Ο Χείρωνας στον Κριό

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

 

Ο Χείρωνας στον Κριό*

(2018-2027)

(επηρεάζει Κριούς/Ζυγούς/Αιγόκερους/Καρκίνους και όσους έχουν Ωροσκόπους ή πλανήτες σε αυτά τα ζώδια ξεκινώντας από τους γεννημένους στις τρεις πρώτες μέρες ή από 0ο-3ο)

*Στις 27 Σεπτεμβρίου ο Χείρωνας επιστρέφει ανάδρομος στις τελευταίες μοίρες των Ιχθύων για να αρχίσει κανονικά την πορεία του στον Κριό στις 19 Φεβρουαρίου 2019.

 

O Χείρων επέστρεψε στις 17 Απριλίου 2018 στον Κριό για πρώτη φορά από το 1977 το έτος της ανακάλυψής του από τον αστρονόμο Charles T. Kowal στο αστεροσκοπείο Hale στην Pasadena της Καλιφόρνια.

 

Αστρονομικά ο Χείρωνας δεν είναι πλανήτης – πιστεύεται ότι ήταν ένας κομήτης που παγιδεύτηκε στο ηλιακό μας σύστημα, ένας «εισβολέας», ο οποίος κινείται σε ελλειπτική τροχιά μεταξύ του Κρόνου και του Ουρανού και ολοκληρώνει μία περιστροφή σε περίπου 51 χρόνια. Κατά κάποιον τρόπο ο Χείρων σαν τον Κρόνο δηλώνει τι φοβόμαστε, πού πονάμε, πού αισθανόμαστε ανεπαρκείς. Ωστόσο η φύση του τραύματος είναι διαφορετική και ο τρόπος αντιμετώπισής του διαφορετικός. Ο Κρόνος σε αποζημιώνει όταν συνειδητοποιήσεις τις απαιτήσεις και κάνεις μια εξαντλητική και έντονη πρακτική προσπάθεια ώστε να τα καταφέρεις. Ο Χείρωνας λειτουργεί μέσω της απόκτησης γνώσης που γίνεται σοφία.  Ο Χείρωνας μας διδάσκει την αποδοχή και μας καλεί να παραδοθούμε σε κάτι που είναι πέραν του ελέγχου του εγώ μας ώστε να φτάσουμε  στην κατανόηση και το νόημα που δίνει ο καθένας στη ζωή του.

Στα οκτώ χρόνια της διέλευσής του στον Κριό ο Χείρωνας θα εστιάσει στο πού αντιδρούμε υπερβολικά στην κριτική,  πότε και πώς χρησιμοποιούμε αρνητικά το θυμό μας ή γιατί φοβόμαστε να διεκδικήσουμε ό,τι επιθυμούμε, έχουμε ανάγκη, ή στοχεύουμε. Ο Χείρωνας στον Κριό στρέφει την προσοχή μας εκεί που πιστεύουμε ότι δεν μας δόθηκαν τα ίδια δικαιώματα που έχουν κάποιοι άλλοι για προσωπική ολοκλήρωση, ή στην πεποίθηση ότι δεν έχουμε τα προσόντα που χρειάζονται ώστε να πραγματοποιήσουμε τις επιθυμίες μας. Εάν δεν υποκύπτουμε ή δεν κλίνουμε προς τέτοιες δυσλειτουργικές οπτικές ίσως νιώσουμε απογοήτευση και απελπισία για ό,τι δεν έχουμε καταφέρει με αποτέλεσμα επιθετικότητα ή γλιστρώντας σε αποθάρρυνση και χαμηλή αυτοπεποίθηση. Όμως ο Χείρων μπορεί να  εκφράζει τις δυσλειτουργικές αμφιβολίες μας αλλά μας ανοίγει και τις πόρτες της ίασης και των λύσεων.

Αυτή η νέα θέση του Χείρωνα που ξεκινάει ένα νέο κύκλο στο ζωδιακό κύκλο μάς προτρέπει να προχωρήσουμε μπροστά αντιμετωπίζοντας τα παλιά μας τραύματα με νέο φως. Μας ενθαρρύνει να αφήσουμε πίσω μας τα αισθήματα ηττοπάθειας και να κάνουμε τον πόνο καύσιμο μιας νέας ζωής. Ιδανικά ο Χείρωνας στους Ιχθύς που βρισκόταν το προηγούμενο διάστημα πριν περάσει στον Κριό μας έμαθε να ανοίγουμε την καρδιά μας και να δείχνουμε μεγαλύτερη συμπάθεια και κατανόηση. Αυτό το νοιάξιμο χρειάζεται να έχουμε μαζί μας κατά τη διάρκεια της διέλευσης του Χείρωνα στον πολεμοχαρή Κριό: «Ο ιδανικός πολεμιστής πρέπει να είναι λυπημένος και  τρυφερός για να μπορεί να είναι  και θαρραλέος. Χωρίς αυτή τη ειλικρινή λύπη το θάρρος του είναι εύθραυστο σαν πορσελάνινο φλιτζάνι».

Ναι το πέρασμα του Χείρωνα από τους Ιχθύς στον Κριό είναι απότομο. Από την ανιδιοτελή αγάπη και την παγκοσμιότητα (Ιχθύες) περνάμε στα τραύματα της ατομικότητας και της δράσης (Κριός). Από την αδράνεια περνάμε στην ξέφρενη ταχύτητα.

Ο κρυμμένος στη Σπηλιά του Κένταυρος Χείρωνας που υποφέρει είναι κάποιος που μπορεί να θεραπεύσει και να δώσει σοφές προφητικές συμβουλές σε κάθε τραυματισμένο, ή  σε όποιον είναι σε δύσκολη θέση αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα απολύτως για το δικό του καλό που είναι δηλητηριασμένο από τη σύγκρουση της καλοκάγαθης φύσης του με το σκοτάδι και το δηλητήριο του κόσμου. Ο Χείρων με δύο λόγια εκφράζει τα κομμάτια του εαυτού μας που είναι πληγωμένα, τραυματισμένα, για τα οποία ντρεπόμαστε, ή για ό,τι δεν αισθανόμαστε ικανοί να καταφέρουμε, για ό,τι  είναι σπασμένο μέσα μας, για την αχίλλειο πτέρνα μας. Η πρόκληση του Χείρωνα στον Κριό είναι να εκφράσουμε αυτό που είμαστε, να εκφράσουμε την ατομικότητά μας, να εκφράσουμε το εγώ μας ολοκληρωμένο. Το τραύμα του Χείρωνα στον Κριό είναι πιθανόν το μεγαλύτερο από όλα: το τραύμα της ταυτότητας.

Με τον Χείρωνα στον Κριό ο άνθρωπος αναζητά την ταυτότητα του. Το τραύμα είναι στο Εγώ και υπάρχει μία αίσθηση έλλειψης προσωπικής αξίας. Αν το άτομο συνειδητοποιήσει την αξία του οπλίζεται με θάρρος και αποκτά εσωτερική πειθαρχία, επαναπροσδιορίζει την ταυτότητα του και βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση. Η θέση αυτή δείχνει το δρόμο του πολεμιστή ή του Ρομπέν των φτωχών.

 Η βασική και ουσιώδης ερώτηση που μας καλεί να απαντήσουμε ο Χείρωνας στον Κριό είναι: Ποιος/α Είμαι πραγματικά; Αυτό σημαίνει ότι είναι εποχή αυτοπραγμάτωσης, ειλικρίνειας με τον εαυτό μας, κατανόησης της μοναδικότητάς μας και του σκοπού που έχουμε έρθει στον κόσμο.

Ο Χείρωνας στον Κριό είναι σωματικός κι αυτό σημαίνει ότι είμαστε εξαιρετικά ευαίσθητοι και χρειάζεται να προσέξουμε περισσότερο την υγεία και το σώμα μας. Επίσης χρειάζεται να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί για τυχόν ατυχήματα αφού ο Κριός δρα χωρίς σκέψη, παρορμητικά και επιθετικά.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι πληγές, ο πόνος, η λύπη όπως και η ίαση είναι κομμάτια της ζωής και μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας. Όταν ο Χείρωνας ολοκληρώσει την διέλευσή του στον Κριό το 2027 θα έχουμε αποκτήσει μεγαλύτερη αποδοχή του εαυτού μας και θα συνειδητοποιήσουμε ότι η μοναδικότητά μας είναι αυτή που μας επιτρέπει να βρούμε το νόημα και το σκοπό της ζωής μας. Στόχος του Χείρωνα στον Κριό είναι να αντιμετωπίσουμε τις ανεπάρκειές μας, τα τραύματά που σχετίζονται με την αυτοπεποίθησή μας, τις αμφιβολίες για τη δράση ή τη μη δράση μας ώστε να βρούμε την εσωτερική δύναμη και τον εσωτερικό μαχητή.

ΣΧΟΛΙΑ

Έκλειψη Σελήνης στον Υδροχόο, 27.7.18

Η συγκεκριμένη Πανσέληνος φωτίζει τις αρχετυπικές αλήθειες του Υδροχόου και του Λέοντα: κάθε άνθρωπος αποτελεί μια σπίθα του θεϊκού και ταυτόχρονα ένα αδιαχώριστο κομμάτι του ιστού της ζωής. Από τον Γιώργο Πανόπουλο.

Έκλειψη Ηλίου στον Καρκίνο, 13.7.18

Η πρόκληση είναι να αντέξουμε τα δυνατά αισθήματα που πολλές φορές είναι ενοχλητικά, να τα νιώσουμε, να τα σεβαστούμε, να μην τα κρίνουμε, να τα καταλάβουμε. Από τον Γιώργο Πανόπουλο.

Πανσέληνος στον Αιγόκερο, 28.6.18

Με αιχμή την οικογένεια, το σπίτι, τα παιδιά, τους γονείς ή την ίδια την συντροφική σχέση αναδύονται πιθανόν θέματα που οδηγούν σε απογοήτευση ή ματαίωση. Από τον Γιώργο Πανόπουλο.