Νέα Σελήνη στους Διδύμους, 13.6.18

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Νέα Σελήνη στις 22ο44´των Διδύμων, 13 Ιουνίου (22:44´)

 

Βρισκόμαστε σ’ ένα σημείο ανάφλεξης. Οι λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο άλλα και τα προσωπικά διλήμματα και αδιέξοδα χρειάζονται μια πνευματική επανάσταση, μια ριζική αλλαγή συνειδητότητας. Κάθε νέα Σελήνη κλείνει έναν κύκλο για να μπούμε στον επόμενο. Είναι αναγκαστική η κατάρρευση για να δημιουργηθούν τα νέα επιτεύγματα. Οι σχέσεις, οι θεσμοί, οι δομές, οι συνήθειες και οι συμπεριφορές που δεν προσφέρουν στο κοινό καλό δοκιμάζονται – είτε αντέχουν και εξελίσσονται είτε διαλύονται. Τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο στο οποίο δοκιμάζεται η Αλήθεια μας και η Δύναμή μας.

Ποια είναι η λέξη κλειδί των Διδύμων; «Σύνδεση». Συνδέω και συνδέομαι με ιδέες, ανθρώπους και εμπειρίες. Επικοινωνία είναι το άλλο φετίχ των Διδύμων. Αύξησε την επικοινωνιακή σου ικανότητα, μάθε, συζήτησε, άκου. Οι λέξεις έχουν δύναμη: η γλώσσα έγινε για να ρίχνει γέφυρες όχι για να κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις.

Ο κυβερνήτης των Διδύμων Ερμής που βρίσκεται στον Καρκίνο κάνει ένα ακριβές τετράγωνο με τον Χείρωνα στις 2ο του Κριού και ταυτόχρονα ανοιχτή αντίθεση με τον Κρόνο στις 6ο του Αιγόκερου δημιουργώντας ένα πιεστικό τάφ-τετράγωνο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει δυσχέρεια, δυσκολία και ένταση στην επικοινωνία. Κι εδώ χρειάζεται να θυμηθούμε ότι τα λόγια μπορούν να λειτουργήσουν ιαματικά αλλά μπορούν και να πληγώσουν, να αποθαρρύνουν, να μειώσουν, να προσβάλλουν.

Η παρουσία του Χείρωνα σε αυτές τις όψεις μπορεί να φωτίσει ώστε να συνειδητοποιήσουμε δυσλειτουργικά μοτίβα μας σε σκέψεις, συμπεριφορές, σχέσεις, αντιδράσεις. Ανατρέχοντας  στις παιδικές σου αναμνήσεις μπορείς να πάρεις πληροφορίες για τους τρόπους που συμπεριφέρεσαι ως ενήλικος. Οι γονείς σου κι εσύ. Οι σχέσεις σου με αυτούς ως παιδί αποτελεί την πυξίδα όλων των μετέπειτα σχέσεών σου.  Η ανάλυση των παιδικών μας χρόνων δεν έχει σκοπό τον αυτό-οίκτο, το αυτομαστίγωμα,  ή την απαγγελία κατηγοριών προς τους γονείς. Γίνεται για να αντιληφθούμε από πού προέρχονται οι αυτόματες αντιδράσεις μας, πως σχηματίστηκαν, και πως πολλές φορές υπονομεύουν τις σχέσεις μας με τους άλλους και τον εαυτό μας. Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι να πέσουμε στην παγίδα των ενοχών και της θλίψης ή του «τι θα γινόταν αν…»,  αλλά να βελτιώσουμε, να προσαρμόσουμε ή να αλλάξουμε ό,τι μας εμποδίζει να ζούμε την ζωή μας περισσότερο ικανοποιητικά. Ο Χείρωνας είναι εδώ για να μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε  επώδυνες επαναλήψεις ώστε να φύγουμε από τον πιθανό ρόλο του θύματος κατανοώντας και αναλαμβάνοντας την ευθύνη της ίασης των παλιών τραυμάτων.

Η αντίθεση του Ερμή με τον Κρόνο που γίνεται ακριβείας στις 15 Ιουνίου επικεντρώνει το ενδιαφέρον μας σε θέματα που άπτονται της οικογένειας, του σπιτιού, των ενδοοικογενειακών σχέσεων πιέζοντάς μας να πάρουμε αποφάσεις και να αναλάβουμε την υλοποίησή τους. Αυτή η αντίθεση μας καλεί να δράσουμε ρεαλιστικά με βάση τα δεδομένα που έχουμε έχοντας υπόψη μας τις αρνητικές πλευρές αυτής της όψης που περιέχουν έντονη κριτική και επικριτικότητα, κυνισμό, φόβους, διστακτικότητα και υπεκφυγές.

Ο Ερμής είναι εκτός ορίων (από 6-24.6) δηλαδή διελαύνει πέραν του εύρους της απόκλισης- των  συντεταγμένων σύμφωνα  με τις οποίες προσδιορίζονται οι θέσεις (ίχνη) ενός σημείου στην ουράνια σφαίρα. Μια βασική ερμηνεία ενός εκτός ορίων πλανήτη είναι ότι ο πλανήτης αποκλίνει από την φυσική του έκφραση, υπερβάλλει τα χαρακτηριστικά του, γίνεται ασυνήθιστος, ή αντισυμβατικός. Έτσι μπορεί να εκφραστεί με το να εντείνει τα ταλέντα, ή τα χαρίσματά μας και άλλες φορές οδηγώντας μας σε εκκεντρική συμπεριφορά.  Στην περίπτωση του Ερμή μπορεί να  μας βοηθήσει να διευρύνουμε τις απόψεις  και την αντίληψή μας για τον κόσμο και τους ανθρώπους με αντισυμβατικές απόψεις ή ιδέες που δεν είχαμε σκεφτεί μέχρι τώρα και φαίνεται ότι μας δίνουν λύσεις και απαντήσεις., ή μας διευκολύνουν.  Από αυτή την  άποψη μπορούμε να υπερβούμε τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς του Κρόνου αφήνοντας τις σκέψεις να μας οδηγήσουν σε καλύτερη επικοινωνία, ενθαρρύνοντάς μας να σκεφτούμε έξω από τα  δοκιμασμένα.

Κάθε νέα Σελήνη στηρίζει νέα σχέδια, καινούργιες αρχές ή τονίζει την κατεύθυνση που θέλουμε να πάρουμε στη ζωή μας. Όμως σε αυτή την Νέα Σελήνη η ανάδρομη φάση πολλών πλανητών βάζει φρένο. Ο Δίας, ο Κρόνος και ο Πλούτωνας ανάδρομοι και σε λίγο ο Ποσειδώνας (από τις 18.6) που ακολουθείται από την ανάδρομη φάση του Άρη στις 26.7 υπενθυμίζουν ότι προτού ξεκινήσεις κάτι νέο χρειάζεται να ξέρεις ποιος/α πραγματικά είσαι, τι επιθυμείς και θέλεις, από πού έρχεσαι, ποια τραύματα χρειάζονται επούλωση, ποιες σκέψεις και ιδέες φέρνεις μαζί σου, με ποιους και πώς θέλεις να προχωρήσεις. Έχοντας αναλογιστεί και συναισθανθεί όλα αυτά θα προχωρήσεις περισσότερο εύκολα και κυρίως θα προχωρήσεις όταν η χρονική στιγμή, ο δικός σου προσωπικός χρόνος είναι ο κατάλληλος.

Αυτή η Νέα Σελήνη στους Διδύμους φέρνει στο νου τα λόγια του Έριχ Φρομ από το βιβλίο του «Ο φόβος μπροστά στην Ελευθερία» και μας δίνουν τροφή για σκέψη: «Ο σύγχρονος άνθρωπος βρίσκεται σε μια θέση στην οποία πολλά από όσα «αυτός» σκέφτεται και λέει είναι επίσης αυτά που σκέφτεται και λέει ο καθένας. Δεν έχει αποκτήσει την ικανότητα να σκέφτεται πρωτότυπα, δηλαδή για τον εαυτό του. Αγνοούμε το ρόλο των ανώνυμων αρχών, όπως η «κοινή γνώμη» και η «κοινή λογική» που η παντοδυναμία τους οφείλεται στη μεγάλη προθυμία μας να συμμορφωνόμαστε προς τις απαιτήσεις που έχουν οι άλλοι από εμάς καθώς και στο μεγάλο φόβο μας μην τυχόν και φανούμε διαφορετικοί από τους άλλους». Η διαφορετικότητά μας, η μοναδικότητά μας, η αυθεντικότητά μας  είναι αυτές που μπορούν να μας δώσουν ικανοποίηση, ζωντάνια και θέληση να προσπαθήσουμε να καταφέρουμε ό,τι επιθυμούμε.

 

*Επηρεάζει τα μεταβλητά ζώδια (Τοξότες, Ιχθύες, Διδύμους, Παρθένους) και κυρίως τους γεννημένους στο τρίτο δεκαήμερο, όπως και ωροσκόπους και πλανήτες σε αυτά τα ζώδια μεταξύ 20-25ο)

ΣΧΟΛΙΑ

Έκλειψη Σελήνης στον Υδροχόο, 27.7.18

Η συγκεκριμένη Πανσέληνος φωτίζει τις αρχετυπικές αλήθειες του Υδροχόου και του Λέοντα: κάθε άνθρωπος αποτελεί μια σπίθα του θεϊκού και ταυτόχρονα ένα αδιαχώριστο κομμάτι του ιστού της ζωής. Από τον Γιώργο Πανόπουλο.

Έκλειψη Ηλίου στον Καρκίνο, 13.7.18

Η πρόκληση είναι να αντέξουμε τα δυνατά αισθήματα που πολλές φορές είναι ενοχλητικά, να τα νιώσουμε, να τα σεβαστούμε, να μην τα κρίνουμε, να τα καταλάβουμε. Από τον Γιώργο Πανόπουλο.

Πανσέληνος στον Αιγόκερο, 28.6.18

Με αιχμή την οικογένεια, το σπίτι, τα παιδιά, τους γονείς ή την ίδια την συντροφική σχέση αναδύονται πιθανόν θέματα που οδηγούν σε απογοήτευση ή ματαίωση. Από τον Γιώργο Πανόπουλο.