Πανσέληνος στους Ιχθύς στις 6.9.17

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

 

Πανσέληνος στις 13ο53´ των Ιχθύων, 6 Σεπτεμβρίου (στις 10:02´)

 

 

Αυτή η Πανσέληνος – αντίθεση Παρθένου/Ιχθύων- φέρνει στην επιφάνεια μοτίβα και ρόλους που πολλοί από εμάς έχουμε υιοθετήσει σε κάποια στιγμή της ζωής μας: μάρτυρας, θύμα, σωτήρας. Υπάρχει άραγε κάποιος που σε μια σχέση δεν του πέρασε, τουλάχιστον από το μυαλό να σώσει τον Άλλο ή να σωθεί από αυτόν;

Πέρα όμως από τα θέματα Σωτήρα/Θύματος σε αυτή την αντίθεση έχουμε επίσης Λογική και Φαντασία. Διάκριση και Αποδοχή. Προσπάθεια και Πίστη. Οι Πανσέληνοι φωτίζουν πάντα δύο αντίθετες αλλά συμπληρωματικές ενέργειες που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Σαν το ταοϊστικό σύμβολο του γιν-γιανγκ κάθε πλευρά εξισορροπείται και καθορίζεται από την άλλη. Η Παρθένος συμβολίζει την τάξη όπως και τη μετατροπή του πνεύματος σε ύλη. Οι Ιχθύες, το τελευταίο ζώδιο του ζωδιακού εκφράζουν το χάος και την επιστροφή στην Πηγή. Αυτή η Πανσέληνος φωτίζει τη συνεργασία ή την ανάγκη συνεργασίας ανθρώπων και φύσης ώστε να δημιουργηθεί ο νέος άνθρωπος.

Όλα αλλάζουν συνεχώς. Εμείς οι ίδιοι αλλάζουμε συνεχώς. Μεταμορφωνόμαστε διαρκώς. Οι αλλαγές που αποκλείουν τη σταθερότητα, ή τη μονιμότητα, δεν ενοχλούν καθόλου τα μεταβλητά ζώδια αφού δεν ενδιαφέρονται τόσο για την επιτυχία καθαυτή όσο για την έρευνα και την αναζήτηση. Έτσι αυτή η Πανσέληνος μάς καλεί να είμαστε ανοιχτοί στις αλλαγές, στις ιδέες, στις διαφορετικές απόψεις, να κάνουμε ερωτήσεις, να συμπλεύσουμε με το κύμα, να είμαστε ευέλικτοι. Δεν υπάρχει μία λύση, μία επιλογή, ένα ενδεχόμενο, μια απάντηση.

Η Πανσέληνος επιτείνει ακόμα περισσότερο τα ιχθυίστικα θέματα αφού δίπλα στην Σελήνη βρίσκεται με σύνοδο ο Ποσειδώνας ο μοντέρνος κυβερνήτης των Ιχθύων. Ο Ποσειδώνας και οι Ιχθύες κυβερνούν το ασυνείδητο. Κατά την περίοδο της διέλευσης του Ποσειδώνα στους Ιχθύς (2011-2025) δεν μπορούμε πια να αγνοούμε τη σχέση μας με τη φύση, το σκοπό που βρισκόμαστε σ’ αυτό τον πλανήτη, ή τα κομμάτια του εαυτού μας που αφήνουμε στο σκοτάδι επειδή μας φοβίζουν, δεν μπορούμε να διαχειριστούμε, μάς κάνουν να νοιώθουμε αμηχανία ή δεν επιτρέπουμε.

 Όταν μιλάμε για  Ποσειδώνα και Ιχθύς μιλάμε για ευαισθησία, κατανόηση, τέχνη, εκλέπτυνση, ιδανικά, αγνότητα και αγάπη στην πιο ανιδιοτελή της μορφή. Ο συνδυασμός τους βεβαίως δεν φέρνει μόνο καλά νέα.  Όσο περισσότερο εκλεπτύνεται κάτι τόσο περισσότερο απομακρύνεται από την αυθεντική του μορφή. Ο Ποσειδώνας μάς απομακρύνει από την πραγματικότητα δημιουργώντας λάθος εντυπώσεις, ενισχύοντας τα ψέματα, την εξαπάτηση, τις ψευδαισθήσεις. Η πραγματικότητα απομακρύνεται με ναρκωτικά, χάπια, αλκοόλ, διατροφικές και ψυχολογικές διαταραχές, ο έρωτας δημιουργεί ψευδαισθήσεις και θυσίες, οι επαγγελματικοί στόχοι κρύβουν παγίδες και απογοητεύσεις, η ζωή θολώνει, η φύση καταρρέει, οι κοινωνίες αρρωσταίνουν χωρίς να ξέρουν την αιτία, η εξουσία κολακεύει τις μάζες ρίχνοντάς τες στο γκρεμό.

Να θυμίσω εδώ ότι η Έκλειψη Ηλίου στους Ιχθύς στις 26 Φεβρουαρίου επίσης είχε δίπλα της τον Ποσειδώνα. Τι έγινε τότε; Τι ξεκίνησε; Τι ονειρεύτηκες;  Τι έβαλες μπρος;  Τι σε απασχόλησε; Μέσα στον Σεπτέμβριο πιθανόν ολοκληρώνεται ένας κύκλος, ή τώρα συνειδητοποιείς, αντιλαμβάνεσαι, φωτίζονται οι πράξεις και οι συνθήκες του Φεβρουαρίου/Μαρτίου. Αυτή η όψη  φλερτάρει με το απόλυτο και τις μεγάλες απογοητεύσεις αλλά και την ίαση, τη λύτρωση, την συγχώρεση. Ακαταμάχητα όνειρα, μεγαλειώδεις φαντασιώσεις, μυστικισμός, έντονη επιθυμία για απόδραση, πνευματική αλαζονεία, αλτρουισμός, θυσία για ένα σκοπό, τεράστια ευαισθησία, ανθρωπισμός, ανάγκη να πλησιάσεις το θείο, το υπέρτατο Ον, το Όλον. Και κάτι σημαντικό που χρειάζεται να έχουμε κατά νου: πολλές φορές η ανάγκη για απόδραση, η δυσανεξία στο ρεαλισμό και οι εθισμοί συνδέονται – προσοχή, το ένα πόδι να πατάει γερά στη γη.

Ο Δίας ο παραδοσιακές κυβερνήτης των Ιχθύων διελαύνει στον Ζυγό στο ζώδιο της συντροφικότητας, της δικαιοσύνης , της συνεργασίας, του εμείς. Σε αυτό το ζώδιο ο Δίας φέρνει κοντά δύο ανθρώπους, ευνοεί τις συνεργασίες και το γάμο, βάζει στο τραπέζι τις αντιθέσεις για να τις εξισορροπήσει, καταλαβαίνει το δίκιο και τις ιδέες του Άλλου, ρίχνει γέφυρες, αναζητάει την αρμονία. Όμως μπορεί να φέρει στην επιφάνεια τις διαφορές.  Ο Δίας στον Ζυγό κατανοεί τον Άλλο αλλά στην αδύναμη πλευρά του προβάλλει τις προσδοκίες του στον Άλλο.

 Περιμένουμε από τον Άλλο να μάς αγαπήσει, να ικανοποιήσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας, να σεβαστεί τα όρια μας, να μην μας πληγώσει συναισθηματικά ή υλικά. Στην λαχτάρα μας να είμαστε επιθυμητοί, να μας αγαπάνε, να μας αποδέχονται παραβλέπουμε ότι οι άλλοι δεν έχουν προτεραιότητα  τα θέλω και τις επιθυμίες μας. Κι εδώ εμφανίζεται η περίφημη άρνηση του Ζυγού: «όλα είναι εντάξει είμαι καλά». Εάν δεν ικανοποιήσουμε, δεν κάνουμε εμείς οι ίδιοι τις ανάγκες μας προτεραιότητα γιατί να το κάνουν οι άλλοι για μας; Εάν δεν είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, δεν τον αγαπάμε, δεν τον φροντίζουμε γιατί να τον κάνουν οι άλλοι; Έρχεται μια στιγμή που το χάσμα μεταξύ αυτών που θέλουμε και αυτών που παίρνουμε μεγαλώνει τόσο που είναι αδύνατο να μην το προσέξουμε. Τότε είναι που ο διάλογος με τον εαυτό μας αρχίζει να γίνεται γόνιμος.

Ο Δίας κατά την Πανσέληνο βρίσκεται σε ορθή πορεία και στην ίδια μοίρα που ξεκίνησε την ανάδρομη φάση του στις 6 Φεβρουαρίου κάνοντας ξανά σύνοδο με ένα σημαντικό απλανή αστέρα τον Spica (Στάχυς) στις 23ο Ζυγού. Ο Spica θεωρείται «τυχερό άστρο» δίνοντας πλούτο, φήμη, τιμή. Αυτό σημαίνει ότι οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες στις σχέσεις και τις συνεργασίες είναι παρούσες.

Ο Ερμής ο κυβερνήτης της Παρθένου γυρίζει σε ευθεία πορεία μία μέρα πριν την Πανσέληνο ολοκληρώνοντας τις τρεις εβδομάδες της ανάδρομης πορείας του. Η ευθεία πορεία του ξεκινάει από την ίδια μοίρα που έγινε η Έκλειψη Ηλίου του Αυγούστου στις 28ο του Λέοντα. Η μοίρα της έκλειψης αποτελεί για τους επόμενους  έξι μήνες ένα ευαίσθητο σημείο και ο Ερμής στο σημείο της έκλειψης αυξάνει την ένταση της ενέργειάς του επαναφέροντας θέματα που μας απασχόλησαν γύρω από την έκλειψη στις 21 Αυγούστου.

Είναι σημαντική επίσης η παρουσία του Ουρανού που δημιουργεί ακριβές τρίγωνο με τον Ερμή στις 28ο Κριού/Λέοντα. Η διαίσθηση γίνεται έντονη, το ένστικτο έχει αξία, η έκτη αίσθηση και τα προαισθήματα μπορούν να οδηγήσουν σε συνειδητοποίηση, να δείξουν το δρόμο ή τη λύση, ή να φέρουν στο φως ό,τι δεν φαινόταν μέχρι τώρα. Είναι πιθανά ξαφνικά γεγονότα που μας επηρεάζουν προσωπικά αλλά και συλλογικά. Πρόσωπα, καταστάσεις, αντιδράσεις και συμπεριφορές εμφανίζονται μπρος στα μάτια μας ξεκάθαρα και με διαύγεια. Είναι ώρα να αναλάβεις τη ζωή σου και να εκπληρώσεις το πεπρωμένο σου. Με οδηγό τη διαίσθηση και το ένστικτο, με καρδιά στο μυαλό ξέρεις προς τα πού να πας για να νιώσεις ικανοποίηση και αυτοπεποίθηση. Μπορείς να επιλέξεις το πλοίο και τον προορισμό.

Αυτή η Πανσέληνος μάς υπενθυμίζει ότι η ζωή δεν είναι ό,τι βλέπεις αλλά ό,τι προβάλλεις. Δεν είναι μόνο ό,τι έχεις αισθανθεί αλλά και ό,τι έχεις αποφασίσει. Δεν είναι μόνο ό,τι έχεις βιώσει αλλά και ό,τι θυμάσαι. Δεν είναι μόνο που ήσουν αλλά και πού πηγαίνεις. Κι αλλιώς: «αυτό που τρέφει την καρδιά δεν είναι αυτό που παίρνεις, αλλά αυτό που δίνεις» -Αντουάν ντε Σεν Εξιπερί.

 

*Επηρεάζει τα μεταβλητά ζώδια (Τοξότες, Ιχθύς, Διδύμους, Παρθένους) και κυρίως τους γεννημένους στο δεύτερο δεκαήμερο όπως και ωροσκόπους και πλανήτες σε αυτά τα ζώδια μεταξύ 12ο -17ο

ΣΧΟΛΙΑ