Πανσέληνος στον Ζυγό, 31.3.18

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Πανσέληνος στις 10ο45´του Ζυγού (31 Μαρτίου, 15:38´)

 

Οι Πανσέληνοι μας ενεργοποιούν. Η ηλεκτρομαγνητική έλξη του Ήλιου και της Σελήνης στις αντίθετες πλευρές της Γης παράγουν κύματα στους ωκεανούς, όπως και στα αισθήματά μας. Τα αισθήματα διογκώνονται. Οι ψυχές κατακλύζονται. Η λογική υποχωρεί όταν η Σελήνη γεμίζει. 

 

 

 
Ο ανάδρομος Ερμής στον Κριό μας (23.3-15.4) μας καλεί να ξανασκεφτούμε τις προτεραιότητές μας, τα κίνητρά μας και τους στόχους μας. Ο ανάδρομος Ερμής κάνει σύνοδο με τον Ήλιο κατά την Πανσέληνο στρέφοντας την προσοχή μας στις σχέσεις ώστε να δούμε μέσα μας τι θέλουμε από μία σχέση, τι είδους σχέση έχουμε δημιουργήσει, τις προοπτικές της και τις αδυναμίες της.  υπενθυμίζοντάς μας ότι η αυτογνωσία είναι επιτακτική ανάγκη και ότι η δυναμική υπεράσπιση της γνώμης μας, ή των απόψεών μας, δεν σημαίνει και αδιαφορία στα αισθήματα και τις αντιλήψεις των άλλων.

Επίσης ο Άρης ο κυβερνήτης του Κριού κάνει σύνοδο με τον Κρόνο στον Αιγόκερω και μαζί τετραγωνίζουν τον Ήλιο και τη Σελήνη της Πανσελήνου. Η σύνοδος  Άρη/Κρόνου στις 9ο του Αιγόκερου αναμοχλεύει θυμό, αντίποινα, ανταγωνισμό και απογοήτευση. Αυτή η ενέργεια μπορεί να γίνει καταστροφική αν εκδηλωθεί με ανυπομονησία, βία, χειραγώγηση, ή επιθετικότητα. Ο συνδυασμός Άρη/Κρόνου περιγράφεται ως «οδήγηση με το πόδι στο φρένο» οπότε καλό είναι να σταματήσουμε για λίγο το αυτοκίνητο ώστε να σκεφτούμε που θέλουμε να πάμε, ποιους θέλουμε δίπλα μας και πως. Η σύνοδος που ολοκληρώνεται στις 2 Απριλίου ξεκινάει ένα κύκλο δύο ετών που καλούμαστε να υλοποιήσουμε (Κρόνος) τα θέλω μας (Άρης). Είναι εποχή για να ξεκαθαρίσουμε στο μυαλό και την καρδιά μας αυτό που επιθυμούμε πραγματικά. Με τον Άρη σε έξαρση στον Αιγόκερω, στην πιο αποτελεσματική του θέση δηλαδή και τον Κρόνο στο ζώδιο που κυβερνάει μπορούμε να σπείρουμε το μέλλον που επιλέγουμε καλλιεργώντας τις αρετές του Αιγόκερου που είναι η εστιασμένη προσπάθεια, η οργάνωση, η μεθοδικότητα, η επιμονή, η πίστη ό,τι στο τέλος θα καταφέρει το στόχο του.

Το τετράγωνο του Άρη/Κρόνου στην Πανσέληνο αποτελεί μια δοκιμασία για τις σχέσεις. Όταν αντιδρούμε με απαίτηση και τελεσίγραφα, όταν επιμένουμε στις διαφορές, όταν ξεσπάμε την ανάγκη μας για αγάπη στο ψυγείο τότε επιστρέφουμε στον παιδισμό. Η συνεννόηση χρειάζεται δύο ενήλικες που ακούνε και ακούγονται. Οι σχέσεις θέλουν δέσμευση και σταθερότητα και επιθυμία ανανέωσης αλλιώς πέφτουν στα βράχια, βαλτώνουν ή φέρνουν μια αφόρητη συνήθεια που μεταμορφώνεται σε δυσφορία.

Δεν χρειάζεται να υπερπροστατευόμαστε γιατί έτσι κλειδωνόμαστε στον εαυτό μας πετώντας το κλειδί έξω από το παράθυρο. Ναι στην ειλικρίνεια των αισθημάτων ακόμα κι αν διαταράσσουν την ισορροπία στις σχέσεις- αν υπάρχει αγάπη η δυσαρμονία είναι προσωρινή, αν δεν υπάρχει πια γιατί να μένεις με κάποιον/α  που δεν σε συνδέει το παρόν αλλά μόνο το παρελθόν; Η εμπιστοσύνη, η προσπάθεια να ικανοποιηθούν οι ανάγκες και των δύο και ο χώρος που δίνεις στον Άλλο κάνουν τη σχέση να ανθίζει. Η αγάπη και η συνεννόηση  δεν έρχονται  μέσα από την υπερβολή, την επιβολή,  ή τη σχέση με ένα τρίτο πρόσωπο αλλά στην κοινή κατεύθυνση, στο νοιάξιμο, στη συμπάθεια, στη βοήθεια του ενός προς τον άλλο να γίνει αυτό που επιθυμεί, στα κοινά όνειρα.

Την περίοδο της επιρροής αυτού του τετραγώνου δοκιμάζεται και η αντοχή των επαγγελματικών μας επιδιώξεων. Σχέδια ή επαγγελματικές κινήσεις φαίνεται να αντιμετωπίζουν εμπόδια, καθυστερήσεις, δυσκολίες. Προτού σπεύσουμε να κατηγορήσουμε κάποιον για την «ατυχία» μας ή να αισθανθούμε θύματα, ή να ρίξουμε το ανάθεμα που δεν μας αφήνουν να εξελιχθούμε και να προχωρήσουμε, χρειάζεται να ρίξουμε φως στον εαυτό μας, στις αποφάσεις μας, στη συμπεριφορά  και τις προσδοκίες μας- χρειάζεται με λίγα λόγια να σκεφτούμε και να ελέγξουμε την πραγματικότητα που έχουμε δημιουργήσει. 

Ναι, τις μέρες της Πανσελήνου υπάρχει ένταση που πιθανόν επιδεινώνεται από τη αίσθηση ότι δεν παίρνουμε συναισθηματικά αυτά που θέλουμε, ή επειδή ανοίγουν πληγές που δεν έχουν κλείσει, ή το παρελθόν έρχεται να υπενθυμίσει λάθη, παραλείψεις, επιλογές που δεν είχαν τα αποτελέσματα που θέλαμε,  με τύψεις κι ενοχές, ή μια κρίση θέτει επί τάπητος το ζήτημα του μαζί. Όταν σηκώνεται σκόνη το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε να κατακαθίσει για να δούμε την πραγματικότητα περισσότερο ξεκάθαρα. Η Σελήνη στον Ζυγό μπορεί να συζητήσει χωρίς πάθος κι απόλυτες θέσεις,  δημιουργεί γέφυρες κι έχει έντονη την αίσθηση της δικαιοσύνης γεγονός που δημιουργεί μέτρο και ισορροπία.

Η Αφροδίτη που κυβερνάει τον Ζυγό κατά την Πανσέληνο βρίσκεται στο άλλο ζώδιο που κυβερνάει, τον Ταύρο. Ενώ στον Ζυγό εκφράζεται περισσότερο αποστασιοποιημένα και διανοητικά στον Ζυγό εκφράζει την αισθησιακή πλευρά της, την αυτοεκτίμησή μας και τις αξίες που υιοθετούμε και μας δίνουν αυτοπεποίθηση.

Η Αφροδίτη στον Ταύρο κάνει τρίγωνο με τη σύνοδο Άρη/Κρόνου στον Αιγόκερω μειώνοντας τους κραδασμούς. Τι σημαίνει  τρίγωνο;  Σημαίνει ότι αναλαμβάνω  δράση ώστε  να βρω λύσεις. Σηματοδοτεί μια περίοδο που αναλαμβάνουμε να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά και από άλλη οπτική γωνία ό,τι μας απασχολεί και κυρίως τις σχέσεις μας. Αυτή η Πανσέληνος  μας λέει ότι όλες οι σχέσεις αρχίζουν από  τον εαυτό μας. Θεωρούμε ότι ένας σύντροφος αποτελεί το άλλο μισό, το συμπλήρωμά μας, αυτός/ή που μας ταιριάζει τέλεια, ότι είναι ό,τι φανταζόμαστε, προσδοκάμε, ονειρευόμαστε. Ένας σύντροφος είναι ένας καθρέφτης, κάποιος που ουσιαστικά απεικονίζει τη σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας, το πώς θέλουμε να μας φέρονται, πως αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας, δείχνει όλα εκείνα που μας κρατάνε πίσω, που μας εμποδίζουν να προχωρήσουμε, που μας βαλτώνουνε. Είναι κάποιος/α που στρέφει την προσοχή μας στον εαυτό μας ώστε να τον αλλάξουμε.

Υ.Γ. Θέλουμε δεν θέλουμε με τον ένα τρόπο ή με τον άλλο τρόπο ΟΛΟΙ ζούμε σε μια μεταβατική εποχή όπου το παλιό δεν ισχύει και το καινούργιο δεν έχει όνομα οπότε ή θα αλληλοβοηθηθούμε, θα αλληλοστηριχτούμε, θα προχωρήσουμε μαζί ή θα περνάμε τις δύσκολες κοινωνικές και προσωπικές κρίσεις ο καθένας μόνος, απελπισμένος και αποξενωμένος.

 

*Επηρεάζει κυρίως Κριούς/Ζυγούς/Αιγόκερους/Καρκίνους που έχουν γεννηθεί τέλος πρώτου αρχές δευτέρου δεκαημέρου και  Ωροσκόπους, ή πλανήτες σε αυτά τα ζώδια μεταξύ 9ο έως και 13ο.  

ΣΧΟΛΙΑ