Πανσέληνος στον Αιγόκερω, 9.7.17

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Πανσέληνος στις 17ο19´ του Αιγόκερου (9 Ιουλίου, 07:06)

 

Κάθε Πανσέληνος αποτελεί μια δυνατότητα φώτισης, ανακάλυψης, συνειδητοποίησης. Ο μεγάλος ουμανιστής αστρολόγος  Dane Rudhyar (23.3 1895 –13.9.1985) θεωρεί τη Νέα Σελήνη και την Πανσέληνο ως τις πιο σημαντικές στιγμές του σεληνιακού κύκλου. Και οι δύο αυτές φάσεις σηματοδοτούν αρχές αλλά με αντίθετη έννοια. Η Νέα Σελήνη φυτεύει το σπόρο και η Πανσέληνος δείχνει σε τι θα μετατραπεί ο σπόρος – το άνθος του σπόρου.

Αυτή η Πανσέληνος μάς επικεντρώνει  στην επιθυμία για ασφάλεια κα αισθήματα από τη μία πλευρά και στην κοινωνική/επαγγελματική μας διάσταση από την άλλη. Αυτό που αναζητάμε σε κάθε Πανσέληνο είναι η ισορροπία μεταξύ δύο αντίθετων τάσεων – μην ξεχνάμε ότι αστρονομικά ο Ήλιος και η Σελήνη βρίσκονται σε αντίθεση. Η ασφάλεια του σπιτιού και της οικογένειας έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη να δοκιμαστούμε και να τα καταφέρουμε κοινωνικά, να μπορέσουμε να διακριθούμε επαγγελματικά ώστε να αναγνωριστούμε από τους άλλους.

Η εσωτερική ζωή, η ιδιωτικότητα, η ζωή μακριά από τα βλέμματα των άλλων, η συναισθηματική ησυχία ανάμεσα σε ανθρώπους που εμπιστευόμαστε και αγαπάμε χρειάζεται να εναρμονιστεί με τον αγώνα και τις δοκιμασίες του εξωτερικού κόσμου ώστε να αποκτήσουμε μια διακριτή θέση στην κοινωνία. Πού αισθάνεσαι λοιπόν ότι υπάρχει πιθανόν σύγκρουση; Στην οικογένεια ή στη δουλειά σου;  Νιώθεις ότι παραμελείς κάτι εις βάρος κάποιου άλλου, ότι κάτι χάνεις; Διψάς για αισθήματα ή δεν καλλιεργείς όσο θα ’θελες τις επαγγελματικές σου δυνατότητες; Τι χρειάζεται να αλλάξει ώστε να γεφυρώσεις την ανισορροπία;

Η Πανσέληνος αυτή μάς φέρνει αντιμέτωπους με ένα ταφ- τετράγωνο που αποτελείται από την Σελήνη σε σύνοδο με τον Πλούτωνα σε αντίθεση με τον Άρη και τον Ήλιο στον Καρκίνο και σε τετράγωνο με τον Δία στον Ζυγό. Ο Άρης βρίσκεται σε πτώση στον Καρκίνο και η Σελήνη σε αδυναμία στον Αιγόκερω οπότε έχουμε δυνάμει μια εκρηκτική αντίθεση που μπορεί να δημιουργήσει συναισθηματικές εντάσεις, παρορμητικές βίαιες αντιδράσεις, θυμό και οργή που αναζητούν επειγόντως διέξοδο. Φόβοι, άγχη, ανασφάλειες, κτητικότητα, ζήλια, φθόνος, ένστικτα και φοβίες μπορεί να γίνουν το υλικό της καταστροφής και της αυτοκαταστροφής. Τα ταφ-τετράγωνα είναι δυναμικές όψεις που όταν συμβαίνουν στα παρορμητικά ζώδια μας πιέζουν για δράση που συνοδεύεται από βιασύνη με αποτέλεσμα πολλές φορές να γίνονται επικίνδυνα αφού ενισχύεται και η τάση να επεμβαίνουμε στις ζωές των άλλων.

Ο Κρόνος κυβερνήτης του Αιγόκερου είναι ανάδρομος στον Τοξότη (από 5 Απριλίου- 25 Αυγούστου ξεκινώντας από τις 27ο και φτάνοντας τις 21ο επηρεάζοντας το τρίτο δεκαήμερο των μεταβλητών: Τοξότες/Διδύμους/Ιχθύς/Παρθένους). Δηλαδή; Ο Κρόνος στον Τοξότη μας ζητάει να αναλάβουμε την ευθύνη ώστε να ζήσουμε σύμφωνα με την προσωπική μας αλήθεια, σύμφωνα με τις προσωπικές μας αρχές. Είναι περίοδος που χρειάζεται να δούμε με κριτικό μάτι τις πεποιθήσεις, τις αρχές και τα πιστεύω που δεν εμπεριέχουν τον αληθινό εαυτό μας. Με τον Κρόνο στον Τοξότη  δοκιμάζεται η πίστη μας σε ό,τι πιστεύουμε, αναζητούμε, προσδοκάμε, ευχόμαστε. Άνθρωποι, σχέδια, όνειρα, επιδιώξεις, σχέσεις, απόψεις και βεβαιότητες μπαίνουν στην πρέσα της πραγματικότητας. Ο Κρόνος κατά τη διάρκεια της Πανσελήνου κάνει τρίγωνο με τον Βόρειο Δεσμό στον Λέοντα: πόσο ανάγκη έχουμε για φως, χαρά, παιχνίδι, διασκέδαση, δημιουργικότητα. Να αγαπήσουμε πάλι από την αρχή δίπλα σε μια θάλασσα και νάναι καλοκαίρι.

Ο Πλούτωνας βρίσκεται μία μόνο μοίρα (1ο) μακριά από την Σελήνη δίνοντας σε αυτή την Πανσέληνο πλουτώνια χαρακτηριστικά δηλαδή τη δύναμη να διαπεράσεις την επιφάνεια και να δεις τι βρίσκεται από κάτω και την μανία για άμεση μεταμόρφωση που μπορεί να δημιουργήσει παρενέργειες. Η αργή πορεία του Πλούτωνα στον Αιγόκερω (2008-2024)  δημιουργεί μια μακρά περίοδο έντονων αλλαγών, ή μάλλον κατακλυσμιαίων αλλαγών σε προσωπικό, κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια βαθιά κρίση που μας καλεί σε μια μεταμόρφωση που δεν είναι εύκολη: χρειάζεται να αναποδογυρίσουμε τα σπλάχνα μας, τις ζωές μας, τις απόψεις μας για τη ζωή και τη φύση, τις αντιλήψεις μας για σχέσεις και τον κόσμο. Μια περίοδος αιώνων καταρρέει μπροστά στα μάτια μας. Ζούμε το τέλος μιας ανθρώπινης εποχής και καλούμαστε να εφεύρουμε μια καινούργια που δεν μπορούμε ακόμα να φανταστούμε. Προσωπικό και κοινωνικό ταυτίζονται πλέον- δεν μπορείς να μην νιώσεις, να μην αισθανθείς, να μην συνειδητοποιήσεις ότι η πραγματικότητα επηρεάζει αναπότρεπτα τη ζωή σου όπως και ότι οι επιλογές σου  επηρεάζουν άμεσα την κοινωνία.

Επίσης: η Πανσέληνος τετραγωνίζει τον Δία στον Ζυγό. Ποιο είναι το Νόημα όσων (σού) συμβαίνουν; Αισθήματα και  συμπεριφορές στο μάξιμουμ. Ανάγκη ξανά να πιστέψουμε σε κάτι, να βασιστούμε σε κάτι γερό, να έρθουμε σε επαφή με τους άλλους, να συμπορευτούμε και  να συνδημιουργήσουμε. Προσοχή στις υποσχέσεις που δεν μπορούν να τηρηθούν, στις υπερβολικές αντιδράσεις και στην απληστία που τα θέλει όλα τώρα.

Έχουμε ακόμα  και το συνεχιζόμενο τετράγωνο του Δία με τον Πλούτωνα που θα γίνει ακριβείας για τελευταία φορά στις 4 Αυγούστου και μας προσφέρει τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε τη δύναμη που διαθέτουμε. Μας υπενθυμίζεται ότι η δύναμή μας βρίσκεται στην αδυναμία μας και στη διαφορά μας, σε αυτό που θεωρούμε ελάττωμα και για το οποίο πιθανόν ντρεπόμαστε ή θάβουμε για να μην βλέπουμε. Ναι «η πίστη μπορεί να μετακινήσει βουνά».

Συνοψίζοντας, αυτή η Πανσέληνος θέτει ερωτήματα: Τι απαιτεί αλλαγή στη ζωή σου; Πού θέλεις να κάνεις τη διαφορά; Τι φιλοδοξείς;  Όλοι έχουμε ένα σημαντικό ρόλο να παίξουμε: ποιος είναι ο δικός σου; Θυμήσου: «η ζωή», είπε η Αναΐς Νιν, «περιορίζεται ή απλώνεται ανάλογα με το θάρρος μας».

 

*Επηρεάζει τα παρορμητικά ζώδια (Κριούς/ Καρκίνους/ Ζυγούς/Αιγόκερους) και κυρίως τους γεννημένους στο τέλος του δεύτερου δεκαήμερου, όπως και ωροσκόπους και πλανήτες σε αυτά τα ζώδια μεταξύ 15ο-19ο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ