Πανσέληνος στον Κριό, 5.10.17

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Πανσέληνος στις 12ο 43´ του Κριού (5 Οκτωβρίου, 21:40´)

 

 

Τι χρειάζεται να τελειώσουμε; Να συνειδητοποιήσουμε; Να ολοκληρώσουμε; Να υλοποιήσουμε; Κάθε Πανσέληνος κάνει ορατά τα προβλήματα και αναζητάει τη λύση τους.

 
Σε κάθε Πανσέληνο έχουμε την αντίθεση του Ήλιου με τη Σελήνη. Οι αντιθέσεις προκαλούν συνειδητοποιήσεις. Είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να τραβήξουν την προσοχή μας κυρίως μέσα από τις σημαντικές μας σχέσεις. Οι δύο πλευρές κάθε θέματος, οι δύο πλευρές κάθε ερώτησης, οι δύο όψεις του νομίσματος, μας κάνουν θεατές ενός παιχνιδιού τένις κατά το οποίο γυρίζουμε το κεφάλι μας προς μία κατεύθυνση και αμέσως μετά από την άλλη. Βεβαίως η αντίθεση μπορεί να στρέψει ολοκληρωτικά την προσοχή μας προς τη μία πλευρά αγνοώντας την άλλη ή να μας ακινητοποιήσει στο ενδιάμεσο – έτσι μένεις στο φράκτη σε μια άβολη και δυσάρεστη θέση χωρίς να πέφτεις ούτε από εδώ ούτε από εκεί. Η ουσία όμως έγκειται στο να δεις και τις δύο πλευρές, να τις αντιληφθείς – ακόμα κι αν γέρνεις περισσότερο από τη μία πλευρά να έχεις τουλάχιστον γνώση και της άλλης. Στη συγκεκριμένη αντίθεση του Ήλιου στον Ζυγό και της Σελήνης στον Κριό στις δύο πλευρές βρίσκονται: Εγώ-Εμείς. Τι θέλω εγώ-Τι θέλουν οι άλλοι και η κοινωνία. Πρωτοβουλίες- Συμβιβασμός. Αγωνίζομαι-Συνεργάζομαι. Ανεξαρτησία-Σχέση. Απόφαση- Αναποφασιστικότητα.

 
Μπορούμε να κάνουμε αυτό που θέλουμε και ταυτόχρονα να το κάνουμε μαζί με κάποιον άλλο; Πώς μπορεί να υιοθετήσεις μια πάρε- δώσε συμπεριφορά με το/τη σύντροφό σου χωρίς να θυσιάσεις ένα κομμάτι της ελευθερίας, της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας σου; Πώς μπορείς να διατηρήσεις την ατομικότητα, τις ιδέες και την οπτική σου μέσα σε μια συνεργασία που υπάρχουν άλλες γνώμες και απόψεις;

 
Και τα δύο αυτά ζώδια –Κριός/Ζυγός– συνδέονται με τον πόλεμο και τις μάχες. Την ευθύνη της έναρξης του πολέμου την αναλαμβάνει συνήθως ο Κριός – αλλά και ο Ζυγός, που ενδιαφέρεται για τη δικαιοσύνη και την ειρήνη, σκέφτεται επίσης ότι χρειάζεται να αγωνιστεί και να πολεμήσει για τις αξίες του. Αυτός ο συνδυασμός προσφέρει τεράστια γνώση της δυαδικότητας που διατρέχει όλα τα πράγματα και φυσικά τις σχέσεις. Στα καλύτερά της αυτή η αντίθεση μπορεί να μας μάθει πώς να μετριάζουμε την ιδιοτέλεια με τη συνεργασία και πώς να είμαστε δυναμικοί χωρίς να γινόμαστε επιθετικοί και απόλυτοι. Το μάθημα αυτής της Πανσελήνου: να μάθεις να ακούς, να δέχεσαι και να επιτρέπεις στους άλλους να έχουν διαφορετικές επιθυμίες και ανάγκες χωρίς να καταπιέζεις τις δικές σου.

Αυτή η Πανσέληνος κάνει τετράγωνο (δύσκολη όψη) με τον Πλούτωνα στον Αιγόκερω και αντίθεση με τον  Ήλιο και τον Ερμή στον Ζυγό. Θέλω ό,τι θέλω και το θέλω τώρα. Ενεργοποιείται μέσα μας μια έντονη θέληση, στα όρια της μανίας και της εμμονής για να καταφέρουμε  ό,τι έχουμε στο μυαλό και την καρδιά. Ανυπομονησία, παρορμητικότητα, ένταση, εμμονή για να συμβεί οπωσδήποτε αυτό που επιδιώκουμε. Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για μια όψη που αναζωπυρώνει πρωτόγονα ένστικτα ενώ οι επιθυμίες και οι ανάγκες γίνονται ζήτημα ζωής και θανάτου με αποτέλεσμα πολλές φορές αστοχίες, λάθη υπολογισμού, παράβλεψη των αντιδράσεων που δημιουργούμε, ή αποτελέσματα που δεν είχαμε υπολογίσει ως πιθανότητες. Είναι όψεις που μοιάζουν με πυρηνικό εργοστάσιο (ο Πλούτωνας συμβολίζει την πυρηνική ενέργεια ούτως ή άλλως) γεμάτες δυναμισμό, πάθος και ορμή που αν διοχετευθεί οργανωμένα σε ένα συγκεκριμένη στόχο μπορεί να δημιουργήσει θαύματα αλλά αν παρεισφρήσει σε σχέσεις μπορεί να δημιουργήσει κρίση, ή στην περίπτωση μιας ερωτικής ιστορίας που παραπαίει, ή που ο ένας αγαπάει περισσότερο και ο άλλος αδιαφορεί/εξαφανίζεται/φεύγει, μπορεί να ξεθάψει καταπιεσμένη οργή, ζήλεια, επιθετικότητα, κτητικότητα, χειραγώγηση, πάθος (σαν παράγωγο της παθολογίας), συγκρούσεις και ανταγωνισμό. Το να κατηγορείς κάποιον για αυτά που σε κάνει να αισθάνεσαι είναι απόδειξη ότι του παραχωρείς εξουσία πάνω σου. Αναλαμβάνοντας τις ευθύνες και τις συνέπειές τους παίρνουμε και την ευθύνη της ζωής μας.

Το πάθος και η παρορμητικότητα εντείνονται στην Πανσέληνο και από την σύνοδο Άρη/Αφροδίτης στις 19ο Παρθένου. Βεβαίως και οι δύο αυτοί πλανήτες τετραγωνίζονται από τον Κρόνο στις 22ο Τοξότη δημιουργώντας πιθανό βραχυκύκλωμα σε σημαντικές σχέσεις, συντροφικότητα και συνεργασίες. Με τον Κρόνο παρόντα στην όψη αυτή χρειάζεται να επιστρατεύσουμε τις αρετές του Κρόνου δηλαδή υπομονή, επιμονή, αυτοσυγκράτηση και αυτοπειθαρχία μαζί με την αίσθηση του Χρόνου/Κρόνου που μας προφυλάσσει από ξεσπάσματα, ή επιθέσεις εκτός τόπου και χρόνου. Ο Χρόνος του Κρόνου είναι ο σωστός χρόνος που τα πράγματα γίνονται όχι επειδή τα πιέζουμε αλλά επειδή έχει έρθει η ώρα τους. Με τον Κρόνο αντιλαμβανόμαστε αν κάτι μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται, επιδέχεται βελτίωση, ή χρειάζεται να αποχαιρετήσουμε. Ο Κρόνος αποτελεί την τελική δοκιμασία για να καταλάβουμε αν κάτι αξίζει ή όχι.  

Όπως ανέφερα ήδη ο Ερμής στον Ζυγό κάνει αντίθεση με την Σελήνη στον Κριό φέρνοντας αντιμέτωπη τη λογική με τα αισθήματα αλλά και τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε τα αισθήματά μας με θάρρος, άμεσα με συναίσθηση του Άλλου, με σεβασμό στον Άλλο. Μιλώντας πολιτισμένα από καρδιάς και λαμβάνοντας υπόψη τις επιθυμίες και τα θέλω του Άλλου δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται γιατί χρειάζεται να ξεπεράσουμε μια σειρά από σοβαρά εμπόδια: τις προκαταλήψεις μας, τις παγιωμένες αντιλήψεις, τον εγωισμό και πιθανόν μια φορτισμένη συναισθηματική κατάσταση. Όμως η δυνατότητα επικοινωνίας παραμένει ανοιχτή αν προσθέσουμε ευαισθησία και χαμηλούς τόνους. Ας αφήσουμε τη διαίσθηση να μας οδηγήσει τις στιγμές που η λογική δεν φτάνει και τα αισθήματα είναι ρευστά.

Η Πανσέληνος στον Κριό μάς ρωτάει: Τι σε παθιάζει, σε ενθουσιάζει, σε συγκινεί; Τι θέλεις να καταφέρεις; Με ποιον; Ποιό είναι το επόμενο βήμα σου; Ποια είναι η περιπέτεια και ο στόχος που έχεις επιλέξει; Ποιό ρόλο έχεις αναλάβει; «Το να αντιστέκεσαι στην αλλαγή, το να προσπαθείς να γαντζωθείς στη ζωή, είναι σαν να κρατάς την αναπνοή σου- εάν επιμείνεις σκοτώνεις τον εαυτό σου»- Alan Wilson Watts

 

*Επηρεάζει κυρίως τις πρώτες ημέρες του δευτέρου δεκαημέρου των παρορμητικών ζωδίων (Ζυγούς, Αιγόκερους, Κριούς και Καρκίνους) και όσους έχουν ωροσκόπους ή πλανήτες σε αυτά από 11ο έως 15ο

ΣΧΟΛΙΑ