλώσει δυνατότερο την επόμενη σεζόν.

Ο Αιγόκερως είναι το πιο ώριμο από τα ζώδια της γης και σαν παρορμητικό ζώδιο είναι προσηλωμένο στο στόχο, φιλόδοξο και αποτελεσματικό με έντονη αίσθηση της πειθαρχίας και της δομής και την ικανότητα να σχεδιάζει και να περιμένει την κατάλληλη ώρα. Αυτάρκης και δυνατή η αίγα είναι ένα εξαιρετικό σύμβολο του ζωδίου.

Για τον Αιγόκερω ο Χρόνος είναι το μέτρο των πάντων. Υπάρχει μια ικανότητα να προετοιμάζεται, να σχεδιάζει στρατηγικές, να δέχεται τις ευθύνες και να περιμένει υπομονετικά μέχρι το φρούτο να ωριμάσει μετά από έντονη εργασία και τη γνώση ότι θα θερίσει ό,τι έσπειρε. Για τον Αιγόκερω τίποτα δεν δίνεται δωρεάν κι όλα κερδίζονται μετά από επιμονή και υπομονή. Ιδιαίτερα συντηρητικός, φιλόδοξος και προσεκτικός  ο Αιγόκερως διαθέτει την αποφασιστικότητα και την αντοχή να τραβήξει το δύσκολο και μοναχικό δρόμο προς την κορυφή ξέροντας ότι κάθε τι που κατακτάει είναι αποκτημένο με ιδρώτα και αίμα, ότι δικαιωματικά του αξίζει και ότι κανείς δεν πρόκειται να του το πάρει.

Όπως και στην περίπτωση των ανατολικών πνευματικών κινημάτων, όπως ο Θιβετιανός Βουδισμός, έτσι και στο ζώδιο του Αιγόκερου η σκληρή δουλειά και η αυτοπειθαρχία είναι τα μονοπάτια της πίστης που οδηγούν στη σοφία. Η χαρά και η ικανοποίηση για τον Αιγόκερω προέρχεται από τη γνώση ότι ξεπέρασε όλα τα εμπόδια και πέτυχε τους στόχους του και μάλιστα χωρίς να εξαρτιέται από οποιονδήποτε ή οτιδήποτε.

Στη ζωή του Αιγόκερου όλα είναι μπίζνες – θεωρητικά και πρακτικά. Ακόμα και οι σχέσεις. Η ερωτική του ζωή δεν είναι η ρομαντική ιστορία που θέλει να φαντάζεται, αλλά το γεγονός ότι βλέπει τις σχέσεις σα συμφωνία κατόπιν διαπραγματεύσεων δημιουργεί επιτυχημένους συνεταιρισμούς. Φυσικά και μπορεί η επιτυχία να οφείλεται και στην αγάπη. Ή στο καλό σεξ – οι Αιγόκεροι φημολογείται ότι είναι πιο σεξουαλικά διαθέσιμοι από όλα τα ζώδια. Αλλά πάνω από όλα και πέρα από όλα οι σχέσεις είναι μπίζνες. Ανθίζουν όταν υπάρχει εμπιστοσύνη και αφοσίωση, γι’ αυτό και αφού έχουν κάνει ψυχανάλυση οι άνθρωποι θα έπρεπε να ψάχνουν έναν/μία Αιγόκερω για γάμο.

 

Υδροχόος

Είναι δύσκολο να οπτικοποιήσεις ένα σταθερό αέρινο ζώδιο όσο και μια ιδέα ή ένα ιδανικό. Αυτό ισχύει για τον Υδροχόο με τον οποίο συνειδητοποιούμε τη δυαδικότητα των αέρινων ζωδίων αντιμετωπίζοντας ένα ζώδιο που περιέχει έντονες αντιφάσεις οι οποίες προέρχονται από τους δύο εντελώς διαφορετικούς στο συμβολισμό τους κυβερνήτες του: τον παλιό του κυβερνήτη Κρόνο και τον νέο Ουρανό.

Ο Κρόνος και ο Ουρανός είναι αντίθετοι με κάθε έννοα: ο Κρόνος συμβολίζει την παράδοση, τις δομές, την ιεραρχία, την εξουσία, το στάτους κβο, την τάξη. Ο Ουρανός είναι η δύναμη που θέλει να σπάσει το στάτους κβο και τις παλιές δομές που ο Κρόνος θέλει να συντηρήσει. Ο Ουρανός είναι καινοτόμος αυτός που φέρνει νέες ιδέες που θα ωφελήσουν την κοινωνία. Τα Ουράνια ιδανικά είναι ουτοπικά στο βαθμό που περιέχουν δημοκρατία και ισότητα, ανοιχτούς ορίζοντες και ειλικρίνεια και την πιθανότητα να ανέβει τόσο η συνειδητότητα των ανθρώπων ώστε να σέβεται ο ένας τη διαφορετικότητα του άλλου και να εργάζονται μαζί για το κοινό καλό.

O σύγχρονος κυβερνήτης του Υδροχόου Ουρανός έχει μια ιδιότυπη τροχιά γύρω από την Ήλιο και εκκεντρικό άξονα περιστροφής γεγονός που ταιριάζει με την αντιφατική και απρόβλεπτη συμπεριφορά του. Στην πραγματικότητα είναι διχασμένος μεταξύ μιας συντηρητικής, αυστηρής, θρησκευτικής και  ως προς τα χρήματα προσανατολισμένης οικογένειας και της επιθυμίας του να τα βροντήξει όλα και να φύγει για την καρδιά της Αφρικής, ή όπου. Μπορεί να συζητάει άνετα με έναν αριστερό και να ακούει με ενδιαφέρον τον πιο σκληροπυρηνικό δεξιό. Δεν είναι υποκρισία. Μπορεί να έχει αριστερές θέσεις και συντηρητικό τρόπο ζωής. Δεν μπορεί να είναι ούτε αυστηρά αριστερός ούτε αυστηρά δεξιός. Στο βάθος είναι ένας αναρχικός με την ουσιαστική σημασία της λέξης.

Όσο για τις σχέσεις χορεύει σαν την πεταλούδα γύρω, κοντά και μακριά από τη φλόγα. Συνήθως έλκεται από ελεγκτικούς ανθρώπους τους οποίους και δεν αντέχει όλη την ώρα. Ναι, ναι, γοητεύεται από αυταρχικούς τύπους αλλά είναι ζήτημα χρόνου να τους δείξει ποιος είναι το αφεντικό. Διατηρεί τον έλεγχο δημιουργώντας απόσταση. Δεν είναι και πολύ του έρωτα, του σεξ και του ρομάντζου. Τα αισθήματά του μπορεί να είναι βαθιά και μακράς διάρκειας αλλά δεν θέλει –κι αυτό είναι ζήτημα ζωής και θανάτου– να φανεί γλυκερός ή σε ανάγκη, κολλημένος ή συναισθηματικά εξαρτημένος. Η αποστασιοποίηση από τα αισθήματά του μπορεί να είναι τραυματική για τους άλλους. Ένας Υδροχόος ζει ανάμεσά μας αλλά δεν είναι ένας από εμάς.

 

Ιχθύες

Δεν έχω να πω τίποτα για τον Ιχθύ, οπότε μπορούμε να πάμε σε άλλο ζώδιο. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ο Ιχθύς είναι τα πάντα όλα. Δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Δεν ορίζεται. Δεν περιέχεται. Ούτε ταξινομείται. Δεν συλλαμβάνεται διανοητικά. Ως το πιο ώριμο υδάτινο ζώδιο ο Ιχθύς που είναι και πιο κοντά στο συλλογικό δεν έχει ταυτότητα, ή μάλλον έχει πολλές ταυτότητες, εναλλασσόμενες και μεταβαλλόμενες αενάως. Είναι ο χαμαιλέων του ζωδιακού που παίρνει το σχήμα και το χρώμα του περιβάλλοντος.

Ο Δίας, ο παλιός κυβερνήτης των Ιχθύων περιγράφει τη χαρούμενη, εκστατική, δελφινίσια πλευρά των Ιχθύων. Στους Ιχθύες είναι ανεπτυγμένη η αίσθηση της ομορφιάς και μπαινοβγαίνουν στη Φαντασία και το Φανταστικό με τέτοια άνεση που τα υπόλοιπα ζώδια μόνο να ονειρευτούν μπορούν.

Οι Ιχθύες είναι οι κυρίαρχοι της δημιουργικής αυτοέκφρασης, των θαυμάσιων ηθοποιών αφού μπορούν να εκφράσουν κάθε προσωπικότητα και επίσης είναι εξαιρετικοί στην εξω-λεκτική επικοινωνία, δηλαδή μιλάνε μέσα από το χορό, την τέχνη, τις φωτογραφίες, την ποίηση και τη μουσική, ικανοί να ενωθούν και να παραδοθούν σε δυνάμεις και αισθήματα που είναι μεγαλύτερα από αυτούς, από εμάς, από όλους μας.
Οι Ιχθύες είναι ψυχικά σφουγγάρια. Εάν ένας θλιμμένος, δυστυχισμένος, απογοητευμένος μπει στο δωμάτιο που βρίσκεται ο Ιχθύς, τότε ο Ιχθύς θα γίνει θλιμμένος, δυστυχισμένος, απογοητευμένος χωρίς να ξέρει το γιατί. Ναι ένας Ιχθύς πάντα μπαίνει στα παπούτσια του άλλου –συνειδητά ή ασυνείδητα– ακόμα κι αν τον στενεύουν υπερβολικά.

Οι Ιχθύες είναι ένα περίεργο μείγμα παιδικού ενθουσιασμού και κυνισμού ηλικιωμένης χήρας. Ενώ μπορεί να συγκινηθεί και να χαρεί και να γελάσει με τα πιο απλά πράγματα μπορεί επίσης να απογοητευτεί από οτιδήποτε χωρίς κανένα προφανή λόγο. Ίσως ο φανταστικός κόσμος του είναι πάντα καλύτερος και πάντα παρόν στο μυαλό του κι έτσι η σύγκριση είναι συντριπτικά εναντίον της πραγματικότητας. Τώρα οι κατηγορίες: άπιστος, ανεύθυνος, αλλάζει συμμαχίες και φίλους κατά πού φυσάει ο άνεμος, παραμορφώνει την πραγματικότητα, αλλάζει απόψεις, ιδέες, γνώμες που ορκιζόταν σε αυτές, ζει διπλή ζωή, είναι σαδιστής, είναι μαζοχιστής, είναι σκληρός, εξαφανίζεται, είναι στον κόσμο του. Μπορεί να καταπιεί κάποιον σαν φάλαινα χωρίς να πάθει ούτε λόξυγκα. Χμμμ… Το τελευταίο που θέλει ένας Ιχθύς είναι να πληγώσει τους άλλους. Αλλά αν νομίζει κάποιος ότι μπορεί να τον κλείσει στο κλουβί είναι γελασμένος, ακόμα κι αν ο Ιχθύς παρακαλάει να τον φυλακίσει.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Ο Χείρωνας στον Κριό

Το πέρασμα του Χείρωνα από τους Ιχθύς στον Κριό είναι απότομο. Από την ανιδιοτελή αγάπη περνάμε στα τραύματα της ατομικότητας. Από την αδράνεια, στην ξέφρενη ταχύτητα. Από τον Γιώργο Πανόπουλο.

Φεύγοντας ο Χείρωνας από τους Ιχθύς

Το τραύμα του Χείρωνα δεν επουλώνεται ολοκληρωτικά, δεν μπορούμε να το ξεφορτωθούμε, ή να κάνουμε πως ποτέ δεν συνέβη. Από τον Γιώργο Πανόπουλο.

Ο Χείρωνας στον Κριό

Ο Χείρωνας στον Κριό

Το πέρασμα του Χείρωνα από τους Ιχθύς στον Κριό είναι απότομο. Από την ανιδιοτελή αγάπη περνάμε στα τραύματα της ατομικότητας. Από την αδράνεια, στην ξέφρενη ταχύτητα. Από τον Γιώργο Πανόπουλο.

Φεύγοντας ο Χείρωνας από τους Ιχθύς

Φεύγοντας ο Χείρωνας από τους Ιχθύς

Το τραύμα του Χείρωνα δεν επουλώνεται ολοκληρωτικά, δεν μπορούμε να το ξεφορτωθούμε, ή να κάνουμε πως ποτέ δεν συνέβη. Από τον Γιώργο Πανόπουλο.

ASTROHEART NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter του ASTROHEART, για να λαμβάνετε αποκλειστικά E-Books από τον Γιώργο Πανόπουλο

Η εγγραφή έγινε με επιτυχία!