Οι ανάδρομες περίοδοι του Κρόνου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

 

Και η σημασία τους 

 

Ο Κρόνος  γυρίζει ανάδρομος στις 18 Απριλίου από τις 9ο Αιγόκερου  και θα επιστρέψει σε ορθή πορεία στις 6 Σεπτεμβρίου στις 2ο Αιγόκερου επηρεάζοντας όσους έχουν γεννηθεί στο πρώτο δεκαήμερο των παρορμητικών ζωδίων (Αιγόκερους/ Καρκίνους/ Κριούς/Ζυγούς)  ή όσους έχουν πλανήτες σε αυτά τα ζώδια από 10ο– 1ο . Αυτό σημαίνει καταρχάς ότι  χρειάζεται να επιβραδύνουμε τους ρυθμούς μας παγιώνοντας και σταθεροποιώντας τις μέχρι τώρα κατακτήσεις μας, ή επιδιορθώνοντας και τροποποιώντας όπου χρειάζεται τις απόψεις, τη συμπεριφορά μας, τις προσδοκίες και τις επιδιώξεις μας και φυσικά την εργασιακή και προσωπική μας πραγματικότητα.  Όταν ο Κρόνος βρίσκεται στη φαινομενικά ανάδρομη πορεία του είναι εποχή να επανεξετάσουμε τη ζωή μας. Και όταν την εξετάσουμε να προσπαθήσουμε να τη βελτιώσουμε στα σημεία εκείνα που υπάρχει πρόβλημα.

Η ΑΝΑΔΡΟΜΗ κίνηση του ΚΡΟΝΟΥ έχει στόχο τη συνειδητοποίηση όλων των περιορισμών και των δυσλειτουργιών που έχουμε παρατηρήσει και αφορούν τις σχέσεις μας με τους άλλους. Τι είναι αυτό που μας σταματάει από το να συνδεθούμε περισσότερο εποικοδομητικά και ουσιαστικά με τους άλλους; -με όσους δηλαδή μάς ενδιαφέρουν, ή θέλουμε να έχουμε στενές και αληθινές σχέσεις; Ξεκινάει  μια εποχή επαναξιολόγησης και επανεκτίμησης, μια στροφή προς τα μέσα.  Τι έχουμε μάθει, αντιληφθεί, καταλάβει για τον τρόπο συμπεριφοράς και αντίδρασής μας ως προς τις σχέσεις μας τους προηγούμενους  μήνες που ο Κρόνος ήταν σε ορθή πορεία; (Να θυμίσω ότι ο Κρόνος πέρασε στον Αιγόκερω στις 20.12.17).

Ο Κρόνος συμβολίζει τα όρια και τους περιορισμούς. Είναι εποχή αναδόμησης. Ο Κρόνος σχετίζεται επίσης με το πρόγραμμα, το καθήκον, την αφοσίωση, την επιμονή, την υλοποίηση, τη μορφή, την ουσία, την ευθύνη, την αντοχή. Ο Κρόνος θέλει γερά θεμέλια, διάρκεια και σταθερότητα σε ό,τι σημαντικό προσπαθούμε να χτίσουμε. Την εποχή της ανάδρομης φάσης του δεν μας πιέζει αλλά μας δίνει χρόνο για να ολοκληρώσουμε ό,τι έχει μείνει ημιτελές, ή έχουμε αφήσει στην άκρη, ή παραμελήσαμε αλλά αξίζει.

Είναι περίοδος για να συνειδητοποιήσουμε την δύναμή μας, να δούμε τη θέση μας στον κόσμο, για να γίνουμε κύριοι του εαυτού μας. Δίνει τη ψυχραιμία και την απόσταση να δούμε αντικειμενικά τους ανθρώπους γύρω μας, να εμβαθύνουμε στις καταστάσεις και τα πράγματα. Φέρνει ωριμότητα που αποκτιέται από την εμπειρία που δίνουν οι αντιξοότητες, τα εμπόδια, οι καθυστερήσεις, οι αναβολές και ο αγώνας που δίνουμε για να τα καταφέρουμε στους στόχους μας.

Ο Κρόνος γυρίζει ανάδρομος κάθε χρόνο γύρω στους 4,5 μήνες διασχίζοντας προς τα πίσω 6ο ή 7ο  μοίρες του ζωδιακού κύκλου. Ναι αυτή η περίοδος έχει απαγορεύσεις, άγχος, αμφιβολίες και φόβους. Στη διάρκεια της ανάδρομης φάσης του επανέρχονται θέματα που δημιουργήθηκαν κατά τους προηγούμενους μήνες της ορθής πορείας του. Σε αυτή την ανάδρομη εποχή χρειάζεται να αναπτύξουμε, να εξελίξουμε, να συνειδητοποιήσουμε τις ευθύνες που αναλάβαμε και να αφομοιώσουμε τα γεγονότα που συνέβησαν. Επίσης δοκιμάζονται οι αλλαγές που έχουμε δρομολογήσει- τα μαθήματα μπορεί να είναι σκληρά και επώδυνα σε πολλές περιπτώσεις αλλά αναπόφευκτα και πολύτιμα.

Σε αυτούς τους μήνες της ανάδρομης κίνησης του Κρόνου  διαπιστώνουμε τα μοτίβα της συμπεριφοράς μας: τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε, που αντιδρούμε, που αντιλαμβανόμαστε τις σχέσεις μας- και αυτές που μας επηρεάζουν επαγγελματικά,  οικονομικά, αλλά και τις συναισθηματικές ή τις σεξουαλικές μας σχέσεις.  Κατά τη διάρκεια της ανάδρομής του συνειδητοποιούμε  ότι συγκεκριμένες πράξεις μας δημιουργούν συγκεκριμένες αντιδράσεις που πολλές φορές δεν είναι αυτές που μας αρέσουν, ή περιμένουμε. Δηλαδή αυτή την εποχή μπορούμε περισσότερο αντικειμενικά να δούμε εκτός από τις δικές μας ανάγκες και τις ανάγκες των άλλων. Χρειάζεται επίσης να ξεχωρίσουμε τις δικές μας επιθυμίες από τις επιθυμίες των άλλων ώστε να δημιουργήσουμε ολοκληρωμένες και ισορροπημένες σχέσεις χωρίς να χάσουμε τον εαυτό μας ή να αδιαφορήσουμε για τους άλλους. Με δύο λόγια  αντιλαμβανόμαστε ότι δεν γίνεται να ρίχνουμε τον Άλλο, ή να αδιαφορούμε για τις ανάγκες του Άλλου με μοναδικό στόχο τη δική μας ικανοποίηση.

 

Υ.Γ. Σε σωματικό επίπεδο και για καλύτερη υγεία κατά τη διάρκεια αυτής της διέλευσης του Κρόνου είναι σημαντικό να περπατάμε περισσότερο, να κινούμαστε και να προσέχουμε πόδια/φλέβες/γοφούς/μηρούς. Η οποιαδήποτε είδους φυσική άσκηση είναι ευπρόσδεκτη. Επίσης μην ξεχνάμε ότι ο Κρόνος επηρεάζει δόντια, δέρμα, σκελετό, αρθρώσεις που κατά τη διάρκεια των διελεύσεων καλό είναι να φροντίζουμε.

 

ΣΧΟΛΙΑ