Νέα Σελήνη στον Καρκίνο, 24.6.17

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

 Nέα Σελήνη στις 2° 47’ Καρκίνου (24 Ιουνίου, 05:31)

 

Λίγες μέρες μετά το Θερινό Ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου αυτή η νέα Σελήνη στον Καρκίνο μάς ενθαρρύνει για νέα ξεκινήματα που έχουν στον πυρήνα τους τις ανάγκες και τις επιθυμίες του αληθινού εαυτού μας. Και κάτι ακόμα: σε εποχές εξελίξεων και αλλαγών απαιτείται από εμάς να είμαστε ευέλικτοι, ρευστοί, προσαρμοστικοί και ικανοί να ξεχωρίσουμε το τοξικό από το υγιές.

 

Μεγαλωμένοι σε κοινωνίες που αναδεικνύουν τα αρσενικά πρότυπα και απωθούν τις θηλυκές αρετές μάθαμε να καταπιέζουμε τα αισθήματα και τις ανάγκες μας και να εμπιστευόμαστε τυφλά τη λογική παραβλέποντας εντελώς τη διαίσθηση. Έχουμε μάθει να ζούμε στο κεφάλι μας και καθόλου με την καρδιά μας. Τα αισθήματα, οι επιθυμίες και οι ανάγκες που καταπιέζουμε όμως δεν εξαφανίζονται, καραδοκούν στο υποσυνείδητο και κάποια στιγμή εκτινάσσονται παρορμητικά, άτσαλα, εκρηκτικά και καταστροφικά. Αν θέλουμε να μεταμορφωθούμε χρειάζεται να έρθουμε σε επαφή με τους φόβους, τα τραύματά μας, με τον πόνο και τα θαμμένα αισθήματά μας. Επιτρέποντας στα αισθήματά μας να βγουν στο φως και να εκφραστούν μπορούμε να δούμε και να ζήσουμε τη ροή της ζωής, το ρυθμό του κόσμου.

Ο Hugh Lloyd- Jones  στο βιβλίο του «Μύθοι του Ζωδιακού»  γράφει ότι σύμφωνα με αρχαίους συγγραφείς η χρονιά ξεκινούσε από τον Καρκίνο κι όχι από τον Κριό.  Αυτή η άποψη συμφωνεί με την ιδέα ότι ο Καρκίνος εκπροσωπεί την παρουσία της ζωής και την είσοδο του πνεύματος στο σώμα. Ο τέταρτος οίκος που στο ζωδιακό κύκλο ανήκει στην Σελήνη και τον Καρκίνο έχει ταυτιστεί με το τέλος της ζωής. Όμως ταυτόχρονα είναι και η αρχή γιατί ο Ήλιος σε αυτό το σημείο δείχνει μεσάνυχτα: όταν η παλιά μέρα φεύγει για να έρθει η καινούργια.

Ο Ερμής κοντά στη νέα Σελήνη λειτουργεί ως μεσάζων του ασυνείδητου ώστε να συνειδητοποιήσουμε τι συμβαίνει μέσα μας, τι θέλει η ψυχή μας, το βάθος του εαυτού μας. Η σύνοδος του Ερμή με την Σελήνη μας ενθαρρύνει να μιλήσουμε για τα αισθήματά μας, να τα απευθύνουμε, να τα μοιραστούμε.

Ο Άρης στις 12ο του Καρκίνου κάνει χαλαρή ανοιχτή σύνοδο με τη νέα Σελήνη και τετραγωνίζει τον Δία στις 13ο του Ζυγού  πλησιάζοντας την αντίθεση με τον Πλούτωνα στις 18ο του Αιγόκερου και δημιουργώντας ένταση και κρίσεις, ξεθάβοντας  θυμό και οργή και εντείνοντας τις εμμονές και την παρορμητικότητα και αποκαλύπτοντας ότι δεν φαίνεται κι ό,τι είναι κρυμμένο. Το παρελθόν όταν δεν το αφήνουμε πίσω, όταν δεν κλείνουμε του λογαριασμούς μαζί του, όταν παραβλέπουμε τις πληγές επανέρχεται με φόρα, με ορμή, σαν μαύρος θυμός που χτυπάει αδιάκριτα- τον εαυτό μας και τους άλλους. Να θυμίσω ότι ο Άρης βρίσκεται σε πτώση στον Καρκίνο κι αυτό σημαίνει ότι λειτουργεί αμυντικά, παθητικά, με υπερευαισθησία και συναισθηματικούς εκβιασμούς.Πώς να μιλήσεις, να ζήσεις, να αγαπήσεις και να ζητήσεις αγάπη όταν αισθάνεσαι τρωτός, γυμνός, ανυπεράσπιστος σαν ανοχύρωτη πόλη;

Η αντίθεση Άρη/ Πλούτωνα θα κορυφωθεί σταδιακά στις 2 Ιουλίου ενώ η ένταση θα συνεχιστεί αφού ο Άρης θα τετραγωνίσει τον Ουρανό στον Κριό στις 17 Ιουλίου. Η Άρια ενέργεια σε συνδυασμό με τον Πλούτωνα και τον Ουρανό είναι πιθανόν να πυροδοτήσει παγκόσμια γεγονότα που θα δημιουργήσουν σοκ, αναταραχή και εξεγέρσεις.

Ζώντας σε αυτά τα πρωτόγνωρα χρόνια πιθανόν να μην καταλαβαίνουμε το εύρος των σαρωτικών αλλαγών που ζούμε, αλλά εάν σκεφτούμε για μια στιγμή πώς ήταν ο κόσμος πριν από το 2008, πριν ο Πλούτωνας δηλαδή περάσει στον Αιγόκερω, και πως είναι σήμερα θα διαπιστώσουμε ότι διανύουμε ήδη μια δεκαετία σχεδόν βαθιάς και παρατεταμένης κρίσης που αλλάζει ραγδαία την ανθρωπότητα μεταμορφώνοντας επώδυνα την καθημερινότητα.

Αντιμετωπίζουμε κολοσσιαία προβλήματα, όπως η καταστροφή της φύσης, ή την ολοένα και περισσότερο διευρυνόμενη φτώχεια, τη συντηρητικοποίηση των κοινωνιών, είμαστε αντιμέτωποι με θέματα φανατισμού, τρομοκρατίας, προσφύγων και έλλειψης δημοκρατίας, ενώ προσπαθούμε να προχωρήσουμε με άτολμα βήματα προς το μέλλον.

Στις προσωπικές μας ζωές αυτή η ενέργεια που εκλύεται από παρορμητικά ζώδια μάς σπρώχνει βίαια μερικές φορές και ξαφνικά σε δράση που έχει ως στόχο να αφήσομε πίσω μας την άνεση, το βόλεμα, το βάλτο, την επανάληψη, τη στασιμότητα, τους φόβους και την ατολμία  ώστε να απελευθερωθούμε αισθηματικά, επαγγελματικά, δομικά μέσα μας με αποφάσεις και δράση ου θα μας φέρει κοντά στην αυθεντικότητα μας. Προσοχή: επειδή μιλάμε για ενέργειες (ο Πλούτωνας είναι πυρηνική ενέργεια και ο Ουρανός συμβολίζει τον ηλεκτρισμό) να θυμόμαστε ότι κυριαρχεί από δω και πέρα συναισθηματική ένταση, παράλογες εμμονές, πάθος/παθολογία, πρωτόγονα ένστικτα, τεράστια πείνα και δίψα, ανάγκη για άμεση ικανοποίηση και θαμμένη οργή που σαν ηφαίστειο η λάβα της καίει  και καταστρέφει.

Οπότε ΑΝ κάποιος ή κάτι σε ενεργοποιεί έντονα φρόντισε να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου  πριν πάρεις οποιοδήποτε απόφαση, ή συμπεριφερθείς σαν σφαίρα που έχει φύγει από την κάνη του όπλου. Αντιλαμβάνεστε βεβαίως ότι και το αντίθετο είναι επίσης πιθανό: από την έντονη προσπάθεια να μην εκφραστείς συναισθηματικά δημιουργούνται αμυντικοί μηχανισμοί που κλείνουν την καρδιά δήθεν προστατεύοντάς την αλλά στην ουσία  φυλακίζοντας την και κάνοντας την να υποφέρει. Η άμυνα τέτοιου είδους εκφράζεται πολλές φορές πιο εκρηκτικά γιατί η πίεση δημιουργεί μεγαλύτερη δύναμη. Το στοίχημα είναι να αντιληφθούμε τα δυνατά αισθήματα, ακόμα και τα καταστροφικά αισθήματα χρησιμοποιώντας τα όμως σαν καύσιμο για να αλλάξουμε. Μην ξεχνάμε όμως το μήνυμα αυτής της νέας Σελήνης: εμείς, ο κόσμος, ο κόσμος μας έχει ανάγκη από αγάπη, συμπάθεια, τρυφερότητα.

Η νέα Σελήνη στον Καρκίνο μάς συμβουλεύει: «Πάνω από όλα μη λες ψέματα στον εαυτό σου. Όποιος λέει ψέματα στον εαυτό του και πιστεύει στα ψέματά του σε σημείο να μη διακρίνει την αλήθεια μέσα του ή γύρω του χάνει τον αυτοσεβασμό του και τον σεβασμό των άλλων. Και χωρίς σεβασμό παύει να αγαπάει» -Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

 

*Επηρεάζει τα παρορμητικά ζώδια (Κριούς/ Καρκίνους/ Ζυγούς/Αιγόκερους) και κυρίως τους γεννημένους τις πρώτες πέντε μέρες τους, όπως και ωροσκόπους και πλανήτες σε αυτά τα ζώδια μεταξύ 0ο έως και 5ο

 

ΣΧΟΛΙΑ