Πλούτωνας και Έρωτας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Πλούτωνας είναι ο πλανήτης της εξέλιξης και της αλλαγής. Είναι αυτό που συνέλαβε ο Δαρβίνος όταν διαμόρφωσε τη θεωρία του για τη εξέλιξη των ειδών, δηλαδή το σκληρό και αμείλικτο πρόσωπο της φύσης, που προκειμένου να προχωρήσει μπροστά, εξαφανίζει βίαια και βάναυσα χωρίς συναισθηματισμούς οτιδήποτε βρίσκεται στο δρόμο της και εμποδίζει την επιβίωσή της. Θάνατος για τη φύση δεν είναι ο προσωπικός, ατομικός θάνατος, άλλωστε τίποτα δεν πεθαίνει ποτέ, απλά επιστρέφει στη φύση στην πρωτόλεια μορφή του κι εκείνη του δίνει νέο σχήμα.

Θάνατος είναι η στασιμότητα, μια κατάσταση που παγιώνεται και πλέον δεν επιτρέπει κανέναν μετασχηματισμό. Ο Πλούτωνας λοιπόν μας καλεί να ζήσουμε σύμφωνα με αυτή τη λογική και να έχουμε τα μάτια και τα αφτιά μας ανοιχτά, ώστε να ακολουθούμε τους φυσικούς ρυθμούς και να μην ενδώσουμε ποτέ στη γλυκιά Σειρήνα που λέγεται μονιμότητα, καθώς αυτή κάποια στιγμή θα γίνει τοξική. Να αποδεχθούμε ότι όλα τα πράγματα στη ζωή έχουν ημερομηνία λήξης και να είμαστε έτοιμοι όταν θα έρθει η ώρα του αποχαιρετισμού. Σαν τους γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά τους την πρώτη μέρα στο σχολείο. Μπορούμε να δακρύσουμε αν θέλουμε, αλλά δεν πρέπει να αρπάξουμε το παιδί από τη δασκάλα.

Πόσοι όμως από εμάς μπορούμε να ισχυρισθούμε με κάθε ειλικρίνεια ότι δεν υπάρχουν στη ζωή μας πρόσωπα και καταστάσεις που μας κρατάνε πίσω, αντιλήψεις, στάσεις και νοοτροπίες που ενώ ξέρουμε ότι πρέπει πάση θυσία να αλλάξουμε, παραπέμπουμε τις απαραίτητες αλλαγές στις καλένδες; Ναι, φοβόμαστε το άγνωστο και το καινούργιο και προτιμούμε την ασφάλεια του γνωστού και του δοκιμασμένου. Όταν όμως ο Πλούτωνας ενεργοποιείται στο χάρτη μας, τα ψέματα τελειώνουν.

Ο Πλούτωνας κατά βάση ενδιαφέρεται για εκείνους τους συμβολικούς θανάτους που σου επιτρέπουν να περάσεις σε μια νέα κατάσταση ύπαρξης. Όπως ο χρόνος φροντίζει για τις σωματικές αλλαγές που όλοι μας υφιστάμεθα και δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στη σωματική κατάσταση του παρελθόντος, έτσι και ο Πλούτωνας φροντίζει για εκείνες τις απαραίτητες ψυχολογικές μεταμορφώσεις που θα δώσουν νέα ώθηση στη ζωή.

Ο έρωτας, από την άλλη πλευρά, είναι το πεδίο όπου ο Πλούτωνας μεγαλουργεί. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει τίποτα που να σε μεταμορφώνει τόσο καταλυτικά όσο ο έρωτας. Αν ερωτευθείς σε περίοδο Πλούτωνα, θα είναι η πρώτη φορά που θα θέλεις κάποιον τόσο πολύ και θα είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου για σένα να λειτουργήσει αυτή η σχέση. Αλλά… Αλλά η σχέση δεν θα λειτουργεί. Τουλάχιστον όχι όπως το ονειρευόσουν. Δεν θα σε θέλει τόσο όσο εσύ; Δεν θα είναι διαθέσιμος/η για ολοκληρωτική σχέση; Θα υπάρχει απόλυτη ασυνεννοησία;

Ό,τι κι αν συμβαίνει, εσύ θα έχεις τέτοια εξάρτηση από τη σχέση αυτή που δεν θα μπορείς να πεις αντίο και να προχωρήσεις. Είναι ένας έρωτας εμμονικός, κτητικός, ένας έρωτας πάθους, τρέλας, ανικανοποίητου, ένας πρωτόγονος έρωτας με τα καταστροφικά ένστικτα να παραμερίζουν λογική, κρίση και εμπειρία. Είναι μια σαπουνόπερα γεμάτη χωρισμούς, σκηνές, επιστροφές, ζήλια, έκσταση και αγωνία, άγρια χαρά και δεν μπορώ να ζήσω χωρίς εσένα.

Φτάνεις να μισείς τον εαυτό σου που έγινε υποχείριο ενός άλλου ανθρώπου. Προσπαθείς να θυμηθείς πώς ήσουν πριν, πώς ζούσες πριν μπει στη ζωή σου αυτός ο άνθρωπος και δεν μπορείς. Εμφανίζεις χαρακτηριστικά που είτε δεν ήξερες ότι είχες, είτε ντρεπόσουν γι′ αυτά και τα έκρυβες γιατί δεν ταιριάζουν με την εικόνα του εαυτού σου που θέλεις να έχεις.

Μέσα από αυτό το σκοτάδι, την απελπισία και την απόγνωση έρχεται η στιγμή που πίστεψες ότι δεν πρόκειται να έρθει ποτέ: αρχίσεις να μαζεύεις ένα ένα τα κομμάτια σου και επιστρέφεις στους φυσιολογικούς ρυθμούς σου πριν από την επέλαση του Πλούτωνα.
Όχι όμως ο ίδιος. Ποτέ ξανά ο ίδιος. Η ζωή σου πλέον θα χωρίζεται σε δύο περιόδους, π.Π. και μ.Π.- προ Πλούτωνα και μετά Πλούτωνα. Αν θέλεις, μπορείς να συνεχίσεις τη συγκεκριμένη σχέση, μόνο όμως μέσα από το πρίσμα της νέας γνώσης που απέκτησες. Τις περισσότερες φορές όμως συνειδητοποιείς ότι δεν ήταν ο συγκεκριμένος άνθρωπος που είχες ανάγκη, αλλά ότι χρειαζόσουν απλά κάποιον που να σου επιτρέψει να ζήσεις αυτή την εμπειρία για να μεταμορφωθείς.

Ποιος είναι ο πλούτος που υπόσχεται ο Πλούτωνας; Πρώτον, ότι ο κόσμος των ενστίκτων είναι πολύ σημαντικός για να τον αγνοείς συστηματικά. Δεύτερον ότι είσαι ικανός να αγαπήσεις βαθιά και αληθινά. Τρίτον, ότι μπορείς να έχεις μια πολύ επώδυνη εμπειρία στη ζωή σου και να επιζήσεις, άρα αρχίζεις και πιστεύεις στη δύναμή σου. Τέταρτον, ότι μπορεί να υπέφερες, αλλά έζησες μια περίοδο με την αδρεναλίνη στα ύψη και πρώτη φορά στη ζωή σου αισθάνθηκες τόσο ζωντανός/ή. Και τέλος, η βαθιά σοφία και γνώση για την ανθρώπινη φύση που σου επιτρέπει να έχεις μια μεγίστου βαθμού κατανόηση για το συνάνθρωπό σου.

O Πλούτωνας στο χάρτη του καθενός μας θα περάσει από συγκεκριμένο οίκο και θα κάνει συγκεκριμένες όψεις με τους άλλους πλανήτες. Εκείνο που πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι ο πλανήτης ή ο οίκος που θα επηρεαστεί, θα αναγκαστεί να υποστεί μια ριζική και απολύτως αναγκαία μεταμόρφωση, σε περίπτωση που δεν λειτουργεί σύμφωνα με τη φύση του. Ποια είναι όμως τα ζώδια που θα δέχονται την Πλουτώνια επιρροή;

Καταρχάς, τα ζώδια του παρορμητικού σταυρού (Κριός, Καρκίνος, Ζυγός, Αιγόκερως), όσοι έχουν πλανήτες σε αυτά και σε όσους οι γωνίες του ωροσκοπίου τους (ωροσκόπος, Μεσουράνημα κ.λπ.) βρίσκονται στα συγκεκριμένα ζώδια. Κατά δεύτερο λόγο, η γενιά με Πλούτωνα στον Ζυγό, δηλαδή οι γεννημένοι την περίοδο 1971-1984 και ιδιαίτερα αν αυτός ο Πλούτωνας σχηματίζει όψεις με προσωπικούς πλανήτες.

Πολλοί από εσάς θα βιώσετε την εμπειρία που συνοψίζεται στη φράση: «Πρώτη φορά θέλω κάτι τόσο πολύ και δεν μπορώ να το έχω». Γίνεται αντιληπτό ότι όσο πιο πολλά στοιχεία συγκεντρώνει κανείς από τα παραπάνω, τόσο πιο έντονη θα είναι η επίδραση του Πλούτωνα, π.χ., ένας Αιγόκερως γεννημένος την περίοδο 1971-1984, με τετράγωνο Ηλίου – Πλούτωνα, ωροσκόπο Ζυγό και Σελήνη στον Κριό έχει οπωσδήποτε «προβάδισμα» έναντι των υπολοίπων Αιγόκερων.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

ASTROHEART NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter του ASTROHEART, για να λαμβάνετε αποκλειστικά E-Books από τον Γιώργο Πανόπουλο

Η εγγραφή έγινε με επιτυχία!