Πανσέληνος στον Τοξότη, 29.5.18

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Πανσέληνος στις 8ο10´ του Τοξότη (29 Μαΐου, 17:21´)

 

Οι Πανσέληνοι φωτίζουν ό,τι είναι κρυμμένο στη σκιά του ασυνείδητου. Αυτή εδώ η Πανσέληνος που στα δύο της άκρα βρίσκονται οι Δίδυμοι και ο Τοξότης, δείχνει πού παραβλέψαμε ή δεν λάβαμε υπόψη μας τη λογική και την αλήθεια.

 

Η Πανσέληνος στον Τοξότη ενεργοποιεί το μυαλό. Αυτό σημαίνει ότι ενδιαφερόμαστε για ιδέες και ανθρώπους που μπορούν να μας εμπνεύσουν, να μας προτείνουν μια διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων, μια καινούργια οπτική γωνία, ή να μας ξεμπλοκάρουν με διαφορετικές σκέψεις και επιλογές, να διευρύνουν τους ορίζοντές μας, να μας προτείνουν νέες λεωφόρους. Δυσανασχετούμε με αυτούς που μάς καθηλώνουν στην επανάληψη, που συμφωνούν μαζί μας επειδή βαριούνται να εκθέσουν τη δική τους πλευρά, που μας βαλτώνουν.

Ο Ήλιος στους Διδύμους συμβολίζει τις ανάγκες του εγώ, ενώ η Σελήνη στον Τοξότη τις συναισθηματικές ανάγκες. Οι Δίδυμοι κυβερνάνε το μυαλό και τον τρόπο της σκέψης – σχετίζονται με την επικοινωνία, τις πληροφορίες και τις διασυνδέσεις. Ο Τοξότης στην αντίθετη πλευρά είναι επίσης διανοητικός και αγαπάει τη γνώση. Οι Δίδυμοι είναι περισσότερο λογικοί και ενδιαφέρονται για τις λεπτομέρειες, ενώ ο Τοξότης επικεντρώνεται περισσότερο στη μεγάλη εικόνα και τη φιλοσοφία είτε είναι λογική είτε όχι. Ο Τοξότης αναζητάει την αλήθεια και πηγαίνει όσο μακριά χρειάζεται για να τη βρει και προκαλεί τους Διδύμους να υιοθετήσουν τη γνώση από μια υψηλότερη οπτική προσθέτοντας διαίσθηση και πείρα.

Έχει ενδιαφέρον ότι η  Πανσέληνος γίνεται κοντά στον αστέρα Αντάρη (10ο01 του Τοξότη). Να θυμίσω ότι ο Αντάρης έχει χαρακτηριστικά του Άρη και του Δία που στη θετική τους εκδοχή ενισχύουν την πνευματική διαύγεια, τη στρατηγική ικανότητα, την ετοιμότητα για δράση και την τόλμη. Στην αρνητική εκδοχή του ο Αντάρης συμβολίζει την καταστροφή και την απερισκεψία. Ο Τοξότης όπως ξέρουμε έχει τη δυνατότητα να γιατρέψει αλλά μπορεί επίσης να κατηγορήσει, να υπερασπίσει τις ιδέες του με φανατισμό, να γίνει επικριτικός, να θυμώσει, να ηθικολογήσει.

Η Σελήνη στον Τοξότη δημιουργεί ένα μεγάλο τρίγωνο με τον Χείρωνα στον Άρη και τον Βόρειο Δεσμό στον Λέοντα. Τι συμβολίζει το μεγάλο τρίγωνο σε ζώδια της φωτιάς;  Έμπνευση, δημιουργικότητα, ενθουσιασμό και εγωισμό. Είναι εποχή για να δούμε την αλήθεια κατάματα. Η αλήθεια μπορεί να γιατρέψει. Αυτό το τρίγωνο μάς θυμίζει ότι η καρδιά ξέρει καλύτερα και ότι χρειάζεται να την εμπιστευτούμε. Η αγάπη και η ευθραυστότητά μας είναι η δύναμή μας. Κι επειδή αυτή η όψη θέλει φυσική κίνηση αν αισθάνεσαι ότι έχεις κολλήσει βγες μια βόλτα, τρέξε, χόρεψε, κινήσου με οποιοδήποτε τρόπο σε ευχαριστεί και θέλεις.

Ο Δίας ο κυβερνήτης του Τοξότη συνεχίζει την ανάδρομη φάση του στον Σκορπιό υποδεικνύοντάς μας να χρησιμοποιήσουμε τη φωτιά που ενεργοποιείται σε αυτή την Πανσέληνο για να αντιμετωπίσουμε τους εσωτερικούς μας δαίμονες. Είναι εποχή να έρθουμε αντιμέτωποι με τους φόβους και τα αισθήματά μας, με τις ιδέες και τις αντιλήψεις μας, με την οπτική μας για τη ζωή και τους ανθρώπους. Η σκέψη, η συμπεριφορά και το συναίσθημα συνδέονται. Οι σκέψεις μας επηρεάζουν τα συναισθήματά μας και καθοδηγούν τις πράξεις μας. Τα συναισθήματά μας επηρεάζουν τις σκέψεις μας και τις πράξεις μας. Η συμπεριφορά μας έχει αντίκτυπο στο πως νιώθουμε και στο τι σκεφτόμαστε. Αυτά τα τρία στοιχεία της ανθρώπινης φύσης αλληλοεπηρεάζονται αμοιβαία. Εφαρμόζοντας μη λογικές σκέψεις αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης μη υγιών αρνητικών συναισθημάτων και συχνά ενισχύεται η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Οπότε η απάντηση σε σκέψεις όπως «Αυτό που σκέφτομαι ως δεδομένο είναι αλήθεια;», «Πώς θα ήμουν χωρίς αυτή τη σκέψη;», «Αυτή η σκέψη τι αισθήματα μου δημιουργεί;» είναι ζωτικής σημασίας.

Ο Άρης επίσης που αποτελεί και τον παραδοσιακό κυβερνήτη του Σκορπιού έχει μπει ήδη σε περίοδο σκιάς από τις 12 Μαΐου  για να γυρίσει ανάδρομος από τις 26 Ιουνίου μέχρι τις 27 Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε αρχίσει ήδη να αισθανόμαστε τις παρενέργειες του ανάδρομου Άρη μπαίνοντας σε ένα διάστημα που χρειάζεται να ξανασκεφτούμε τις επιθυμίες, τα  θέλω και τους στόχους μας, να κάνουμε ένα βήμα πίσω στις επιδιώξεις και τη δράση, να λάβουμε υπόψη μας τους άλλους χωρίς να χάνουμε την αυθεντικότητά και την ατομικότητά μας και να θυμόμαστε ότι το «έχω δίκιο κι είσαι υποχρεωμένος να το αποδεχτείς επειδή το λέω εγώ» δεν ισχύει σε καμία περίπτωση και ειδικά τώρα μπορεί εύκολα να δημιουργήσει ρήξεις που γεφυρώνονται δύσκολα.    

To τρίγωνο του Δία με τον Ποσειδώνα στους Ιχθείς μιλάει για μεγάλα όνειρα, για μεγαλειώδεις φαντασιώσεις, για απόδραση, για πνευματικότητα, για αλτρουισμό και ανιδιοτελή αγάπη, για υπερευαισθησία στα δεινά του κόσμου, για συμπόνια. Αυτή η όψη δημιουργεί τη λαχτάρα για κάτι μεγαλύτερο από εμάς, για κάτι που δεν είναι υλικό και πρόσκαιρο, για κάτι βαθύ που δεν φθείρεται. Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στα όνειρα αυτής της περιόδου που είναι περισσότερο έντονα, που φέρνουν μηνύματα, που μιλάνε. Όνειρα και διαίσθηση: να τους δώσουμε προσοχή. Σε αυτό το τρίγωνο συμμετέχει και η Αφροδίτη στον Καρκίνο δημιουργώντας ένα μεγάλο τρίγωνο διευκολύνοντας την συναισθηματική και σεξουαλική έκφραση όπως και την οικειότητα.

Ο Κρόνος είναι ο μοναδικός πλανήτης που βρίσκεται στο ζώδιο που κυβερνάει και αποτελεί την κορυφή ενός δυναμικού γιοντ μεταξύ του Ήλιου στους Διδύμους, του Νότιου Δεσμού στον Λέοντα και του Κρόνου στον Αιγόκερω. Έχουμε yod όταν δύο πλανήτες κάνουν εξάγωνο μεταξύ τους, όπως εδώ ο Ήλιος με τον Νότιο Δεσμό και  οι δύο μαζί κάνουν όψη κουνικούξ απέχουν δηλαδή 150ο από ένα τρίτο, στην περίπτωσή μας τον Κρόνο). Το γιοντ είναι ένα «μυστικό που χρειάζεται αποκωδικοποίηση, ένα έντονο δίλλημα, ή μια επίσκεψη από το Άγνωστο».

Ο Κρόνος είναι ανάδρομος αυτή την περίοδο υπογραμμίζοντας μας ότι μπορεί η εξωτερική πραγματικότητα να μας επηρεάζει όμως είμαστε εμείς που μεταφράζουμε τα γεγονότα χαρακτηρίζοντάς τα με τον τρόπο που θέλουμε. Παρόλο που ο Κρόνος συμβολίζει το φόβο, τους δισταγμούς, την απαισιοδοξία, τους περιορισμούς και τον έλεγχο μπορούμε να ακολουθήσουμε την Σελήνη στον Τοξότη που προσφέρει ελπίδα, φως και αισιοδοξία. Το τραύμα του Χείρωνα που συμβολίζει τον Τοξότη  θυμίζει πάντα τους περιορισμούς, τα βάσανα, τα όρια και  τη γήινη πλευρά του αλλά ο Τοξότης μας θυμίζει να στοχεύουμε ψηλά, να θέτουμε σημαντικές ερωτήσεις, να εξερευνούμε τις δυνατότητες που υπάρχουν πέραν των γεγονότων και της απτής πραγματικότητας.

Και η μεγάλη εικόνα αυτής της Πανσελήνου στο ζώδιο του Τοξότη της αλήθειας και των υψηλών ιδανικών συμπυκνώνεται στη φράση του Γκάντι, που με τον Κρόνο στον Τοξότη είπε ότι «η αλήθεια είναι από τη φύση της αυταπόδεικτη. Μόλις αφαιρέσεις τις αράχνες της άγνοιας που την περικλείουν αρχίζει να λάμπει». Ποια είναι λοιπόν η δική σου αλήθεια;

*Επηρεάζει τα μεταβλητά ζώδια (Τοξότες, Ιχθύες, Διδύμους, Παρθένους) στο τέλος του πρώτου δεκαημέρου και αρχές δευτέρου όπως και ωροσκόπους και πλανήτες σε αυτά τα ζώδια μεταξύ από 5ο έως και 11ο .

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Έκλειψη Σελήνης στον Υδροχόο, 27.7.18

Η συγκεκριμένη Πανσέληνος φωτίζει τις αρχετυπικές αλήθειες του Υδροχόου και του Λέοντα: κάθε άνθρωπος αποτελεί μια σπίθα του θεϊκού και ταυτόχρονα ένα αδιαχώριστο κομμάτι του ιστού της ζωής. Από τον Γιώργο Πανόπουλο.

Έκλειψη Ηλίου στον Καρκίνο, 13.7.18

Η πρόκληση είναι να αντέξουμε τα δυνατά αισθήματα που πολλές φορές είναι ενοχλητικά, να τα νιώσουμε, να τα σεβαστούμε, να μην τα κρίνουμε, να τα καταλάβουμε. Από τον Γιώργο Πανόπουλο.

Πανσέληνος στον Αιγόκερο, 28.6.18

Με αιχμή την οικογένεια, το σπίτι, τα παιδιά, τους γονείς ή την ίδια την συντροφική σχέση αναδύονται πιθανόν θέματα που οδηγούν σε απογοήτευση ή ματαίωση. Από τον Γιώργο Πανόπουλο.