Πανσέληνος στoυς Διδύμους, 3.12.17

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Πανσέληνος στις 11ο 40´των Διδύμων (3 Δεκεμβρίου, 17:48´)

 Είναι καιρός για σκέψη. Για αντικειμενικότητα. Για ανταλλαγή πληροφοριών. Για ανθρώπινες επαφές. Οι Πανσέληνοι φωτίζουν το κρυμμένο, αυτό που ήταν στη σκιά και δεν βλέπαμε και συμβαίνουν τη στιγμή που είμαστε έτοιμοι να συνειδητοποιήσουμε ό,τι κρύβαμε κάτω από το χαλί. Αυτή η αντίθεση Ήλιου/Σελήνης μάς αποκαλύπτει πού κάναμε λάθος ή πού εξαπατηθήκαμε, ή τι πιστέψαμε σαν αλήθεια ενώ δεν ήταν.Χρειάζεται να κοιτάξουμε στο σκοτάδι πριν αναζητήσουμε το φως. Χρειάζεται να θυμηθούμε τι έχουμε αποκηρύξει και τι είναι κρυμμένο στο ασυνείδητο. Παρόλο που ο Τοξότης συμβολίζει την Αλήθεια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σκιά του περιέχει αλαζονεία και φανατισμό. Οι Δίδυμοι αρέσκονται να συγκεντρώνουν και να μοιράζονται πληροφορίες αλλά μπορούν να παρασυρθούν σε μια αφόρητη ελαφρότητα όπως «άλλα σκέφτομαι, άλλα εννοώ κι άλλα λέω».

Αυτή η Πανσέληνος στους Διδύμους βρίσκει τον Ήλιο και την Σελήνη, σε Τοξότη και Διδύμους αντίστοιχα σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα στους Ιχθύς. Τι σημαίνει Ποσειδώνας; Εξιδανίκευση, εξαπάτηση, φαντασιώσεις, ανιδιοτέλεια, ενσυναίσθηση, ανάγκη απόδρασης από την καθημερινότητα, εθισμούς, γοητεία, όνειρα, ιδανικά. Αντιλαμβάνεστε ότι με δύσκολες όψεις η πνευματικότητα μπορεί εύκολα να γίνει απόδραση από την πραγματικότητα και η ανιδιοτέλεια να δημιουργήσει αυταπάτες και θυματοποίηση.

Αυτά τα τετράγωνα του Ποσειδώνα με την Πανσέληνο εμπεριέχουν σύγχυση, ρευστότητα και αναταραχή, διλλήματα και απόσπαση της προσοχής- το ζήτημα δεν βρίσκεται πιθανόν εκεί που επικεντρωνόμαστε αλλά αλλού. Χρειάζεται λοιπόν τεράστια ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντικειμενικότητα για να μην μπερδέψουμε την πραγματικότητα με αυτό που θα θέλαμε να είναι πραγματικότητα και για να μην επηρεαστούμε από την αλήθεια και τις απόψεις των άλλων. Αυτό που έχει σημασία είναι η δική σου αλήθεια και όχι η αλήθεια των μίντια, των κοινωνικών δικτύων ή των ανθρώπων που σε επηρεάζουν. Και ποια είναι η δική σου αλήθεια όταν δεν νοθεύεται από τις φαντασιώσεις, τους ευσεβείς πόθους και τις επιθυμίες των άλλων;

Όταν μιλάμε για όψεις τετραγώνου να θυμίσω τον ορισμό που δίνει ο μεγάλος διανοητής της αστρολογίας  Dane Rudhyar: «συμβολίζουν μια κρίση της συνείδησης κατά την οποία πρέπει να επαναπροσδιοριστούμε και να αφήσουμε πίσω μας ό,τι δεν χρησιμεύει πια στην εξέλιξή μας». Δίπλα λοιπόν σε αυτή την κρίση συνείδησης τα συγκεκριμένα τετράγωνα της Πανσελήνου με το Ποσειδώνα επιτείνουν την ανασφάλεια, τις ενοχές και τις τύψεις όπως και την εξιδανίκευση και την ευπιστία που οδηγούν σε απογοήτευση και απώλειες. Πρακτικά σημαίνει ότι χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί σε οικονομικές συμφωνίες, με τις υπογραφές σε σημαντικά έγγραφα, τις συζητήσεις που υπόσχονται, ή με τους ανθρώπους που τάζουν αφού μπορεί να ενέχουν παγίδες, υποσχέσεις που δεν θα τηρηθούν ή και λόγια του αέρα. Όσον αφορά τις προσωπικές σχέσεις ή τις συναισθηματικές σχέσεις ο Ποσειδώνας μπορεί να φέρει στην επιφάνεια την πιο ειδεχθή πλευρά του: την πλευρά που εξαπατά, που έχει ψέματα και μυστικά, που ενισχύει τις αυτοκαταστροφικές εξαρτήσεις ή τάσεις, τις ψευδαισθήσεις και την δυσανεξία στην πραγματικότητα.

Λίγες ώρες, οκτώ, πριν από την Πανσέληνο ο Ερμής γυρίζει ανάδρομος επηρεάζοντας την. Η διάρκειά της ανάδρομης φάσης του Ερμή στον Τοξότη είναι από  3-23.12.  Να τονίσω ότι ο Ερμής μένει ανάδρομος καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της σεληνιακής φάσης και ότι κάνει σύνοδο με τον Κρόνο που σημαίνει ότι σε αυτή την  Πανσέληνο των ψευδαισθήσεων και της αυταπάτης προστίθεται επί πλέον βάρος και μελαγχολία. Όμως αυτή η πιεστική σύνοδος που δημιουργεί αρνητισμό, απαισιοδοξία και μαύρες σκέψεις μπορεί να λειτουργήσει ως αξιολόγηση της πραγματικότητας. Με τον Κρόνο να εντείνει την τάση μας για κριτική να θυμόμαστε ότι δεν χρειάζεται ούτε να επικρίνουμε τους άλλους αλλά ούτε να γονατίζουμε τον εαυτό μας κατηγορώντας τον για όλα. Η περίοδος του ανάδρομου Ερμή είναι για να κάνουμε ανασκόπηση των τελευταίων μηνών και να διορθώνουμε ό,τι διορθώνεται.

Σε αυτή την Πανσέληνο έχουμε την αντίθεση Σελήνης και Ήλιου. Με τον Ήλιο στον Τοξότη που συμβολίζει τα Μίντια, την Ανώτατη Εκπαίδευση, την Εκκλησία, τις Κυβερνήσεις, τον Νόμο, τις Εξωτερικές Υποθέσεις, αλλά και τις φανατικές ιδέες και την τρομοκρατία είναι πιθανόν να ανακύψουν θέματα φανατισμού, θέματα που σχετίζονται με πρόσφυγες και μετανάστευση, αποκαλύψεις και σκάνδαλα που σχετίζονται με μίντια ή βγαίνουν από μίντια, κρίση στην εκπαίδευση και αντιδράσεις σε κυβερνητικές θέσεις/εξαγγελίες/ πρωτοβουλίες ή δυσκολίες στις σχέσεις με το εξωτερικό. Ταυτόχρονα σε αυτή τη χρονική συγκυρία δημιουργούνται προϋποθέσεις για νέους τρόπους επικοινωνίας, δηλαδή δημιουργούνται νέα μίντια με στόχο τη διαφάνεια και την αλήθεια.

Ακόμα. Η Πανσέληνος κάνει σύνοδο με τον απλανή αστέρα Αλντεμπαράν (στις 9ο Διδύμων), που σημαίνει Ακόλουθος, ονομασία που του δόθηκε από τους  Άραβες γιατί φαίνεται να ακολουθεί τις Πλειάδες  και ανήκει στον αστερισμού Ταύρου, ενώ η αρχαία ονομασία αυτού από τους Έλληνες ήταν «νότιος οφθαλμός του Ταύρου». Στην Ελλάδα ονομάζεται σήμερα και Λαμπαδίας. Ο Αλντεμπαράν ονομάζεται και Μάτι της Αποκάλυψης ή Αστέρας της Φώτισης και Αστέρι του Βούδα  που λέγεται ότι γεννήθηκε σε Πανσέληνο στον Ταύρο. Συνδέεται και με το Τρίτο Μάτι που σχετίζεται με τις ψυχικές εμπειρίες, τα οράματα και τη ενόραση του θείου.  Η ενεργοποίηση του Αλντεμπαράν σε αυτή την Πανσέληνο που έχει και μυστικιστικές προεκτάσεις μπορεί να μας φέρει στο κέντρο μας, να βοηθήσει στην πνευματική μας αφύπνιση και να ενεργοποιήσει την εσωτερική μας δύναμη.

Περισσότερο γήινα ο απλανής αυτός αστέρας μπορεί να εγείρει ηθικά διλλήματα που προκαλούν την αξιοπρέπεια. Ωστόσο η ενεργοποίηση του Αλντεμπαράν προσφέρει δυνατότητες επιτυχίας, τιμές και υλική ευμάρεια. Αν όμως η απόκτησή τους γίνεται με συμβιβασμούς και εις βάρος της ακεραιότητας τότε χάνονται γρήγορα και εύκολα. Σε επίπεδο σχέσεων ναι μεν μπορεί να τις εξελίξει θετικά προσφέροντας θερμότητα, αγάπη και χαρά αλλά εάν πεις ψέματα ή πας να εξαπατήσεις τόσο η ευτυχία όσο και η ικανοποίηση διαλύονται όπως το αλάτι στο νερό.

Το τρίγωνο Δία/ Ποσειδώνα στις 11ο Σκορπιού/Ιχθύων είναι το αντίβαρο και το αντίδοτο στις δύσκολες όψεις του Ποσειδώνα με την Πανσέληνο. Εδώ έχουμε μεγάλα όνειρα, μυστικιστικές εμπειρίες, μεγαλειώδεις φαντασιώσεις, γενναιοδωρία και νοιάξιμο για τους άλλους. Μια συνάντηση αυτές τις μέρες μπορεί να είναι σημαντική για την φώτιση που φέρνει, το δρόμο που δείχνει, τον ορίζοντα που ανοίγει. Τα όνειρά μας επίσης αυτή την περίοδο μάς μιλάνε, μάς διαφωτίζουν, ξεδιαλύνουν,  δίνουν λύσεις, επεξηγούν ότι η λογική δυσκολεύεται να αντιληφθεί. Η διαίσθηση οξύνεται- καταλαβαίνεις χωρίς λέξεις, διαισθάνεσαι ό,τι συμβαίνει, συναισθάνεσαι, κατανοείς. Μην ξεχνάς ωστόσο ότι η λογική και το μυαλό χρειάζεται να λειτουργήσουν σαν φίλτρο ώστε να προλάβουμε λάθη αντίληψης και παρανοήσεις. 

Κάθε άνθρωπος που διαθέτει ζωντανά δύο κύτταρα στο κεφάλι του συνειδητοποιεί ότι ο κόσμος έχει μπει εδώ και χρόνια σε φάση κρίσης- κοινωνικής, πολιτικής, προσωπικής, οικονομικής, φυσικής. Όλες οι όψεις (δύσκολες ή εύκολες) αυτής της περιόδου κάνουν για μία ακόμα φορά τονίζουν την απελπισία που υπάρχει φανερή ή βουβή, τη δικαιοσύνη που υπολειτουργεί, την οικονομική εξαθλίωση και τις αξίες που τρεκλίζουν. Πόλεμος, απληστία, πρόσφυγες, φυσικές καταστροφές, φτώχεια, ασημαντότητα. Το τρίγωνο Δία/Ποσειδώνα δίνει ενθουσιασμό σε όποιον αναλαμβάνει να βοηθήσει ανθρώπους και φύση, δίνει πίστη και δύναμη σε όσους αναλαμβάνουν να αγωνιστούν για να σώσουν, ή να επινοήσουν νέους τρόπους κοινωνικής και πολιτικής ζωής και να ξαναφέρουν ελπίδα στους ανθρώπους. 

Θέλω να κλείσω αυτή την Πανσέληνο στους Διδύμους με τα όμορφα λόγια της Μέλανι Ράινχαρτ που σε μια διάλεξή της για τον Χείρωνα, τον Πληγωμένο Θεραπευτή είπε: «Η αδυναμία δεν είναι προορισμός, αλλά ένα κλειδί που ανοίγει την πιο δυναμική βοήθεια που μπορούμε να έχουμε».

 

*Επηρεάζει τα μεταβλητά ζώδια (Διδύμους/Τοξότες/Παρθένους και Ιχθύς) και κυρίως στο τέλος του πρώτου δεκαημέρου και στις αρχές του δευτέρου, όπως και ωροσκόπους και πλανήτες σε αυτά τα ζώδια μεταξύ 9ο-14ο.

ΣΧΟΛΙΑ