Ουρανός και διελεύσεις

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

 

Ο Ουρανός  περνάει στον Ταύρο από τις 15 Μάιου* του 2018- τον Απρίλιο του 2026 επηρεάζοντας μέσα στο  2018 τους γεννημένους τις πρώτες 3 ημέρες του Ταύρου/Σκορπιού/Λέοντα και Υδροχόου και όσους έχουν ωροσκόπους ή πλανήτες σε αυτά τα ζώδια από 0ο-3ο. 

*Από τις 15 Μαΐου 2018 περνάει δοκιμαστικά στον Ταύρο (σε πρώτη φάση μέχρι τις 6 Νοεμβρίου) και επανέρχεται οριστικά στον Ταύρο στις 6 Μαρτίου του 2019. Στο ενδιάμεσο της ανάδρομης πορείας του επιστρέφει στις τελευταίες μοίρες του Κριού. 

 

Πού στοχεύει ο Ουρανός;

Ο Ουρανός έχει στόχο να μας φέρει σε επαφή με κομμάτια του εαυτού μας που είτε ξέρουμε αλλά διστάζουμε να εκφράσουμε είτε στα οποία φοβόμαστε να αφεθούμε, ή με ποιότητές μας που είναι εντελώς ανεξερεύνητες αλλά που η ενσωμάτωσή τους στη ζωή μας θα μας φέρει περισσότερο κοντά στον εαυτό μας και τις επιθυμίες μας ολοκληρώνοντάς μας. Όπου η υπεράσπιση της σταθερότητας, της διάρκειας και της ασφάλειας μάς έχει ακινητοποιήσει σε σημείο να καταπιέζουμε αισθήματα και πράξεις αυτοπραγμάτωσης ο Ουρανός έρχεται σαν σοκ να μας θυμίσει ότι πρέπει να κάνουμε ένα τολμηρό βήμα ξεπερνώντας τις αντιστάσεις μας. Πολλές φορές το κάνει άτσαλα γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να κινηθούμε από τα πατρόν και τον τρόπο ζωής που με τα χρόνια έχει γίνει άκαμπτος και συντηρητικός. Είτε μας αρέσει είτε όχι ο Ουρανός είναι το ξυπνητήρι που μας πετάει από τον ύπνο και μας σηκώνει σε μια καινούργια μέρα. Μερικοί σηκώνονται με καλή διάθεση τραγουδώντας στο ντους κι άλλοι σηκώνονται φρικαρισμένοι προσπαθώντας να κλείσουν το αλάρμ. Διάλεξε την κατηγορία που ανήκεις.

 

Διελεύσεις του Ουρανού

Ο Ουρανός πάντα εντείνει και επιταχύνει τους ρυθμούς της ζωής κι έτσι όταν έχουμε μια διέλευση σε κάποιον πλανήτη μας (Ήλιο, Σελήνη, Ερμή, Αφροδίτη, Άρη) αισθανόμαστε ότι μας έχουν βάλει στην πρίζα, ότι δεν μας χωράει ο τόπος, νιώθουμε ανυπομονησία, την έντονη επιθυμία να αλλάξουμε τα πάντα και να είμαστε ελεύθεροι και μοναδικοί. Τίποτα δε μένει ίδιο μετά τη διέλευση του Ουρανού. Μην ξεχνάμε ότι ο πλανήτης Ουρανός συμβολίζεται από τον μυθολογικό Προμηθέα που έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς για να τη δώσει στους ανθρώπους ώστε να διευρύνουν τη συνείδησή τους. Οι περισσότεροι  κατά τις διελεύσεις έχουν την ανάγκη να εκφράσουν τις επιθυμίες τους, να ενθουσιαστούν, να πειραματιστούν, να κάνουν τα ίδια πράγματα αλλιώς. Υπάρχει η ακατανίκητη λαχτάρα να αλλάξουν ριζικά ό,τι αισθάνονται ότι λιμνάζει.

Οι διελεύσεις μπορεί να μην προκαλέσουν ξαφνικά γεγονότα αλλά μπορεί να λειτουργήσουμε και να δράσουμε με τέτοιο τρόπο που να προκληθούν τέτοια γεγονότα. Αυτό που χρειάζεται να έχουμε κατά νου στη διάρκεια των Ουράνιων διελεύσεων είναι ότι μπορούμε να έχουμε μια περισσότερο αντικειμενική ματιά, να διακρίνουμε λογικά τα υπέρ και τα κατά των πράξεών μας, μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω ώστε να δούμε καθαρά τη μεγάλη εικόνα της ζωής μας. Αυτή η απόσταση κερδίζεται όσο πιο ανοιχτοί είμαστε στο νέο και όταν αφήνουμε πίσω μας, ή προσπερνάμε προκαταλήψεις, κοινωνικές συμβάσεις, ή συνήθειες που δεν έχουν καμιά χρησιμότητα πλέον. Το θέμα με τον Ουρανό είναι βασικά ένα: ένα κεφάλαιο της ζωής μας έχει τελειώσει και η τυχόν επιμονή να το συνεχίζουμε μοιάζει σαν μπάλα στο πόδι που μας εμποδίζει να προχωρήσουμε. Η αφύπνιση είναι το ζήτημα. Η αποδέσμευσή μας από καθήκοντα και ευθύνες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους, η απελευθέρωσή μας από το φόβο, το κάρμα, ή την ανάγκη.

Μερικά παραδείγματα μπορεί να είναι επεξηγηματικά των Ουράνιων διελεύσεων. Ένας άντρας εγκατάλειψε την δουλειά του όταν ο Ουρανός τετραγώνισε τον Ήλιο του, όταν δηλαδή συνειδητοποίησε ότι ήταν καιρός να γίνει  δημιουργικός, να ακολουθήσει δημιουργικούς τρόπους δουλειάς που ονειρευόταν ως παιδί αλλά μεγαλώνοντας ξέχασε. Άντρες και γυναίκες που θεωρούσαν ότι δεν θα παντρευτούν ποτέ, ή θα κρατήσουν για πάντα τους γάμους τους συνειδητοποιούν σε τέτοιες διελεύσεις ότι χρειάζονται επειγόντως ένα/μία σύντροφο, παντρεύονται γρήγορα και ξαφνικά εκπλήσσοντας τους πάντες, ή κάποιος από τους δύο σε ένα υποδειγματικό ζευγάρι αποφασίζει να ζητήσει διαζύγιο γιατί θέλει να εξερευνήσει κομμάτια της ζωής που ως έγγαμος είχε παραμελήσει, ή δεν ήξερε.

Μια εικοσιτετράχρονη με ωροσκόπο στους Διδύμους κατά τη διάρκεια της διέλευσης του Ουρανού σε τετράγωνο με τον Ερμή της συνειδητοποίησε ότι οι αντιλήψεις της, ο τρόπος που σκεφτόταν και ο τρόπος δράσης της δεν την εξέφραζαν πλέον ενώ ακόμα και το στιλ ντυσίματός της άλλαξε- θυμηθείτε ότι ο Ωροσκόπος και ο κυβερνήτης του σχετίζονται με την εμφάνιση). Έκοψε πολύ κοντά τα μαλλιά της, άρχισε να ενδιαφέρεται και να ασχολείται με ανατολικές τεχνικές διαλογισμού και ξεκίνησε να εργάζεται σε δουλειές μερικής απασχόλησης ώστε να έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο ώστε να κάνει πιο δημιουργικά πράγματα. Αυτές οι διελεύσεις- συνειδητοποιήσεις διαρκούν το λιγότερο ένα χρόνο φτάνοντας μέχρι και τα δύο. Μέχρι την απόφαση να αλλάξει κάτι δραστικά στη ζωή προηγείται ένα διάστημα με έντονη  αίσθηση δυσφορίας και ανησυχίας- κάτι πρόκειται να αλλάξει αλλά δεν ξέρω τι ακριβώς.

Οι διελεύσεις σε Αφροδίτη και Άρη σχεδόν πάντα βιώνονται σαν επιτακτικές ανάγκες για σεξουαλικό, ή συναισθηματικό πειραματισμό, για αλλαγές, για νέες αναζητήσεις, για διαφορετικό τρόπο σχετίζεσθε. Παρόλο που τέτοιες δυνατές και επείγουσες ανάγκες είναι εξαιρετικά απειλητικές σε συντροφικές σχέσεις, γάμο κλπ η αντικειμενικότητα που κερδίζεται είτε συνειδητοποιώντας τες είτε αντιμετωπίζοντάς τες σε πολλές περιπτώσεις βελτιώνουν μετά από λίγο τις υπάρχουσες σχέσεις. Δεν πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε ότι οι διελεύσεις αυτές δημιουργούν έντονη αναταραχή και αναβρασμό- και οι διελεύσεις του Ουρανού κυρίως στο γενέθλιο Άρη μας είναι εξαιρετικά δυναμικές κι αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές η ανάγκη για ενθουσιασμό δημιουργεί παρενέργειες με εκρήξεις, ρήξεις και αδιαφορία για τις συνέπειες.

Χρειάζεσαι κάτι για να παθιαστείς στις περιόδους που ο Ουρανός κάνει όψεις με τον Άρη σου. Ένα σχέδιο, ένα στόχο, μια επιθυμία που θα σε παρασύρει. Χρειάζεσαι να κάνεις αισθητή την παρουσία σου στον κόσμο. Είσαι περισσότερο μαχητικός/ή, απόλυτος/ή και ανυπόμονος/η από ποτέ. Έτοιμος/η να συγκρουστείς με όποιον σε περιορίζει χωρίς να υπολογίζεις τα αποτελέσματα. Όμως μπορούν αυτές οι διελεύσεις του Ουρανού σε γενέθλιο Άρη ή γενέθλια Αφροδίτη να γίνουν και η ευκαιρία, η αφορμή για να συνειδητοποιήσει κάποιος/α τις ουσιαστικές, τις αληθινές ανάγκες και τα θέλω του.

Όμως ακόμα και με τις καλύτερες προθέσεις οι δύσκολες διελεύσεις του Ουρανού στην Αφροδίτη  μπορούν να προκαλέσουν το τέλος μιας σχέσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα ο ένας ή και τα δύο μέλη του ζεύγους που χωρίζει ομολογούν ότι ο χωρισμός ήταν δικαιολογημένος ή και αναγκαίος. Υπάρχει η αίσθηση ότι η σχέση πρέπει να τελειώσει, ή να αλλάξει. Κοιτάζοντας τους αστρολογικούς χάρτες ενός ζευγαριού που ήταν μαζί εφτά χρόνια ο άντρας είχε τον διελαύνοντα Ουρανό σε αντίθεση με τη γενέθλια Αφροδίτη του και η γυναίκα είχε τον διελαύνοντα Ουρανό σε τετράγωνο με τη γενέθλια Αφροδίτη της την ίδια εποχή. Η ένταση που μαζευόταν  επί πολύ χρόνο εκδηλώθηκε με ανυπομονησία και απογοήτευση. Προσπάθησαν με διάφορους τρόπους να δώσουν ζωή στη σχέση και να την κάνουν να λειτουργήσει αλλά τίποτα δεν απέδωσε. Μια μέρα στη μέση των αντίστοιχων Ουράνιων διελεύσεων κοιτάχτηκαν και είπαν: «Ήρθε η στιγμή να χωρίσουμε». Η διέλευση του Ουρανού στην Αφροδίτη και των δύο τους  σηματοδότησε την εποχή που ήταν έτοιμοι να χωρίσουν. Κανείς τους δεν ήξερε που θα πήγαινε ή τι θα έκανε πάρα κάτω και οι δύο ήξεραν όμως ότι θα πενθήσουν και θα πονέσουν για ό,τι αφήνουν πίσω τους αλλά παρόλα αυτά δεν αμφέβαλλαν ούτε στιγμή ότι έκαναν το σωστό.

Φυσικά και δεν είναι στα περισσότερα ζευγάρια και οι δύο που έχουν παράλληλες διελεύσεις του Ουρανού. Το πρόσωπο που την έχει ίσως θέλει να τελειώσει, ή να αλλάξει η σχέση αλλά ο σύντροφος μπορεί να μην αισθάνεται καθόλου αυτή την ανάγκη. Μπορεί να συμβεί και το αντίθετο: να έχεις εσύ μια διέλευση Ουρανού στην Αφροδίτη ή τον Άρη και ο σύντροφος να είναι αυτός που απαιτεί αλλαγές ή φεύγει. Αν το δεις από απόσταση και με αντικειμενικότητά θα αντιληφθείς ότι ο/η σύντροφος που φεύγει ή απαιτεί αλλαγές ουσιαστικά εκφράζει τη δική σου ανυπομονησία και απογοήτευση που εσύ καταπιέζεις, ή αρνείσαι να παραδεχτείς.

Με διελεύσεις του Ουρανού στην Σελήνη είναι πιθανόν να βιώσουμε ενοχλητικές, δυσάρεστες, ή και αναπάντεχες μεταβολές στη συναισθηματική μας κατάσταση. Εάν ανήκεις στα πρόσωπα που δεν κλαίνε εύκολα πιάνεις τον εαυτό σου να συγκινείσαι με το παραμικρό. Άλλοι είναι τόσο έκπληκτοι με τα αισθήματα που έρχονται στην επιφάνεια που φοβούνται ότι θα καταρρεύσουν ή ότι θα χάσουν τον έλεγχο του εαυτού τους. Μερικές νέες γυναίκες μπορεί να αισθανθούν απογοητευμένες από τους περιορισμούς ή τις ευθύνες της μητρότητας κάτω από διελεύσεις του Ουρανού στην Σελήνη τους. Μία γυναίκα που απέκτησε το δεύτερο παιδί της, με τον διελαύνοντα Ουρανό να κάνει τετράγωνο με το γενέθλιο τετράγωνο Σελήνης/Πλούτωνα υπέφερε από έντονη επιλόχεια κατάθλιψη. Επίσης ο Ουρανός απειλεί την ασφάλεια όταν διελαύνει τη Σελήνη μας. Μια σχέση τελειώνει ξαφνικά, μια γυναίκα στη ζωή μας γίνεται η αιτία να έρθουν στην επιφάνεια άλυτα παιδικά προβλήματα με την μητέρα, ή μπορεί να πιεστούμε να αλλάξουμε σπίτι.

Οι διελεύσεις του Ουρανού σπάνε, καταργούν, κόβουν, διακόπτουν το παλιό (στο οποίο συμπεριλαμβάνονται ιδέες, σχέσεις, τακτικές, συμπεριφορές, απόψεις, όνειρα, προσδοκίες,  αντιδράσεις, δεσμοί, ενδιαφέροντα, άνθρωποι, δουλειές) και ανανεώνουν πολλές φορές απότομα και ξαφνικά όλους τους τομείς της ζωής, ή εκείνο τον τομέα της ζωής που είχε βαλτώσει, ατονήσει, ξεθωριάσει, ή δεν είχαμε ανακαλύψει ότι διαθέτουμε.

Ανεξαρτήτως φύλου οι δύσκολες διελεύσεις του Ουρανού κάνουν ακόμα και τον πιο καλόβολο άνθρωπο δύσκολο και απρόβλεπτο, ανήσυχο, ευερέθιστο και εγωιστή. Ναι οι Ουράνιες αλλαγές δημιουργούν αναταραχή, ένταση, απρόβλεπτες καταστάσεις, δυσάρεστες εκπλήξεις και σοκ. Κι όμως αυτές οι αλλαγές μπορούν να είναι συναρπαστικές όταν διευρύνουν την κατανόησή μας, όταν αλλάζουν τη συμπεριφορά μας, όταν μας φέρνουν πιο κοντά στον αληθινό εαυτό μας. Και κάτι τελευταίο που χρειάζεται να θυμόμαστε πάντα: Κάθε φορά που διαλέγουμε τη συνήθεια, επιλέγουμε το χειρότερο κομμάτι του εαυτού μας. 

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ