Νέα Σελήνη στον Τοξότη, 18.12.17

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Νέα Σελήνη στις 26ο 19´ του Τοξότη στις 18 Δεκεμβρίου, 13:43´

 

Κάθε νέα Σελήνη αποτελεί την ολοκλήρωση ενός κεφαλαίου στα μαθήματα ζωής και σηματοδοτεί το πέρασμά μας στο επόμενο. Μια νέα Σελήνη προσφέρει μια ακόμα αναβάθμιση της συνειδητότητας μας, αυξάνει την περιεκτικότητα του σκληρού δίσκου, αποθηκεύει νέα δεδομένα και αυξάνει τη μνήμη. Το μόνο που χρειάζεται από εμάς είναι Δεκτικότητα.

Όχι μόνο ο Ήλιος και η Σελήνη βρίσκονται στον Τοξότη, αλλά και η Αφροδίτη και ο Ερμής και ο Κρόνος  εντείνοντας την ανάγκη να διευρύνουμε την οπτική μας. Ο Τοξότης στοχεύει τον ουρανό και ο αστερισμός ο ίδιος βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία συνδέοντας το ένατο ζώδιο του ζωδιακού με τη διεύρυνση της συνείδησης και την κατανόηση της θέσης μας στον Κόσμο. Από πού ήρθαμε; Γιατί είμαστε εδώ; Πού πηγαίνουμε; Ο Τοξότης εκπροσωπείται από τον Κένταυρο, μισός άνθρωπος μισός άλογο, μισός θνητός -μισός θεός, και συμβολίζει το αδιαίρετο του ανθρώπου και της φύσης, του ουρανού και της γης. Ο Χείρωνας επίσης απεικονίζεται ως Κένταυρος. Ο Χείρωνας είναι ο «πληγωμένος θεραπευτής» που κατά τη μυθολογία πληγώθηκε και υπέφερε φρικτά χωρίς να μπορεί να κάνει τίποτα για να θεραπεύσει το τραύμα του. Όσο υπέφερε, τόσο περισσότερο αυξανόταν η κατανόηση και η σοφία του. Ο μύθος του Χείρωνα φαίνεται να υπαινίσσεται ότι μια αγιάτρευτη πληγή είναι απαραίτητη σε όλους μας. Δεν μπορείς να κατανοήσεις τον πόνο αν δεν έχεις, εσύ ο ίδιος, ένα τραύμα.

Είναι σημαντική επίσης αυτή η νέα Σελήνη γιατί κάνει σύνοδο με το κέντρο του Γαλαξία- με τον όρο Γαλαξίας αναφερόμαστε, στον γαλαξία στον οποίο ανήκει η Γη και όλο το Ηλιακό μας  Σύστημα.  Η τωρινή θέση του Γαλακτικού Κέντρου βρίσκεται στις 27ο3´του Τοξότη και μετακινείται κατά 1ο κάθε 72 χρόνια. Το μήνυμα αυτής τη συνόδου βρίσκεται στην «εσωτερική ανάγκη της ανθρωπότητας να απελευθερωθεί από την εγωιστική αίσθηση ψευτο-αυτονομίας, από το ναρκισσισμό της απληστίας και της κατανάλωσης» λέει η Melanie Reinhart. Και συνεχίζει: «Αυτό σημαίνει ότι μέρη, άνθρωποι, ιδέες, απόψεις, αντιλήψεις και γεγονότα στη ζωή μας που πριν είχαμε προβάλλει την δική μας αίσθηση «του Υψηλού Εαυτού» για να μας θρέψουν μπορεί να καταρρεύσουν, να μας απογοητεύσουν, να γκρεμιστούν, να στραφούν εναντίον μας ή απλώς να φύγουν ήσυχα».

O Ερμής επίσης  που ξεκίνησε την ανάδρομη πορεία του στις 3 Δεκεμβρίου (και την ολοκληρώνει στις 23.12) βρίσκεται δίπλα στο Γαλακτικό Κέντρο σχηματίζοντας τρεις συνόδους, σε ορθή και ανάδρομη πορεία με αυτό το σημείο ενισχύοντας τη θέλησή μας να αφήσουμε πίσω απόψεις και πιστεύω που περιορίζουν την οπτική μας για τον κόσμο. Στην ανάδρομη φάση του ο Ερμής μας καλεί να σκεφτούμε και να διαλογιστούμε πάνω σε συμπεριφορές και τυχόν βεβαιότητες, πάνω στις προκαταλήψεις και να αναλογιστούμε αν κάποιες από τις γνώμες που έχουν σχηματίσει για τη ζωή μας δυσκολεύουν ώστε να τις διαμορφώσουμε διαφορετικά. Ο κόσμος και ο εαυτό μας αλλάζουν  όταν αλλάζουν οι ιδέες μας.

Η νέα Σελήνη στον Τοξότη χρωματίζεται από την παρουσία του Κρόνου στην τελευταία μοίρα του Τοξότη λίγο πριν περάσει στον Αιγόκερω. Ο Κρόνος στον Τοξότη  από τον Δεκέμβριο του 2014 μάς πίεσε να συνειδητοποιήσουμε την προσωπική μας αλήθεια, να διαπιστώσουμε ποια όνειρά μας μπορούν να υλοποιηθούν, ότι οι ιδέες και η οπτική μας χρειάζεται να διαμορφώνονται λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα, να δούμε τι έχει ουσιαστικό νόημα στη ζωή μας. Ο Κρόνος στον Αιγόκερω θα υλοποιήσει τα συμπεράσματά μας και την νέα πραγματικότητα που έχουμε υιοθετήσει.

Η σύνοδος νέας Σελήνης Κρόνου σηματοδοτεί μια περίοδο που χρειάζεται σκληρή δουλειά, πειθαρχία, ψυχραιμία, υπομονή κι επιμονή για να καταφέρουμε κάτι σημαντικό. Ο Κρόνος προσθέτει φόβους σε ό,τι αγγίζει, άγχος, εμπόδια, ευθύνες και καθήκοντα. Ο αγώνας για να καταφέρεις κάτι που να αξίζει με τον Κρόνο είναι σκληρός αλλά η ανταμοιβή είναι σταθερότητα, διάρκεια και γερές βάσεις. Ο Κρόνος μπορεί να είναι επιτυχία, αναγνώριση, βαθιά ικανοποίηση αλλά μπορεί να είναι και κρίση, λύπη, ανάγκη να δεις τα πράγματα ρεαλιστικά. 

Η Αφροδίτη στον Τοξότη κάνει σύνοδο με την Νέα Σελήνη. Οι σημαντικές σχέσεις και η συντροφικότητα έρχονται στο προσκήνιο. Αγάπη και δημιουργικότητα. Ομορφιά και επιθυμία να είσαι με κάποιον. Κοινωνικότητα, νέες γνωριμίες, θερμότητα, επιθυμία να σχετιστούμε, να ακουμπήσουμε τρυφερά στον Άλλο. Βεβαίως ο Κρόνος δίπλα και πιο κοντά επίσης σε αυτή την Νέα Σελήνη δίνει σοβαρότητα και αυστηρότητα στις σχέσεις. Η Αφροδίτη λαχταράει επαφή και αισθήματα και Κρόνος λέει ναι βεβαίως στις σχέσεις μόνο που χρειάζεται να υπάρχει σεβασμός και δέσμευση. Μόνο όταν είσαι βέβαιος για την καρδιά σου μπορείς να προχωρήσεις, αλλιώς η συντροφικότητα μένει ευχάριστη συναναστροφή.

Μια ερωτική ιστορία που ξεκινάει τώρα πιθανόν να έχει μια μοιραία αίσθηση και τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε μια ισχυρή δυναμική σχέση. Επίσης μια σχετικά πρόσφατη σχέση πιθανόν δοκιμάζεται τώρα ή δείχνει τις αντοχές της σε συνθήκες που μπορεί να δημιουργούν εμπόδια, αναβολές ή παρεξηγήσεις. (Κι επειδή η Αφροδίτη σχετίζεται και με το χρήμα και τις οικονομικές δοσοληψίες προσοχή στη χρήση του και  στους διακανονισμούς).

Ο Χείρων στους Ιχθύς αποτελεί ένα κομβικό πλανήτη σε αυτή την νέα Σελήνη αφού τετραγωνίζει τους πλανήτες που βρίσκονται στον Τοξότη. Οι Ιχθύες συμβολίζουν την σύνδεση, την ενότητα, το Όλο. Όλοι συνδεόμαστε με τρόπους που συχνά δεν συνειδητοποιούμε. Ο Χείρων είναι ένας αστεροειδής που μας ευαισθητοποιεί στον πόνο, στην αδικία, στα θύματα και τα βάσανα. Ο Χείρων στους Ιχθύς ενισχύει την ευαισθησία μας στα θύματα, στην έλλειψη δικαιοσύνης, στη δυστυχία και τις αγωνίες ανθρώπων που μπορεί να μην ξέρουμε προσωπικά αλλά που ο πόνος τους μας αγγίζει βαθιά,  μας επηρεάζει, μας νοιάζει. Νιώθουμε λιγότεροι μόνοι στις δικές μας δοκιμασίες.

Αυτά τα τετράγωνα μας κάνουνε περισσότερο συναισθηματικούς και ανοιχτούς ευαίσθητους στους άλλους. Ανακινούν μέσα μας έντονα αισθήματα, οι πληγές που δεν έχουν κλείσει κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Κι ενώ συλλογικά συμπάσχουμε στα βάσανα των άλλων η ενσυναίσθηση δεν είναι πια μια παράξενη λέξη για λίγους αλλά μια συναισθηματική κατάσταση της καθημερινότητας. Όμως αν αισθανόμαστε θλίψη, κατάθλιψη, θυμό, οργή, απογοήτευση χρειάζεται να θυμόμαστε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε και να γιατρέψουμε ό,τι υπάρχει έξω μέχρι να θεραπεύσουμε ό,τι υπάρχει μέσα μας. Εάν θέλεις να θεραπεύσεις τον κόσμο χρειάζεται να θεραπεύσεις τον εαυτό σου πρώτα. Και δεν υπάρχει καλύτερη εποχή από το να αρχίσεις από τώρα.

Ο Δίας ως κυβερνήτης του Τοξότη βοηθάει τον Χείρωνα στους Ιχθύς. Αυτό που υπάρχει στα βάθη της καρδιάς σου είναι ό,τι πολυτιμότερο έχεις. Οι επιθυμίες σου είναι ο θησαυρός σου. Η πίστη ότι θα καταφέρεις να αγαπήσεις και  να αγαπηθείς, ότι θα δημιουργήσεις κάτι που θα αξίζει για σένα είναι το καύσιμό σου γι′ αυτό το ταξίδι. 

Αυτή η Νέα Σελήνη φέρνει στο φως αλήθειες που μπορούν να αλλάξουν την κατεύθυνση της ζωής, που μπορούν να δημιουργήσουν νέους ορίζοντες, που μπορούν να μας κάνουν να δούμε. «Το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό αυτής της ιστορικής στιγμής μας στη Γη δεν είναι ότι βρισκόμαστε καθ’ οδόν για να καταστρέψουμε τον κόσμο, το κάνουμε ήδη πολύ καιρό. Είναι ότι βρισκόμαστε σε μια φάση αφύπνισης μετά από χίλια χρόνια ύπνου ώστε να αντιμετωπίσουμε εξαρχής τη σχέση μας με τον κόσμο, με τους εαυτούς μας και μεταξύ μας»-Δόκτωρ Joanna Macy είναι οικο-φιλόσοφος, ακτιβίστρια και ειδική στο βουδισμό).

 

Επηρεάζονται κυρίως τα μεταβλητά ζώδια και κυρίως όσοι έχουν γεννηθεί στο τρίτο δεκαήμερο Τοξότη, Διδύμων, Παρθένων και Ιχθύων και όσοι έχουν ωροσκόπου ή πλανήτες σε αυτά τα ζώδια μεταξύ 24ο-29ο

 

ΣΧΟΛΙΑ