Πανσέληνος στην Παρθένο, 2.3.18

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Πανσέληνος στις 11ο23´ της Παρθένου (2 Μαρτίου, 02:52’)

 

Σε κάθε Πανσέληνο ο Ήλιος βρίσκεται στην μεγαλύτερη απόσταση από τη Σελήνη -180°: άρα υπάρχει ένας διχασμός ανάμεσα στο ποιος είναι κάποιος (Ήλιος) και στο πώς βιώνει τους άλλους (Σελήνη). Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας  τα αισθήματα και τις ανάγκες των άλλων. Σε κάθε Πανσέληνο μάς ενδιαφέρει έντονα ο Άλλος σε όλες του τις εκφράσεις. Μιλάμε δηλαδή για Σχέσεις.

Η Σελήνη είναι «γεμάτη» από εμπειρία  αλλά δεν έχει αρχίσει το ταξίδι της επιστροφής προς τον Ήλιο. Είναι η στιγμή να αντιμετωπίσουμε τις σημαντικές σχέσεις μας –να κάνουμε ένα reality check– και να βρούμε τη χρυσή τομή με όσους μας ενδιαφέρουν ουσιαστικά για να ζήσουμε αρμονικά μαζί τους, αφού πρώτα καταφέρουμε να είμαστε συνεπείς με τον εαυτό μας.

Η Παρθένος είναι ένα λογικό ζώδιο της γης που ενδιαφέρεται για την πρακτικότητα και τη λειτουργικότητα. Οι Ιχθύες είναι ένα ευαίσθητο υδάτινο ζώδιο που αναζητάει την υπερβατική ενόραση. Η Παρθένος επιμένει στην ανάλυση, την αναλυτικότητα και τη διάκριση. Οι Ιχθύες διαθέτουν διαίσθηση και ενσυναίσθηση. Αυτές οι αντιθέσεις διευρύνουν την αντίληψή μας, επεκτείνουν την αίσθηση της πραγματικότητας με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται οι δυνατότητές μας. Με τις πέντε αισθήσεις μας μπορούμε να αντιληφθούμε λιγότερο από το 5% του σύμπαντος. Τα λίγα που μπορεί να συλλάβει ο νους μας γίνονται ακόμα λιγότερα, αν προσθέσουμε και το νευρογλωσσικό προγραμματισμό μας από γονείς, σχολείο και κοινωνία. Για να αμβλύνουμε αυτούς τους περιορισμούς χρειάζεται να είμαστε δεκτικοί σε πληροφορίες που έρχονται από όλες τις πλευρές της ύπαρξής μας, όπως το σώμα και η καρδιά, ο νους και το πνεύμα.

Ο Ήλιος στους Ιχθύς κάνει σύνοδο με τον Ποσειδώνα, ο Ήλιος πιο απλά ενεργοποιείται από τον Ποσειδώνα με ποσειδώνιο τρόπο. Ο Ποσειδώνας εκφράζει τη θυσία, την απώλεια, τον πόνο. Μέσα από αυτές τις τρεις εμπειρίες συνήθως αντιλαμβανόμαστε ποιοι πραγματικά είμαστε. Ανακαλύπτουμε αν κάτι είναι σημαντικό ή όχι μόλις το χάσουμε, ή όταν πρέπει να ζήσουμε χωρίς αυτό για ένα διάστημα, ή ανακαλύπτοντας ότι ποτέ δεν το είχαμε στην πραγματικότητα. Τέτοιες όψεις είναι εξαιρετικά δημιουργικές αλλά πολλές φορές επώδυνες.

Η αντίθεση της Σελήνης με τον Ποσειδώνα αυξάνει την ευαισθησία μετατρέποντάς την σε υπερευαισθησία με αποτέλεσμα να μην έχουμε συνείδηση των αισθημάτων μας και να μην καταλαβαίνουμε τα αισθήματα των άλλων. Αφού η λογική υποχωρεί που μπορούμε να βασιστούμε; Στην διαίσθηση, στο σώμα που μιλάει όταν οι λέξεις δεν μπορούν να εξηγήσουν ή να ερμηνεύσουν, στα όνειρα, στις στιγμές ησυχία αφήνοντας το ένστικτο να μας δείξει το δρόμο, να μας αποκαλύψει τι να περιμένουμε, πώς να αντιδράσουμε. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι μέρες για αποφάσεις πάνω στον συναισθηματικό πυρετό γιατί οι πιθανότητες να παρερμηνεύσουμε και να παρερμηνευτούμε είναι μεγάλες.

Χρειάζεται επίσης να θυμόμαστε ότι η τάση μας είναι να εξιδανικεύουμε, να μεγαλοποιούμε, να εξωραΐζουμε, να θεωρούμε τις φαντασιώσεις μας πραγματικότητα. Επειδή έχουμε λαχτάρα για τελειότητα, για συναισθηματική πληρότητα, για ευτυχισμένη ενότητα με κάποιον/α που  μας ενδιαφέρει εθελοτυφλούμε στις αρνητικές πλευρές του, σε πιθανές συμπεριφορές του που μας μειώνουν ή δεν μας υπολογίζουν. Με λίγα λόγια γινόμαστε ευάλωτοι σε ψέματα, παραμύθια, υποσχέσεις και στη γοητεία που κρύβει παγίδες.

Ακόμα: Η Πανσέληνος κάνει τρίγωνο με τον Κρόνο στον Αιγόκερω δίνοντας συναισθηματική αντοχή και δύναμη ώστε να αντιμετωπίσουμε δύσκολα θέματα σχέσεων.  Η Κρόνια κοινή λογική, η αίσθηση της πραγματικότητας που δίνει, η ψυχραιμία και η υπομονή μπορούν να λειτουργήσουν ως αντίδοτο στις ψευδαισθήσεις και τις αυταπάτες που έχουμε για τον εαυτό μας και τους άλλους. Ο Κρόνος γειώνει εκεί που ο Ποσειδώνας δημιουργεί ροζ σύννεφα, σύγχυση και ρευστότητα. Βεβαίως να θυμόμαστε ότι αυτή η όψη δεν είναι τόσο ισχυρή όσο η αντίθεση της Πανσελήνου με τον Ποσειδώνα οπότε προσοχή.

Ο Ερμής, κυβερνήτης της Παρθένου κατά την Πανσέληνο βρίσκεται στους Ιχθύς  και σε σύνοδο με την Αφροδίτη. Μαζί θα συναντήσουν σε λίγες μέρες τον Χείρωνα επίσης στους Ιχθύς:  πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι δεν είναι άξιοι να αγαπηθούν, ότι δεν είναι ικανοί να εμπνεύσουν τρυφερά αισθήματα, ότι δεν το έχουν με τις σχέσεις, ότι επιλέγουν τους ακατάλληλους ώστε να δικαιωθούν ότι δεν αξίζουν. Ο Χείρωνας μας βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε ότι τέτοιες απόψεις δεν μας επιτρέπουν να εξελιχθούμε, ότι είναι βλαπτικές και δυσλειτουργικές ώστε να αρχίσει η ίαση. Ναι ο Χείρωνας ρίχνει φως στα τραύματα ώστε να ιαθούν.

Θέματα σχέσεων που πιθανόν μας απασχόλησαν στα τέλη του περσινού Ιανουαρίου (2017) (όταν η Αφροδίτη είχε συναντήσει και πάλι κατά τη διέλευσή της στους Ιχθύς τον Χείρωνα και ξανασυνάντησε ανάδρομη τον Απρίλιο) πιθανόν επιστρέφουν για να μας επιτρέψουν να δεχτούμε, να συγχωρήσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους, να καταλάβουμε, να κατανοήσουμε, να μετακινηθούμε, να προχωρήσουμε. Η θλίψη είναι μέρος αυτής της διαδικασίας αλλά το τρίγωνο Ερμή/Αφροδίτης με τον Δία στον Σκορπιό μας θυμίζει ότι μπορούμε να μεταμορφώσουμε το τραύμα σε θαύμα. Να κάνουμε τον πόνο δημιουργία και  την απογοήτευση χαρμόσυνη ελπίδα.  Πίστη σημαίνει ότι αφήνομαι χωρίς επεξηγήσεις στο κύμα της ζωής. Η πίστη μας επιτρέπει να κάνουμε πράγματα χωρίς να λογαριάσουμε το αποτέλεσμα. Ναι, η αγάπη μειώνει το ρίσκο γιατί ξεχειλίζει τα πράγματα.
Αυτή η Πανσέληνος μας υπενθυμίζει ότι η Ζωή δεν είναι ό,τι βλέπεις αλλά ό,τι προβάλλεις. Δεν είναι ό,τι έχεις αισθανθεί αλλά ό,τι έχεις αποφασίσει. Δεν είναι ό,τι έχεις βιώσει αλλά ό,τι θυμάσαι. Δεν είναι που ήσουν αλλά πού πηγαίνεις. Και αλλιώς: «Αυτό που τρέφει την καρδιά δεν είναι αυτό που παίρνεις, αλλά αυτό που δίνεις».-Αντουάν ντε Σεν Εξιπερί.

 
*Αυτή η Πανσέληνος επηρεάζει γεννημένους στο τέλος του πρώτου και τις αρχές του δεύτερου δεκαημέρου της Παρθένου, των Ιχθύων, των Διδύμων και των Τοξοτών και όσους έχουν ωροσκόπους σε αυτά τα ζώδια ή πλανήτες από 9ο έως και 13ο

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ