Πανσέληνος στον Αιγόκερο, 28.6.18

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Πανσέληνος στις 6ο28´του Αιγόκερου, 28 Ιουνίου, 07:54´

 

Η Πανσέληνος του Ιουνίου ονομάζεται και Πανσέληνος της Φράουλας. Αυτό το όνομα της έδωσαν οι αυτόχθονες Καναδοί επειδή έφτανε η ώρα να μαζέψουν τις άγριες φράουλες.  Η Πανσέληνος είναι εποχή συγκομιδής και καρποφορίας. Κάθε Πανσέληνος αποτελεί το αποτέλεσμα της δράσης που προηγήθηκε.

 

Ο Καρκίνος είναι το πρώτο υδάτινο ζώδιο και συνδέεται με το αρχέτυπο της Μεγάλης Μητέρας, με τη Συμπαντική Μήτρα, με το Κενό από το οποίο προήλθαν τα πάντα. Από τη νέα Σελήνη στην Πανσέληνο και ξανά στη νέα Σελήνη υπάρχει ο κύκλος της γέννησης, της ωριμότητας και η επιστροφή στην πηγή. Είμαστε έτοιμοι για άλλη μία κρίσιμη καμπή. Έχουμε την ευκαιρία για άλλο ένα έλεγχο της πνευματικής μας πυξίδας.

Ήλιος στον Καρκίνο. Σελήνη στον Αιγόκερω. Και ο Καρκίνος και ο Αιγόκερως ανήκουν στη γιν, την παθητική θηλυκή αρχή. Σε εποχές και περιόδους και πολιτισμούς που αποθεώνουν και λατρεύουν τη γιανγκ, την ενεργητική αρσενική αρχή, η γιν πλευρά στην καλύτερη περίπτωση παρανοείται και αγνοείται ενώ στη χειρότερη καταπιέζεται ή διαγράφεται. Παρόλο που το γιν και το γιανγκ συνδέονται με το αρσενικό και το θηλυκό, στην ουσία μιλάμε για μια αυξομείωση ενέργειας πέραν των φύλων. Για να το αντιληφθούμε καλύτερα χρειάζεται να σκεφτούμε την αναπνοή: η εισπνοή δεν είναι καλύτερη ή χειρότερη από την εκπνοή. Και οι δύο είναι εντελώς απαραίτητες. Και οι δύο αλληλοεξαρτώνται. Το βάθος και η διάρκεια της εκπνοής εξαρτώνται από την ποιότητα της εισπνοής. Όσο περισσότερο αρνούμαστε τη θηλυκή αρχή ή την αλλοιώνουμε τόσο περισσότερο μειώνουμε και περιορίζουμε την έκφραση της αρσενικής και το αντίθετο.

Με τον Ήλιο στο ζώδιο που κυβερνάει η Σελήνη και τη Σελήνη συμμετρικά απέναντί του αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η εναρμόνιση του γιν με το γιανγκ μέσα στον καθένα μας. Ο Ήλιος στον Καρκίνο ρίχνει φως σε ό,τι είναι υγιές και σε ό,τι είναι βλαβερό. Τι εισπνέουμε; Τι μας εμπνέει και μας ζωντανεύει; Τι μας παραλύει ή είναι τοξικό; Πού χρειάζεται να πάρουμε βαθιά ανάσα, να είμαστε περισσότερο δεκτικοί, να αφήσουμε να μπει περισσότερος αέρας; Τι χρειαζόμαστε για τροφή; Η Σελήνη στον Αιγόκερω βρίσκεται στο σπίτι του Κρόνου, του Χρόνου, του Θεριστή, που συνδέεται με τις συνέπειες, τα αποτελέσματα των πράξεών μας. Η Σελήνη στον Αιγόκερω ρωτάει: Πού χρειάζεται να είμαστε περισσότερο υπεύθυνοι και αξιόπιστοι; Από τι ή από ποιους χρειάζεται να απαλλαγούμε, να αφήσουμε πίσω μας, να απελευθερωθούμε ;

Η Σελήνη στον Αιγόκερω κάνει σύνοδο με τον Κρόνο  στον Αιγόκερω δημιουργώντας κάποιου είδους κρίση, ή προσθέτει σοβαρότητα στα αισθήματά μας με συνέπεια να κάνουμε ένα βήμα πίσω στις σοβαρές στενές μας σχέσεις ώστε να δούμε που πατάμε, σε τι κατάσταση βρίσκονται, τι παίρνουμε και τις δίνουμε σε αυτές. Με λίγα λόγια δημιουργείται αποστασιοποίηση και ψυχρότητα και συνήθως τονίζονται τα μειονεκτήματα, οι αρνητικές όψεις των σχέσεων, οι αδυναμίες, οι ελλείψεις. Με αιχμή την οικογένεια, το σπίτι, τα παιδιά, τους γονείς ή την ίδια την συντροφική σχέση αναδύονται πιθανόν θέματα που οδηγούν σε απογοήτευση ή ματαίωση. Όμως αντί να βυθιστούμε στην αρνητικότητα και την θλίψη μπορούμε να εμπιστευτούμε τη δύναμή μας να κατανοήσουμε το παρελθόν και τις προηγούμενες πράξεις μας και να επιλέξουμε μια καινούργια οδό.

Ο Αιγόκερως συμβολίζει την υπευθυνότητα και αυτή εδώ η Πανσέληνος μας βοηθάει να καταλάβουμε τι αποφεύγουμε επειδή μάς φοβίζει και που χρειάζεται να αναλάβουμε την ευθύνη να αλλάξουμε, βελτιώσουμε, ξαναπροσπαθήσουμε, αφήσουμε πίσω μας, προχωρήσουμε, κατανοήσουμε, επανεκτιμήσουμε. Βεβαίως μπορεί να συμβαίνει και το αντίθετο. Να έχουμε αναλάβει δυσανάλογες ευθύνες, μεγαλύτερα βάρη από όσα αντέχουμε, καθήκοντα και υποχρεώσεις που δεν μας αναλογούν. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να πούμε «δεν αντέχω άλλο», να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, να βάλλουμε τα όριά μας, να διατυπώσουμε το «όχι» μας.

Το ευνοϊκό τρίγωνο της Σελήνης με τον Ουρανό στον Ταύρο δεν είναι ισχυρό αφού έχουν απόσταση μεταξύ τους 4ο33´ όμως η δυνατότητα να ενθουσιαστείς, να κάνεις κάτι διαφορετική και  να επιλέξεις κάτι καινούργιο είναι ανοιχτή. Μπορείς να επιλέξεις την ανανέωση χωρίς να δημιουργηθεί αναστάτωση και αντιδράσεις. Η διαίσθηση λειτουργεί και το ένστικτο σού δείχνει την κατεύθυνση. Είναι μια όψη που χαλαρώνει τις απαγορεύσεις, τους περιορισμούς και τους κανόνες του Κρόνου. Οι σχέσεις μπορεί να είναι και χαλαρές και άνετες και διασκεδαστικές. Μπορείς να αναζωογονήσεις μία υπάρχουσα ή να πέσεις απρόοπτα και αναπάντεχα σε κάποιον/α που μπορεί να φέρει αέρα ανανέωσης στη ζωή σου.

Κατά τη διάρκεια της Πανσελήνου ο Κρόνος είναι σε ανάδρομη φάση επηρεάζοντας τους γεννημένους στο πρώτο δεκαήμερο Αιγόκερους/ Καρκίνους/ Κριούς και Ζυγούς. Ο Έντγκαρ Κέισι, ο «κοιμώμενος προφήτης» (1877-1945), ονόμαζε τον Κρόνο πλανήτη της αλλαγής. Οι διελεύσεις του Κρόνου μάς φέρνουν αντιμέτωπους με τα πιο μύχια κομμάτια της ψυχής μας. Με τον Κρόνο δεν μπορείς να αποφύγεις τις σκοτεινές σου πλευρές, είναι η ώρα να συνειδητοποιήσεις τις αδυναμίες σου. Ο Κρόνος δεν μας τιμωρεί δίνοντάς μας σκληρά μαθήματα αλλά μας δείχνει πού έχουμε εγκλωβίσει τον εαυτό μας. Τι θέλει ο Κρόνος; Να αφήνουμε με επώδυνο συνήθως τρόπο πίσω μας παλιές συνήθειες, σχέσεις, όνειρα, επιθυμίες, δουλειές, ανθρώπους για να βιώσουμε ένα είδος αναγέννησης μόλις ο Κρόνος ολοκληρώσει τη διέλευσή του στο ζώδιο που βρίσκεται.

Επίσης ο Χείρων στον Κριό σχηματίζει  τετράγωνο με τον Ήλιο, την Σελήνη και τον Κρόνο φέρνοντας στο προσκήνιο ζητήματα αυτοπεποίθησης, θάρρους, δύναμης και διεκδικήσεων. Με αυτά τα ζητήματα ως αιχμή ενεργοποιείται θυμός και μάλιστα θαμμένος αφού ο Άρης ο κυβερνήτης του Κριού έχει ξεκινήσει την ανάδρομη πορεία του στον Υδροχόο κάνοντας μάλιστα σύνοδο με τον Νότιο Δεσμό στον Υδροχόο που συμβολίζει το παρελθόν. Αυτό το παρελθόν πιθανόν επανέρχεται στο παρόν μέσα από σχέσεις, περιστάσεις και γεγονότα που αναζωπυρώνουν το θυμό που δεν εκφράστηκε στο παρελθόν όταν υποχωρήσαμε στις επιθυμίες των άλλων εις βάρος των δικών μας. Στόχος η συνειδητοποίηση κι όχι οι συγκρούσεις. 

Το μήνυμα αυτής της Πανσελήνου μάς υπενθυμίζει ότι δεν είμαστε μόνοι. Χρειάζεται να θυμόμαστε πάντα ότι αν και δεν ήρθαμε όλοι με το ίδιο πλοίο στη ζωή εν τούτοις βρισκόμαστε όλοι στην ίδια βάρκα.

 

* Eπηρεάζει τα παρορμητικά ζώδια (Κριούς/Καρκίνους/Ζυγούς/Αιγόκερους) και κυρίως τους γεννημένους στο πρώτο δεκαήμερο , όπως και ωροσκόπους και πλανήτες σε αυτά τα ζώδια μεταξύ 5ο έως και 10ο .

 

ΣΧΟΛΙΑ

Έκλειψη Σελήνης στον Υδροχόο, 27.7.18

Η συγκεκριμένη Πανσέληνος φωτίζει τις αρχετυπικές αλήθειες του Υδροχόου και του Λέοντα: κάθε άνθρωπος αποτελεί μια σπίθα του θεϊκού και ταυτόχρονα ένα αδιαχώριστο κομμάτι του ιστού της ζωής. Από τον Γιώργο Πανόπουλο.

Έκλειψη Ηλίου στον Καρκίνο, 13.7.18

Η πρόκληση είναι να αντέξουμε τα δυνατά αισθήματα που πολλές φορές είναι ενοχλητικά, να τα νιώσουμε, να τα σεβαστούμε, να μην τα κρίνουμε, να τα καταλάβουμε. Από τον Γιώργο Πανόπουλο.

Νέα Σελήνη στους Διδύμους, 13.6.18

Ποια είναι η λέξη κλειδί των Διδύμων; «Σύνδεση». Συνδέω και συνδέομαι με ιδέες, ανθρώπους και εμπειρίες. Από τον Γιώργο Πανόπουλο.