Ο Ερμής στο ωροσκόπιο των παιδιών.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

 

-Είναι πρόκληση για τους γονείς και τους δασκάλους να βοηθήσουν τα παιδιά να εκφράσουν τα ταλέντα και τις ικανότητές τους. Η αστρολογία μπορεί να βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία;

 

-Ναι. Ο πλανήτης Ερμής περιγράφει στο ωροσκόπιο των παιδιών τον τρόπο που παίζουν και μαθαίνουν μεταξύ άλλων πραγμάτων. Γνωρίζοντας τον ζώδιο του Ερμή του μπορούμε να διευκολύνουμε την εκπαίδευσή του και να αποφύγουμε όσο το δυνατόν πιθανές δυσκολίες.

Κάθε παιδί έχει το δικό του στιλ παιχνιδιού και το δικό του τρόπο μάθησης. Ο Ερμής στον Κριό δείχνει ένα παιδί που χρειάζεται παιχνίδια που έχουν κίνηση, που έχουν πρόκληση και ανταγωνισμό. Που η γνώση έχει ενθουσιασμό και αίσθηση στόχου. Στον Ταύρο χρειάζεται παιχνίδια που ενεργοποιούν τις πέντε αισθήσεις, που μπορεί να πιάνει. Αρέσκεται να συλλέγει.  Η μάθηση εδώ απαιτεί ηρεμία, ένα ήσυχο δωμάτιο, πολύ χρόνο. Στους Διδύμους αρέσει να παίζουν σε ομάδες με φίλους με τους οποίους μπορεί να γελάει και να μιλάει. Οι αλλαγές τον ενθουσιάζουν. Στην μάθηση όταν τους ενδιαφέρει το θέμα μαθαίνουν γρήγορα και εύκολα. Η τηλεόραση, το ipad, το ιντερνέτ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν μέσα μάθησης. Στον Καρκίνο το παιδί χρειάζεται συναισθηματική εμπλοκή, οικογενειακή ατμόσφαιρα- να ενδιαφέρεται για τους άλλους, να τους  καθοδηγεί, να τους φροντίζει αλλά χωρίς ανταγωνισμό. Για να μάθει αυτό το παιδί χρειάζεται να αισθάνεται ασφάλεια και τα αισθήματα να είναι ισορροπημένα. Διαθέτει εξαιρετική μνήμη.

Στον Λέοντα θέλει κοινό- μόνο τότε τα ταλέντα και οι ικανότητές του μπορούν να λάμψουν- του αρέσει να ηγείται, να οδηγεί, να είναι δημιουργικός. Στο ζήτημα της μάθησης χρειάζεται να ξέρει ότι οι προσπάθειές του θα αναγνωριστούν, ή ότι θα εντυπωσιάσει το δάσκαλο. Δεν θέλει κριτική και αρνείται να συμμορφωθεί με τους κανόνες.  Στην Παρθένο το παιδί χρειάζεται δραστηριότητες και παιχνίδια που διαθέτουν ακρίβεια, οργάνωση και υπομονή. Μπορεί να παίζει μόνο του ή να είναι χρήσιμο στους φίλους του. Η μάθηση είναι μέρος της καθημερινότητας και έχει υψηλά στάνταρντ τελειότητας. Στον Ζυγό θέλει να παίζει με έναν ή περισσοτέρους φίλους. Ενδιαφέρεται με οτιδήποτε έχει διαδραστικότητα, ομαδικότητα,  ομορφιά ή διαμεσολάβηση- δεν έχει καμία διάθεση για ανταγωνισμό σε σπορ, ή παιχνίδια. Μαθαίνει εύκολα και με τη θέλησή του- κι αν υπάρχει κι ένας φίλος ακόμα καλύτερα. Η επιμονή δεν είναι στα ατού του.  Στον Σκορπιό αγαπάει οτιδήποτε έχει να κάνει με μυστικά, έρευνα, ή κρύβεται. Όταν κινδυνεύει να χάσει μπορεί να αρνηθεί να συνεχίσει ή να μπει στο παιχνίδι- υπάρχει δραματικότητα . Στη μάθηση είναι «όλα ή τίποτα». Όταν ενδιαφέρεται εξαντλεί το θέμα μέχρι τις ρίζες του. Είναι αποφασιστικός, φιλόδοξος, στοχοπροσηλωμένος.

 Στον Τοξότη το παιχνίδι πρέπει να διαθέτει περιπέτεια και ανταγωνισμό. Του αρέσει να παίζει έξω από το σπίτι. Δεν διαθέτει υπομονή και επιμονή. Σπορ, αθλητισμός και εξερεύνηση του επιτρέπουν να γίνει ηγέτης, ή δάσκαλος. Πέφτει με ενθουσιασμό σε ότι του διευρύνει τους ορίζοντες ή του το διδάσκει ένας καλός δάσκαλος. Διαλέγει τον πιο εύκολο δρόμο για να μάθει εις βάρος της ακρίβειας και της επιμέλειας.  Στον Αιγόκερω το παιδί προτιμάει να παίζει μόνο, ή να αναλαμβάνει ρόλο ηγέτη. Καταπιάνεται με πρακτικά και χειροπιαστά παιχνίδια ή δραστηριότητες επιδεικνύοντας  υπομονή και επιμονή, στρατηγική, συγκέντρωση, πειθαρχία.  Η μάθηση είναι σοβαρή υπόθεση. Η τάση του είναι να απλώνεται πολύ περιμένοντας πάρα πολλά. Υπάρχει βραδύτητα, αλλά μαθαίνει κάτι μια για πάντα.  Στον Υδροχόο παίζει με τους άλλους και είναι δημιουργικός και επινοητικός αλλά εκνευρίζεται όταν οι άλλοι δεν επιβραβεύουν τις ιδέες του. Τα πειράματα, οι διαφορετικές αντιλήψεις, τα ηλεκτρονικά και οι κομπιούτερ έλκουν το ενδιαφέρον του. Μαθαίνει γρήγορα και εύκολα κι έχει έτοιμες απαντήσεις πριν ολοκληρωθεί σχεδόν η ερώτηση. Δυσκολεύεται με θέματα που χρειάζονται ακρίβεια, υπομονή και επανάληψη. Στους Ιχθύς είναι δημιουργικός όταν παίζει. Χρειάζεται φαντασία, του αρέσει να παίζει μόνος, με ζώα ή φανταστικούς φίλους. Του ταιριάζουν  τα παραμύθια,  η μουσική και τα παιχνίδια μνήμης- δεν αντέχει την πίεση και είναι ευαίσθητος στο περιβάλλον. Όταν αισθάνεται καλά μαθαίνει εύκολα.  Υπό πίεση όμως μπλοκάρεται και μπερδεύεται.

 

*Βεβαίως για μια πληρέστερη εικόνα χρειαζόμαστε ολόκληρο τον αστρολογικό χάρτη, αλλά ο Ερμής μπορεί να μας δώσει μια σοβαρή πρώτη εικόνα.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ