Νέα Σελήνη στον Σκορπιό, 18.11.17

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Νέα Σελήνη στις 26ο 19´του  Σκορπιό (18 Νοεμβρίου, 13:43´)

 

O σεληνιακός μήνας δίνει ρυθμό στη ζωή μας. Κάθε μήνα υπάρχει μια νέα Σελήνη και μια Πανσέληνος − μια αρχή και μια κορύφωση. Στον Σκορπιό χρειαζόμαστε αποφασιστικότητα, ξεκάθαρο στόχο και βαθιά αισθήματα ενώ χρειάζεται να μειώσουμε τον έλεγχο στον εαυτό μας και τους άλλους και να περιορίσουμε την τάση για κυνισμό και το φόβο που μας τρώει τα σωθικά και μας κάνει να πιστεύουμε ότι όλα καταλήγουν σε απογοήτευση.

 

Ο Ήλιος περιγράφει το μέλλον και τον αγώνα που δίνουμε για έναν στόχο ενώ η Σελήνη εκφράζει το παρελθόν μας και ό,τι έχουμε ανάγκη για να αισθανόμαστε άνετα με τη ζωή μας, τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Όταν αυτοί οι πλανήτες είναι μαζί, στόχοι και ανάγκες γίνονται ένα, δεν διαχωρίζονται, δεν υπερτερούν οι μεν των δε, εκφράζονται ενιαία, θέλουν την ίδια προσοχή.

Η Σελήνη στον Σκορπιό είναι σε πτώση. Ο Stephen Arroyo μιλάει για τον «συναισθηματικό εξτρεμισμό» αυτής της σελήνης θέλοντας αφενός να τονίσει τη συναισθηματική ένταση και αφετέρου με τον «εξτρεμισμό», υπονοεί τη μάχη μεταξύ της ανάγκης της να εκφράσει τα βαθιά αισθήματα και του έλεγχου που ασκεί πάνω σε αυτά καταπιέζοντάς τα ώστε να μην την κατακλύσουν. Ο φόβος ότι θα χαθεί στα αισθήματα και θα παραδοθεί στη σεξουαλικότητα μαζί με την αγωνία ότι θα εγκαταλειφθεί κάνουν αυτή τη σελήνη να κρύβει ή να θάβει τα αισθήματά της και να μη εκφράζεται εύκολα συναισθηματικά.

Είναι μια νέα Σελήνη που μας καλεί να αντιμετωπίσουμε θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα, την απώλεια, το θάνατο, τον έλεγχο, τα τραύματα, το θαμμένο θυμό. Μας δίνεται η ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε τους φόβους, τα κίνητρά μας, τη συμπεριφορά μας απέναντι στους άλλους και τον εαυτό μας και να ακούσουμε την εσωτερική μας φωνή. Ο Νέα Σελήνη στον Σκορπιό αποτελεί μια δυναμική πηγή ανανέωσης, ή μάλλον αναζωογόνησης που έχει ως στόχο να δυναμώσει τις σχέσεις που θεωρούμε σημαντικές, που μας επηρεάζουν, που μας νοιάζουν είτε είναι συντροφικές/ερωτικές είτε φιλικές ή ακόμα και οικονομικές.

Η Νέα Σελήνη κάνει γωνία 150ο (κουίνκουξ) με τον Ουρανό στις 25ο του Άρη. Σε όποια όψη συμμετέχει ο Ουρανός χρειάζεται να έχουμε υπόψη μας ότι υπάρχει ανησυχία, απρόοπτο, αστάθεια και απότομες μεταβολές. Με τον Ουρανό χρειάζεται να αλλάξουμε είτε θέλουμε είτε το αποφεύγουμε οπότε με αυτή την όψη πιεζόμαστε να αλλάξουμε σχέδια, τακτική, συμπεριφορά μέσα από ένα γεγονός ή μέσα από την επίδραση κάποιου που δεν έχουμε την επιλογή να αντιδράσουμε διαφορετικά.

Ξανά. Το θέμα κάθε φορά με τον Ουρανό είναι ότι χρειάζεται να ξεβολευτούμε προσωρινά, να αφήσουμε την ασφάλειά μας, να διαταραχτεί η καθημερινότητά μας και ό,τι ξέρουμε. Αν αποφεύγουμε να εξελισσόμαστε- όχι θεωρητικά ή έχοντας καλές προθέσεις που ποτέ δεν υλοποιούνται- συνεχίζοντας να παραμένουμε σε σχέσεις και δουλειές που δεν μας δίνουν καμία ικανοποίηση ο Ουρανός μας ταρακουνάει  με σοκ και δυσάρεστες εκπλήξεις που στόχο έχουν την αλλαγή των συνθηκών ώστε να ανανεωθούμε και να έρθουμε κοντά στις επιθυμίες, τις ανάγκες και τα θέλω μας.

Ιδιαίτερη μνεία χρειάζεται το ισχυρό τετράγωνο μεταξύ του παραδοσιακού κυβερνήτη του Σκορπιού  Άρη και του μοντέρνου κυβερνήτη του Πλούτωνα στις 17ο Ζυγού/Αιγόκερου που μπορεί να είναι βοηθητικό όταν ο στόχος είναι συγκεκριμένος και τον ελέγχουμε και μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτο με καταστροφικές συνέπειες όταν προσπαθούμε να καταφέρουμε αυτό που δεν ελέγχουμε. Παρόλο που ο Άρης βρίσκεται στον Ζυγό που προσπαθεί να λύσει όλα τα θέματα αναζητώντας τη χρυσή τομή και χωρίς να δημιουργήσει ένταση εν τούτοις μπορεί να γίνει εξαιρετικά σκληρός, άγριος και παρορμητικός στην επαφή του με τον Πλούτωνα. Οπότε συγκεντρώσου σε ό,τι μπορείς και γίνεται κι όχι σε ό,τι δεν μπορείς ή δεν γίνεται γιατί όσο μεγαλύτερη η προσπάθεια τόσο ισχυρότερο το εμπόδιο. 

Χρειάζεται να θυμόμαστε επίσης ότι Άρης και Πλούτωνας έχουν σαν αιχμή τους την επιβολή της εξουσίας με όλους τους διαθέσιμους καλούς και κακούς τρόπους κι αυτό σημαίνει ότι η εξουσία γίνεται τεράστια θέμα αυτές τις ημέρες. Όταν αισθανόμαστε ανυπεράσπιστοι και ευάλωτοι πολλές φορές υιοθετούμε μια στάση επιθετικότητας, σύγκρουσης, αδιαλλαξίας  ή και χειραγώγησης- προσοχή.

Μέσα σ αυτές τις δύσκολες όψεις υπάρχει το αντίδοτο του Χείρωνα που τριγωνίζει την Νέα Σελήνη στις 24ο των Ιχθύων όπως και του Δία και της Αφροδίτης στον Σκορπιό που κάνουν τρίγωνο με τον Ποσειδώνα επίσης στους Ιχθύς. Ή απάντηση σε όλες τις ερωτήσεις είναι Αγάπη. Και συμπάθεια και νοιάξιμο και κατανόηση και συναίσθηση της θέσης του άλλου. Είναι όσα χρειάζεται η ψυχή για να ανθίσει και όσα χρειάζονται οι άνθρωποι για να έρθουν πιο κοντά.

Αυτή η Σελήνη μας καλεί να στραφούμε προς τα μέσα, προς τον πυρήνα της ύπαρξής μας -δεν υπάρχει ελαφρότητα αλλά βάρος και σκοτάδι που χρειάζεται να φωτίσουμε. Πώς αντιδράς σε μια σοβαρή κρίση; Τι σε κινητοποιεί; Τι φοβάσαι και δεν αντέχεις; Τι χρειάζεται να αφήσεις πίσω ώστε να προχωρήσεις απελευθερωμένος/η; Μερικές φορές το παρελθόν μάς κρατάει προσκολλημένους πίσω επειδή έχουμε υιοθετήσει μοτίβα αντίδρασης που ενεργοποιούνται αυτόματα κάθε φορά που βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση − αυτά τα μοτίβα χρειάζεται να επανεξεταστούν, να μεταποιηθούν, να διερευνηθούν. Η τάση μας είναι να αποφεύγουμε ό,τι μας κάνει να ντρεπόμαστε ή να τρομάζουμε όμως αυτά είναι τα κομμάτια του εαυτού μας που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε με σεβασμό και ευαισθησία ώστε να τα θεραπεύσουμε.

 Νέα Σελήνη, νέα αρχή: «Προσπάθησε να μην αντισταθείς στις αλλαγές που βρίσκονται στον δρόμο σου. Άσε τη ζωή να σε διαπεράσει. Μην ανησυχείς ότι η ζωή θα φέρει τα πάνω κάτω. Πώς ξέρεις ότι η μεριά που ήσουν μέχρι τώρα είναι καλύτερη από αυτήν που έρχεται;». Ο Τζελαλεντίν Ρουμί, 1207-1273, ήταν Πέρσης ποιητής και δάσκαλος θεολογίας.

 

*Επηρεάζει κυρίως το τρίτο δεκαήμερο των σταθερών ζωδίων (Σκορπιούς/ Υδροχόους/ Ταύρους/ Λέοντες) και όσους έχουν ωροσκόπους και πλανήτες σε αυτά μεταξύ 24ο-29ο.

 

ΣΧΟΛΙΑ