O Χείρωνας στη Χώρα των Τραυμάτων

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

 

Ο αστεροειδής Χείρωνας ( ) με την ανακάλυψή του στη δεκαετία του 1970 εντάχθηκε αμέσως στην αστρολογική ψυχολογική  γλώσσα αποτελώντας ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ανίχνευση των παιδικών μας χρόνων. Ο Χείρωνας ονομάζεται  Πληγωμένος Θεραπευτής.

 

Παιδική Ηλικία

Η φαντασία μας δίνει την ικανότητα να μπούμε σε μαγικούς τόπους και σε ένα άλλο σύμπαν όταν είμαστε παιδιά. Μπορούμε να μπαινοβγαίνουμε τόσο γρήγορα μεταξύ πραγματικότητα και φαντασίας όσο και η Αλίκη στον καθρέφτη στην Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων. Τα παιδιά απολαμβάνουν τη  φαντασία και την αισθάνονται σαν απόδραση από μια πραγματικότητα που πολλές φορές τα στριμώχνει, τους δημιουργεί ανασφάλεια, άγχος και φόβο, ή απογοήτευση.

O Μπρούνο Μπετελέμ ( 1903 – 1990) είναι ένα διάσημος Αυστροαμερικανός παιδοψυχολόγος (Παρθένος) που έγραψε για τους μύθους και τα παραμύθια που εκφράζουν τις παιδικές εμπειρίες μας. Στo βιβλίο του με τον εύγλωττο τίτλο Οι Χρήσεις της Γοητείας (The Uses of Enchantment)  μιλάει για την τάση μας ως παιδιά να καταφεύγουμε στη φαντασία. Όταν είμαστε παιδιά η φαντασία μας καλπάζει και φανταζόμαστε εκατό αδιανόητα σενάρια πριν το μεσημεριανό γεύμα, για να παραφράσω τον Λούις Κάρολ (Υδροχόος), που έγραψε την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων.

Ναι η παιδική ηλικία συμπυκνώνει τη ζωή που έρχεται, φτιάχνεται από μοναδικές περιστάσεις και δημιουργεί την προσωπικότητα που θα φορέσουμε σαν ενήλικοι.  Μερικές παιδικές εμπειρίες είναι παγκόσμιες – όπως ο παλικαράς στην παιδική χαρά, η ανάγκη να συμμορφωθούμε  στις ιδέες, τις απόψεις και τις αντιδράσεις των συνομήλικων μας, η ανάγκη  να είμαστε μέρος μιας ομάδας, να ταιριάξουμε σε αυτήν και βεβαίως η αίσθηση της μοναξιάς και της διαφορετικότητας, ή του εξοστρακισμού που συμβαίνει μερικές φορές στις παιδικές ζωές.

Προσπαθούμε να πιέσουμε τον εαυτό μας να γίνουμε δυνατοί και δυναμικοί όπου υπάρχει ο Χείρων. Όσο όμως προσπαθούμε να το διορθώσουμε τόσο περισσότερο το χειροτερεύουμε και γινόμαστε όλο και πιο αμυντικοί ή επιθετικοί.

Πολλοί από εμάς βρεθήκαμε στα παιδικά μας χρόνια αντιμέτωποι με ιδιαίτερες οικογενειακές συνθήκες, με χωρισμένες οικογένειες, με προβληματικούς γονείς, με  τραύματα που δημιουργήθηκαν εξ αιτίας οικογενειακών αντιπαραθέσεων, με βία, με συγκρούσεις, ή ρήξεις. Αν αναλογιστούμε την πορεία και το ταξίδι των παιδιών στην παιδική ηλικία η πιο σοβαρή αποτίμηση των κινδύνων  και των μαθημάτων που πρέπει να πάρουν τα παιδιά βρίσκονται στα σκληρά πολλές φορές παραμύθια των Αδελφών Γκριμ κι όχι στα σημερινά αντισηπτικά και  πολιτικώς ορθά  παιδικά αναγνώσματα.

Μεγαλώνουμε και ωριμάζουμε αλλά η ψυχή μας και η προσωπικότητά μας δεν αλλάζουν δραματικά από αυτό που ήμασταν ως παιδιά. Οι Ιησουίτες μοναχοί πίστευαν από πολύ παλιά ότι ο χαρακτήρας ενός παιδιού έχει διαμορφωθεί ήδη στα εφτά του χρόνια κάτι με το οποίο συμφωνούν σήμερα  πολλοί ψυχολόγοι και  επιστήμονες.

Είναι επίσης αλήθεια ότι όταν μεγαλώνουμε και ενηλικιωνόμαστε συνειδητοποιούμε ότι συμπεριφερόμαστε σε ανθρώπους,  μέρη και γεγονότα βασισμένοι σε παλιές αναμνήσεις, ασυνείδητα πατρόν σκέψεων και αντιδράσεις που σχηματίστηκαν όταν  ήμασταν παιδιά. Φυσικά και δεν είναι εύκολη υπόθεση να επέμβουμε, να ανασκευάσουμε, να διαμορφώσουμε, ή να αλλάξουμε αυτές τις αντιδράσεις. Χρειάζεται χρόνος, συνειδητότητα, προσπάθεια, αποφασιστικότητα.  Που μπορούμε αλήθεια να ρίξουμε αστρολογικά μια ματιά για να πάρουμε μια ιδέα για τα θέματα που μπορεί να ζήσαμε και μας διαμόρφωσαν  ώστε να αποκτήσουμε τη γνώση που θα μας βοηθήσει ώστε να ζήσουμε με μεγαλύτερη συνείδηση και γνώση;

 

Η ανακάλυψη ενός θεού

Ο Χείρωνας ανακαλύφθηκε μόλις την 1η Νοεμβρίου 1977 από τον αστρονόμο Charles T. Kowal στο αστεροσκοπείο Hale στην Pasadena της Καλιφόρνια. Αστρονομικά ο Χείρωνας δεν είναι πλανήτης – πιστεύεται ότι ήταν ένας κομήτης που παγιδεύτηκε στο ηλιακό μας σύστημα, ένας «εισβολέας», ο οποίος κινείται σε ελλειπτική τροχιά μεταξύ του Κρόνου και του Ουρανού και ολοκληρώνει μία περιστροφή σε περίπου 51 χρόνια. Κατά κάποιον τρόπο ο Χείρων σαν τον Κρόνο δηλώνει που φοβόμαστε, που πονάμε, που αισθανόμαστε ανεπαρκείς. Ωστόσο η φύση του τραύματος είναι διαφορετική και ο τρόπος αντιμετώπισής του διαφορετικός. Ο Κρόνος αποζημιώνει όταν συνειδητοποιήσεις και κάνεις μια εξαντλητική και έντονη πρακτική προσπάθεια ώστε να τα καταφέρεις. Ο Χείρωνας λειτουργεί μέσω της απόκτησης γνώσης που γίνεται σοφία.  Ο Χείρωνας μας διδάσκει την αποδοχή και την παράδοσή μας σε κάτι που είναι πέραν του ελέγχου του εγώ μας για να φτάσουμε  στην κατανόηση και το νόημα της ζωής του καθενός μας.

Η θέση της περιστροφής του έχει κάνει κάποιους αστρολόγους να θεωρούν ότι λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών πλανητών κι ότι μας βοηθά να αισθανθούμε τους εξωτερικούς πλανήτες δηλαδή τον Ουρανό, τον Ποσειδώνα και τον Πλούτωνα. Είναι «κρόνιος» αλλά δεν μπορούμε να αναπτύξουμε άμυνες και αυτοπροστασία (όπως συμβαίνει με τον Κρόνο) γιατί υπάρχει μια πληγή η οποία δεν κλείνει ποτέ και ενεργοποιείται κάθε τόσο  με τις διελεύσεις. Ο Χείρων στους χάρτες μας δείχνει που αισθανθήκαμε ότι εμποδιστήκαμε στην ανάπτυξή μας. Όμως αν το αναγνωρίσουμε μπορούμε να ξεπεράσουμε  τα εμπόδια, να τα προσπεράσουμε, ή σαν ύφαλους να τα αποφύγουμε.

Κοιτάζοντας πίσω τις παιδικές σου αναμνήσεις μπορείς να πάρεις πληροφορίες για τους τρόπους που συμπεριφέρεσαι σαν ενήλικος. Οι γονείς σου κι εσύ. Οι σχέσεις σου με αυτούς σαν παιδί αποτελεί την πυξίδα όλων των μετέπειτα σχέσεών σου.  Η ανάλυση των παιδικών μας χρόνων δεν έχει σκοπό τον αυτό-οίκτο, το αυτομαστίγωμα,  ή την απαγγελία κατηγοριών προς τους γονείς. Γίνεται για να αντιληφθούμε από πού προέρχονται οι αυτόματες αντιδράσεις μας, πως σχηματίστηκαν, και πως ουσιαστικά υπονομεύουν τις σχέσεις μας με τους άλλους και τον εαυτό μας. Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι να πέσουμε στην παγίδα των ενοχών και της θλίψης ή του «τι θα γινόταν αν…»,  αλλά να αποφύγουμε να κάνουμε ξανά τα ίδια τυχόν λάθη που κάνουμε πιθανόν συνεχώς χωρίς να ξέρουμε γιατί  τα επαναλαμβάνουμε και που βρίσκεται η αιτία τους.

O μυθολογικός Χείρων έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Κάποια στιγμή ο Κρόνος ήταν με την Φιλύρα, την κόρη του Ωκεανού, όταν στη διάρκεια της συνεύρεσής τους εμφανίστηκε ξαφνικά  η σύζυγός του Ρέα. Τότε ο Δίας μεταμορφώθηκε σε άλογο και τόσκασε αφήνοντας τη Φιλύρα με ένα παιδί που ήταν μισός άλογο και μισός άνθρωπος. Η Φιλύρα νιώθοντας αποστροφή γι’ αυτό το τέρας παρακάλεσε τους θεούς να την ελευθερώσουν και την έκαναν δέντρο.

O Χείρωνας στη Χώρα των Τραυμάτων

(συνέχεια)

 

Ο Χείρωνας έγινε γνωστός ως ο πιο σοφός και ενάρετος από τους Κένταυρους. Η φήμη του ως θεραπευτή, δάσκαλου και προφήτη διαδόθηκε παντού. Ο Χείρων έγινε ο Βασιλιάς των Κενταύρων και στη Σπηλιά του στο  όρος Πήλιον μαθήτευσαν  ήρωες και γιοί θεών- ανάμεσά τους ο Αχιλλέας, ο Ιάσων, ο Ασκληπιός ο θεός της ιατρικής που ο Χείρων του  δίδαξε τη θεραπευτική φύση των βοτάνων.

Αυτός ο κυνηγός σκοτεινός θεός είχε τραγική μοίρα. Ενώ διασκέδαζε με τον Ηρακλή στο Πήλιο την εποχή που ο ήρωας προετοιμαζόταν  να αντιμετωπίσει τον  Ερυμάνθιο Κάπρο σε μια ατυχή απρόσεκτη στιγμή πλήγωσε τον Χείρωνα στο πόδι  με ένα από το βέλη του που ήταν βουτηγμένα στο δηλητηριώδες αίμα της Λερναίας Ύδρας. Ο Ηρακλής έβγαλε το βέλος και ο Χείρων  έβαλε φάρμακα στην πληγή. Όμως τα φάρμακα δεν μπορούσαν κάνουν τίποτα απολύτως δημιουργώντας τρομερούς πόνους και αγωνία στον Χείρωνα. Σαν θεός δεν μπορούσε να πεθάνει αλλά δεν μπορούσε και να ζήσει επειδή το δηλητήριο της Ύδρας δεν είχε αντίδοτο. 

Πολύ αργότερα ο Προμηθέας έκλειψε τη φωτιά από τους θεούς για να τη δώσει στους ανθρώπους, τιμωρήθηκε από το Δία να αλυσοδεθεί στον Καύκασο και ένας αϊτός να του τρώει το συκώτι που ξαναδημιουργούταν κάθε μέρα μέχρι που ελευθερώθηκε από τον Ηρακλή. Ο Δίας απαίτησε μετά την απελευθέρωσή του να πάρει κάποιος άλλος τη θέση του. Προσφέρθηκε ο Χείρωνας παίρνοντας τη θέση του Προμηθέα. Μια  θλιμμένη ιστορία με ένα πιο θλιβερό τέλος. Η ευγενική φύση του Χείρωνα δεν άξιζε τέτοια μοίρα. Ωστόσο η εικόνα του τραυματισμένου με ένα τραύμα που δεν έχει ίαση, ενός Χείρωνα που υποφέρει αποτελεί τη σκιά στο φως του μεγαλειώδους Δία βασιλιά θεών και ανθρώπων- μην ξεχνάμε ότι ο Δίας ήταν ετεροθαλής αδελφός του Χείρωνα. Όπου υπάρχει πολύ φως πρέπει να υπάρχει σκοτάδι. Η πληγή του Χείρωνα βρίσκεται στο ζωώδες μέρος του, στο πόδι του- στο σημείο δηλαδή που μας χρειάζεται για να είμαστε όρθιοι, για να πατάμε στη γη, στο σημείο δηλαδή που μας ενώνει με τον υλικό κόσμο.  Ο Χείρωνας είναι τραυματισμένος στο πόδι,  ή με άλλα λόγια στη σχέση του με τον υλικό κόσμο.

Ο κρυμμένος στη Σπηλιά του Κένταυρος Χείρωνας που υποφέρει είναι κάποιος που μπορεί να θεραπεύσει και να δώσει σοφές προφητικές συμβουλές σε κάθε τραυματισμένο, ή  σε όποιον είναι σε δύσκολη θέση αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα απολύτως για το δικό του καλό που είναι δηλητηριασμένο από τη σύγκρουση της καλοκάγαθης φύσης του με το σκοτάδι και το δηλητήριο του κόσμου.

Είμαι τραυματισμένος/η αλλά μπορώ να θεραπεύσω το δικό ΣΟΥ τραύμα.

Επίλογος

Ο Χείρων στο γενέθλιο χάρτη δείχνει που και πως αισθανόμαστε ατελείς, λειψοί, ραγισμένοι, που νιώθουμε ότι δεν γινόμαστε αποδεκτοί, που θεωρούμε ότι δεν μας αποδέχονται.  Ο Χείρωνας δείχνει που είμαι πληγωμένος/η και μπορώ να θεραπεύσω αλλά αυτή η θεραπεία μπορεί να προσφερθεί στους άλλους και όχι στον εαυτό μου. Είμαι τραυματισμένος αλλά μπορώ να θεραπεύσω το δικό σου τραύμα. Ο μυθολογικός Χείρων πέρασε μεγάλο διάστημα  και ξόδεψε τεράστια ενέργεια προσπαθώντας να γιατρέψει τον εαυτό του, κάτι που όλοι κάνουμε στον τομέα που έχουμε Χείρωνα στο χάρτη μας επειδή είναι ένα πολύ ευαίσθητο σημείο. Προσπαθούμε να πιέσουμε τον εαυτό μας να γίνουμε δυνατοί και δυναμικοί όπου υπάρχει ο Χείρων. Όσο όμως προσπαθούμε να το διορθώσουμε τόσο περισσότερο το χειροτερεύουμε και γινόμαστε όλο και πιο αμυντικοί ή επιθετικοί. Αν είμαστε τυχεροί εγκαταλείπουμε αυτό το μάταιο καθήκον και μαθαίνουμε να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας όπως είναι.

Ο Χείρωνας στα 12 ζώδια 

 

Ο Χείρωνας στον Κριό

Ο άνθρωπος αναζητά την ταυτότητα του. Το τραύμα είναι στο Εγώ και υπάρχει μία αίσθηση έλλειψης προσωπικής αξίας. Αν το άτομο συνειδητοποιήσει την αξία του οπλίζεται με θάρρος και αποκτά εσωτερική πειθαρχία, επαναπροσδιορίζει την ταυτότητα του και βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση. Η θέση αυτή δείχνει το δρόμο του πολεμιστή ή του Ρομπέν των φτωχών.

 
Ο Χείρωνας στον Ταύρο

Απώλεια της ασφάλειας ή της προσωπικής αξίας οδηγεί τον άνθρωπο στην αμφισβήτηση των αξιών και του βάζει συνεχώς ερωτήματα για το τι είναι σωστό και από πού είναι καλύτερα να πιαστεί. Τα υλικά αγαθά αμφισβητούνται αλλά και γίνονται αντικείμενο υπεράσπισης – μπορεί να αισθάνεται διαρκώς ότι του λείπει η υλική βάση για να ζήσει ενώ είναι πολύ καλός οικονομικός σύμβουλος για όλους τους άλλους. Επειδή έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση αγκιστρώνεται στα υλικά αποκτήματα.
 
Ο Χείρωνας στους Διδύμους

Ο άνθρωπος πάντα έχει την αίσθηση ότι δεν ξέρει αρκετά, ότι δεν είναι αρκετά έξυπνος και ότι δεν γίνεται κατανοητός. Η θέση αυτή μπορεί να δημιουργήσει τραύματα στην παιδική ηλικία και στα μέσα επικοινωνίας (π.χ. στην ομιλία). Το άτομο δεν συνειδητοποιεί όλα εκείνα που γνωρίζει ήδη και πρέπει να μάθει να εκφράζει τα πιστεύω και τα θέλω του ανοιχτά.
 
Ο Χείρωνας στον Καρκίνο

Εδώ ο Χείρωνας βάζει σε κίνδυνο την οικογένεια και την ασφάλεια του ανθρώπου. Ο άνθρωπος αισθάνεται ότι είναι μόνος, ότι δεν τον αγαπά κανείς και δεν έχει καμία συναισθηματική βάση στη ζωή του κι ενώ θέλει να φροντίζει τους άλλους δεν μπορεί να δεχτεί φροντίδα. Νιώθει ότι δεν ανήκει πουθενά και ότι πουθενά δεν είναι το σπίτι του. Μπορεί να του έχει λείψει η οικογένεια και όντως ένας γονιός να ήταν απών ή να παρουσιάζει κάποια ψυχοσωματικά συμπτώματα, διαταραχές της θρέψης.
 
Ο Χείρωνας στο Λέοντα

Ο Χείρωνας εδώ κάνει τον άνθρωπο να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί τα ταλέντα του και να μην ακούει τη φωνή της καρδιάς του. Μπορεί ως παιδί να μην μπόρεσε να εκφραστεί ελεύθερα και να παίξει κάτι που τον έκανε να μην σοβαρέψει ποτέ και το μόνο που τον ενδιαφέρει να είναι το να περνάει καλά. Παρεμπόδιση της αυτοέκφρασης και της δημιουργικότητας.
 
Ο Χείρωνας στην Παρθένο

Η ανάγκη για τελειότητα της μορφής οδηγεί στην τελειομανία, την εργασιομανία και τη νευρική εξάντληση. Οι άνθρωποι με αυτή τη θέση συνήθως βοηθάνε τους συνάδελφους τους και δουλεύουν προσπαθώντας να ξεπεράσουν την αίσθηση ότι δεν είναι ολοκληρωμένοι σαν άνθρωποι, ότι είναι μονόπλευροι, όχι αρκετά εξελιγμένοι -ίσως πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα την διατροφή τους ή παρουσιάζουν γενικότερα προβλήματα υγείας που πρέπει να ξεπεράσουν.

Ο Χείρωνας στο Ζυγό
Με τον Χείρωνα στο Ζυγό το άτομο ψάχνει την ταυτότητα του μέσα από την επαφή με τους άλλους. Μετράει συνεχώς τον εαυτό του με βάση τις αντιδράσεις των άλλων και μπορεί διαρκώς να αισθάνεται ότι οι σχέσεις του δεν έχουν την ποιότητα που θα έπρεπε και τότε ίσως έχει την τάση να απομονώνεται. Υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα δικαιοσύνης και στον τρόπο επίλυσης διαφορών. Είναι πολύ βασικό να μάθει να διαχωρίζει τις ανάγκες του από τις ανάγκες των άλλων.
 
Ο Χείρωνας στο Σκορπιό
Το τραύμα σχετίζεται με τον θάνατο και ο άνθρωπος αναρωτιέται αν αξίζει καν να ζει. Μια μεγάλη απώλεια, ίσως το θάνατος κάποιου συγγενή, φίλου, αγαπημένου προσώπου φέρνει αφόρητο πόνο αλλά και επαφή με την σκοτεινή πλευρά του εαυτού. Ίσως υπάρχει οικονομική εξάρτηση από άλλους ή βιώνεται μια πάλη για την εξουσία ή αντίθετα υπάρχει η αίσθηση ότι το άτομο είναι ανίσχυρο και συνεχώς υφίσταται κρίσεις και αναμορφώσεις στη ζωή του.
 
Ο Χείρωνας στον Τοξότη
Με το Χείρωνα εδώ ο άνθρωπος προσπαθεί απεγνωσμένα να έρθει σε επαφή με τον ανώτερο εαυτό του γιατί νιώθει πως έχει μια ιδιαίτερη γνώση που αδυνατεί να μεταδώσει στους άλλους και προκειμένου να το πετύχουν αυτό είναι έτοιμοι να δοκιμάσουν οτιδήποτε. Ίσως θέλει συνέχεια να ταξιδεύει ή να διψά για πτυχία και να γίνει ο αιώνιος φοιτητής, δεν ακούει τις συμβουλές των άλλων και μπορεί να έχει εσφαλμένη κρίση.
 
Ο Χείρωνας στον Αιγόκερω
Με το Χείρωνα ο άνθρωπος αισθάνεται ότι δεν έχει την αναγνώριση που θα έπρεπε και την εξουσία που θέλει. Μπορεί να έχει καταφέρει πολλά στα νιάτα του κι αν καταφέρει να συνειδητοποιήσει σε πόσα πράγματα οι άνθρωποι τον αναγνωρίζουν ήδη και τον συμβουλεύονται θα αισθανθεί ότι έχει πολύ μεγάλη αξία. Ίσως να έχει πιεστεί πολύ από τους γονείς του να καταφέρει πράγματα και δεν μπορεί να πειθαρχήσει στους κανόνες ή αντίθετα μπορεί να είναι υπέρ του δέοντος οργανωτικός γιατί έχει την ανάγκη να έχει τον έλεγχο.
 
Ο Χείρωνας στον Υδροχόο
Με το Χείρωνα στον Υδροχόο το άτομο δεν έχει κάποιο σαφή προσανατολισμό και μπορεί να νιώθει αποκομμένο, περίεργο και διαφορετικό, περιθωριακό ή το μαύρο πρόβατο, ένας επαναστάτης χωρίς αιτία. Μπορεί να έχει αγοραφοβία ή να θέλει να κάνει φίλους γιατί φοβάται τη μοναξιά. Είναι ο άνθρωπος που έχει μεγαλόπνοα σχέδια αλλά αδυνατεί να γειώσει την προσφορά του στην κοινωνία και να τη μετατρέψει σε πρακτικό αποτέλεσμα.
 
Ο Χείρωνας στους Ιχθύς
Με το Χείρωνα στους Ιχθύς ο άνθρωπος έρχεται σε επαφή με τις ενέργειες του Ποσειδώνα. Έχει χαθεί η ένωση με το θείο οπότε ο άνθρωπος πρέπει να μάθει να αναγνωρίζει την επέμβαση του θείου στα πράγματα και την αγάπη εκεί που τη θεωρεί αυτονόητη και δεδομένη. Ίσως κάνει πολλά πράγματα για τους άλλους όχι όμως για τους πολύ δικούς του και για τον ίδιο του τον εαυτό και ίσως παρουσιάζεται σαν θύμα ή μπορεί να νιώθει κουρασμένος και κορεσμένος.
 

 

 

 

O Χείρωνας στη Χώρα των Τραυμάτων

(συνέχεια)

 Πίνακες με τις ημερομηνίες του Χείρωνα στα ζώδια

 

 

June  6, 1933   10:23 PM                Chiron enters Gemini
Dec 22, 1933     2:38 AM                Chiron Rx enters Taurus
Mar 23, 1934     9:06 AM                Chiron enters Gemini
Aug 27, 1937     1:19 PM                Chiron enters Cancer
Nov 22, 1937     9:05 PM                Chiron Rx enters Gemini
May 28, 1938     8:39 AM                Chiron enters Cancer
Sep 29, 1940    11:44 PM                Chiron enters Leo
Dec 27, 1940    12:59 AM                Chiron Rx enters Cancer
June 16, 1941    2:34 PM                Chiron enters Leo
July 26, 1943    6:42 PM                Chiron enters Virgo
Nov 17, 1944    11:23 PM                Chiron enters Libra
Mar 23, 1945    10:50 PM                Chiron Rx enters Virgo
July 22, 1945   12:31 PM                Chiron enters Libra
Nov 10, 1946     2:14 AM                Chiron enters Scorpio
Nov 28, 1948     7:59 AM                Chiron enters Sagittarius
Feb  8, 1951     8:26 PM                Chiron enters Capricorn
June 18, 1951    9:13 AM                Chiron Rx enters Sagittarius
Nov  8, 1951    11:22 AM                Chiron enters Capricorn
Jan 27, 1955    11:28 AM                Chiron enters Aquarius
Mar 26, 1960     8:39 AM                Chiron enters Pisces
Aug 19, 1960     2:31 AM                Chiron Rx enters Aquarius
Jan 20, 1961     8:50 PM                Chiron enters Pisces
Apr  1, 1968     2:08 AM                Chiron enters Aries
Oct 18, 1968     6:36 PM                Chiron Rx enters Pisces
Jan 30, 1969     3:12 AM                Chiron enters Aries
May 28, 1976     7:10 AM                Chiron enters Taurus
Oct 13, 1976     6:46 PM                Chiron Rx enters Aries
Mar 28, 1977     2:05 PM                Chiron enters Taurus
June 21, 1983    9:54 AM                Chiron enters Gemini
Nov 29, 1983     8:19 AM                Chiron Rx enters Taurus
Apr 10, 1984    11:19 PM                Chiron enters Gemini
June 21, 1988    5:40 AM                Chiron enters Cancer
July 21, 1991   11:54 AM                Chiron enters Leo
Sep  3, 1993     1:32 PM                Chiron enters Virgo
Sep  9, 1995    10:28 AM                Chiron enters Libra
Dec 29, 1996     6:16 AM                Chiron enters Scorpio
Apr  4, 1997    11:50 AM                Chiron Rx enters Libra
Sep  2, 1997    11:24 PM                Chiron enters Scorpio
Jan  7, 1999     5:28 AM                 Chiron enters Sagittarius
June  1, 1999    5:52 AM                Chiron Rx enters Scorpio
Sep 21, 1999    10:30 PM                Chiron enters Sagittarius
Dec 11, 2001     6:04 PM                Chiron enters Capricorn
Feb 21, 2005    12:33 PM                Chiron enters Aquarius
July 31, 2005   11:48 PM                Chiron Rx enters Capricorn
Dec  5, 2005     8:03 PM                Chiron enters Aquarius
Apr 20, 2010     2:28 AM                Chiron enters Pisces
July 20, 2010    5:46 AM                Chiron Rx enters Aquarius
Feb  8, 2011     2:55 PM                Chiron enters Pisces
Apr 17, 2018     4:09 AM               Chiron enters Aries
Sep 25, 2018     8:12 PM               Chiron Rx enters Pisces
Feb 18, 2019     4:07 AM               Chiron enters Aries
Jun 19, 2026     5:17 PM               Chiron enters Taurus

 

 

ΣΧΟΛΙΑ