Πανσέληνος στον Ταύρο, 4.11.17

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Οι Πανσέληνοι είναι εποχές ολοκλήρωσης. Είναι η περίοδος που βλέπουμε τα αποτελέσματα των σπόρων που έπεσαν όταν είχαμε νέα Σελήνη στον Ταύρο (στις 26 Απριλίου) έξι μήνες πριν. Αυτές οι δύο εβδομάδες που ακολουθούν την Πανσέληνο είναι η περίοδος που μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τις συνέπειες της προηγούμενης δράσης μας.

Αυτή η Πανσέληνος είναι και σούπερ Σελήνη – δηλαδή η Σελήνη βρίσκεται στο λεγόμενο περίγειο, δηλαδή στην ελάχιστη απόσταση από τη Γη που είναι περίπου 357.000 χιλιόμετρα. Οι σούπερ Σελήνες λειτουργούν σαν ακτίνες λέιζερ – το ενεργό υλικό μετατρέπει την εξωτερική ενέργεια σε δέσμη φωτός. Οι σούπερ Σελήνες αυξάνουν, επίσης, τη βαρυτική επίδραση στη Γη (παλιρροϊκή αλληλεπίδραση), προκαλώντας φαινόμενα όπως οι παλίρροιες αλλά και επηρεάζοντας τον άξονα της περιστροφής της. Αυτή η επιρροή έχει ως αποτέλεσμα αυξημένη ευαισθησία που μετατρέπεται σε υπερευαισθησία δημιουργώντας έντονες συναισθηματικές διακυμάνσεις και κυκλοθυμία.

Σε αυτή την Πανσέληνο έχουμε δύο ζώδια που ενδιαφέρονται για την Επιθυμία και τα Αισθήματα και που ειδικότερα επικεντρώνονται στο χρήμα, το σεξ και τη δύναμη. Μια Πανσέληνος αποτελείται από την αντίθεση του Ήλιου με την Σελήνη. Στη συγκεκριμένη Πανσέληνο έχουμε τον Ήλιο στον Σκορπιό και την Σελήνη στον Ταύρο, μιλάμε δηλαδή για μια σύγκρουση με αιχμή όσα αναφέραμε προηγουμένως και αποτελέσματα που πιθανόν εμπεριέχουν οργή, θυμό, ζήλια, φθόνο, παιχνίδια εξουσίας, χειραγώγηση και κτητικότητα αλλά και τρυφερότητα, ανάγκη για έντονες σχέσεις, μεταμόρφωση, αναζωογόνηση, επανεκκίνηση.

Η φροϋδική θεωρία που δίνει έμφαση στο σεξ και τα ψυχολογικά στάδια –θυμηθείτε το στοματικό στάδιο, στο οποίο οι άλλοι αναγνωρίζονται από το τί μπορούν να προσφέρουν  και το πρωκτικό, στο οποίο σημειώνεται η πρώτη κρίσιμη σύγκρουση ανάμεσα στο άτομο και την κοινωνία και η πρώτη σύνδεση με αισθήματα δύναμης ή ελέγχου– μπορούν να σχετιστούν με αυτήν την αντίθεση. Ο ίδιος ο Φρόιντ είχε Ήλιο, Ερμή, Ουρανό και Πλούτωνα στον Ταύρο και Ωροσκόπο Σκορπιό. Ο Σκορπιός συνδέεται με τις βαθιές και έντονες σχέσεις που αναπτύσσουμε με τους άλλους, ενώ ο Ταύρος ενδιαφέρεται περισσότερο για την ευχαρίστηση που προσφέρει ο φυσικός, υλικός κόσμος και οι πέντε αισθήσεις. Ο Ταύρος είναι ασφάλεια και ο Σκορπιός πειρασμός. Ο Ταύρος είναι τάξη και ο Σκορπιός κρίση. Σε αυτή την Πανσέληνο αγωνιζόμαστε να ισορροπήσουμε τα αντίθετα ή τουλάχιστον να έχουμε συνείδηση πότε η πλάστιγγα γέρνει προς τη μία ή την άλλη πλευρά ώστε να την επαναφέρουμε.

Η Αφροδίτη, η θεά της Ισορροπίας και της Αγάπης, που κυβερνάει το ζώδιο του Ταύρου βρίσκεται στις τελευταίες μοίρες του Ζυγού εξιδανικεύοντας τις σχέσεις σε σημείο τέτοιο ώστε οι σχέσεις να δημιουργούν ανέφικτες προσδοκίες. Ωστόσο εδώ η Αφροδίτη θέλει να μοιράζεται τα πάντα και το μότο της μπορεί να είναι: «Θα σε ευχαριστήσω. Το μόνο που θέλω από σένα είναι δικαιοσύνη». Κατά τη διάρκεια της Πανσελήνου η Αφροδίτη κάνει αντίθεση ακριβείας με τον Ουρανό (στις 25ο54´ Ζυγού/Κριού). Να θυμίσω εδώ ότι η Νέα Σελήνη στον Ζυγό (στις 19 Οκτωβρίου) έκανε επίσης αντίθεση με τον Ουρανό δημιουργώντας ξαφνικές ανατροπές, ρήξεις, σπάσιμο σχέσεων και ευχάριστες ή δυσάρεστες εκπλήξεις, ανάγκη για ενθουσιασμό και καινούργιο, αναταραχή και σοκ. Με την Αφροδίτη τώρα επαναλαμβάνονται αυτά τα θέματα με αιχμή τις σημαντικές σχέσεις- συντροφικές, επαγγελματικές, προσωπικές.

Παρόλο που η Αφροδίτη στον Ζυγό διστάζει να εκφράσει την αντίθεσή της σε ό,τι δεν της αρέσει και να εκφράσει τις ανάγκες της εν τούτοις τώρα η επιθυμία για ειλικρίνεια, δικαιοσύνη, χαρά και ενθουσιασμό είναι μεγαλύτερη από την τάση για συμβιβασμό. Βεβαίως μια σχέση που έχει αποδείξει την αντοχή της μπορεί να κλονιστεί και να αντέξει. Η τυχόν κρίση όμως είναι απόδειξη ότι χρειάζεται αναπροσαρμογή. Επίσης αυτή η όψη μπορεί να σηματοδοτεί μια νέα ερωτική ιστορία- ξαφνική και αναπάντεχη. Σε κάθε περίπτωση είναι πιθανόν αυτή η όψη να ενεργοποιήσει την ανάγκη για μια σχέση που είναι ουσιαστική, αμφίδρομη, με αμοιβαίο σεβασμό  και ισοτιμία.

Αυτή η Πανσέληνος μάς καλεί να ασχοληθούμε με την πνευματική μας φύση κι όχι με τα υλικά αγαθά. Στρέφει το ενδιαφέρον μας στην καλλιέργεια της ψυχής μας. Μας λέει ότι εκτός από την καθημερινότητα και τον υλικό κόσμο υπάρχει και η πνευματική μας υπόσταση που χρειάζεται φροντίδα και προσοχή. Φυσικά και το σώμα μας είναι ένας ναός που πρέπει να σεβόμαστε αλλά χρειαζόμαστε και την Αγάπη που είναι η ομορφιά της ψυχής. Ο Δίας που κάνει ανοιχτή σύνοδο με τον Ήλιο στον Σκορπιό υπογραμμίζει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι αν δεν αφήσουμε πίσω μας ό,τι έχει τελειώσει θα συνεχίσουμε να τρέχουμε επί τόπου χάνοντας την ευκαιρία να ανακαλύψουμε τη δύναμή μας ώστε να προχωρήσουμε παρά κάτω.

Όσο για το τετράγωνο μεταξύ Κρόνου και Χείρωνα στις 24ο Τοξότη/Ιχθύων που ήταν ακριβείας πριν από την Πανσέληνο (2 Νοεμβρίου)  συνεχίζει να τονίζει ότι για να έχουμε μέλλον χρειάζεται να κλείσουμε τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν.  Όταν αποφεύγουμε να δούμε κατάματα τα τραύματά μας ζούμε μια ζωή θλίψης, απογοήτευσης και απάθειας. 

 O Αμερικανός Grant Levi (1902-1951), ένας από τους μεγάλους της αστρολογίας, συνοψίζει όμορφα την ουσία αυτής της Πανσέληνου στον Ταύρο γράφοντας: «Ο Ταύρος κατανοεί τη βαθιά αγάπη. Τη δέχεται με όλο του το είναι και αφήνεται να την εκφράσει ακόμα και χωρίς λέξεις. Εκτιμάει τις σιωπές της αγάπης παρά τους λόγους. Ξέρει και την έκσταση και την απελπισία. Αφοσιώνεται στην αγάπη που δίνει και παίρνει με απίστευτη επιμονή. Κι ακόμα περισσότερο δεν εγκαταλείπει στις μεγάλες δυσκολίες. Οι συναισθηματικές του αντιδράσεις χρωματίζουν ολόκληρη τη ζωή του. Η Σελήνη στον Ταύρο συντονίζεται με τους ρυθμούς της φύσης και της γης κι αυτός ο συγχρονισμός είναι που δίνει ρυθμό στη ζωή του και τη μεγάλη του δύναμη».

*Eπηρεάζει τα σταθερά ζώδια (Ταύρους/Λέοντες/Σκορπιούς/Υδροχόους) και κυρίως τους γεννημένους στις αρχές του δεύτερου δεκαημέρου, όπως και ωροσκόπους και πλανήτες σε αυτά τα ζώδια μεταξύ 10ο έως και 14ο.
 

ΣΧΟΛΙΑ