Πανσέληνος, 14.12.2016

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Στις 22ο26´Διδύμων (14.12, 02:06´)

 

Κάθε Πανσέληνος είναι μια σημαντική και κρίσιμη στιγμή. Με τις Πανσελήνους φτάνουμε στο σημείο εκείνο που οι συνέπειες των επιλογών μας γίνονται ξεκάθαρες οπότε και διαπιστώνουμε εάν βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, ή χρειάζεται να αλλάξουμε στάση, συμπεριφορά, πορεία και οπτική.

Έχει ενδιαφέρον να θυμίσουμε τη λειτουργία του εγκεφάλου που συμβολίζεται από τους Διδύμους. Λαμβάνουμε 20 εκατομμύρια bits πληροφοριών το δευτερόλεπτο αλλά συνειδητά μπορούμε να επεξεργαστούμε μόνο τις 40. Ο εγκέφαλός μας περιορίζει τη γνώση σε ό,τι θεωρεί σημαντικό την κάθε στιγμή. Σωστά. Αυτός όμως ο μηχανισμός που φιλτράρει τις πληροφορίες και μάς βοηθάει να επικεντρωνόμαστε και να είμαστε λειτουργικοί ταυτόχρονα μάς περιορίζει την γνώση και την κατανόηση του κόσμου.

Μπορούμε να ανοίξουμε τις πόρτες της αντίληψης με πνευματικές πρακτικές και ασκήσεις, με ψυχεδελικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για θρησκευτικούς λόγους, ή από σαμάνους, ή και συγκεκριμένες θεραπευτικές μεθόδους αλλά να έχουμε συνεχώς κατά νου ότι συναισθήματα που όλοι διαθέτουμε όπως η αγάπη, η ευγνωμοσύνη και η συμπόνια μπορούν να μας κάνουν περισσότερο συνειδητούς, δημιουργικούς και συνδεδεμένους μεταξύ μας διευρύνοντας την άποψή μας για τον εαυτό μας και τον κόσμο.

Περισσότερο ίσως από ποτέ χρειαζόμαστε καθαρό μυαλό, οξυδέρκεια, όχι εύκολες κρίσεις ή φανατισμένες απόψεις.

Το τετράγωνο Δία/Πλούτωνα σε Ζυγό και Αιγόκερω που η επιρροή του εκτείνεται από τον Οκτώβριο του 2016 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 είναι ενεργό κατά τη διάρκεια αυτής της Πανσελήνου με απόκλιση 3ο περίπου. Να θυμίσω ότι τα τετράγωνα εκφράζουν κρίσιμες καμπές που μας βοηθάνε να δούμε πού λειτουργούμε λάθος βασισμένοι σε ανακριβείς ή ξεπερασμένες πληροφορίες, αντιλήψεις, ή εγκλωβισμένοι σε μια στάση που δεν μας εξυπηρετεί πλέον. Μας βοηθάνε επίσης να αντιληφθούμε ότι η κριτική και οι εκ των υστέρων εκτιμήσεις είναι τεράστια σπατάλη χρόνου και ενέργειας και ότι αντί  να κολλάμε εμμονικά στο πρόβλημα είναι πολύ καλύτερα να παλέψουμε για τη λύση του.

Πρόκειται λοιπόν για ένα πολύ σημαντικό τετράγωνο που μας πιέζει να συνειδητοποιήσουμε συλλογικά, κοινωνικά και πολιτικά, ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς να αναλάβουμε την ευθύνη για ουσιαστικές αλλαγές και ρήξεις. Όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουμε ότι κάτι πρέπει να γίνει και μάλιστα επειγόντως. Η εξουσία καταλαβαίνει επίσης ότι χρειάζονται επείγουσες αλλαγές ώστε το εκτροχιασμένο οικονομικό τρένο να μην πέσει στον γκρεμό. Η συγκυρία επιτάσσει να γίνουν θεμελιώδεις αλλαγές, να εξετάσουμε εκ νέου τους κανόνες του παιχνιδιού και όχι να ανακατέψουμε απλώς τη σούπα. Χρειάζεται επίσης να ξέρουμε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης όψης είμαστε ευάλωτοι απέναντι στην πολιτική δημαγωγία, στη γοητεία που ασκεί η ρητορική των πολιτικών και στις μισές αλήθειες. Η σκοτεινή πλευρά της εξουσίας προσπαθεί να πείσει γοητεύοντας και υποδαυλίζοντας ένστικτα, φόβους, αδυναμίες, φρούδες ελπίδες και ευσεβείς πόθους.

Πανσέληνος, 14.12.2016

(συνέχεια)

Ωστόσο μέσα στον θόρυβο και τον ορυμαγδό ακούγονται και φωνές που αποκαλύπτουν σκάνδαλα, παρεκτροπές και την κρυφή ατζέντα της εξουσίας. Περισσότερο ίσως από ποτέ χρειαζόμαστε καθαρό μυαλό, οξυδέρκεια, όχι εύκολες κρίσεις ή φανατισμένες απόψεις, πολλές πηγές πληροφόρησης, ψυχραιμία και πίστη ότι ο κόσμος μπορεί να γίνει καλύτερος μέσα από την πίεσή μας για μεταρρυθμίσεις.

Η σύνοδος Ερμή/Πλούτωνα στον Αιγόκερω τη μέρα της Πανσελήνου διευκολύνει τη διεισδυτικότητα της σκέψης: η γνώση είναι δύναμη.  Ψάξε, ανακάλυψε, μίλα εκ βαθέων, άκουσε τι σου λένε οι άλλοι. Τίποτα δεν είναι επιφάνεια μόνο και ο Ερμής με τον Πλούτωνα τονίζουν το γεγονός ότι οι λέξεις μπορούν να γίνουν σφαίρες, αλλά οι λέξεις μπορούν και να γιατρέψουν, να παρηγορήσουν, να ενεργοποιήσουν, αλλά και να παραπλανήσουν, να κρύψουν, να σαμποτάρουν.

Προσοχή αυτές τις μέρες στις σοβαρές συζητήσεις, ή τις πληροφορίες που σας έρχονται ή διαχέετε. Απομονώστε το ψέμα, και την προπαγάνδα στο δημόσιο λόγο, μετρήστε τις κουβέντες σας πριν τις εκστομίσετε και προσέξτε όσα σας λένε οι άνθρωποι που σας ενδιαφέρουν. Και κυρίως έχετε το νου σας όταν ο Ερμής στον Αιγόκερω θα γυρίσει ανάδρομος (από τις 15ο Αιγόκερου έως τις 28ο Τοξότη) μεταξύ 19.12- 8.1.

Η σύνοδος Ήλιου/Κρόνου στον Τοξότη κατά τη διάρκεια της Πανσελήνου μας θυμίζει ότι ο Τοξότης ενθαρρύνει τις μεγάλες ιδέες, τα μεγάλα ιδανικά, τα μεγάλα οράματα, αλλά και ότι ο Κρόνος απαιτεί ρεαλισμό.

Η σύνοδος  Ήλιου/Κρόνου στον Τοξότη κατά τη διάρκεια της Πανσελήνου μας θυμίζει ότι  ο Τοξότης ενθαρρύνει τις μεγάλες ιδέες, τα μεγάλα ιδανικά, τα μεγάλα οράματα, αλλά και ότι ο Κρόνος απαιτεί ρεαλισμό:  οι μεγάλες ιδέες αν δεν υλοποιηθούν είναι κούφια λόγια. Η πίστη και η αισιοδοξία του Τοξότη χρειάζονται τον Κρόνο για να μεταμορφωθούν σε πρακτική δράση. Είναι καιρός να ξεκαθαρίσουμε τις ιδέες μας, να δούμε κατά πόσο ισχύουν οι εκτιμήσεις που έχουμε κάνει, να γίνουμε ελαστικοί στις απόψεις μας, να ξαναδούμε τα πιστεύω μας. Κανείς μας δεν είναι ο σωστός, ο δίκαιος και ο αληθινός. Κανενός μας η αλήθεια δεν είναι πάνω ή κάτω από την αλήθεια των άλλων. Σε συλλογικό επίπεδο η διέλευση του Κρόνου στον Τοξότη επικεντρώνεται στο τεράστιο θέμα της μετανάστευσης και των μεταναστών, των νόμων, του θρησκευτικού φανατισμού όπως και σε θέματα φονταμενταλισμού, ρατσισμού και ξενοφοβίας που είναι και οι σκοτεινές πλευρές του Κρόνου στον Τοξότη.

Αυτή η Πανσέληνος μας μπορεί να συνοψιστεί στη φράση της αμερικανίδας μυστικίστριας Ann Davies ( 1912 – 1975)  που είπε ότι: «πριν  δεχτούμε την αμερόληπτη αλήθεια κάθε πράγματος, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αγνοήσουμε αυτό που θα θέλαμε να είναι αλήθεια. Και πριν δεχτούμε όλη την αλήθεια κάθε πράγματος χρειάζεται να το αγαπήσουμε». Μόνο όταν  αγαπάμε κάτι αντιλαμβανόμαστε, νιώθουμε, κατανοούμε την αλήθεια του.

 

*Επηρεάζει τα μεταβλητά ζώδια (Τοξότες, Ιχθύες, Διδύμους, Παρθένους) και κυρίως τους γεννημένους στις αρχές του τρίτου δεκαήμερου, όπως και ωροσκόπους και πλανήτες σε αυτά τα ζώδια 19ο-25ο  

ΣΧΟΛΙΑ

Ήλιος/Σελήνη στη συναστρία

Ο κλασσικός δείκτης «γάμου» (της συμβατότητάς μας δηλαδή με τον Άλλο) δείχνει τον Ήλιο του ενός να κάνει σύνοδο με την Σελήνη του άλλου. Από τον Γιώργο Πανόπουλο.

Ερμής: είσαι οι σκέψεις σου

Το μυαλό μας (Ερμής) παίζει τεράστιο ρόλο στον προσδιορισμό και στην απεικόνιση του κόσμου γύρω μας. Από τον Γιώργο Πανόπουλο.

Ήλιος/Σελήνη στη συναστρία

Ήλιος/Σελήνη στη συναστρία

Ο κλασσικός δείκτης «γάμου» (της συμβατότητάς μας δηλαδή με τον Άλλο) δείχνει τον Ήλιο του ενός να κάνει σύνοδο με την Σελήνη του άλλου. Από τον Γιώργο Πανόπουλο.

Ερμής: είσαι οι σκέψεις σου

Ερμής: είσαι οι σκέψεις σου

Το μυαλό μας (Ερμής) παίζει τεράστιο ρόλο στον προσδιορισμό και στην απεικόνιση του κόσμου γύρω μας. Από τον Γιώργο Πανόπουλο.

ASTROHEART NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter του ASTROHEART, για να λαμβάνετε αποκλειστικά E-Books από τον Γιώργο Πανόπουλο

Η εγγραφή έγινε με επιτυχία!