Πανσέληνος στον Σκορπιό, 30.4.18

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

 

Πανσέληνος  στις 9ο 39´ του Σκορπιού, 30 Απριλίου, 02:58´

 

Η Πανσέληνος στον Σκορπιό φωτίζει ό,τι είναι θαμμένο, ό,τι είναι μυστικό, ό,τι κρύβεται στο σκοτάδι. Σε προσωπικό επίπεδο φωτίζει τα κρυμμένα κίνητρα, ό,τι υποβόσκει κάτω από την επιφάνεια όπως και τα επιμελώς κρυμμένα ψέματα, ενώ σε κοινωνικό-πολιτικό επίπεδο αποκαλύπτει την κατάχρηση εξουσίας, τη διαφθορά και τις οικονομικές ατασθαλίες. Μας καλεί να εξετάσουμε τις ιδέες και τη στάση μας απέναντι στο χρήμα, την ασφάλεια, την ίδια τη ζωή.

 

Η Πανσέληνος τετραγωνίζει τους καρμικούς Δεσμούς της Σελήνης σχηματίζοντας ένα Μεγάλο Σταυρό. Ο Μεγάλος Σταυρός είναι μια δύσκολη όψη που δημιουργεί εμπόδια που είναι τόσο πιεστικά ώστε να  μας εξαναγκάσουν σε δράση. Πρόκειται για μια όψη με τεράστια ενέργεια που απαιτεί να χρησιμοποιηθεί, που ενισχύει τον δυναμισμό, εντείνει τη δύναμη και προσθέτει επιμονή και αποφασιστικότητα. Οι Δεσμοί της Σελήνης στον άξονα Λέοντα/ Υδροχόου μας διδάσκουν ότι ενώ όλοι ανήκουμε στο ίδιο είδος εν τούτοις είμαστε άτομα (Υδροχόος) ενώ ο κάθε ένας/μία από εμάς χρειάζεται να αναγνωριστεί, να έχει το δικό του φως και να είναι μοναδικός/ή  (Λέων). Ο χρόνος και η ενέργειά του καθενός μας  είναι ιερά και αυτή η διέλευση των Δεσμών υπογραμμίζει ότι η καρδιά σου, η δημιουργικότητά σου και η αγάπη που έχεις χρειάζεται να διοχετευτούν με αφοσίωση σε ένα έργο, στόχο, άνθρωπο, επιδίωξη, σκοπό.

Η Σελήνη συναντώντας αργότερα τον Δία θα ενισχύσει την πίστη σε αυτό που επιθυμούμε να καταφέρουμε και φωτίζεται ή κυριαρχεί στην Πανσέληνο. Ο Δίας ανάδρομος στον Σκορπιό (8 Μαρτίου- 10 Ιουλίου)  μας καλεί να ανακαλύψουμε ή να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμη που έχουμε, τα κομμάτια μας που μπορεί να μην ξέρουμε αλλά μάς δίνουν ενέργεια, αποφασιστικότητα και αντοχή. Ναι τίποτα δεν είναι εύκολο και μερικές φορές αυτό που θέλουμε έχει ακριβά διόδια. Όμως ο Δίας λέει ότι όπου υπάρχει στόχος δημιουργείται δύναμη και όπου υπάρχει πληγή υπάρχει και ίαση.

Φυσικά υπάρχουν δυσκολίες που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε. Όπως κατά τη διάρκεια αυτής της Πανσελήνο η σύνοδος Άρη/Πλούτωνα στον Αιγόκερω: ο Άρης είναι ο παραδοσιακός κυβερνήτης του Σκορπιού που στον Αιγόκερω βρίσκεται σε έξαρση, δηλαδή στην καλύτερη θέση του επειδή η ενέργειά του μπορεί να διοχετευτεί στοχευμένα και οργανωμένα σε ένα στόχο. Ο Κρόνος ο κυβερνήτης του Αιγόκερου που διελαύνει στον Αιγόκερω προσθέτει ακόμα περισσότερη αποφασιστικότητα, οργάνωση, αντοχή και θέληση να υλοποιηθούν οι επιδιώξεις και μάλιστα σε θετική όψη (εξαγώνου) με την Πανσέληνο βοηθάει να βάλουμε προτεραιότητες και να επιμείνουμε ώστε να γίνουν πραγματικότητα.

Ο Κρόνος είναι ανάδρομος (18.4-6.9) στον Αιγόκερω. Κατά τη διάρκεια του ανάδρομου Κρόνου (που αφορά ιδιαίτερα τους γεννημένους στο πρώτο δεκαήμερο Αιγόκερους/Καρκίνους/Ζυγούς/Κριούς και όσους έχουν ωροσκόπους και πλανήτες σε αυτά τα ζώδια από 1ο-10ο)  μάς δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε μια σοβαρή ανασκόπηση των τελευταίων μηνών και να αναδιοργανώσουμε ή να επαναδιαπραγματευθούμε δραστηριότητες και δεσμεύσεις που πιθανόν έχουν γίνει αιτία δυσφορίας. Εάν επιμένουμε να μην κάνουμε τίποτα τα προβλήματα θα συνεχίσουν να επιμένουν. Χρειάζεται να ξεριζώσουμε την αιτία της απογοήτευσης. Η Υπευθυνότητα, που είναι Κρόνια λέξη-κλειδί, σημαίνει να ξέρεις πόσα αντέχεις και μπορείς να κάνεις πριν αρχίσεις να αισθάνεσαι απογοητευμένος/η, ή παγιδευμένος/η ή περιορισμένος/η και να βάζεις μια γραμμή λέγοντας όχι πριν φτάσεις σε αυτό το σημείο.

Ο Ποσειδώνας στους Ιχθύς που παίρνει μέρος σε αυτή τη Πανσέληνο προσθέτει κατανόηση, αποδοχή και αγάπη. Με/σε αγαπάω όπως είμαι και όπως είσαι. Αυτή η στάση μπορεί να αυξήσει την δεκτικότητά μας, την διαίσθησή μας και να μας φωτίσει δίνοντας την απάντηση που αναζητάμε.

(Να θυμίσω ότι κατά την Πανσέληνο τα ατυχήματα αυξάνονται, η αιμορραγία είναι πιο έντονη, επηρεάζεται η σπορά και η δραστηριότητα των ζώων, αυξάνονται οι παλμοί της καρδιάς μετά από άσκηση, εντείνονται οι ημικρανίες, η διάθεση γίνεται ευμετάβολη, υπάρχει κατακράτηση υγρών κλπ. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να θυμόμαστε ότι η σχέση Πανσελήνου και ανθρώπινης συμπεριφοράς και φυσιολογίας παραμένει ανοιχτή, σημαντική και ενδιαφέρουσα).

Στην τελευταία σελίδα της αυτοβιογραφίας του ο Καρλ Γιουνγκ γράφει κάτι που ταιριάζει σε αυτή την Πανσέληνο: «Ο κόσμος που γεννιόμαστε είναι ανελέητος, κτηνώδης και συνάμα θεϊκής ομορφιάς. Ποιο στοιχείο νομίζουμε ότι υπερισχύει του άλλου, το νόημα ή η έλλειψη νοήματος, είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας, πιο πιθανό είναι όμως, όπως συμβαίνει σε όλα τα μεταφυσικά ερωτήματα, να ισχύουν και τα δύο. Η ζωή είναι –ή έχει– νόημα και δεν έχει. Μου είναι προσφιλής η ανήσυχη ελπίδα ότι το νόημα θα επικρατήσει και θα κερδίσει τη μάχη».


*Eπηρεάζει τα σταθερά ζώδια (Ταύρους/Λέοντες/Σκορπιούς/Υδροχόους) και κυρίως τους γεννημένους στο τέλος του πρώτου αρχές του δεύτερου δεκαημέρου, όπως και ωροσκόπους και πλανήτες σε αυτά τα ζώδια μεταξύ 7o-12o

ΣΧΟΛΙΑ

Έκλειψη Σελήνης στον Υδροχόο, 27.7.18

Η συγκεκριμένη Πανσέληνος φωτίζει τις αρχετυπικές αλήθειες του Υδροχόου και του Λέοντα: κάθε άνθρωπος αποτελεί μια σπίθα του θεϊκού και ταυτόχρονα ένα αδιαχώριστο κομμάτι του ιστού της ζωής. Από τον Γιώργο Πανόπουλο.

Έκλειψη Ηλίου στον Καρκίνο, 13.7.18

Η πρόκληση είναι να αντέξουμε τα δυνατά αισθήματα που πολλές φορές είναι ενοχλητικά, να τα νιώσουμε, να τα σεβαστούμε, να μην τα κρίνουμε, να τα καταλάβουμε. Από τον Γιώργο Πανόπουλο.

Πανσέληνος στον Αιγόκερο, 28.6.18

Με αιχμή την οικογένεια, το σπίτι, τα παιδιά, τους γονείς ή την ίδια την συντροφική σχέση αναδύονται πιθανόν θέματα που οδηγούν σε απογοήτευση ή ματαίωση. Από τον Γιώργο Πανόπουλο.