Πανσέληνος στον Καρκίνο, 2.1.18

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Πανσέληνος στις 11ο38´ του Καρκίνου, στις 2 Ιανουαρίου, 04:25.

 

 

Πανσέληνος: η Σελήνη απέναντι από τον Ήλιο. Βλέπονται και αποκαλύπτονται. Συνομιλούν, διαφωνούν, αναζητούν τη χρυσή τομή. Η Σελήνη στον Καρκίνο λέει: «αν μ’ αγαπάς γίνε ένα μαζί μου, κλάψε μαζί μου, ενώσου μαζί μου. Εάν μ’ αγαπάς, νιώσε ότι νιώθω πριν το νιώσω». Ο Ήλιος στον Αιγόκερω λέει: «δώσε μου πραγματικότητα, ρεαλισμό και χειροπιαστά αποτελέσματα».

Όλες οι Πανσέληνοι μας καλούν να συνθέσουμε εντελώς διαφορετικές ανάγκες όπως τώρα: την αυστηρότητα, τα όρια, την επαγγελματική ζωή, τη δημόσια εικόνα, τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις του Αιγόκερου με τις συναισθηματικές σχέσεις, τη μητρότητα, την οικογένεια, την τρωτότητα και την ιδιωτική ζωή του Καρκίνου.

Η Πανσέληνος στον Καρκίνο καλείται και Σελήνη του Λύκου: το έντονο αίσθημα της Σελήνης μπορεί να γίνει κραυγή. Ο λύκος ουρλιάζει όταν είναι χωρισμένος από την αγέλη του εκφράζοντας τη λαχτάρα του για αυτήν εξ ου και η σύνδεσή του με τον Καρκίνο και τα αισθήματα, με τους οικογενειακούς δεσμούς και τις στενές σχέσεις. Οι λύκοι είναι νυκτόβιοι επίσης οπότε υπάρχει άλλος ένας συνδετικός κρίκος που τους ενώνει με το βραδινό ουρανό και την Σελήνη.

Αυτή η Πανσέληνος μας υπενθυμίζει, ή μας μαθαίνει ότι κάθε φορά που προσπαθούμε να ελέγξουμε, χάνουμε. Όταν μοιραζόμαστε τα αισθήματά μας, κερδίζουμε. Η έκφραση των αισθημάτων δεν είναι απόδειξη αδυναμίας. Κερδίζω όταν αναγνωρίζω στους άλλους την ικανότητα να διαχειρίζονται τη ζωή τους χωρίς να επεμβαίνω. Δεν μπορώ να ελέγχω τους άλλους, αλλά μπορώ να έχω τον έλεγχο του εαυτού μου. Αφήνοντας πίσω το παρελθόν μού λύνονται τα χέρια ώστε να αντιμετωπίσω το παρόν.

Δεν προχωράμε, δεν κινούμαστε, δεν αλλάζουμε μέχρι να μάθουμε να αγαπάμε. Όλα επαναλαμβάνονται μονότονα μέχρι να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε ηθοποιοί, σκηνοθέτες και σεναριογράφοι των δικών μας εμπειριών. Γράφουμε, σκηνοθετούμε και παίζουμε τη δική μας ζωή. Για να αλλάξουν τα πράγματα πρέπει να αλλάξουμε ΕΜΕΙΣ. Καλώς ήρθαμε στο 2018.

Στις 2 Ιανουαρίου λίγες ώρες μετά την Πανσέληνο ο Ουρανός στάσιμος σε ορθή πορεία στις 24ο του Κριού τονίζει ότι στην καινούργια χρονιά χρειάζεται ορμητικά να επιζητήσουμε λύσεις, να έρθουμε σε ρήξη με το παλιό και ό,τι μας κρατάει πίσω, να ενθουσιαστούμε με καινούργιες προοπτικές. Στους προηγούμενους πέντε μήνες της ανάδρομης πορείας του το θέμα ήταν να σκεφτούμε τι μας δίνει ενθουσιασμό, με τι τρόπο θα νιώσουμε μεγαλύτερη ικανοποίηση προσωπικά ή επαγγελματικά, οικογενειακά ή συναισθηματικά, που αισθανόμαστε ότι έχουμε βαλτώσει, τι χρειάζεται να κάνουμε για να αποκτήσουμε ξανά χαρά για τη ζωή. Αν σκέφτηκες και βρήκες τον τρόπο για να νιώσεις περισσότερο ζωντανός/η και ολόκληρος/η τότε στο 2018 μπορείς να δρομολογήσεις τις αλλαγές, ή να χαράξεις την νέα σου πορεία, ή να ανανεώσεις την παλιά. (Να θυμίσω ότι σε ανάδρομη και τώρα ορθή πορεία επηρεάζονται άμεσα τα παρορμητικά ζώδια (Κριοί/ Ζυγοί/ Καρκίνοι/Αιγόκεροι γεννημένοι στο τελευταίο δεκαήμερο του ζωδίου όπως και όσοι έχουν ωροσκόπους και πλανήτες σε αυτά τα ζώδια από 23ο-29ο).

Εδώ να σημειώσω ότι το τετράγωνο Πλούτωνα/Ουρανού (σε Αιγόκερω/Κριό) που ήταν εξαιρετικά δυνατό μεταξύ 2012-2015 δημιουργώντας καταλυτικά γεγονότα σε όλον τον πλανήτη συνεχίζει να είναι ενεργό και το 2018 με απόκλιση 6ο γεγονός που σημαίνει ότι η ενέργειά του είναι έντονη δημιουργώντας ξανά γεγονότα που αλλάζουν εκ βάθρων τις κοινωνίες αλλά και τις προσωπικές μας ζωές. Στην αστρολογία ο Ουρανός στον Κριό συμβολίζει τη δυναμική και συχνά βίαιη εξέγερση του Ατόμου που έχει  δικαιώματα και απαιτεί από το Σύστημα (Αιγόκερως) να τον υπολογίζει στις αποφάσεις που παίρνει γι΄ αυτόν. Είναι μια εκρηκτική δύναμη που εκλύεται όταν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αγνοούνται, τους κακομεταχειρίζονται, ή τους στριμώχνουν στο περιθώριο.

Η ίδια αίσθηση και στις ζωές μας: υπάρχει κοινωνική και προσωπική ανησυχία, ανυπομονησία, θυμός και υπόκωφη ένταση που όσο περνάει ο καιρός αυξάνονται και κάθε τόσο ξεσπάνε. Με λίγα λόγια δεν βολευόμαστε σε όποια κατάσταση κι αν είμαστε. Οι επιλογές μας συνεχίζουν να είναι μόνο δύο: είτε διαλέγεις να μείνεις ακίνητος/η και τρομοκρατημένος/η  στο σπίτι σου γιατί έξω υπάρχουν δράκοι είτε επιλέγεις να βγεις εκεί έξω που τίποτα δεν είναι σίγουρο και βέβαιο για να αγωνιστείς για αυτό που έρχεται, που δεν το ξέρεις αλλά είναι ο Καινούργιος Κόσμος.

Η Σελήνη στον Καρκίνο κάνει αντίθεση με τον Ήλιο, την Αφροδίτη, τον Κρόνο και τον Πλούτωνα στον γήινο Αιγόκερο το ζώδιο της κοινωνικής αναγνώρισης, της ευθύνης και των ευθυνών, των στόχων που αναζητούν υλοποίηση, της φιλοδοξίας και της αποδοχής.

Η αντίθεση Σελήνης/Αφροδίτης αυξάνει τόσο πολύ την ανάγκη για αγάπη και τρυφερότητα, είναι τόσο υπερπροσαρμοστική, υποχωρεί τόσο εύκολα  που δεν είναι απίθανο να μειωθούν τα στάνταρντς των αναγκών μας  μόνο και μόνο για να μην μείνουμε μόνοι. Επίσης οι διαφορετικές ανάγκες, προσδοκίες, επιθυμίες και θέλω μεταξύ δύο ανθρώπων μπορεί να δημιουργήσουν τριβές, αντιπαραθέσεις ή και συγκρούσεις, ή ένα σιωπηλό πόλεμο χωρίς λόγια ενώ η δυσφορία κόβεται με το μαχαίρι. Αυτές οι αντιθέσεις παρουσιάζονται είτε για να επιλυθούν είτε για να συνειδητοποιήσουμε την απόσταση που μας χωρίζει από έναν Άλλο.

Το τρίγωνο Σελήνης/Άρη αυξάνει τη διαίσθηση και το ένστικτο με συνέπεια αυτό που θέλεις να βρίσκεις τρόπο να το αποκτάς. Διευκολύνει τις σχέσεις, βοηθάει τις ερωτικές ιστορίες, δημιουργεί τα πρώτα ραντεβού. Δίπλα σε αυτό το τρίγωνο υπάρχει και το τρίγωνο, θετική δηλαδή όψη της Σελήνης με τον Ποσειδώνα ενισχύοντας τα αισθήματα, τις φαντασιώσεις, τις εξιδανικεύσεις, το όνειρο του Πρίγκιπα και της Πριγκίπισσας που σώζει και σώζεται. Ναι στις καινούργιες σχέσεις, προσοχή στις αυταπάτες. 

Κάτι που χρειάζεται να έχουμε κατά νου: Με τον Κρόνο τώρα στον Αιγόκερω που βρίσκεται και ο Πλούτωνας και με σημείο αιχμής το 2020 όπου θα έχουμε τη μεγάλη σύνοδο του Κρόνου με τον Πλούτωνα αλλά και τον Δία αυτή η Πανσέληνος μας θυμίζει ότι η υλική φύση του Αιγόκερου χρειάζεται συναίσθημα γιατί αλλιώς η ζωή γίνεται εκπλήρωση αποκλειστικά  υλικών αναγκών με αποτέλεσμα να ερημώνει η καρδιά και η ψυχή. Η αδυναμία μας είναι η δύναμή μας λέει ο Καρκίνος. 

*Και μια σημείωση  για το 2020. Αν λάβουμε υπόψη μας ως γενέθλιο χάρτη της Ελλάδας την ημερομηνία της διακήρυξης της ανεξαρτησίας από τον Οθωμανικό ζυγό, δηλαδή την 13 Ιανουαρίου 1822- Α’ Εθνική Συνέλευση της Επιδαύρου (και όχι την πολιτική ανεξαρτησία της Ελλάδας που χρησιμοποιούμε συνήθως δηλαδή 3 Φεβρουαρίου 1830)  τότε η σύνοδος  Κρόνου / Πλούτωνα στον Αιγόκερω τον Ιανουάριο του 2020 στις 22ο47´πέφτει ακριβώς πάνω στον Ήλιο της Ελλάδας που είναι 22ο 46´. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν είναι παρακινδυνευμένο να εικάσουμε ότι το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μην είναι μέλος της Ε.Ε. είναι υπαρκτό και ανοιχτό.  

Η πρώτη Πανσέληνος του 2018 δίνει τον τόνο ολόκληρης της χρονιάς ενισχύοντας με ενθουσιασμό τις αλλαγές και τις επιθυμίες μας, μας ενεργοποιεί προσωπικά και κοινωνικά πιέζοντάς μας ώστε να αναλάβουμε τις ευθύνες των επιλογών μας χωρίς να χάνουμε την ευαισθησία και την τρυφερότητά μας. Η έκφραση της βρίσκεται στους στίχους του W.B. Yeats (1865- 1939, ένας από τους κορυφαίους αγγλόφωνους ποιητές του 20ού αιώνα): «Άπλωσα τα όνειρά μου κάτω από τα πόδια σου. Πέρασε από πάνω τους απαλά γιατί περνάς πάνω από τα όνειρά μου».

ΣΧΟΛΙΑ