Πέμπτος Οίκος

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Έρωτας, Δημιουργικότητα, Παιδί

 

Φτάνοντας στον Πέμπτο Οίκο γνωρίζουμε ήδη ότι δεν είμαστε τα πάντα. Όμως δεν αρκούμαστε να είμαστε «κάποιος»- έχουμε την ανάγκη να είμαστε «κάποιος ξεχωριστός». Δεν μπορούμε να είμαστε τα πάντα, αλλά επιθυμούμε να λάμψουμε σε κάτι.  Η έκφραση του εαυτού μας δεν είναι απλώς σημαντική, δημιουργεί την ταυτότητά μας.

 

 

Ο Πέμπτος σχετίζεται με την αναζήτηση της ασφάλειας που δίνει η ταυτότητα. Όσοι έχουν έμφαση σε αυτό τον οίκο στο γενέθλιο χάρτη τους  αναζητούν τον εαυτό τους  σε πράγματα ή ανθρώπους  που προβάλλουν δικά τους χαρακτηριστικά, ή που επιθυμούν ή θέλουν να καλλιεργήσουν. Υπάρχει έντονη επιθυμία να είναι σημαντικοί και έντονη προσπάθεια να αποκτήσουν μια στερεή  ταυτότητα μέσα από όσα συμβολίζει ο 5ος οίκος: δημιουργικότητα, παιδιά, και ερωτικές σχέσεις.

Πρακτικά ό,τι βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του πέμπτου  οίκου – ερωτικές ιστορίες, παιδιά, δημιουργία, δημόσια έκφραση του εαυτού, αλλά και τζόγος- διαθέτει στην πραγματικότητα ρίσκο. Μέσα από όλα αυτά ακονίζουμε την ικανότητά μας να αναλαμβάνουμε ρίσκο. Μια  άκαμπτη, στατική αίσθηση ταυτότητας δεν είναι ασφαλής.

Φαινομενικά  όλα τα προηγούμενα και οι ιδέες που αναφέρονται στον 5ο οίκο δεν έχουν ένα κοινό περιεχόμενο. Όμως ξύνοντας την επιφάνεια αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά: το παιχνίδι και η  αυτοέφραση.  Η ιδέα του παιχνιδιού και της διασκέδασης ανήκουν στις παλαιότερες ερμηνείες που δίνονται για τον Πέμπτο οίκο. Η αυτοέκφραση είναι μια μοντέρνα έννοια που όμως περιγράφει το ίδιο πράγμα αν και μοιάζει να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα και σοβαρότητα. Προσθέτει ωστόσο στο «παιχνίδι» μια ιδέα που είναι εσωτερική και που χάθηκε στις σύγχρονες κοινωνίες. Το παιχνίδι σήμερα θεωρείται ασήμαντο, μια ασχολία που διασκεδάζουμε αλλά που δεν παίρνουμε στα σοβαρά όπως τη δουλειά. Στα τέλη του 20ου αιώνα παρόλα αυτά η αυτοέκφραση θεωρείται τόσο σοβαρή όσο και η δουλειά. Ακόμα περισσότερο αγωνιζόμαστε σκληρά γι’ αυτήν. Όπως το παιχνίδι, η αυτοέκφραση βρίσκεται στον πυρήνα του Πέμπτου Οίκου.

«Για να  επιβιώσει  κάποιος χρειάζεται να εκτελέσει ορισμένες συγκεκριμένες λειτουργίες: να βγάλει το ψωμί του, να βρει μια στέγη κοκ.», λέει ο Robert Hand «Υπάρχουν ωστόσο κι άλλα πράγματα που χρειάζεται να κάνουμε για να προχωρήσουμε, ή απλώς για να επιβιώσουμε στην κοινωνία. Ο συνδετικός κρίκος όλων αυτών είναι ότι πρέπει να γίνουν. Γίνονται είτε από αναγκαιότητα ή για να υπηρετήσουν κάποιο άλλο στόχο. Κάποιες δραστηριότητες ωστόσο γίνονται γιατί θέλουμε να τις κάνουμε, επιλέγουμε να τις κάνουμε, μάς αρέσει να τις κάνουμε. Κάνοντάς τες  κάνουμε  μια δήλωση για το ποιοι είμαστε και τι κομίζουμε. Η δήλωση δεν είναι ο σκοπός της δραστηριότητας όμως- το σημαντικό είναι ότι οι δραστηριότητες εμπεριέχουν τον σκοπό».

Έτσι κάποιος δημιουργεί τέχνη γιατί του αρέσει η τέχνη. Γίνεται δρομέας γιατί του αρέσει η ταχύτητα. Κοιτάζει τα αστέρια γιατί θέλει να μάθει τι βρίσκεται εκεί έξω. Κάποιος καλλιεργεί τον εαυτό του ως έργο τέχνης. Αυτές οι δραστηριότητες έχουν μέσα τους αυτοέκφραση και σίγουρα παιχνίδι. Η αυτοέκφραση και το παιχνίδι ακολουθούνται και  επιδιώκονται χωρίς προφανή σκοπό,  γιατί έτσι.

Ακόμα και η επιστήμη, αυτή τουλάχιστον που δεν συνδέεται με την τεχνολογία,  είναι ουσιαστικά παιχνίδι. Ενώ ακούμε ρητορείες για την  γνώση και τη χρησιμότητά της – και εννοείται ότι είναι χρήσιμη- η επιστήμη στη ρίζα της είναι μια δραστηριότητα κατά την οποία οι άνθρωποι αρέσκονται να κάνουν ερωτήσεις για το σύμπαν. «Πολλοί αστρολόγοι συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου», λέει ο Hand,  «έχουν τα ίδια κίνητρα. Και η επιστήμη και η αστρολογία απαιτούν εργασία, αλλά η εργασία υπηρετεί την υπέρτατη δραστηριότητα που είναι το παιχνίδι. Στην πραγματικότητα ο ρόλος κάθε δουλειάς είναι να προσφέρει παιχνίδι. Η ζωή η ίδια είναι μια απόφαση να παίξεις το παιχνίδι της ζωής». Το παιχνίδι δεν είναι ασήμαντο. Είναι η ύπαρξή μας. Η δουλειά παρότι αναγκαία είναι δευτερεύουσα- υπηρετεί το παιχνίδι.

Όμως τείνει να κυριαρχήσει  η ουσιαστική και σύγχρονη ερμηνεία του Πέμπτου Οίκου που εμπεριέχει τη συμπεριφορά μας στο παιδί μέσα μας που επιδρά και σε άλλες σημαντικές πτυχές του 5ου όπως η δημιουργικότητα, ο ελεύθερος χρόνος, το παιχνίδι και η αυτοέκφραση.

Περί παιδιών

 

«Πουθενά αλλού ίσως δεν φαίνεται η αποτυχία της παραδοσιακής σκέψης όσο στην ερμηνεία του πέμπτου οίκου που παραδίδει στα παιδιά τα οποία παίρνει ως δεδομένο  ότι κάποιος θέλει, ή θα κάνει. Καθώς ένας ολόκληρος οίκος του ωροσκοπίου παραδίνεται σε αυτά συνεπάγεται ότι θεωρούνται σαν κομμάτι σου και σαν προέκταση του εαυτού σου παρά ως ξεχωριστές οντότητες. Οι ψυχοθεραπευτές έχουν μιλήσει για τα καταστροφικά αποτελέσματα αυτού του τρόπο σκέψης» λέει η Donna Cunningham. Συνεχίζοντας και επεκτείνοντας τη σκέψη της μπορούμε να σκεφθούμε επίσης: τι γίνεται με κάποιον που είναι άτεκνος, ή που περιστάσεις και προβλήματα τον έχουν οδηγήσει να μείνει χωρίς παιδιά, ή που δεν κάνει παιδιά επειδή επέλεξε να μην κάνει; Δίπλα σε αυτά να προσθέσουμε και σεξιστικές διακρίσεις, ή απόψεις που αντανακλούν ανδρικές αντιλήψεις κι ευτυχώς ατονούν στο πέρασμα του χρόνου: ότι ο πέμπτος στο γυναικείο ωροσκόπιο συμβολίζει τα παιδιά, ενώ για τους άνδρες δείχνει τις δημιουργικές τους προσπάθειες. Αυτό δηλώνει ότι για τους άνδρες τα παιδιά δεν αποτελούν επιδίωξη ή ενδιαφέρον και ότι οι γυναίκες δεν νοιάζονται για τη δημιουργικότητα.

Άρα; Είναι περισσότερο ακριβές να πούμε ότι ο  Πέμπτος δείχνει την στάση μας προς τα παιδιά. Πως τους συμπεριφερόμαστε, πως τα βλέπουμε, τι είδους σχέση θα έχουμε μαζί τους. Όσο η κοινωνία εξελίσσεται παύουμε να μιλάμε για την πίεση που ασκεί πάνω στη θέλησή μας να κάνουμε ή να μην κάνουμε παιδιά αλλά επικεντρωνόμαστε στα αισθήματά και τις πρακτικές που χρησιμοποιούμε στην ανατροφή τους  και επηρεάζουν άμεσα τη διαμόρφωσή τους.

Όμως ακόμα περισσότερο τείνει να κυριαρχήσει  η ουσιαστική και σύγχρονη ερμηνεία του Πέμπτου Οίκου που εμπεριέχει τη συμπεριφορά μας στο παιδί μέσα μας που επιδρά και σε άλλες σημαντικές πτυχές του 5ου όπως η δημιουργικότητα, ο ελεύθερος χρόνος, το παιχνίδι και η αυτοέκφραση. Εάν μπορείς να εκφράσεις ελεύθερα το εσωτερικό σου παιδί, ελάχιστοι το κάνουν πάντως, τότε η δημιουργικότητά σου ρέει αβίαστα. Τα περισσότερα παιδιά είναι δημιουργικά. Μεγαλώνοντας όμως αυτή η ενέργεια υποβαθμίζεται, θάβεται, απαγορεύεται, δυσχεραίνεται, υποτιμάται.   

Ο Robert Hand δίνει και μα άλλη διάσταση του Πέμπτου Οίκου. «Να θυμίσω ότι ο Πέμπτος Οίκος δεν ήταν ο μόνος ή και ο πρωταρχικός οίκος των παιδιών στην γενέθλια αστρολογία μέχρι τον 20ο αιώνα. Σε παλιότερα βιβλία τα παιδιά συμβολιζόντουσαν από τον Δέκατο, τον Ενδέκατο, τον Τέταρτο και τον Πέμπτο – με αυτή τη σειρά. Ο 4ος  και 10ος  σηματοδοτούν τους γονείς και ως εκ τούτου σημαίνουν και το είδος του γονιού που μπορείς να είσαι. Ο 11ος  σχετίζεται με τις ομάδες όλων των ειδών και η οικογένεια αποτελεί το πρώτο στάδιο της επαφής μας με ομάδες. Ο 5ος συμβολίζει τη δημιουργική δράση που έχει σαν αποτέλεσμα να φέρεις παιδιά στον κόσμο. Ο παλιός τρόπος να βλέπεις τα παιδιά μέσα από το ωροσκόπιο ενός γονιού καλύπτει την ανατροφή των παιδιών μέσα από μια πολυδιάστατη διαδικασία που μου φαίνεται πολύ περισσότερο πλήρης από το να κοιτάς αποκλειστικά τον Πέμπτο Οίκο».

 

Πέμπτος Οίκος

(συνέχεια)

Δημιουργικότητα λοιπόν

 

Ο Πέμπτος Οίκος περιγράφει τους  τομείς που μπορείς να είσαι περισσότερο δημιουργικός/η και τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να εκφράσεις τη δημιουργικότητά σου. Για παράδειγμα ένα πρόσωπο με Σκορπιό στην ακμή του 5ου μπορεί να προσφέρει κάτι δημιουργικό, ή να εκφραστεί δημιουργικά μέσα από την ψυχολογία, ή την ψυχοθεραπεία. Η έκφραση ανθίζει όταν το πρόσωπο αυτό έχει την ευκαιρία να είναι μόνο, να σκέφτεσαι εις βάθος και να αφεθεί στην ενδοσκόπηση. Κάποιος με Διδύμους στον Πέμπτο από την άλλη πλευρά μπορεί να  αισθάνεται δημιουργικός μόνο όταν σχετίζεται με τους άλλους, όταν επικοινωνεί, όταν κινείται μέσα στους ανθρώπους, κάνει, ή βρίσκεται κάπου που υπάρχει συνεχώς εναλλαγή ερεθισμάτων. Προσπάθησε να αναλύσεις τις δυνατότητες του Πέμπτου σου Οίκου χωρίς να ταυτίζεις την δημιουργικότητα με τις παραδοσιακές καλές τέχνες. Ένα πρόσωπο με Καρκίνο στον 5ο μπορεί να μαγειρεύει εξαιρετικά, ή να σχεδιάσει και να φτιάξει ένα αποθηκευτικό χώρο, μια ντουλάπα πχ,-  η έκφρασή του είναι τόσο δημιουργική όσο ένα ποίημα ή ένας πίνακας ζωγραφικής. Όπως για κάποιον με Ταύρο στον Πέμπτο μπορεί να είναι η κηπουρική. Έτσι και κάποιος/α  που έχει Ποσειδώνα στον Πέμπτο, ή Ιχθύες στην ακμή του Πέμπτου μπορεί να έλκεται ή και να εκφράζεται με τη μουσική, τη φωτογραφία ή το χορό-  μπορεί καταπιαστεί με αυτά ή να τα κάνει χόμπι.

Υπάρχουν πάρα πολλοί διέξοδοι στην έκφραση σημασία έχει ο τρόπος και το στιλ που εκφραζόμαστε μέσα από τον 5ο Οίκο. Η μουσική μπορεί να είναι ένα διανοητικό επίτευγμα (Ερμής ή Ουρανός στον 5ο),  ή να βγαίνει κατευθείαν από την καρδιά (Σελήνη, ή Ποσειδώνας). Μερικοί άνθρωποι εκφράζονται με άνεση, αυθόρμητα και χωρίς εμπόδια, ενώ άλλοι εκφράζονται με δυσκολία, με προσπάθεια, ή επώδυνα γιατί δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά.  Αυτός είναι ο  οίκος του ηθοποιού και δείχνει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την τέχνη της ζωής.

Η κατανόηση του Πέμπτου Οίκου βοηθάει στην έκφραση της δημιουργικότητας. Έχοντας κατά νου ότι η εσωτερική σου διάσταση καθορίζει την εξωτερική σου πραγματικότητα τα εμπόδια που ανακόπτουν τη δημιουργική σου έκφραση μπορεί να οφείλονται σε εσωτερικούς φόβους και αναστολές- ίσως πιστεύεις ότι πρέπει να είσαι τέλειος/α αλλιώς δεν έχει νόημα να προσπαθήσεις. Ή πιθανόν κάποιος που σε επηρέασε βαθιά κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ζωής σου να σου πέρασε το μήνυμα ότι η δημιουργικότητα είναι χάσιμο χρόνου.

Ένας έντονος Πέμπτος Οίκος- στον οποίο υπάρχουν πλανήτες δηλώνουν κάποιο που έχει ανάγκη να ελευθερώσει τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Συνήθως είναι άνθρωποι που έχουν να προσφέρουν πολλά σε ιδέες, δημιουργικότητα, και ενέργεια, αλλά δεν είναι τόσο καλοί  στο να παίρνουν τα ίδια πράγματα από τους άλλους. Μπορούμε να τους περιγράψουμε ως χαρούμενους και υπέρμαχους της διασκέδασης αλλά όλα  εξαρτώνται  και από τους πλανήτες που υπάρχουν στον οίκο.

Κι ενώ οι πλανήτες που υπάρχουν στον Πέμπτο μπορούν να περιγράψουν το είδος της δημιουργικότητας, ο Κρόνος όταν βρίσκεται σε αυτόν τον οίκο έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις προδιαγραφές του. Υπάρχει δυσκολία στην ελαφρότητα, στον ενθουσιασμό του έρωτα, στην απρόσκοπτη δημιουργικότητα. Υπάρχει σοβαρότητα, αυτοσυγκράτηση, αυτοπεριορισμοί που εμποδίζουν την ροή της έκφρασης. Δεν χαλαρώνει κάποιος με Κρόνο εδώ παρά μόνο αν  μπορέσει να βρει  σε οποιαδήποτε δραστηριότητα ένα χρήσιμο, σημαντικό λόγο για να την κάνει. Μπορεί  να διστάζει να γίνει μητέρα ή πατέρας επειδή θεωρεί τεράστια την ευθύνη της μητρότητας, ή της πατρότητας  και επί πλέον φοβάται μήπως και δεν καταφέρει να δώσει τη σωστή ανατροφή σε ένα παιδί.

 

 

Ο κόσμος του ρομαντικού έρωτα είναι ένας μεγαλύτερος από τη ζωή κόσμος, ένας φανταστικός κόσμος. Μέσα από αυτόν αντιλαμβανόμαστε τις δυνατότητές μας και τα όνειρά μας. Αποκτάμε την εμπειρία του εαυτού μας μέσα από ένα καινούργιο και περισσότερο θετικό και ελπιδοφόρο τρόπο», λέει η  Liz Green.

Έρωτας, όχι γάμος

 

O Πέμπτος Οίκος όπως και ο Πρώτος και ο Ένατος ανήκουν στην τριάδα των πύρινων οίκων που προσδιορίζουν την Ταυτότητα. Αντίθετα όμως με τον Πρώτο Οίκο ο Πέμπτος δεν εκφράζει την ενέργειά του εξωτερικά.  Η ενέργειά του είναι εσωτερική. Είναι η ένταση αυτής της ενέργειας που μπορεί να κινητοποιήσει τον άνθρωπο ώστε να την εκφράσει μέσα από τον Πρώτο Οίκο- οι ενέργειες του Πέμπτου δεν είναι κοινωνικές.

Αφού δεν έχει κοινωνική διάσταση ο Πέμπτος πως γίνεται να εκφράζει τις ερωτικές σχέσεις που είναι εξόχως κοινωνικές.  Πώς η ερωτική σχέση βρίσκεται στον οίκο της αυτοέκφρασης που έχει ελάχιστη κοινωνική διάσταση; Η απάντηση βρίσκεται στο ότι αυτός ο οίκος σχετίζεται με μία πλευρά της ερωτικής σχέσης που είναι η χαρά, η απόλαυση, ο έρωτας για τον έρωτα χωρίς σκέψεις για το που θα καταλήξει. Μιλάμε για τον ρομαντικό έρωτα, για την ελαφρότητα που δεν έχει άλλο στόχο από την ευχαρίστηση.

Ιδανικά ο έρωτας συμπεριλαμβάνει και την αυτοέκφραση. Μέσα στα μάτια του εραστή/της ερωμένης ανακαλύπτουμε ανθρώπινες παραμέτρους που δεν γνωρίζουμε και δικά μας κομμάτια εν υπνώσει. Ο έρωτας γεννάει νέους κόσμους.

Ο πέμπτος είναι τα ερωτικά ραντεβού, το φλερτ, το καρδιοχτύπι, οι συναντήσεις, οι πρώτες φορές. Είναι όταν θέλουν και οι δύο και δεν υπάρχει αγωνία, είναι η αρχή, ο ενθουσιασμός, η απόλυτη χαρά. Όταν δεν υπάρχει καμία προοπτική ακόμα, τότε που καμία σοβαρή συζήτηση δεν σκιάζει την ευτυχία, όταν δεν νοιαζόμαστε για το παρά κάτω γιατί όλη η ένταση βρίσκεται στο εδώ και τώρα, στο μαζί που δεν αναρωτιέται για σταθερότητα και διάρκεια. Η συντροφικότητα, ο γάμος,  οι ευθύνες, οι υποχωρήσεις και η δέσμευση βρίσκονται στον Έβδομο Οίκο. Στο Πέμπτο το για πάντα βρίσκεται στο τώρα.

Όταν είμαστε ερωτευμένοι  ξαναδημιουργούμε και επανεφευρίσκουμε τον εαυτό μας και το αντικείμενο του πόθου μας όσο προχωράμε.  Είναι διαφορετικό να είσαι με κάποιον είκοσι χρόνια  που έχεις μάθει  τα πάντα για τον άλλο κι ο άλλος για σένα. Μπορεί να αισθανόμαστε βαθιά αγάπη και κατανόηση  αλλά δεν επανεφευρίσκουμε τον εαυτό μας ή τον άλλο. «Ο έρωτας υπονοεί κι ένα  κομμάτι φαντασίας. Διαθέτουμε ασφαλώς και κάποια αντίληψη του πραγματικού προσώπου που εξαρτάται από το πόσο πολύς ή λίγος Ποσειδώνας υπάρχει. Ο ρομαντικός έρωτας όπως τα έργα τέχνης είναι μια διαδικασία δημιουργίας. Το αντικείμενο του έρωτά μας δεν είναι μόνο ένα πρόσωπο με σάρκα και οστά. Αποτελεί και το σύμβολο ενός φωτός  μέσα του που αντιλαμβανόμαστε εξωτερικά. Ο κόσμος του ρομαντικού έρωτα είναι ένας μεγαλύτερος από τη ζωή κόσμος, ένας φανταστικός κόσμος. Μέσα από αυτόν αντιλαμβανόμαστε τις δυνατότητές μας και τα όνειρά μας. Αποκτάμε την εμπειρία του εαυτού μας μέσα από ένα καινούργιο και περισσότερο θετικό και ελπιδοφόρο τρόπο», λέει η  Liz Green.

 

Πέμπτος Οίκος

(συνέχεια)

Κλπ

 

Άλλες σημασίες του Πέμπτου είναι ο τζόγος, οι επενδύσεις και η κερδοσκοπία που μπαίνουν στον Πέμπτο σαν μορφές διασκέδασης.

Ο τζόγος μπορεί να βρίσκεται στην ουσία του Πέμπτου Οίκου; Πιθανόν. Υπάρχει ένα κομμάτι τύχης στη δημιουργία ενός παιδιού. Και στην τέχνη όπως και στην τεκνοποίηση κανείς δεν είναι σίγουρος πώς η αυτοέκφραση θα εκδηλωθεί. Σαν χαρτοπαίκτης κάποιος ρίχνει την ενέργειά του στον κόσμο με τόλμη και κάποια απερισκεψία και δεν είναι ποτέ σίγουρος για το αποτέλεσμα.  Μέσα από τον τζόγο σε όλες του τις μορφές δοκιμάζουμε τη φαντασία και την ευφυΐα εναντίον του πεπρωμένου και της τύχης.

Η δημιουργική έκφραση του 5ου περιλαμβάνει και τα σπορ. Εδώ υπάρχει η πρόκληση του αθλητισμού. Σημασία για κάποιους έχει ο ανταγωνισμός, η χαρά της νίκης, η πρωτιά.  Για άλλους είναι τα εμπόδια που δημιουργούν την απόλαυση. 

Η διασκέδαση και ο ελεύθερος χρόνος και τα χόμπι ανήκουν εδώ. Κάποιος θα πει ότι στον οίκο που κυβερνάει ο Ήλιος είναι μάλλον αδιάφορες και ασήμαντες αυτές οι πλευρές του Πέμπτου.  Όμως κοιτάζοντας με μεγαλύτερη προσοχή αυτές τις πτυχές διαπιστώνουμε τη σημαντικότητά τους. Ο Πέμπτος επικεντρώνεται σε ό,τι μας κάνει να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας, σε ό,τι μας κάνει να νιώθουμε ζωντανοί και χαρούμενοι. Τα χόμπι και οι ασχολίες του ελεύθερου χρόνου δίνουν διέξοδο σε κομμάτια του εαυτού μας που χαιρόμαστε να εκφράζουμε. Μας γεμίζουν, μας ολοκληρώνουν, μας προσφέρουν την  απόλαυση που πιθανόν δεν μας δίνει η δουλειά μας ή η κύρια απασχόληση μας. Τα χόμπι και οι παράπλευρες δραστηριότητές μάς δίνουν τους χυμούς που δεν παίρνουμε από τη δουλειά μας κρατώντας μας δραστήριους και προσθέτοντας χαρά στη ζωή μας. Μην ξεχνάμε ότι διασκέδαση σημαίνει κυριολεκτικά «κομματιάζω και πετώ μακριά τα θρύμματα του άγχους, της στεναχώριας, της ανίας»  ενώ ψυχαγωγία στην καθαρή έκφρασή της σημαίνει την αγωγή της ψυχής.

Η σεξουαλική έκφραση σχετίζεται επίσης με τον 5ο οίκο. «Μια υγιής σεξουαλική σχέση συνεισφέρει στην αίσθηση της δύναμής και της αξίας μας τονίζοντας την ικανότητά μας να δίνουμε ευχαρίστηση και την ικανότητά να έλκουμε τους άλλους», λέει ο Howard Sasportas. «Αυτή η ικανότητα να γοητεύουμε και να προσελκύουμε την προσοχή είναι πολύ καθησυχαστική και ικανοποιεί βαθιά τα ένστικτα επιβίωσης που διαθέτουμε. Σε αντίθεση με τον 8ο που αναζητούμε να καταλύσουμε τα προσωπικά μας όρια μέσα από την οικειότητα και την ένωση».

 

Πέμπτος Οίκος

 (Σημασίες του)

-Παιχνίδι και διασκεδάσεις

-Αυτοέκφραση και δημιουργικότητα

-Ερωτικές, ρομαντικές σχέσεις

-Παιδιά και ανατροφή τους

-Τζόγος, κερδοσκοπία και επενδύσεις

-Φλερτ, απόλαυση, σεξ

-Σπορ, παιχνίδια, χόμπι, ελεύθερος χρόνος

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ