Ποσειδώνας και Μόδα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

 

Ο Ποσειδώνας είναι ο θεός του νερού στη μυθολογία  που εξουσιάζει τα βάθη της θάλασσας. Κυβερνάει ένα βασίλειο στο οποίο όλα είναι διφορούμενα. Τα σχήματα διαλύονται, τα χρώματα αναμιγνύονται.  Το νερό είναι ένα από τα πρωταρχικά σύμβολα του Αισθήματος. Πρόκειται για ένα αρχαϊκό σύμβολο  της  μήτρας από την οποία προέρχεται η ζωή. Το όνομα  Μαρία έχει τις ρίζες της στη  λέξη mer που σημαίνει τη θάλασσα στα γαλλικά. Αυτή η θάλασσα είναι η μήτρα της ζωής. Είναι ο κόσμος των αισθημάτων και της φαντασίας.

 

Όταν ο Ποσειδώνας αιχμαλωτίζει ένα πρόσωπο το κάνει μέσα από τα όνειρα, τις επιθυμίες,  τους πόθους και τις λαχτάρες.  Ο  Ποσειδώνας συχνά ενσαρκώνεται ως γκλάμουρ και μόδα. Ο τρόπος που μας επηρεάζει το γκλάμουρ έχει διαφορετικό αντίκτυπο από μια ιδέα, ή μια ιδεολογία. Φυσικά μπορούν και να ταυτιστούν. Ο κομμουνισμός μπορεί να είναι ταυτόχρονα λογική ιδεολογία και αστραφτερή μόδα.  Αλλά η αίσθηση της μαγείας είναι ξεχωριστή από την αίσθηση της αλήθειας  που ακολουθεί μια δυνατή ιδέα. Όταν ένα στιλ ρούχου γίνεται απότομα μόδα ξαφνικά όλοι το φοράνε  χωρίς να ξέρουν γιατί. Το στιλ εμφανίζεται σε κάθε βιτρίνα, στα περιοδικά, παντού αλλά οι άνθρωποι που το καταναλώνουν σκέφτονται ότι κάνουν μια προσωπική επιλογή.  Πολλοί σχεδιαστές μπορεί να προτείνουν το ίδιο στιλ, την ίδια χρονική στιγμή χωρίς να έχουν κλέψει ο ένας τον άλλο κι είναι σαν μια εικόνα, ή ένα λουκ να έχει έρθει στην επιφάνεια από το πουθενά και απλώς οι πιο ευαίσθητοι δέκτες, ή οι πιο δημιουργικοί του  δίνουν σχήμα. Ξαφνικά σε όλους αρέσουν τα μακριά μαλλιά,  ή το μήκος της φούστα ανεβαίνει ή κατεβαίνει. Τα 50ς γίνονται ξανά μόδα, οι γόβες στιλέτο επανέρχονται, το κόκκινο είναι το χρώμα.  Ταινίες επιστημονικής φαντασίας κατακλύζουν το σινεμά. Το πανκ είναι η τελευταία μόδα κλπ.

 Αυτές είναι οι τάσεις του Ποσειδώνα. Έρχονται κατευθείαν από το βάθος του αισθήματος.  Δεν είναι ιδεολογίες. Μπορεί αρχικά να είναι κάτι μπανάλ και κοινότοπο επειδή μοιάζει να μην έχει καμία σχέση με τους αγώνες που δίνουμε για συνειδητότητα και εξέλιξη.  Όμως αυτές οι τάσεις είναι εξαιρετικά δυναμικές και ισχυρές. Είναι υπεύθυνες για την κίνηση τεράστιων χρηματικών κεφαλαίων μέσα στην κοινωνία και μας αγγίζουν σε ένα πολύ ευαίσθητο σημείο. Αυτές οι «μόδες»  είναι πολύ πιο σοβαρές από ό,τι φαίνονται γιατί εκφράζουν  πόθους, επιθυμίες και όνειρα που  μεταφράζονται  σε εικόνες που ο καταναλωτής αγοράζει με θέρμη. Πρόκειται για τις συλλογικές επιθυμίες που εκφράζονται άλλοτε ως μια θρησκευτική κίνηση κι άλλοτε ως τάση της μόδας μέσα από ρούχα, ταινίες, πρόσωπα, συνήθειες, όνειρα.  Είναι  σαν να κατευθυνόμαστε τυφλά προς κάτι ιερό που εκφράζεται μέσα από το μήκος μιας φούστας, ή μια ιδεολογία.

Ο Ποσειδώνας συνδέεται με τη φιγούρα της γοργόνας που στους θρύλους και τα παραμύθια καλεί τους θνητούς  να βυθιστούν μαζί της στα μαγικά βάθη μιας λίμνης,  ή μιας θάλασσας. Σαν ένα είδος βάπτισης τα νερά  καθαρίζουν και εξαγνίζονται.  Επίσης διαλύουν την προσωπικότητα. Οι γοργόνες  είναι εξαιρετικά δελεαστικές επειδή καλούν σε ένα κόσμο ενότητας και λύτρωσης  που το εγώ δεν έχει σημασία, που δεν χρειάζεται πια να αγωνίζεσαι και να παλεύεις ούτε να ζεις χωρισμούς, συγκρούσεις, απώλειες. Στο βάθος της θάλασσας ενώνεσαι με την πηγή. Η θρησκεία το ονομάζει ένωση με το Θεό. Η ψυχολογία το ορίζει ως επιθυμία επιστροφής στη μήτρα.

 Έτσι οι κοινοτοπίες και τα κλισέ της μόδας μας δείχνουν τι είναι αυτό που επιθυμεί η κοινωνία. Αυτές  οι τάσεις είναι σύμβολα- αν και ποτέ η μετάφρασή τους δεν είναι κυριολεκτική και δεν κάνει καθαρό νόημα. Εάν κοιτάξεις τις μόδες  πίσω από αυτό το πρίσμα θα συνειδητοποιήσεις ότι παρακολουθείς μια εικονογραφημένη ιστορία με ό,τι λαχταρά η κοινωνία, για τις κρυφές της επιθυμίες, τα αδήλωτα όνειρά της, τους μύχιους πόθους της.  Ο θεός που ζει στα βάθη του ωκεανού μιλάει για όνειρα.  Όταν ο Ποσειδώνας περνάει στο επόμενο ζώδιο όλα αλλάζουν. Ό,τι ήταν μόδα για 14 χρόνια (τόσο περίπου μένει σε κάθε ζώδιο)  δείχνει ανόητο, ξεπερασμένο, αδιανόητο. Όλοι τρέχουμε να υιοθετήσουμε καινούργιο στιλ, ιδέες, τάσεις, όνειρα, επιθυμίες.

ΣΧΟΛΙΑ