Νέα Σελήνη στους Ιχθύς, 17.3.18

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Νέα Σελήνη στις 26ο53’ των Ιχθύων (17 Μαρτίου, στις 15:13´)

 

Aυτή η Νέα Σελήνη στους Ιχθύς μάς δίνει την εξαιρετική ευκαιρία για εις βάθος γνώση και αντίληψη, για ουσιαστική ίαση και για σημαντική μετατόπιση της συνείδησης. Η πρόσκληση αυτής της Σελήνης γράφει: Να στραφείς προς τα μέσα. Εξερεύνησε το σύμπαν μέσα σου. Ξεκουράσου, Σκέψου και Θυμήσου την ιερή προέλευση και την ιερή αποστολή σου.

 
Οι Ιχθύες, το δωδέκατο και τελευταίο ζώδιο του ζωδιακού, εκφράζουν την επιστροφή στην Πηγή. Κάθε ζώδιο έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από μαθήματα. Η κεντρική πρόκληση των Ιχθύων είναι να ξεμάθουν τα περισσότερα από όσα έχουν μάθει. Οι Ιχθύες μάς περνάνε στο στάδιο πέραν του εαυτού μας, πέραν της λογικής και των περιορισμών του μυαλού, μας περνάνε στο βάθος και το μυστήριο της καρδιάς. Με ψυχολογικούς όρους οι Ιχθύες εκφράζουν το συλλογικό ασυνείδητο, τα αρχέτυπα και την αρχέγονη εποχή, όπως και τη φαντασία, τα όνειρα και όλη την γκάμα των ανθρώπινων αισθημάτων- από την τρέλα στην έκσταση.

Ο Ποσειδώνας, ο μυθικός θεός της θάλασσας και μοντέρνος κυβερνήτης των Ιχθύων, μας προσφέρει κατατοπιστικές πληροφορίες και μεταφορές γι’ αυτή τη ρευστή και αιθέρια επικράτεια. Σαν μια σταγόνα νερό, αναδυόμαστε και διαλυόμαστε, είμαστε μια στιγμιαία ατομική έκφραση του ΟΛΟΥ, αλλά στην πραγματικότητα ποτέ διαχωρισμένοι. Το νερό όπως τα συναισθήματα μπορεί να είναι ήσυχο ή σε τρικυμία, με όλες τις ενδιάμεσες αποχρώσεις. Τα αισθήματα πάνε κι έρχονται επίσης. Η θλίψη έρχεται κατά κύματα. Μερικές φορές πλημμυρίζουμε, περπατάμε σε θολό τοπίο, χανόμαστε στη θάλασσα. Όταν πέφτει η ομίχλη χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε την έκτη μας αίσθηση, να βρούμε το δρόμο με τη διαίσθηση.

Οι Ιχθύες απεικονίζονται ως δύο δεμένα μεταξύ τους ψάρια. Ο αστερισμός δείχνει το ένα να κολυμπάει προς τα επάνω και το άλλο οριζόντια, δηλώνοντας έτσι το αδιαχώριστο της υπέρβασης και της ύπαρξης, του ουρανού και της γης, της πνευματικότητας και της υλικότητας. Οι Ιχθύες μάς διδάσκουν ότι είμαστε ταυτόχρονα σωματίδιο και κύμα, προσωρινοί και αιώνιοι. Οι πλανήτες που διελαύνουν αυτή την εποχή τους Ιχθύς ενεργοποιούν το πνευματικό καθήκον των Ιχθύων, που έγκειται στο να δούμε πέραν της αυταπάτης του δυισμού, να εμπιστευτούμε την εσωτερική γνώση μας και να συνειδητοποιήσουμε τη σύνδεσή μας με όλες τις μορφές της ζωής.

Ο Δυτικός πολιτισμός  έχει επικεντρωθεί περισσότερο στους Ιχθύς που κολυμπάνε πλάγια παρά στο ψάρι που κατευθύνεται προς τον ουρανό. Όταν αρνούμαστε την ιερότητα και το μυστήριο που περικλείει η ζωή βρίσκουμε διέξοδο σε αυτοκαταστροφικές έξεις και αποδράσεις, γινόμαστε θύματα αναζητώντας κάποιον ή κάτι που θα μας σώσει ή αναλαμβάνουμε το ρόλο του σωτήρα και υποδυόμαστε τον Θεό αντί να τον αναγνωρίζουμε τον Θεό. Εξαπατημένοι, αποκομμένοι, διασπασμένοι και εξαντλημένοι από την ένταση της καταναλωτικής εποχής διψάμε για το θείο, ανίκανοι να δούμε ότι κολυμπάμε σε έναν ωκεανό αγάπης.

Αυτή η νέα Σελήνη που κάνει σύνοδο με τον Χείρωνα και  τετράγωνο με τον Άρη στην τελευταία αναιρετική μοίρα του Τοξότη  μπορεί να εξουθενώσει κάποιους.  Υπάρχει θυμός στην ατμόσφαιρα, θυμός  για ό,τι μας πλήγωσε και για όσους μας απέρριψαν, αδιαφορούν ή δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας. Είναι μια νέα Σελήνη που μπορεί να μας εξαντλήσει ψυχικά και σωματικά.

Ο Χείρωνας ο Πληγωμένος Θεραπευτής που συμβολίζει την ικανότητά μας να ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας και τα ταλέντα μας μέσα από τον πόνο βρίσκεται στους Ιχθύς από το 2010-11 και συμβολίζει την έξοδό μας από την Εδέμ ενώ ενεργοποιεί αισθήματα εγκατάλειψης και απογοήτευσης και την αίσθηση ότι σε κάθε συναισθηματική σχέση κάτι πάντα μας διαφεύγει- πάντα νιώθουμε μια έλλειψη που δεν μπορούμε να ονομάσουμε. Ο Χείρωνας στους Ιχθύς  όλα αυτά τα χρόνια στα μεταβλητά ζώδια και επηρεάζοντας διαδοχικά  Ιχθύς/Παρθένους, Τοξότες και Διδύμους  (τώρα επηρεάζει τους γεννημένους στις τελευταίες μέρες των ζωδίων) έχει σαν αποτέλεσμα τάσεις φυγής, ή απόδρασης μέσα από έξεις και την συνειδητοποίηση μέσα από επώδυνα γεγονότα  ότι δεν έχουμε τον έλεγχο σχεδόν σε τίποτα.

Να έχουμε κατά νου ότι η σύνοδος της Νέας Σελήνης με τον Χείρωνα μπορεί να πυροδοτήσει κρίση, θυμό ή αντιπαράθεσεις ξύνοντας τραύματά που προϋπάρχουν όπως ένα χωρισμός, ένα θάνατος, μια αποτυχία, ένα ατύχημα και φτάνοντας σε τραύματα και απώλειες της παιδικής ηλικίας. Οι περιστάσεις που τα ενεργοποιούν μπορεί να είναι μια αντιπαράθεση, μια ανάμνηση, μια επέτειος ακόμα και μια ασήμαντη αφορμή. Αυτές τις στιγμές νιώθουμε ανίσχυροι, λυπημένοι, μόνοι, κατώτεροι.

Ο Χείρωνας κλείνει τον κύκλο του στους Ιχθύς στα μέσα Απριλίου για να περάσει στον Κριό. Έτσι  δίνεται σε όλους μας η ευκαιρία (και κυρίως στα μεταβλητά ζώδια, ή σε όσους έχουν μεταβλητούς ωροσκόπους ή πλανήτες)  να κάνουν μια ανασκόπηση των τελευταίων 7 χρόνων για να θυμηθούν, να αναλογιστούν ή να κάνουν μια στάση στις κρίσιμες περιόδους και τις αλλαγές που επέφεραν. Αυτή η ανασκόπηση δεν έχει στόχο τον καταμερισμό ευθυνών, ή τύψεις,  ή ενοχές για κακές  τυχόν επιλογές αλλά την κατανόηση, τη συγγνώμη στον εαυτό μας και τους άλλους, την αποδοχή ό,τι κάθε τι που έγινε το χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε: δεν αναιρείται ο πόνος αλλά με την αποδοχή αποκτάει νόημα.

Όσο για το τετράγωνο με τον Άρη πιθανόν η πρόκληση να έρχεται από ένα θυμωμένο άντρα, σύντροφο, ανώτερο, ανταγωνιστή, εχθρό. Κάποιος είναι πιθανόν να θελήσει να επιβληθεί, να δοκιμάσει την αντοχή, την υπομονή και την ψυχραιμία σου, να σε παραβλέψει εξοργίζοντάς σε, να σε κάνει επίτηδες να περιμένεις, να αναβάλλει, να προσπαθεί να  ασκήσει εξουσία πάνω σου, να σε θεωρήσει δεδομένο/η, ή να μη σε υπολογίσει καθόλου. Η φυσική άσκηση, η φύση, η τέχνη σε όλες τις μορφές, ο διαλογισμός, οι βόλτες,  ή η σκληρή δουλειά μπορούν να αποτελέσουν τα αντίδοτα αυτών των ημερών  που ίσως εμπεριέχουν ξαφνικά ξεσπάσματα, εκρήξεις θυμού, φανερές και καλυμμένες απειλές, ανυπομονησία, ατυχήματα και εξάντληση.

Και η αισιοδοξία: Το τρίγωνο της Νέας Σελήνης, του Ήλιου δηλαδή και της Σελήνης αλλά και του Χείρωνα  με τον παραδοσιακό κυβερνήτη των Ιχθύων Δία μας υπενθυμίζει ότι όσο περισσότερο αναζητούμε την ουσία των εμπειριών μας τόσο περισσότερο συντονιζόμαστε με τα αισθήματά μας. Ναι,  μπορούμε να ονειρευόμαστε, να κοιτάζουμε ψηλά, να φτιάχνουμε τη ζωή μας με ουρανό και θάλασσα, με ανοιχτούς ορίζοντες και ανοιχτές λεωφόρους, να βλέπουμε τους άλλους ανθρώπους σαν ταξίδια γεμάτα μυστήριο, γοητεία και μαγεία, να πιστεύουμε στην ιερότητα της ζωής, να κινούμαστε από ένα έρωτα- για ένα Άλλο, για ένα έργο, για ένα στόχο, για ένα προορισμό. Ναι,  μπορούμε να είμαστε ζωντανοί και να επιθυμούμε- να επιθυμούμε κάτι πολύ και συνεχώς.

*Η νέα Σελήνη επηρεάζει κυρίως τους γεννημένους/ες στο τρίτο δεκαήμερο των μεταβλητών ζωδίων (Ιχθύων, Παρθένων, Διδύμων και Τοξοτών) και όσους/ες έχουν σε αυτά τα ζώδια τον ωροσκόπο τους ή πλανήτες μεταξύ 24ο έως και 29ο

 

ΣΧΟΛΙΑ