Νέα Σελήνη στον Ταύρο, 15.5.18

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Νέα Σελήνη  στις 24ο36´του Ταύρου (15 Μαΐου, 14:49´)

Ο Ταύρος είναι ο οικοδόμος του ζωδιακού: βάζει βάσεις και δίνει σχήμα στη δημιουργία. Ο Ταύρος σχετίζεται με την ασφάλεια, τους πόρους, τις αξίες και το χρήμα. Ο Ταύρος σχετίζεται ακόμα με ό,τι εκτιμούμε καθώς και με ό,τι τού δίνουμε το χρόνο, την προσοχή και το ενδιαφέρον μας. Και επιπλέον, με ό,τι εκτιμάμε στον εαυτό μας.

 

 Εάν αισθανόμαστε ότι δεν αξίζουμε, τότε καμία περιουσία, κανένα υλικό απόκτημα, κανένας λογαριασμός στην τράπεζα δεν μας κάνει ευτυχισμένους όσο κι αν η εποχή λέει το αντίθετο. Η νέα Σελήνη μάς δίνει την ευκαιρία να αναλογιστούμε τι μας ευχαριστεί, τι μας ισορροπεί και μας δημιουργεί ασφάλεια, τι μας δίνει ικανοποίηση και χαρά και τι είναι αυτό που μας εμποδίζει να αισθανθούμε ολοκληρωμένοι.

Το μεγάλο και καθοριστικό γεγονός αυτής της νέας Σελήνης είναι το πέρασμα του Ουρανού στον Ταύρο. Η είσοδος του Ουρανού στον Ταύρο (Μάιος 2018- Απρίλιος 2026) σηματοδοτεί μια περίοδο οικονομικής αναταραχής, ακραίων περιβαλλοντολογικών αλλαγών και ριζικών αλλαγών ως προς τη διαχείριση των φυσικών πόρων του πλανήτη. Ξανά: η οικονομία, το χρήμα και οι τράπεζες μπαίνουν σε εποχή βαθιάς κρίσης και δομικών αλλαγών που θα αλλάξουν τη χρήση του χρήματος και των τραπεζών. Το περιβάλλον και οι κατάσταση του πλανήτη φτάνουν στην ώρα μηδέν: ήδη στην παγκόσμια μέρα της γης το θέμα του πλαστικού που μολύνει γη και θάλασσες έγινε κομβικό δίπλα στις κλιματολογικές αλλαγές: το πλαστικό που δεν ανακυκλώνεται επιστρέφει στο πιάτο μας δηλητηριάζοντάς μας.

Η τελευταία φορά που ο Ουρανός ήταν στον Ταύρο και μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα για τις επιπτώσεις του και την επιρροή του ήταν μεταξύ 1934-1942. Σε αυτό το διάστημα  ο Αμερικανός πρόεδρος Ρούσβελτ υπέγραψε:  την  «Πράξη Κοινωνικής Ασφάλειας» (Social Security Act) με την οποία θεσπίστηκαν οικονομικές παροχές σε διάφορες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως οι ηλικιωμένοι, οι οικογένειες με παιδιά και οι άνεργοι. Οι παροχές χρηματοδοτούνταν με φόρο στις μισθωτές υπηρεσίες. Επίσης το  1937  επανήλθε η οικονομική ύφεση. Η ανεργία αυξήθηκε από 14,3% το 1937 σε 19% το 1938. Ακόμα:  υπογράφηκε η Έκτακτη Τραπεζική Πράξη (Emergency Banking Act), σχετικά με την άδεια λειτουργίας τραπεζών στις ΗΠΑ εγκεκριμένων μόνο  από το Ομοσπονδιακό Ταμείο και την δημιουργία του Federal Deposit Insurance Corporation για την εξασφάλιση των καταθέσεων μέχρι 2.500 δολαρίων. Σε αυτό το διάστημα οι αδελφοί Πάρκερ εφεύραν την Μονόπολι, το παιχνίδι που κατεξοχήν διαφημίζει και εκφράζει τους Ταυρίσιους στόχους που  είναι οικονομική ανεξαρτησία και απόκτηση περιουσίας.  Καθόλου τυχαία η φύση εκείνη την περίοδο πρωταγωνιστούσε είτε θετικά, πρώτη φορά δίνεται βραβείο Pulitzer για περιβαλλοντολογικό ρεπορτάζ  (1940), είτε αρνητικά μέσα από πρωτοφανείς καύσωνες, τυφώνες, ξηρασία και καταιγίδες σκόνης. Πρώτη φορά εμφανίζεται ο όρος «φαινόμενο του θερμοκηπίου (1937).

Να θυμίσω ότι όταν ο Ουρανός είχε μπει στον Κριό στις 11 Μαρτίου 2011, ένας σεισμός 9 Ρίχτερ και ένα τσουνάμι χτύπησαν την Ιαπωνία προξενώντας το πυρηνικό ατύχημα της Φουκοσίμα που δημιούργησε μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα. Η είσοδος του Ουρανού στον Ταύρο στις 15 Μαΐου λίγες ώρες μετά τη νέα Σελήνη μπορεί να είναι έντονη και δραματική. Ένας άλλος καταλύτης ενέργειας αποτελεί και το τετράγωνο Άρη/Ουρανού στις 29ο Αιγόκερου/Κριού. Ο Άρης κυβερνήτης του Κριού διαθέτει ακόμα μεγαλύτερη ενέργεια στο ζώδιο της έξαρσής του τον Αιγόκερω κι επίσης και οι δύο πλανήτες σε αναιρετική μοίρα, 29ο δηλαδή σε μια μοίρα με έξτρα δύναμη, μια μοίρα που συμβολίζει την κρίση, το επείγον και τις δυσκολίες. Η σύνοδος του Ουρανού  με τον Ερμή, πλανήτη του εμπορίου και της αγοράς αυξάνει την πιθανότητα οικονομικής αναταραχής.  

Την είσοδο του Ουρανού στον Ταύρο ακολουθεί λίγες ώρες μετά η είσοδος του Άρη στον Υδροχόο δημιουργώντας μεταξύ τους μια σκληρή και δυναμική όψη τετραγώνου. Αυτό το τετράγωνο έχει την τάση να παρασύρει σε παρορμητικές κινήσεις χωρίς να υπολογίζονται οι συνέπειες. Σε κοινωνικό αλλά και προσωπικό επίπεδο  ενεργοποιείται ο θυμός, η εχθρότητα, η επιβολή δύναμης, η επίδειξη εξουσίας, οι απειλές και άλλες εκφράσεις επιθετικότητας που συνήθως προέρχονται από φόβο. Επίσης έρχονται στην επιφάνεια επιθυμίες, πάθος, φιλοδοξία, σεξουαλικότητα και ορμή που είναι καταπιεσμένη ή που δεν έχει αναπτυχθεί ισορροπημένα. Οι περιστάσεις και οι σχέσεις μας με τους άλλους- συντροφικές, επαγγελματικές, προσωπικές, οικογενειακές, κοινωνικές, φιλικές- μπορούν να πυροδοτήσουν αυτές τις ορμές με βιαιότητα, ένταση, παράβλεψη του άλλου, συγκρούσεις και εκρήξεις. Παρόλο που τέτοιου είδους εμπειρίες μπορεί να είναι ανεπιθύμητες και δυσάρεστες μας δίνουν τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσουμε τις αντιδράσεις μας, αυτά που μας ενοχλούν και μας φοβίζουν στους άλλους, τα δικά μας καταπιεσμένα αισθήματα και τις θαμμένες επιθυμίες και ανάγκες μας ώστε να δουλέψουμε πάνω σε αυτές, να τις λάβουμε υπόψη μας και να αρχίσει η ίαση όπου υπάρχουν ανοιχτές πληγές – που ήδη γνωρίζουμε ή που λειτουργούσαν μέχρι τώρα ασυνείδητα.

Χρησιμοποίησε αυτή τη νέα Σελήνη για να σκεφτείς τι σου είναι αγαπητό, τι είναι αυτό που εκτιμάς και θεωρείς πολύτιμο μέσα σου και σκέψου αυτές τις λέξεις του Τολστόι: «Όσο περισσότερο ζούμε στο μυαλό μας τόσο λιγότερο κατανοούμε το νόημα της ζωής».

 

*Επηρεάζει τα σταθερά ζώδια (Ταύρους/Λέοντες/Σκορπιούς/Υδροχόους) και κυρίως τους γεννημένους στο τρίτο δεκαήμερο, όπως και ωροσκόπους και πλανήτες σε αυτά τα ζώδια μεταξύ 22ο-26ο.

ΣΧΟΛΙΑ

Έκλειψη Σελήνης στον Υδροχόο, 27.7.18

Η συγκεκριμένη Πανσέληνος φωτίζει τις αρχετυπικές αλήθειες του Υδροχόου και του Λέοντα: κάθε άνθρωπος αποτελεί μια σπίθα του θεϊκού και ταυτόχρονα ένα αδιαχώριστο κομμάτι του ιστού της ζωής. Από τον Γιώργο Πανόπουλο.

Έκλειψη Ηλίου στον Καρκίνο, 13.7.18

Η πρόκληση είναι να αντέξουμε τα δυνατά αισθήματα που πολλές φορές είναι ενοχλητικά, να τα νιώσουμε, να τα σεβαστούμε, να μην τα κρίνουμε, να τα καταλάβουμε. Από τον Γιώργο Πανόπουλο.

Πανσέληνος στον Αιγόκερο, 28.6.18

Με αιχμή την οικογένεια, το σπίτι, τα παιδιά, τους γονείς ή την ίδια την συντροφική σχέση αναδύονται πιθανόν θέματα που οδηγούν σε απογοήτευση ή ματαίωση. Από τον Γιώργο Πανόπουλο.