Ουρανός και Διελεύσεις

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Η ώρα δείχνει αλλαγές  

 

 

Ίσως το να ξέρεις τι πρόκειται, έστω και στο περίπου να σου συμβεί να είναι το μεγάλο προνόμιο κάποιου που ασχολείται με την αστρολογία. Ναι είναι το καλύτερο αλλά και το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί ξέροντας τι πρόκειται να σου συμβεί. Γιατί εντάξει όταν περιμένεις κάτι ευνοϊκό. Όταν όμως βρίσκεται προ των πυλών μια σκληρή διέλευση πώς πρέπει να αισθανθείς;    

 

Τίποτα δεν είναι χειρότερο από το να περιμένεις κάτι που μπορεί να είναι επώδυνο, αναπάντεχο, ή σκληρό. Που μπορεί να σε δοκιμάσει, να ανατρέψει τη ζωή σου, να δημιουργήσει ρήξη, αναταραχή, κύμα.  Ακόμα και αν ανήκεις στους ψύχραιμους που αντιμετωπίζουν τη ζωή με λογική και αυτοσυγκράτηση, ακόμα κι αν είσαι από αυτούς που λένε «ό,τι βρέξει ας κατεβάσει» υπάρχουν στιγμές που  περνάει από το μυαλό σου το χειρότερο δυνατό σενάριο.

Φυσικά και δεν αισθανόμαστε έτσι όταν πρόκειται για μια ευνοϊκή διέλευση. Κανείς δεν κάθεται μήνες πριν να σκεφτεί: «Ω έρχεται ο Δίας τι ωραία!…»- το θεωρεί αυτονόητο. Η αλήθεια είναι όμως ότι ούτε κάποιος αργός, δύσκολος πλανήτης φέρνει κακά νέα ούτε ο Δίας είναι σίγουρο ότι θα φέρει καλά. Οπότε δεν έχει ίσως νόημα να καρδιοχτυπάς από πριν προκαταλαμβάνοντας την επίδραση μιας διέλευσης. Επίσης είναι πολύ πιθανό να μην συμβεί κάτι εξαιρετικά σημαντικό εξωτερικά αλλά η διέλευση να  δημιουργήσει μια αργή διαδικασία εσωτερικής αφύπνισης, μεταμόρφωσης, εξέλιξης που στο τέλος της θα προκαλέσει ένα γεγονός εξ αιτίας των εσωτερικών διαφοροποιήσεων που έχουν προηγηθεί. Δεν έχει νόημα να περιμένεις με τη διέλευση του Δία στην Αφροδίτη σου να συναντήσεις τον έρωτα της ζωής σου, ή με τον Πλούτωνα να χωρίσεις επώδυνα γιατί πολύ απλά μπορεί και να μην συμβεί τίποτα από αυτά.

 

Τις περισσότερες όμως φαίνεται ότι έχουμε ανάγκη να μας σπρώξουν τα γεγονότα, να πιεστούμε για να αλλάξουμε, να βρεθούμε προ τετελεσμένων, ή αδιεξόδων.

Μπορούμε να προβλέψουμε;

 

Τελικά ένας αστρολόγος μπορεί ή δεν μπορεί να προβλέψει; Αυτό είναι ένα σημαντικό ερώτημα.  Το να σου πει κάποιος αστρολόγος ότι «έχεις αυτή τη διέλευση πάνω στον πλανήτη σου οπότε θα συμβεί αυτό και αυτό με αποτέλεσμα αυτό και αυτό» πρόκειται για ένα κακό αστρολόγο. Πρόκειται για κάποιο πολύ απλοϊκό, μονοσήμαντο και τελικά ανόητο άνθρωπο. Η αστρολογία δεν είναι τσελεμεντές με απόλυτες συνταγές- το αποτέλεσμα επηρεάζεται άμεσα και έντονα από αυτόν που δέχεται την επιρροή. Δεν είμαστε παντοδύναμοι και κάθε τι απόλυτο είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Η ζωή δεν λειτουργεί έτσι.

Οι διελεύσεις  (η έννοια της «διέλευσης» αναφέρεται στην κίνηση των πλανητών και τη θέση τους στο ηλιακό σύστημα καθώς και στις θέσεις που παίρνουν μέσα στο χρόνο σε ένα γενέθλιο χάρτη) δείχνουν ένα κύμα ενέργειας και είναι δουλειά του αστρολόγου να μεταφράσει το συμβολισμό τους σε πραγματικότητα. Δεν υπάρχει ποτέ μία πιθανότητα με κάθε διέλευση. Μπορεί να συμβεί αυτό, ή αυτό, ή αυτό. Κι ένας καλός αστρολόγος θα στο ξεκαθαρίσει από την αρχή. Είναι πολύ καλύτερο και περισσότερο εποικοδομητικό να ακούσεις μια γκάμα πιθανοτήτων για κάθε διέλευση παρά μία μοιρολατρική εκδοχή. Αυτό δεν σημαίνει ότι μια επώδυνη διέλευση μπορεί να γίνει πηγή χαράς. Υπάρχει διαφορά μεταξύ πίεσης και ευχαρίστησης.

Σε  προσωπικό επίπεδο οι διελεύσεις του Ουρανού συνδέονται με την αλλαγή, την αναστάτωση και μια φάση της ζωής μας όπου κάτι νέο και κάτι αντισυμβατικό χρειάζεται να έρθει στην επιφάνεια της συνείδησής μας. Είναι καιρός να  ακονίσεις την περιέργειά σου και να δοκιμάσεις ότι δεν τολμούσες μέχρι τότε. Είναι μια περίοδος που συνειδητοποιείς ότι πολλές από τις συμπεριφορές, τις σκέψεις, τις ιδέες και τα πιστεύω σου δεν ισχύουν. Είναι εποχή που χρειάζεσαι μια καινούργια αρχή, νέες προσδοκίες, νέα όνειρα, νέα γεγονότα να σε ενθουσιάσουν ώστε να ξαναπάρει η ζωή μπρος. Τα παλιά δοκιμάστηκαν και χρειαζόμαστε να διακινδυνεύσουμε για το καινούργιο. Κάποιες φορές προσπαθούμε να αναλάβουμε την πρωτοβουλία των εξελίξεων που θα μας κάνουν να αισθανθούμε περισσότερο ολοκληρωμένοι χωρίς να μας επηρεάζει η γνώμη, ή οι απόψεις των άλλων. Τις περισσότερες όμως φαίνεται ότι έχουμε ανάγκη να μας σπρώξουν τα γεγονότα, να πιεστούμε για να αλλάξουμε, να βρεθούμε προ τετελεσμένων, ή αδιεξόδων. Δεν έχουμε παιδεία που να μας προετοιμάζει για τις αλλαγές στη ζωή- είμαστε διστακτικοί στις αλλαγές που ανατρέπουν τη ζωή, δεν συνειδητοποιούμε εύκολα ότι η μόνη βεβαιότητα στη ζωή είναι οι συνεχείς αλλαγές. Είναι στο καινούργιο, στην εξέλιξη, στην προσπάθεια για βελτίωση, για προσωπική ολοκλήρωση που η ζωή ανθίζει.

 

Ουρανός και Διελεύσεις

(συνέχεια)

Πού στοχεύει ο Ουρανός;

 

Ο Ουρανός έχει στόχο να μας φέρει σε επαφή με κομμάτια του εαυτού μας που είτε ξέρουμε αλλά διστάζουμε να εκφράσουμε είτε στα οποία φοβόμαστε να αφεθούμε, ή με ποιότητές μας που είναι εντελώς ανεξερεύνητες αλλά που η ενσωμάτωσή τους στη ζωή μας θα μας φέρει περισσότερο κοντά στον εαυτό μας και τις επιθυμίες μας ολοκληρώνοντάς μας. Όπου η υπεράσπιση της σταθερότητας, της διάρκειας και της ασφάλειας μάς έχει ακινητοποιήσει σε σημείο να καταπιέζουμε αισθήματα και πράξεις αυτοπραγμάτωσης ο Ουρανός έρχεται σαν σοκ να μας θυμίσει ότι πρέπει να κάνουμε ένα τολμηρό βήμα ξεπερνώντας τις αντιστάσεις μας. Πολλές φορές το κάνει άτσαλα γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να κινηθούμε από τα πατρόν και τον τρόπο ζωής που με τα χρόνια έχει γίνει άκαμπτος και συντηρητικός. Είτε μας αρέσει είτε όχι ο Ουρανός είναι το ξυπνητήρι που μας πετάει από τον ύπνο και μας σηκώνει σε μια καινούργια μέρα. Μερικοί σηκώνονται με καλή διάθεση τραγουδώντας στο ντους κι άλλοι σηκώνονται φρικαρισμένοι προσπαθώντας να κλείσουν το αλάρμ. Διάλεξε την κατηγορία που ανήκεις.

 

Μια μέρα στη μέση των αντίστοιχων Ουράνιων διελεύσεων κοιτάχτηκαν και είπαν: «Ήρθε η στιγμή να χωρίσουμε». Η διέλευση του Ουρανού στην Αφροδίτη και των δύο τους σηματοδότησε την εποχή που ήταν έτοιμοι να χωρίσουν.

Διελεύσεις του Ουρανού

 

Ο Ουρανός πάντα εντείνει και επιταχύνει τους ρυθμούς της ζωής κι έτσι όταν έχουμε μια διέλευση σε κάποιον πλανήτη μας (Ήλιο, Σελήνη, Ερμή, Αφροδίτη, Άρη) αισθανόμαστε ότι μας έχουν βάλει στην πρίζα, ότι δεν μας χωράει ο τόπος, νιώθουμε ανυπομονησία, την έντονη επιθυμία να αλλάξουμε τα πάντα και να είμαστε ελεύθεροι και μοναδικοί. Τίποτα δε μένει ίδιο μετά τη διέλευση του Ουρανού. Μην ξεχνάμε ότι ο πλανήτης Ουρανός συμβολίζεται από τον μυθολογικό Προμηθέα που έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς για να τη δώσει στους ανθρώπους ώστε να διευρύνουν τη γνώση τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι κατά τις διελεύσεις έχουν την ανάγκη να εκφράσουν τις επιθυμίες τους, να ενθουσιαστούν, να πειραματιστούν, να κάνουν τα ίδια πράγματα αλλιώς. Υπάρχει η ακατανίκητη λαχτάρα να αλλάξουν ριζικά ό,τι αισθάνονται ότι λιμνάζει.

Οι διελεύσεις μπορεί να μην προκαλέσουν ξαφνικά γεγονότα όπως έχουμε αναφέρει παρά πάνω αλλά μπορεί να λειτουργήσουμε και να δράσουμε με τέτοιο τρόπο που να προκληθούν τέτοια γεγονότα. Αυτό που χρειάζεται να έχουμε κατά νου στη διάρκεια των Ουράνιων διελεύσεων είναι ότι μπορούμε να έχουμε μια περισσότερο αντικειμενική ματιά, να διακρίνουμε λογικά τα υπέρ και τα κατά των πράξεών μας, μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω ώστε να δούμε καθαρά τη μεγάλη εικόνα της ζωής μας. Αυτή η απόσταση κερδίζεται όσο πιο ανοιχτοί είμαστε στο νέο και όταν αφήνουμε πίσω μας, ή προσπερνάμε προκαταλήψεις, κοινωνικές συμβάσεις, ή συνήθειες που δεν έχουν καμιά χρησιμότητα πλέον. Το θέμα με τον Ουρανό είναι βασικά ένα: ένα κεφάλαιο της ζωής μας έχει τελειώσει και η συνέχεια του μοιάζει σαν μπάλα στο πόδι που μας εμποδίζει να προχωρήσουμε. Η αφύπνιση είναι το ζήτημα. Η αποδέσμευσή μας από καθήκοντα και ευθύνες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους, η απελευθέρωσή μας από το φόβο, το κάρμα, ή την ανάγκη.

Μερικά παραδείγματα μπορεί να είναι επεξηγηματικά των Ουράνιων διελεύσεων. Ένας άντρας εγκατάλειψε την δουλειά του όταν ο Ουρανός τετραγώνισε τον Ήλιο του, όταν δηλαδή συνειδητοποίησε ότι ήταν καιρός να γίνει  δημιουργικός, να ακολουθήσει δημιουργικούς τύπους δουλειάς που ονειρευόταν ως παιδί αλλά μεγαλώνοντας ξέχασε. Άντρες και γυναίκες που θεωρούσαν ότι δεν θα παντρευτούν ποτέ, ή θα κρατήσουν για πάντα τους γάμους τους συνειδητοποιούν σε τέτοιες διελεύσεις ότι χρειάζονται επειγόντως ένα/μία σύντροφο και παντρεύονται γρήγορα και ξαφνικά εκπλήσσοντας τους πάντες, ή κάποιος από τους δύο σε ένα υποδειγματικό ζευγάρι αποφασίζει να ζητήσει διαζύγιο γιατί θέλει να εξερευνήσει κομμάτια της ζωής που σαν έγγαμος είχε παραμελήσει, ή δεν ήξερε.

Μια εικοσιτετράχρονη με ωροσκόπο στους Διδύμους κατά τη διάρκεια της διέλευσης του Ουρανού σε τετράγωνο με τον Ερμή της συνειδητοποίησε ότι οι αντιλήψεις της, ο τρόπος που σκεφτόταν και ο τρόπος δράσης της δεν την εξέφραζαν πλέον ενώ ακόμα και το στιλ ντυσίματός της άλλαξε (θυμηθείτε ότι ο Ωροσκόπος και ο κυβερνήτης του σχετίζονται με την εμφάνιση). Έκοψε πολύ κοντά τα μαλλιά της, άρχισε να ενδιαφέρεται και να ασχολείται με ανατολικές τεχνικές διαλογισμού και ξεκίνησε να εργάζεται σε δουλειές μερικής απασχόλησης ώστε να έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να κάνει πιο δημιουργικά πράγματα. Αυτές οι διελεύσεις- συνειδητοποιήσεις διαρκούν το λιγότερο ένα χρόνο φτάνοντας μέχρι και τα δύο. Μέχρι την απόφαση να αλλάξει κάτι δραστικά στη ζωή προηγείται ένα διάστημα με έντονη  αίσθηση δυσφορίας και ανησυχίας- κάτι πρόκειται να αλλάξει αλλά δεν ξέρω τι ακριβώς.

 

Ουρανός και Διελεύσεις

(συνέχεια)

Οι διελεύσεις σε Αφροδίτη και Άρη σχεδόν πάντα βιώνονται σαν επιτακτικές ανάγκες για σεξουαλικό, ή συναισθηματικό πειραματισμό, για αλλαγές, για νέες αναζητήσεις, για διαφορετικό τρόπο σχετίζεσθε. Παρόλο που τέτοιες δυνατές και επείγουσες ανάγκες είναι εξαιρετικά απειλητικές σε συντροφικές σχέσεις, γάμο κλπ η αντικειμενικότητα που κερδίζεται είτε συνειδητοποιώντας τες είτε αντιμετωπίζοντάς τες σε πολλές περιπτώσεις βελτιώνουν τις υπάρχουσες σχέσεις μετά από λίγο. Δεν πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε ότι οι διελεύσεις αυτές δημιουργούν έντονη αναταραχή και αναβρασμό- και οι διελεύσεις του Ουρανού κυρίως στο γενέθλιο Άρη μας είναι εξαιρετικά δυναμικές κι αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές η ανάγκη για ενθουσιασμό δημιουργεί παρενέργειες με εκρήξεις, ρήξεις και αδιαφορία για τις συνέπειες.

Χρειάζεσαι κάτι να παθιαστείς τις περιόδους που ο Ουρανός κάνει όψεις με τον Άρη σου. Ένα σχέδιο, ένα στόχο, μια επιθυμία που θα σε παρασύρει. Χρειάζεσαι να κάνεις αισθητή την παρουσία σου στον κόσμο. Είσαι περισσότερο μαχητικός/ή, απόλυτος/ή και ανυπόμονος/η από ποτέ. Έτοιμος/η να συγκρουστείς με όποιον σε περιορίζει χωρίς να υπολογίζεις τα αποτελέσματα. Όμως μπορούν αυτές οι διελεύσεις του Ουρανού σε γενέθλιο Άρη ή γενέθλια Αφροδίτη να γίνουν και η ευκαιρία, η αφορμή για να συνειδητοποιήσει κάποιος/α τις ουσιαστικές, τις αληθινές ανάγκες και τα θέλω του.

Όμως ακόμα και με τις καλύτερες προθέσεις οι δύσκολες διελεύσεις του Ουρανού στην Αφροδίτη  μπορούν να προκαλέσουν το τέλος μιας σχέσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα ο ένας ή και τα δύο μέλη του ζεύγους που χωρίζει ομολογούν ότι ο χωρισμός ήταν δικαιολογημένος ή και αναγκαίος. Υπάρχει η αίσθηση ότι η σχέση πρέπει να τελειώσει, ή να αλλάξει. Κοιτάζοντας τους αστρολογικούς χάρτες ενός ζευγαριού που ήταν μαζί εφτά χρόνια ο άντρας είχε τον διελαύνοντα Ουρανό σε αντίθεση με τη γενέθλια Αφροδίτη του και η γυναίκα είχε τον διελαύνοντα Ουρανό σε τετράγωνο με τη γενέθλια Αφροδίτη της την ίδια εποχή. Η ένταση που μαζευόταν  επί πολύ χρόνο εκδηλώθηκε με ανυπομονησία και απογοήτευση. Προσπάθησαν με διάφορους τρόπους να δώσουν ζωή στη σχέση και να την κάνουν να λειτουργήσει αλλά τίποτα δεν απέδωσε. Μια μέρα στη μέση των αντίστοιχων Ουράνιων διελεύσεων κοιτάχτηκαν και είπαν: «Ήρθε η στιγμή να χωρίσουμε». Η διέλευση του Ουρανού στην Αφροδίτη και των δύο τους  σηματοδότησε την εποχή που ήταν έτοιμοι να χωρίσουν. Κανείς τους δεν ήξερε που θα πήγαινε ή τι θα έκανε πάρα κάτω και οι δύο ήξεραν όμως ότι θα πενθήσουν και θα πονέσουν για ό,τι αφήνουν πίσω τους αλλά παρόλα αυτά δεν αμφέβαλλαν ούτε στιγμή ότι έκαναν το σωστό.

Φυσικά και δεν είναι στα περισσότερα ζευγάρια και οι δύο που έχουν παράλληλες διελεύσεις του Ουρανού. Το πρόσωπο που την έχει ίσως θέλει να τελειώσει, ή να αλλάξει η σχέση αλλά ο σύντροφος μπορεί να μην αισθάνεται καθόλου αυτή την ανάγκη. Μπορεί να συμβεί και το αντίθετο: να έχεις εσύ μια διέλευση Ουρανού στην Αφροδίτη ή τον Άρη και ο σύντροφος να είναι αυτός που απαιτεί αλλαγές ή φεύγει. Αν το δεις από απόσταση και με αντικειμενικότητά θα αντιληφθείς ότι ο/η σύντροφος που φεύγει ή απαιτεί αλλαγές ουσιαστικά εκφράζει τη δική σου ανυπομονησία και απογοήτευση που εσύ καταπιέζεις, ή αρνείσαι να παραδεχτείς.

Με διελεύσεις του Ουρανού στην Σελήνη είναι πιθανόν να βιώσουμε ενοχλητικές, δυσάρεστες, ή και αναπάντεχες μεταβολές στη συναισθηματική μας κατάσταση. Εάν ανήκεις στα πρόσωπα που δεν κλαίνε εύκολα πιάνεις τον εαυτό σου να συγκινείσαι με το παραμικρό. Άλλοι είναι τόσο έκπληκτοι με τα αισθήματα που έρχονται στην επιφάνεια που φοβούνται ότι θα καταρρεύσουν ή ότι θα χάσουν τον έλεγχο του εαυτού τους. Μερικές νέες γυναίκες μπορεί να αισθανθούν απογοητευμένες από τους περιορισμούς ή τις ευθύνες της μητρότητας κάτω από διελεύσεις του Ουρανού στην Σελήνη τους. Μία γυναίκα που απέκτησε το δεύτερο παιδί της, με τον διελαύνοντα Ουρανό να κάνει τετράγωνο με το γενέθλιο τετράγωνο Σελήνης/Πλούτωνα υπέφερε από έντονη επιλόχεια κατάθλιψη. Επίσης ο Ουρανός απειλεί την ασφάλεια όταν διελαύνει τη Σελήνη μας. Μια σχέση τελειώνει ξαφνικά, μια γυναίκα στη ζωή μας γίνεται η αιτία να έρθουν στην επιφάνεια άλυτα παιδικά προβλήματα με την μητέρα, ή μπορεί να πιεστούμε να αλλάξουμε σπίτι.

Οι διελεύσεις του Ουρανού σπάνε, καταργούν, κόβουν, διακόπτουν το παλιό (στο οποίο συμπεριλαμβάνονται ιδέες, σχέσεις, τακτικές, συμπεριφορές, απόψεις, όνειρα, προσδοκίες,  αντιδράσεις, δεσμοί, ενδιαφέροντα, άνθρωποι, δουλειές) και ανανεώνουν πολλές φορές απότομα και ξαφνικά όλους τους τομείς της ζωής, ή εκείνο τον τομέα της ζωής που είχε βαλτώσει, ατονήσει, ξεθωριάσει, ή δεν είχαμε ανακαλύψει ότι διαθέτουμε.

Ανεξαρτήτως φύλου οι δύσκολες διελεύσεις του Ουρανού κάνουν ακόμα και τον πιο καλόβολο άνθρωπο δύσκολο και απρόβλεπτο, ανήσυχο, ευερέθιστο και εγωιστή. Ναι οι Ουράνιες αλλαγές δημιουργούν αναταραχή, ένταση, απρόβλεπτες καταστάσεις, δυσάρεστες εκπλήξεις και σοκ. Κι όμως αυτές οι αλλαγές μπορούν να είναι συναρπαστικές όταν διευρύνουν την κατανόησή μας, όταν αλλάζουν τη συμπεριφορά μας, όταν μας φέρνουν πιο κοντά στον αληθινό εαυτό μας. Και κάτι τελευταίο που χρειάζεται να θυμόμαστε πάντα: Κάθε φορά που διαλέγουμε τη συνήθεια, επιλέγουμε το χειρότερο κομμάτι του εαυτού μας. 

 

*Μέσα στο 2017 από τον Απρίλιο και μετά, με τον Ουρανό να συνεχίζει την διέλευσή του στον Κριό επηρεάζονται οι Κριοί, οι Ζυγοί, οι Καρκίνοι και οι Αιγόκεροι του τρίτου δεκαημέρου όπως όσους έχουν ωροσκόπους ή και πλανήτες σε αυτά τα ζώδια από  24ο  έως και 29ο

 

ΣΧΟΛΙΑ

ASTROHEART NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter του ASTROHEART, για να λαμβάνετε αποκλειστικά E-Books από τον Γιώργο Πανόπουλο

Η εγγραφή έγινε με επιτυχία!