Πανσέληνος στον Σκορπιό, 11.5.17

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Πανσέληνος στις 20ο 23´ Σκορπιό (στις 11 Μαΐου, 00:44´)

 

 

Αυτή η Πανσέληνος, που περιέχει την αντίθεση Σκορπιού/Ταύρου, στρέφει την προσοχή μας στις επιθυμίες και τους φόβους μας. Στην ασφάλεια και τους πειρασμούς. Στην κατάσταση ως έχει και την εξέλιξη. Στη σταθερότητα  και την κρίση.

 

 

Η μοντέρνα φυσική μάς λέει ότι όλα είναι ενέργεια και ότι η αλλαγή είναι η μόνη βεβαιότητα που μπορούμε να έχουμε. Αν η αλλαγή είναι η κινητήρια δύναμη του σύμπαντος γιατί τη φοβόμαστε τόσο; Ο καθένας μας μπορεί να δώσει τη δική του απάντηση. Ίσως ο φόβος του αγνώστου, που βρίσκεται πίσω από αυτό το φόβο να οφείλεται και σε μια περιορισμένη αντίληψη που έχουμε για τον εαυτό μας και τον κόσμο. Ό,τι βλέπουμε όμως μέσα από μία κλειδαρότρυπα είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που βλέπουμε όταν ανοίξουμε την πόρτα.

Οι καιροί αλλάζουν με ταχύτητα. Ό,τι ήταν αλήθεια πριν από μερικές εβδομάδες δεν είναι σήμερα. Ό,τι ήταν χθες μπορεί να μην ισχύει τώρα. Άφησε πίσω ό,τι εμποδίζει την πορεία σου. Σκέψου την προοπτική που ανοίγεται μπροστά σου. Αφέσου στο παρόν. Όταν αμφιβάλλεις πάρε μερικές βαθιές ανάσες, άδειασε το μυαλό σου με διαλογισμό, βγες μια βόλτα στη φύση, σκέψου τα πράγματα που έχεις και σε ευχαριστούν αυτή τη στιγμή και μετά παρατήρησε πώς αλλάζει η οπτική σου.

Σε αυτή την Πανσέληνο έχουμε τη σύνοδο Ερμή- Ουρανού που μας επηρεάζει εδώ και μέρες. Αυτός ο συνδυασμός σχετίζεται με καινούργιες ιδέες. Είναι μια δυναμική όψη που προτρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά από ό,τι σκεφτόμαστε, να δούμε από διαφορετική οπτική γωνία ό,τι μας απασχολεί, να προσπαθήσουμε να λύσουμε προβλήματα με νέο τρόπο όταν οι παλιοί έχουν παλιώσει. Βεβαίως προσοχή στις απόψεις  που μπορούν να ξεφύγουν πάνω στην ένταση μιας συζήτησης ή σε πράγματα που μπορούν να σοκάρουν τους άλλους.

Έχουμε και το τρίγωνο Ήλιου/Πλούτωνα στις 20ο Ταύρου/Αιγόκερου. Ακόμα και μια ευνοϊκή όψη όπως αυτή με την παρουσία του Πλούτωνα δεν είναι ανώδυνη και παίρνει τη ζωή πάρα πολύ σοβαρά. Είναι μια όψη που μπορεί να φωτίσει το κρυμμένο. Που φέρνει στην επιφάνεια ό,τι είναι θαμμένο, παραγνωρισμένο, ή επίτηδες ξεχασμένο. Ξύνει τις βαθιές ανάγκες για αγάπη και ασφάλεια, θυμώνει όταν αυτές οι  ανάγκες δεν ικανοποιούνται, χειραγωγείς όταν αισθάνεσαι  ότι αγαπάς χωρίς να αγαπιέσαι.

Το δύσκολο τετράγωνο Κρόνου/Χείρωνα (στις 27ο Τοξότη/Ιχθύων) δημιουργεί κρίση αυτοπεποίθησης και αυξάνει την αυστηρότητα προς τον εαυτό και τους άλλους. Αυξάνει την απαισιοδοξία και στέκεται στις αποτυχίες, σε όσα ονειρευόμασταν και δεν έγιναν και καλλιεργεί το φόβο. Αυτό το σκληρό τετράγωνο μάς υπενθυμίζει με δυσάρεστο τρόπο τη δυσφορία και την απογοήτευση που νιώθουμε όταν αντί να υπερασπίζουμε και να ακολουθούμε τις δικές μας επιθυμίες και τη δική μας αλήθεια υποκύπτουμε στα θέλω και τις ανάγκες των άλλων.  

Ο Πλούτωνας ως κυβερνήτης του Σκορπιού συμμετέχει δυναμικά σε αυτή την Πανσέληνο δημιουργώντας την ανάγκη για βαθιές αλλαγές. Η σύνοδός του με την Ήρα (Juno) σημαίνει ότι σχέσεις και συμμαχίες που κάποτε θεωρούσαμε σταθερές και αμετάβλητες μπορούν να αποσταθεροποιηθούν αν στηρίζονται σε ανισότητα, έλλειψη σεβασμού και αδικίες.

Τα αισθήματα είναι έντονα αλλά υπάρχει η θέληση να μπούμε στα βαθιά συναισθηματικά νερά του Σκορπιού. Η διαίσθηση οξύνεται και μπορούμε να εμπιστευτούμε το ψυχικό μας ραντάρ. Μία από τις προκλήσεις είναι το τετράγωνο του  παραδοσιακού κυβερνήτη του Σκορπιού Άρη που κάνει ένα τέλειο βαρύ τετράγωνο με τον Ποσειδώνα (στις 13ο Διδύμων/Ιχθύων): αυτή η όψη υποσκάπτει τη θέληση και συγκρατεί τη δράση αλλά ενισχύει το ένστικτο και τη διαίσθηση που όταν δεν φιλτράρονται από τη λογική συνήθως μάς οδηγούν σωστά.

Επίσης έχουμε ένα παρορμητικό Ταφ-Τετράγωνο με Πλούτωνα και Ήρα στον Αιγόκερω σε τετράγωνο με Δία στον Ζυγό  σε αντίθεση με την  Παλλάδα Αθηνά στον Κριό.

To Tαφ-Τετράγωνο ενεργοποιεί την αποφασιστικότητα και το θάρρος όπως και την ένταση και τη σύγκρουση. Ουσιαστικά πρόκειται για μια όψη που μας σπρώχνει να πετύχουμε ό,τι επιδιώκουμε γνωρίζοντας ωστόσο ότι αυτή η επιδίωξή μας απαιτεί προσπάθεια, έχει εμπόδια και δεν είναι εύκολη. Πολλή από την ενέργεια αυτής της όψης στην οποία συμμετέχουν παρορμητικά ζώδια  σπαταλιέται σε αχρείαστες αντιπαραθέσεις και απογοητεύσεις εξ αιτίας της ανυπομονησίας, της παρορμητικότητας και της ανάγκης για άμεση ικανοποίηση. Ένα Ταφ Τετράγωνο έχει τα χαρακτηριστικά του Κρόνου. Άρα είναι μια όψη που δίνει εμπόδια που όμως είναι απαραίτητο να ξεπεράσουμε μέσα από στοχευμένη δράση.

Τι συμβολίζει η Παλλάς Αθηνά; Να θυμίσω ότι η Αθηνά ήταν η θεά της σοφίας και της δικαιοσύνης. Υποστήριζε τις τέχνες και προστάτευε το κράτος. Ήταν αυτή που έδινε σοφές συμβουλές στους ανθρώπους. Άρα η Αθηνά συμβολίζει την δημιουργικότητα και στην αστρολογία δείχνει την ικανότητα να υλοποιούμε και να επιτυγχάνουμε. Ξανά: η  Παλλάς Αθηνά περιγράφει πως αντιμετωπίζουμε θέματα δημιουργίας και δημιουργικότητας και ανταγωνισμού. Επίσης μιλάει για την αποξένωση στις σχέσεις και για τους  φόβους που δημιουργέ η επιτυχία.  Στον Κριό αναζητάει έκφραση, αποφασιστικότητα, δράση. Και έμπνευση.

Αυτή η Πανσέληνος στον άξονα Σκορπιού/Ταύρου εμπεριέχει θέματα που σχετίζονται με χρήμα, σεξ και εξουσία. Αντιπαραθέσεις γύρω από αυτά τα ζητήματα είναι πιθανές, όπως και αισθήματα ζήλιας, κτητικότητας και θυμού. «Το έχω είναι μια απατηλή έννοια. Αυτοί που πιστεύουν ότι το να κατέχουμε είναι η πιο φυσική ιδιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, θα εκπλαγούν αν μάθουν ότι σε πολλές γλώσσες δεν υπάρχει λέξη για το «έχω». Στα εβραϊκά, για παράδειγμα, το «έχω» εκφράζεται με τη φράση «είναι για μένα». -Έριχ Φρομ, «Να έχεις ή να Είσαι;»

 

*Επηρεάζει τα σταθερά ζώδια (Ταύρους/Λέοντες/Σκορπιούς/Υδροχόους) και κυρίως τους γεννημένους στα τέλη του δεύτερου δεκαήμερου και αρχές τρίτου, όπως και ωροσκόπους και πλανήτες σε αυτά τα ζώδια μεταξύ 18ο-23ο

ΣΧΟΛΙΑ

ASTROHEART NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter του ASTROHEART, για να λαμβάνετε αποκλειστικά E-Books από τον Γιώργο Πανόπουλο

Η εγγραφή έγινε με επιτυχία!