(να θυμάμαι) #51

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Δαλάι Λάμα* για την Αγάπη

«Όπως όλα τα θηλαστικά εμείς οι άνθρωποι γεννιόμαστε από τις μητέρες μας και για κάποιο διάστημα μετά τη γέννησή μας είμαστε απόλυτα εξαρτημένοι από την προσοχή της μητέρας ή κάποιων άλλων ενηλίκων που μας φροντίζουν, Για εννέα μήνες τρεφόμαστε στην μήτρα της μητέρας μας και τη στιγμή της γέννησής μας είμαστε εντελώς ανήμποροι. Δεν μπορούμε ούτε να καθίσουμε ούτε να συρθούμε ούτε φυσικά να σταθούμε όρθιοι ή να περπατήσουμε. Χωρίς τη φροντίδα και την προσοχή των άλλων δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Σε αυτό το στάδιο της απόλυτης τρωτότητας η πρώτη μας κίνηση ως νεογέννητα είναι να βυζάξουμε το στήθος της μητέρας. Με το γάλα της τρεφόμαστε και δυναμώνουμε. Η περίοδος της εξάρτησης μας ως νέων ανθρώπων είναι ιδιαίτερα μακροχρόνια. Αυτό ισχύει για όλους μας ακόμα και για τους χειρότερους εγκληματίες. Χωρίς την τρυφερή φροντίδα κάποιου κανείς από εμάς δεν θα ζούσε περισσότερο από μερικές μέρες. Σαν αποτέλεσμα αυτής της έντονης ανάγκης για τους άλλους στα αρχικά στάδια της ανάπτυξής μας η προδιάθεσή μας για αγάπη είναι μέρος της βιολογίας μας».

 

*Ο Δαλάι Λάμα γεννημένος στις 6 Ιουλίου 1935 έχει στον αστρολογικό του χάρτη ένα Μεγάλο Τρίγωνο– Ήλιος στον Καρκίνο (10ς οίκος), Δία στον Σκορπιό (2ος οίκος), Κρόνο στους Ιχθύς (6ος οίκος). Το στοιχείο των τριών αυτών πλανητών είναι το νερό (Δαλάι σημαίνει Ωκεανός) που δημιουργεί την οξυμένη συναισθητική του ικανότητα και την φιλευσπλαχνία του. Η αυτοπειθαρχία και η ψυχική δύναμη του Κρόνου εκφράζονται με την συνέπειά του στη πρακτική του διαλογισμό που διαρκεί τέσσερις με πέντε ώρες κάθε μέρα.

Ο ωροσκόπος του είναι Ζυγός ενώ έχει Άρη στον Ζυγό, Αφροδίτη στον Λέοντα και Σελήνη/Ποσειδώνα σύνοδο στην Παρθένο (δηλαδή εξαιρετική ευαισθησία στον πόνο και τα βάσανα των άλλων, συμπόνια, ιδεαλισμό, επιθυμία ένωσης με κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό-με τον κόσμο, με το θείο-,  δημιουργικότητα, πνευματικότητα) και στον 12ο οίκο. Αυτή η σύνοδος αποτελεί και την υπογραφή του αστρολογικού του χάρτη- το γεγονός ότι βρίσκονται και στον 12ο οίκο προσθέτει ακόμα περισσότερο στην πνευματική του διορατικότητα και δύναμη. Οι δύο πλανήτες εκεί δηλώνουν την απώλεια της γενέθλιας πατρίδας του και τα δεινά που συνεπάγεται όπως επίσης και την επώδυνη αποκοπή του από την μητέρα του όταν πεντάχρονος μπήκε στο μοναστήρι.

ΣΧΟΛΙΑ